Hlavní navigace

Souboj titánů Red Hat vs. SuSE Linux (2)

19. 5. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Dnes dokončíme polemický článek srovnávající dvě významné linuxové distribuce. Ani dnes však nebude řeč o technických aspektech, ale spíše o tom, v čem se tyto distribuce doopravdy významně liší, jaká je jejich struktura a služby přidané hodnoty. Zaměříme se na systémy aktualizací, podporu třetích stran, skladbu obou distribucí, nezapomeneme ani na cenu a dostupnost a celé pojednání zakončíme hodnotícím resumé.

Systémy aktualizací

Distributoři poskytují vysoce kvalitní a rychlé záplaty v případě bezpečnostních problémů a závažnějších chyb. Rozdíl je zejména v délce poskytované podpory. Red Hat omezuje dobu, po kterou poskytuje updaty, na dobu jednoho roku od vydání dané distribuce. Po uplynutí této doby musíte buď záplatovat své programy sami (například rekompilací nebo převzetím příslušného balíčku z novější verze), nebo upgradovat celou distribuci na novější podporovanou verzi. Kromě toho Red Hat nabízí také výrazně dražší varianty distribuce, které mají příslušně prodlouženou dobu garantované podpory. Jako nástroj pro instalaci aktualizací používá program up2date coby rozhraní k webové službě redhat-network. Pro její použití je potřeba nejdříve provést registraci počítače a sestavení jeho softwarového profilu.  Uživatelé volně šiřitelné verze mají nárok na bezplatné vedení jednoho profilu ve službě redhat-network. Uživatelé vyšších verzí a placení uživatelé mají spektrum poskytovaných služeb vyšší. Omezení doby podpory znamená pro Red Hat Linux 9 jeden nepříjmený důsledek, a to, že pravděpodobně přijde o celou řadu uživatelů, kteří jsou zvyklí používat Linux na malých serverech podle vzoru – za málo peněz hodně muziky. Ti budou nuceni přejít na drahý Red Hat Enterprise Linux, nebo, což je pravděpodobnější, na jinou distribuci.

SuSE Linux poskytuje srovnatelně kvalitní updaty hned ve dvou variantách. Vedle opravených verzí balíčků nabízí taky patche, což jsou balíčky, které obsahují pouze rozdíly vůči originálu. To má tu výhodu, že aktualizace má mnohem menší velikost něž kompletní update, takže ji lze snáze provádět i přes pomalejší připojení. Oproti Red Hat Linuxu je přístup k aktualizacím neomezený a není podmíněn žádnou registrací. Ke zjednodušení updatů lze použíj nástroj YOU (YaST Online Update), který nejprve stáhne seznam dostupných aktualizací z FTP serveru SuSE nebo některého z mirrorů a ty následně po odsouhlasení uživatelem stáhne a aplikuje. Délka podpory je poměrně dlouhá, typicky tři roky od vydání.

Hodnocení – SuSE Linux 2 : Red Hat Linux 4

Kontrola aktualizací pomocí Red Hat Network
Kontrola aktualizací pomocí služby Red Hat Network


Podpora třetích stran

Red Hat Linux je nejvýznamější linuxová distribuce vůbec, a proto má zajištěnou bohatou podporu od všemožných výrobců hardwaru i producentů komerčního i opensource softwaru. Výhradně pro Red Hat Linux je certifikována spousta hardwarových sestav a serverů. Stejně tak je tomu v případě softwaru. Pokud nějaký producent software nabízí binární balíčky svých programů, je velice pravděpodobné, že to budou balíčky pro některou z verzí Red Hat Linuxu. Na Internetu existuje mnoho archivů software zkompilovaných pro Red Hat Linux. Velmi podařenou sbírku užitečných balíčků pro RHL nabízí třeba server freshrpms.net.

SuSE nemá tak bohatou základnu podporujících subjektů. Balíčky, které jsou na Internetu k nalezení, jsou jen zřídka určeny právě pro tu kterou verzi SL, takže uživatel toužící po nových programech je nucen přebírat balíčky z jiných distribucí nebo kompilovat ze zdrojových kódů se všemi důsledky z toho plynoucími. Ani v oblasti komerčního hardware a software není situace úplně dokonalá. SuSE proto podniká kroky usilující o standardizaci Linuxu (např. UnitedLinux) za účelem bližší spolupráce menších hráčů na trhu linuxových distribucí (SCO, Connectiva a Turbolinux). Situace s certifikacemi hardwaru se sice značně zlepšila (v určitých oblastech, například v podpoře nových 64bitových procesorů je dokonce na špičce), celkově ale nedosahuje úrovně RHL. Podobně by se dalo mluvit o certifikacích linuxových odborníků atd.

