Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (29. 8. 2012)

29. 8. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Jelikož se blíží nový školní rok, koukli jsme se tentokrát spíše na software, který vám nebo vašim dětem pomůže při studiu. Naučíte se krasopisně psát a velmi pohodlně si zopakujete slovíčka, vytvoříte z fotek koláž a pobavíte se u blbinky.

CellWriter

Pomalu se blíží nový školní rok a možná se vám doma chystají děti do první třídy, kde budou pilně cvičit psaní. V tom jim může být velmi nápomocný program CellWriter. Ten vám nabídne šablony písmen, které v tréningovém módu obkreslujete. Poté si můžete už bez nápovědy zkusit psaní naostro. CellWriter nemusí nadchnout jen prvňáčky, ale i studenty cizích jazyků, kteří zápasí například s čínskými znaky nebo azbukou. Velkou nevýhodou CellWriteru je nutnost vlastnit nějaký tablet. Psaní myší je totiž téměř nemožné.

Obrázky ze Softwarové sklizně ze dne 29.8.2012

www.risujin.org/cellwriter/, 1.3.4

OpenTeacher

Cizí jazyk se nedá naučit bez pravidelného učení a opakování slovíček. Pokud vám vadí psaní slovíček na papír do sloupečků a pak zakrývání jejich český výrazů kouskem papíru, abyste neviděli při opakování odpovědi, zkuste OpenTeacher. Velmi jednoduše si sestavíte cvičení a pak se necháte programem vyzkoušet. Po testu vám vyjede statistika, v jakých slovíčkách ještě tápete a která naopak zvládáte naprosto bez problémů. Svůj vlastní osobní slovníček na zkoušení si navíc vytvoříte velmi jednoduše. Mezi cizí a české slovo stačí dát v seznamu =.

Obrázky ze Softwarové sklizně ze dne 29.8.2012

www.openteacher.org/, 2.2.1

Anki

Paměť se sem tam musí procvičit, aby člověk zůstával ve škole ve formě. K tomu se perfektně hodí program Anki. Lze do něj stáhnout desítky cvičení nebo si vytvořit vlastní. Program si vede statistiku o vašich úspěších a dle toho vám pomáhá cvičení upravovat. Anki se dá využít i na výuku jazyků a asijských znaků. Při zobrazení řešení nehodnotíte jen, jestli jste odpověď věděli, ale i jak vám přišla otázka složitá.

Obrázky ze Softwarové sklizně ze dne 29.8.2012

www.ankisrs.net/, 1.2.9

Fotowall

Zeď z fotek vypadá esteticky nejen dobře, ale navíc si můžete vytvořit i jakousi časovou osu vašeho života. Pokud chcete něco podobného vytvořit i na počítači, můžete použít program Fotowall. Jednoduše a intuitivně se v něm pracuje. Můžete přidávat popisky a výsledek exportovat do více formátů. Snadno tak vytvoříte pohlednici pro známé nebo novou tapetu na plochu.

root_podpora

Obrázky ze Softwarové sklizně ze dne 29.8.2012

www.enricoros.com/opensou­rce/fotowall/, 0.9–7

Blbinka

Nejsou kostičky jako kostičky. Co se stane, když se Lego nechá inspirovat Minecraftem?

Byl pro vás článek přínosný?