Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (5. 8. 2009)

5. 8. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme, jak spravovat prázdné adresáře v gitu a jak spravovat mirrory, případně jak poznat, z kterého AS přichází uživatel. Také se podíváme, jak zpívat karaoke na body a jak nám počítač usnadní rozhodování, kam jít do hospody.

MarkEmptyDirs

Známým problémem (nebo chcete-li vlastností) mnoha verzovacích systémů jako je GIT, CVS nebo Mercurial je nemožnost vytvořit prázdné adresáře. Obezličkou může být vytvoření skrytých souborů a ty později – až do adresářů nahrajete normální soubory – smazat. Jenže to se lépe říká a hůře dělá. Respektive hůře se zapamatovává, kde jste co nechali. MarkEmptyDirs by vám s tím mohl pomoci. Při spuštění projde rekurzivně daný adresář a v prázdných adresářích vytvoří skryté soubory (volitelně s nějakým obsahem). V adresářích, kde je onen skrytý soubor .emptydir a zároveň i jiný soubor, tak je tento skrytý soubor smazán. Další parametery programu vám dovolí smazat všechny placeholdry nebo je jenom vypsat. Program je napsaný v C#, což může někomu vadit.

code.google.com/p/mar­kemptydirs/,
1.3,
GPLv3

Performous

Platformous je karaoke program. Ty obvykle přehrávají písničku a zobrazují vám text písničky. A někdy i noty. Ale Performous jde ještě dále a hodnotí váš zpěv v reálném čase. Zvuk z mikrofonu je analyzován, odfiltrován od hluku (problémem není ani hlučná hospoda) a je určen tón, jakým zpíváte. Je jedno v jaké oktávě zpíváte, ale měli byste se držet jedné. Pokud se trefíte do půl tónu, tak dostanete plný počet bodů, pokud se vzdalujete, tak dostanete těch bodů méně. Vaši intonaci navíc vidíte přímo na obrazovce, takže se můžete lehce (sic!) opravit.

Performous

performous.org/,
0.3.2,
GPL

mod_asn

Mod_asn je modul pro Apache, který pomocí BGP protokolu umí velmi rychle zjistit prefix uživatelovy IP adresy a z jakého autonomního systému přistupuje. To lze velmi dobře využít, pokud spravujete několik mirrorů. Například pomocí MirrorBrain.

mirrorbrain.or­g/mod_asn/,
1.3,
Apache 2.0

MirrorBrain

MirrorBrain vám silně ulehčí práci se spravováním mirrorů. Umí spravovat kompletní mirror i částečné mirrory, kdy některé soubory ještě nejsou stáhnuté, nebo mirror neumí odesílat soubory větší než 2 GB. Uživatelé jsou buď přímo přesměrováni na nejbližší mirror – do jejich vlastního AS, státu, kontinentu a v nejhorším případě do náhodně zvoleného mirroru, který není přetížený. Nebo MirrorBrain pro daný soubor umí vygenerovat metalink soubor.

mirrorbrain.org/,
2.9.1,
Apache 2.0, GPLv2

root_podpora

Blbinka

Je-li vaší základní otázkou života vesmíru a vůbec otázka „Kam jít večer do hospody?“, tak vám nabídnu sofistikované řešení: Wheel'O Yum vám umožní si zatočit kolem, na kterém je seznam vašich oblíbených hospod a rozhodne tak za vás, kam se půjde. Ale zas tak jednoduché to není. Program vám dovolí nejdříve zvolit vaše preference: cena hospody a vzdálenost. Přihlédne k naposledy navštíveným – naposledy navštívené hospody mají menší šanci vytočení. A teprve potom vám dovolí zatočit kolem a vybere vám hospodu. Pokud by se vám to nelíbilo, tak máte k dispozici chatovací okno, kde se můžete domluvit tak, jako jste to dělali dosud. Program je k dispozici jako nativní javovská aplikace i jako aplet do html stránky.

Wheeloyum

www.wheeloyum­.com/AppAbout­.php,
3.6.6,
EULA

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.