Hodnocení – SuSE Linux 3 : Red Hat Linux 1

Skladba distribuce

SL je obsáhlou distribucí, která se rozléhá na pěti CD-ROMech a dvou DVD. Obsahuje více než 1000 programů ze všech možných obastí. Je možné, že leckterý uživatel po instalaci SL nebude mít potřebu stahovat nebo kupovat jakýkoliv další software, protože programy obsažené v distribuci jeho potřeby pokryjí. Pro někoho může být velkou výhodou přítomnost četných multimediálních programů v SL, které z licenčních důvodů nenajdeme v RHL. Skutečnost je ovšem taková, že spousta programů, např. mplayer nebo xine, sice v SL najdeme, ovšem při bližším prozkoumání zjistíme, že neobsahují ten či onen důležitý kodek, který si stejně musíme opatřit „pokoutně“. Je potom otázkou, zdali není jednodušší stáhnout a nainstalovat rovnou novou a plnohodnotnou verzi přehrávače se vším všudy, než jej pracně roubovat na licenčně zkriplovanou verzi z distribuce.

RHL kráčí trochu jinou cestou. Objem pěti CD je tak trochu zavádějící, neboť polovinu z kapacity CD tvoří zdrojové balíčky. Red Hat Linux se snaží udržovat konzistentní sbírku programů, přičemž zachovává typicky jednu alternativu ke každému programu. Cílem je důraz na celkovou použitelnost, aby v distribuci zbytečně neležely balíky, které nikdo nechce, a aby se neplýtvalo vývojářskou kapacitou na jejich udržování. Je nutné dodat, že volně dostupná verze RHL neobsahuje prakticky žádné komerční programy, např. Acrobat Reader, JRE, Real Player, různé pluginy do Mozilly apod. Některé z těchto programů (vedle dalších) však nalezneme na doplňkovém Office and Multimedia Applications CD, které získávají uživaté s distribucí Red Hat Linux Professional.

Hodnocení – SuSE Linux 2 : Red Hat Linux 2

Cena a dostupnost

Red Hat Linux je nabízen zdarma na FTP serveru Red Hatu nebo na některém z jeho mirrorů. Můžete si jej stáhnout ve formátu ISO souborů, pomocí nichž si můžete vytvořit instalační média, případně rovnou provést instalaci z FTP nebo HTTP. Zákazníci, kteří využívají placenou variantu služby Red Hat Network, mají nárok na přednostní přístup k distribuci ještě před jejím oficiálním uvolněním. Oproti minulosti došlo ke zpřísnění podmínek, takže nyní je značně omezena možnost získat distribuční média od překupníka, který by je prodával stažená a vypálená. K dispozici je samozřejmě také krabicová verze Red Hat Linux 9 (dříve označovaná jako Personal) i verze Proffesional a lze je získat za 1 590 Kč resp. 3 990 Kč. Nikoho nepřekvapí, že individuálně stažená verze postrádá instalační podporu, kterou krabicové verze nabízejí.

root_podpora

SuSE Linux je tradičně šířen jako krabicový produkt. Existuje sice i FTP verze, která ovšem vinou své neúplnosti, pozdního zveřejňování a nedostupnosti ISO souborů není příliš populární. Ve formátu ISO jsou ale šířeny varianty distribuce pro neintelovské platformy a speciální distribuce SuSE Linux Live Evaluation nabízející možnost, jak si distribuci SuSE s minimálními náklady otestovat. Standardní krabicová distribuce SuSE Linux CZ, která je ekvivalentem anglické verze SuSE Linux Proffesional, stojí 2 429 Kč. Slevy lze dosáhnou zakoupením akademické verze, updatu nebo zakoupením předplatného Abonemo.

Hodnocení – SuSE Linux 3 : Red Hat Linux 2

Hodnotící resumé

Tabulka č. 429
  SuSE Linux 8.2 Red Hat Linux 9
Instalační programy 2 2
Správa balíčků 1 5
Konfigurační nástroje 1 4
Startovací skripty 3 2
Dokumentace 2 3
Podpora 3 1
Systémy aktualizace 2 4
Podpora třetích stran 3 1
Skladba distribuce 2 2
Cena a dostupnost 3 2
Průměr 2,2 2,6

Jak vidno, v celkovém srovnání vychází SuSE Linux o něco lépe. Není divu – Red Hat Linux nám jednou propadl a výrazně se zhoršil v hodnocení aktualizací přijetím nové strategie podporování distribuce. Celkově vzato jsou ale vlastnosti obou distribucí vyrovnané, tam, kde jedna ztrácí, druhá získává. Obě distribuce mají své silné a slabé stránky, zaleží jen na preferencích uživatele, kterou z nich zvolí, nebo zda se poohlédne po konkurenci.

Byl pro vás článek přínosný?