Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (7. 3. 2012)

7. 3. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes bude představen nástroj pro analýzu návštěvnosti webových stránek, šikovný nástroj pro skenování sítě a připojených zařízení, přehrávač surového RAW videa a výkonný zálohovací nástroj. V závěru nemůže chybět ani tolik oblíbená blbinka.

Piwik

Piwik je nástroj pro analýzu návštěvnosti webových stránek, nabízí řadu hodnotných výstupů, na jejichž základě lze optimalizovat obsah stránek a zvýšit tak produktivitu. Jedná se tedy o svobodnou alternativu ke známému Google Analytics. Výsledky lze sledovat v reálném čase a prostředí je přeloženo do 42 jazyků, mezi kterými nechybí ani čeština. Poměrně dlouhý výčet vlastností je k nalezení v sekci features na stránkách projektu. V případě zájmu se lze podívat na připravené demo a vyzkoušet tak Piwik v akci.

piwik.org/, 1.7.1, GPLv3

AutoScan-Network

Jak napovídá samotný název, jedná se o nástroj pro prohledávání sítě a následnou správu ať už lokálních nebo vzdálených připojení. V reálném čase dokáže prohledávat všechna připojená zařízení a vypsat základní informace jako ip adresu, Mac adresu nebo provozovaný OS. Dále lze prohlížet sdílené soubory přes Sambu pomocí integrovaného prohlížeče a mnohé další. AutoScan-Network lze provozovat napříč mnoha operačními systémy, od běžných Window­s až po mobilní Maemo

autoscan-network.com/, 1.50, GPLv2

Vooya

Vooya je jednoduchý přehrávač videa v surovém RAW formátu bez potřeby video „vyvolávat“. Očekávat lze základní možnosti přehrávače jako podporu pro drag&drop, přehrávání v režimu celé obrazovky nebo uložení snímku přehrávaného videa do schránky, to vše s možností využití klávesových zkratek. Přehrávač je momentálně dostupný pro LinuxWindows. Pro více informací ohledně funkcí přehrávače včetně seznamu široké škály podporovaných formátů lze dohledat v sekci usage na stránkách projektu. Připraveny jsou pouze deb balíky, o licenci se autor nezmiňuje a v samotném programu uvedená není, předpokládat lze tedy freeware. 

www.offminor.de/vo­oya_yuv_player­.html, 0.2.1Beta, freeware

Time Drive

Time Drive je zálohovací software v přehledném GUI. Zálohy lze naplánovat, vytváří rozdílové zálohy a není omezen na počet souborů nebo složek. Zálohy lze umístit na lokální úložiště, ale podporovány jsou i vzdálené jako SCP, WebDav, FTP nebo Amazoní S3. Obnovu lze provést dávkově pro jednotlivé složky nebo každý soubor zvlášť. Dostupný je pro všechny tři platformy, jedná se tedy o poměrně výkonný zálohovací nástroj v líbivém kabátku.

root_podpora

www.oak-tree.us/, 0.4.0, GPLv2

Blbinka

Ponořte se do historie spouštěcích sekvencí operačních systémů a dialogů pro vypnutí včetně zvuků. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.