Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (5. 9. 2012)

5. 9. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Pro dnešní sklizeň je nachystán přehled programů v podobě grafického nástroje pro načasování zapnutí počítače, prográmku k procvičení slovosledu angličtiny, rychlého a jednoduchého PDF prohlížeče a brány do sms zpráv androidího systému.

Wake on Plan

Jak název prozrazuje, jedná se o nástroj pro nastavení zapnutí počítače v určený čas. Této funkcionality se dá samozřejmě využít přímo z BIOSu, Wake on Plan je však přehledný a jednoduchý grafický nástroj přístupný z grafického prostředí systému. Krom vestavěného kalendáře, díky kterému lze nastavit konkrétní čas, lze zadat také tzv. odpočítávání. Využití je už na každém, třeba jako budík, kdy bude počítač připraven pro čtení zpráv.

launchpad.net/wakeonplan, 0.1, GPLv3

PYEnglish

PYEnglish nebo také Practice Your English je zajímavý program určený k procvičování anglických vět a především slovosledu, předpokládá se tedy znalost slovíček. Jsou dány indície např. v podobě předmětu, přísudku a času věty a úkolem je správně poskládat anglickou větu. Přímo na stránkách projektu je ke stažení také sada vět vytvořená komunitou. V případě nejistoty u nejen psaného projevu a s chutí se samovzdělávat se jedná jistě o atraktivní nástroj.

pyenglish.tuxfamily.org/, 0.2, GPLv3

MuPDF

PDF se stalo nejrozšířenějším a nejuniverzálnějším formátem dokumentů. Pokud vlastníte „pomalý stroj“, velký PDF dokument ho může pořádně zapotit, MuPDF by v takovém případě mohl být pomocnou rukou. Je to malý a rychlý prohlížeč, který si dobře rozumí s celou řadou klávesových zkratek, díky nimž je nejen orientace napříč dokumentem snadná a rychlá. V sekci pro stažení je k nalezení krom zdrojových kódů také verze pro Windows a balíček pro Android, iOS verze je dostupná z App Storu.

www.mupdf.com/, 1.1, GPLv3

blubPhone

Přestože se displeje našich chytrých telefonů stále zvětšují a psaní na nich se stává pohodlnější, vždy to bude lepší na velké hardwarové klávesnici. BlubPhone je bránou pro androidí sms konverzace dostupné ve velkém OS. Potřeba je jen aplikace pro android dostupná z Play Storu a následné spárování pomocí hesla. Je nutné být připojen oběma přístroji do stejné WLAN.  Na stránkách projektu se sice mluví jen o Ubuntu, ale divil bych se, kdyby aplikace neběžela pod ostatními distribucemi.

root_podpora

blubphone.mlanner.com/, 12.07.22, GPLv3

Blbinka

Matematické taneční pohyby…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.