Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (31. 12. 2008)

31. 12. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného software. Dnes se podíváme na zálohování disku a konverzi kódu z Javy do Pythonu. Ukážeme si, jak jednoduše stahovat titulky k filmům a jak si udělat pořádek na disku, abychom šli do nového roku s pěkně uklizenými daty. Jo a samozřejmě blbinku na konec.

FSArchiver

FSArchiver je program na zálohování celého disku včetně file systému (funguje tedy podobně jako dump). Má ovšem výhodu, že se dokáže vyrovnat s poškozeným archívem a při obnově z poškozené zálohy obnovit aspoň to, co se dá. Při obnově na blokové zařízení na něm rovnou vytvoří i souborový systém. Na druhou stranu ovšem nemá problém obnovit data na jiný souborový systém, než byl ten původní. Aby to celé neznělo tak idylicky, tak je dobré podotknout že na hodně operací FSArchiver volá pomocné utility jako jsou například e2fsprogs, xfsprogs apod.

www.fsarchiver­.org/Main_Page, 0.2.1, GPLv2

Subdownloader

Stahování titulků k filmům jsem nikdy nepokládal za složité, nicméně komfortní to také není. Tedy nebylo – než jsem našel SubDownloader. Ovládání je opravdu jednoduché. Prostě si najdete složku s videem a SubDownloader vám zobrazí všechny dostupné titulky k danému filmu ze OpenSubtitles­.org. Které titulky jsou ty pravé, zjistí pomocí hashového klíče a hashování samotné je velmi rychlé (ani jsem si nevšiml že se něco počítá). Nabídne vám všechny možné varianty ve všech dostupných jazycích – je možno filtrovat jenom některé jazyky (například angličtinu a češtinu). Je možné i nastavit, jak se mají pojmenovat stažené titulky (stejně jako film, přidat jazykový suffix nebo stejně, jak jsou původně pojmenované). Pomocí SubDownloaderu taktéž můžete na web nahrát hotové titulky.

SubDownloader

www.subdownlo­ader.net, 2.0.9, GPLv3+

Yava2Python

Pokud byste někdy měli přepisovat kód z Javy do Pythonu, tak můžete zkusit Yava2Python. Co jsem mu předhodil, to převedl bez jakýchkoliv protestů. Jednoduché prográmky i docela bez problémů u složitějších programů už výsledek vyžadoval ruční editaci – např. ponechal netknuté neco.values().iterator() nebo s.toUpperCase, což v Pythonu přímo neprojde. Nicméně tu základní a nejnudnější transformaci provede a na neznámých věcech se nezasekne, ale nechá vám je na později, ať si taky něco užijete. Jediný problém s tímto programem jsem měl, že jsem nikde nenašel zdrojové kódy, takže musíte věřit zkompilované binárce.

macroexpand.or­g/doku.php/txl:pro­jects:yava2pyt­hon:start, 1.1, Volně šiřitelné

BleachBit

To, že na disku máte spoustu dočasných souborů, které bohužel nejsou v /tmp, je vám asi známo. Ale tušíte, kolik byste ušetřili místa jejich promazáním? BleachBit umí takové nepotřebné soubory najít, zjistit, kolik vám zabírají (funkce Preview) a případně i smazat. Můžete si říct, které věci mazat a které ne (smazání bash_history vám moc místa neuvolní a spíše vás připraví o zajímavé informace). Mezi klasické věci patří promazávaní cache známých prohlížečů. Nebo cache OpenOffice.org, Javy, Flashe… Je velmi pravděpodné, že vše nebudete chtít promazat. Ale na druhou stranu vám asi BleachBit připomene, že existují adresáře, na které jste zapomněli a kde je spousta zbytečného nepořádku. Já jsem takto objevil .thumbnails, kde se mi za ty roky nashromáždilo přes 400 MB dat, což už stálo za promazání.

BleachBit

bleachbit.sou­rceforge.net, 0.1.0,GPLv3

root_podpora

Blbinka

Generátor prvočísel.

Víte, jak naštvete počítač? Vytáhnete si papír a tužku a vše si uděláte pěkně postaru na papíře. Pamatujete si, jak se násobí dvě čísla na papíře? Jasně, že pamatujete. Ale potřebujete znát malou násobilku. Pokud jste ji náhodou zapomněli, tak se podívejte, jak jdou násobit dvě libovolně velká čísla graficky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.