Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (29. 7. 2015)

29. 7. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na jednu náhradu legendárního TrueCryptu, představíme si program pro záchranu souborů, připomeneme si nástupce vývojového prostředí Delphi a neuděláme radost učitelům. V blbince se podíváme na trochu netradiční reinkarnaci legendárního Tetrisu.

Tomb, the Crypto Undertaker

Šifrovacího programu TrueCrypt je škoda, ale není težké najít jeho náhradu. Jednou z možností je Tomb, od vývojářů distribuce Dyne:bolic. Tomb funguje jen v prostředí GNU/Linuxu a potřebuje ne zrovna běžný zsh. V srpnu 2014 byl Tomb doporučen jako náhrada TrueCryptu pro uživatele GNU/Linuxu. Aktuální verze přináší především opravy a konečně není nutné, aby datový soubor měl koncovku  .tomb.

Tomb, GNU GPLv3, verze 2.1

R-Linux

Nechtěně smazaný soubor (třeba připravovaný dokument), který ještě nemáte v zálohách, umí vyvolat nejednu velmi horkou chvilku. V době souborového systému FAT byla záchrana takového souboru snadná, na dnešních žurnálovacích FS nejde o úkol triviální, ale je možný, zvláště když má uživatel systém i swap alespoň na oddělených oddílech. Program R-Linux umí obnovit data na systémech Ext2/3/4 (a dalších). Program R-Linux je distribuován jako freeware (zarytí příznivci F/L/OSS prominou) a mnohem rozsáhlejší funkčnost lze získat koupí R-Studia.

R-Linux, vlastní EULA (Freeware), verze 5.0

Lazarus

Programovací jazyk Pascal, respektive Object Pascal, je často považován za fosílii, ale komunita kolem překladače Free Pascal a RAD Lazarus žije. Vývoj Lazarusu začal roku 1999, v roce 2012 vyšla verze 1.0 a aktuální verzí je 1.4.2. Velkými devizami FreePascalu/Lazarusu je běh na mnoha platformách (i poměrně okrajových), kompilace napříč platformami a podoba s oblíbenými Delphi. Import projektů z Delphi je problematický jen výjimečně.

Lazarus, GPL/LGPL, verze 1.4.2

FET

Prázdniny se blíží ke své polovině a učitelé sestavující školní rozvrh si pomalu mohou začít lámat hlavu nad správným sestavením rozvrhů. Pomoci jim může FET od rumunsko–německého dua programátorů. Omezení programu jsou velkorysá (60 hodin denně, 6000 vyučujících/učeben, …); struktura studentů je flexibilní (ročníky, skupiny). Program lze zkompilovat pro běžné OS, pro něž je Qt, malou nevýhodou pro naše uživatele je absence české lokalizace (slovenská však existuje). Výsledky lze exportovat do CSV, HTML, či XML.

FET – Free Timetabling Software, AGPLv3, verze 5.27.6

UX DAy - tip 2

Blbinka

Pro zahnání nudy, pokud bude ošklivé počasí, se může hodit další z reinkarnací Tetrisu. Autor hry Galois nepoužil jen čtvercové elementy, tudíž je logický rychlík trochu méně rutinní. Tetris je možná nejčastěji klonovaná hra na světě, ale titul „nejdražší hry světa“ má asi jiný titul.

PS: Nápověda google je někdy tak úžasná, že jsem úplně zapomněl, co a kam jsem chtěl konvertovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Běžný desktopový uživatel GNU/Linuxu, jenž si nejlépe rozumí především s RPM distribucemi.