Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (31. 10. 2012)

31. 10. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes bude sklizen multifunkční budík pro váš počítač, rychlý obrázkový prohlížeč vhodný pro prostředí KDE, grafický editor s funkcí spolupráce více lidí z českých luhů a pro esteticky založené jednoúčelový program pro automatickou změnu pozadí.

Wakeup

Název aplikace je dostatečně reprezentující, jedná se o budík s pokročilými funkcemi. Pokud to umožní BIOS, je možné díky nastavenému budíku počítač zapnout/probudit. Zajímavé jsou ale také možné akce po probuzení, krom pochopitelného alarmu to může být alternativně třeba informace o nepřečtené poště nebo o nových zprávách v RSS čtečce pomocí převodu textu na řeč. Další potenciál skrývá také záložka plugins v nastavení programu, díky které jsou možnosti jednoduše rozšířitelné.

launchpad.net/wakeup, 1.3, GPLv3

Photo

Photo je rychlý obrázkový prohlížeč napsaný v Qt. Mezi podporované formáty patří gif, tiff, jpeg, jpeg2000, png, b­mp, pbm, pgm, ppm, xbm a xpm. Zvládá základní práci s obrázkem jako jeho natočení, přiblížení, přetočení, zobrazení Exif informací nebo organizaci samotných souborů. Při orientaci v albu napomáhají malé náhledy na spodní straně prohlížeče. Samozřejmostí je navigace pomocí klávesových zkratek, které jsou plně konfigurovatelné. Další funkce naleznete v sekci features na stránkách projektu. Photo spustíte na Linuxu i OS X, a to v české lokalizaci.

photoqt.co.cc/, 0.8, GPL

Collab

Collab je ve své podstatě velice jednoduchý grafický editor v čele s nástrojem štětec. Speciálním ho však dělá možnost na obrázku pracovat ve více lidech. K tomu lze přičíst další důležité prvky jako integrovaný chat a možnost vkládat matematické vzorce díky LaTeXu, a z jednoduchého editoru se stává poměrně šikovný pracovní/studijní nástroj. Collab je díky Javě dostupný na všech „velkých“ platformách. Za tip děkuji autorovi softwaru Martinu Indrovi.

collab.mgn.cz/, pre-alpha 3, GPLv3

Variety

Variety je pro ty, co jim záleží i na takové maličkosti jako je pozadí plochy a nebaví je stále hledat nové, tato aplikace vše udělá automaticky. Dle nastavení se obrázky stahují hned z několika zdrojů – Flickr, Wallbase.cc, World sunlight map (živé tapety měnící se s průběhem dne), Wallpapers.net, NASA obrázky, Desktoppr.co, Picasa, SmugMug, deviantART, InterfaceLIFT a dalších. Na obrázky lze aplikovat vestavěné filtry nebo je sdílet na Facebooku. Vše je samozřejmě konfigurovatelné.

root_podpora

peterlevi.com/variety/, 0.4.11, GPLv3

Blbinka

Akční scény nebyly bez pokročilých technologií a animací vždy tak bezpečné…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.