Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (29. 5. 2002)

29. 5. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme něco pro sazeče barokní varhanní hudby :), potěšíme uživatele kppp, kteří chtějí mít přehled o připojování k Internetu i po zavedení některých změn u Českého Telecomu, představíme si jednoho zajímavého Jabber klienta a na své si jistě přijdou i ostatní čtenáři.

Pondělí 27. 5.
Příznivce aplikačního serveru Zope by mohl zajímat projekt NuxDocument. Jde o rozšíření, které umožňuje pomocí modulů prezentovat různé formáty souborů v HTML (pro prohlížení přes prohlížeč) nebo jako čistý text (ideální pro fulltextové indexování). NuxDocument momentálně obsahuje moduly pro formáty MS Office (DOC, XLS i PPT), OpenOffice (resp. StarOffice 6.0), RTF a PDF.
Program sed je velmi šikovný nástroj, který nachází uplatnění v nejednom skriptu. Pokud patříte mezi jeho vyznavače a často jej používáte, možná byste měli zaměřit svou pozornost na alternativní implementaci nazvanou super-sed. Tato varianta obsahuje některá vylepšení, z nichž zřejmě nejvýznamnější je podpora perlových regulárních výrazů, a údajně je také mnohem rychlejší.
Jedním ze způsobů jak sázet v un*xech hudbu je systém ABC. Pro něj existuje řada utilit umožňujících například konverzi do MIDI či PostScriptu. Abcm2ps je modifikovaná verze abc2ps, která je speciálně přizpůsobena sazbě klasické hudby, a to zejména barokních varhanních skladeb, které obsahují obvykle několik nezávislých hlasů hraných na jedné či více klaviaturách. Některá rozšíření jazyka ABC, která abcm2ps implementuje, ale ocení všichni vyznavači klasické hudby.

Neděle 26. 5.
Mod_ratio for ProFTPD je modul pro FTP server ProFTPD, který implementuje kvóty na přenesená data nebo počet souborů dle uživatele nebo serveru. Podporuje také systém kreditů, které mohou být ukládány do textové nebo SQL databáze.
Her s tučňákem v hlavní roli existuje hned několik – například Pingus, TuxRacer a nebo IceBreaker. Poslední jmenovaná hra si klade za cíl trochu potrápit váš postřeh a odhad. Herním polem je ledovec, na němž žijí tučňáci, kteří se bojí vody (zvláštní, ale jak říká autor hry, v Matrixu bylo nelogičností více a jaký to byl hit :) Je tedy nutné odvést je do Finska, což ovšem lze udělat teprve tehdy, až když bude ledovec rozdělen na menší části, což je právě vaším úkolem. V libovolném místě ledovce můžete udělat vodorovný nebo svislý řez, který ledovec rozdělí na dvě části. Vytvoření řezu ale nějaký čas zabere a v jeho průběhu do něj nesmí žádný tučňák narazit (mimochodem, nejsou to žádní lenoši a poměrně rychle se pohybují), jinak se utopí. A dál už je to jednoduché – pokud na odděleném kusu nezbyde žádný tučňák, tento zmizí a připočte se vám k dobru. Pokud potopíte alespoň 80 % ledovce, vyhráli jste a jdete do dalšího kola. Abych nezapomněl – to vše musíte stihnout v časovém limitu :)
Nová verze DTP programu Scribus podporuje beziérovy křivky a umisťování textu na křivku.

Sobota 25. 5.
Nabídka Jabber klientů se rozšířila o další multiplatformní „kousek“. Jmenuje se Coccinella a kromě toho, že podporuje Windows, MacOS i un*xy, je zajímavý zejména implementací kreslící plochy nazvané whiteboard. Ta umožňuje psaní formátovaného textu, kreslení a vkládání obrázků, MP3 audia nebo dokonce videa. Coccinella má ještě jednu výhodu – umí komunikovat i přímo, takže se bez Jabber serveru obejde, což je vhodné například pro vnitřní komunikaci v lokální síti.
Od února provedl Český Telecom několik zásadních změn, se kterými není zatím v programu kppp realizujícím vytáčené připojení k Internetu v KDE počítáno. Těmi hlavními jsou možnost zvolit si paušál a také přechod k účtovacím obdobím nekorespondujícím s kalendářními měsíci. Proto vznikl PHP skript czLogView, který narozdíl od původního prohlížeče logů zmíněné změny respektuje. Díky němu se můžete například dozvědět kolik volných minut vám ještě v paušálu zbývá, jaký je předpokládaná čas strávený na Netu v daném období nebo kolik zaplatíte za překročení paušálu.

Pátek 24. 5.
DbForms je RAD nástroj pro vývoj webových databázových aplikací s využitím Java Server Pages (JSP). Mezi zajímavější funkce patří například podpora vnořených formulářů, zabudovná podpora třídění, hledání a filtrování, programové API či SWING uživatelské rozhraní.
Na světě je Acrobat Reader 5.0.5 pro Linux. Podle seznamu novinek bych skoro ale řekl, že není mnoho důvodů k upgradu, ale třeba mě někdo v diskuzním fóru vyvede z omylu.

Čtvrtek 23. 5.
Postrádáte-li nějaké inteligentní rozhraní pro práci s SQL databází Firebird nebo Interbase, můžete zkusit ibWebAdmin. Momentálně umožňuje vytváření, úpravy i mazání databází, tabulek, generátorů, triggerů a domén a poradí si i s exportem, importem, zadáváním, editací, mazáním a procházením vašich dat. Jak název prozrazuje, jde o webové rozhraní napsané v PHP.
Na světě jsou nové linuxové ovladače pro grafické karty nVidia. Měly by přinést zlepšení výkonu, odstranění některých chyb a podporu karet GeForce4 a Quadro4.
Frozen Bubble je logická hra napsaná v Perlu. Vaším úkolem je umisťovat barevné bubliny tak, aby vytvářely skupiny a tak postupně všechny zlikvidovat, případně se pokusit přežít déle, než protihráč (to v případě hry dvou hráčů). Co činí Frozen Bubble zajímavým je ale celková dotaženost – nechybí dostatek úrovní (konkrétně padesát), hudební doprovod a zvukové efekty a ošizena nebyla ani grafika, která je dle mého názoru skutečně velmi podařená. Pro návštěvníky webových stránek je připravena i halda informací o tom, jak se hra vyvíjela, jak vznikala grafika a podobně.
Objevila se první preview verze Netscapu 7.0 postaveného na jádře Mozilly 1.0.0rc2.
A když už jsme u těch nových verzích, nesmím opomenout KDE 3.0.1. Většina změn souvisí buď s překlady a nebo jde o odstranění drobných chybiček.

root_podpora

Středa 22. 5.
Pod názvem DrawSWF se ukrývá velmi jednoduchá kreslící utilitka schopná exportovat kresbu jako Flash animaci. Nečekejte žádné velké zázraky, ale možná, že s trochou snahy by se časem z tohoto programu mohl vyvinou poněkud komplexnější GUI nástroj na tvorbu flashových animací, kdo ví…
Serel – fast boot software je systém, který umožňuje rychlejší start počítače zavedením paralelního spouštění služeb a démonů (což je zřejmě nejvíce zpomalující pasáž). Serel se postará o to, aby nedošlo ke kolizím způsobeným potenciální závislostí jednotlivých služeb na jiných a navíc zaznamená detailní informace o spouštění, takže si můžete kdykoliv zkontrolovat, jestli vše probíhá tak, jak by mělo.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku