Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (3. 6. 2009)

3. 6. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dneska se podíváme na jaderný modul FS-Cache. Zamyslíme se, zda DeviceKit nahradí HAL. Ukážeme si program na screenshoty v konzoli. Ukážeme si SDL knihovnu pro ASCII znaky a ukážeme si také, jak si doma vyrobit obdobu MS Surface.

FS-Cache

FS-Cache je mechanismus, který umožní jádru Linuxu cachovat data na souborových systémech, které jinak Linux cachovat neumí. Například NFS a CIFS. FS-Cache se skládá z jaderného modulu (bude ve verzi 2.6.30, která je momentálně RC) a userspace programu cachefilesd. Ten zajistí vlastní cachování a ukládání dat na zvolené místo na disku. Jeho konfigurační soubor je /etc/cachefiles­d.conf a kromě adresáře s cache (obvykle /var/cache/fscache) zde ještě můžete nastavit, kolik volného místa na disku věnujete pro cache. Jednou z podmínek je, aby tento adresář podporoval rozšířené atributy. Toho dosáhnete např.  spuštěním příkazu „tune2fs -o user_xattr /dev/hdxN“. FS-Cache není použita, dokud to vysloveně neřeknete při mountování – parametr fsc. Například „mount stroj:/ /mnt/stroj -o fsc“. Pokud cachování backend není zrovna dostupný (spadl, zapomněli jste ho nastartovat), tak se FS-Cache nesnaží nic cachovat a data jsou normálně dostupná, jenom holt nejsou cachovaná. Na závěr bych chtěl jenom upozornit, že použití FS-Cache může být dvojsečné. Pokud má vzdálený stroj rychlejší disky než váš a jste připojeni lokálně přes gigabitový ethernet, tak přístup bez cache může být rychlejší než s ní. Na druhou stranu, je možné použít i pro souborové systémy, které normálně Linux cachuje do paměti, ale vy byste ho chtěli cachovat i na disk – např. přístup na pomalé CD nebo DVD.

http://people­.redhat.com/~dho­wells/fscache/­,0.9,GPLv3

DeviceKit

Zdá se že v Linuxovém světě zase nastal čas na změnu. Změnu z HALu na DeviceKit. Pokud vůbec netušíte co je to HAL a jestli ho máte v počítači (máte), tak tady je stručné shrnutí i pro laiky. Na HAL byly stížnosti, že je monolitcký a že je to velký pomalý moloch. DeviceKit je jeho kompletní přepsání od základu. Jeho velkou výhodou má být možnost rozdělit na více částí (např. DeviceKit-power, DeviceKit-disks). Jestli to dobře chápu, tak by měl DeviceKit nahradit jak HAL, tak D-BUS. Jestli k té nahradě opravdu dojde nebo zda se mezitím objeví dalších pět alternativ, nechám na posouzení laskavého čtenáře. Device kit bude ve Fedoře (vyjde příští týden (opět)) a je již v Debianu experimental.

www.freedesktop­.org/wiki/Sof­tware/DeviceKit,003–1,GPLv2+ a LGPLv2+

fbcat

fbcat umí udělat screenshot framebuffer obrazovky. Což se vám může hodit, když nebudete v X prostředí. Trochu nevýhodou je, že obraz je uložen do PPM formátu, ale není to nic, co by convert z ImageMagicku nezvládl.

code.google.com/p/fbcat­/,0.1,GPLv2

Libfake437

je knihovna pro vykreslování znaků CP437 pomocí SDL knihovny. Teda – pokud vám nevyhovuje aalib, libcaca nebo ncurses tak jako autorovi libfake437.

Libfake437

code.google.com/p/lib­fake437/,0.4,LGPL

reacTIVision

ReacTIVision je framework na rozpoznávání polohy a pohybu základních značek připojených k objektům na desce stolu a také k rozpoznávání vícenásobných dotyků prstů. Tento framework byl navržen při vývoji reacTable, což má být opensource obdoba Microsoft Surface. Nakolik si kdo z nich vede dobře/špatně při rozpoznávání obrazu, nevím. Ani jeden jsem neměl šanci odzkoušet. Ale je pravda, že rozpoznávání prstů do reacTIVision bylo přidáno až dodatečně a používá v podstatě brutal force metodu. Ale zdá se to být funkční. Takže pokud si chcete vytvořit interaktivní stolek, tak vesele do toho.

root_podpora

reactivision.sou­rceforge.net/,1­.4,LGPL a GPL

Blbinka

Těžký život balíčkovačů programů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.