Hlavní navigace

Spicebird: malý Outlook pro Linux

22. 1. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Již delší dobu se diskutuje o tom, zda by měl Mozilla Thunderbirdu rozšířit svůj záběr o funkce na správu času a informací. Tvůrci Thunderbirdu prozatím tato volání nevyslyšeli, a tak se z daleké Indie objevil nový produkt pojmenovaný Spicebird, jehož snahou je zacelit tuto mezeru na trhu. Podaří se mu to?

Poštovní klient Mozilla Thunderbird nemá myslím smysl představovat. O jednom z nejpopulárnějším poštovním klientu dnešní doby se však v poslední době hovoří zejména v souvislosti s jeho dalším osudem a úvahami, zda by se jeho záběr neměl posunout z „obyčejného“ poštovního klienta dále směrem k řešením na správu času a informací, kterými jsou například Evolution či Kontakt na Linuxu či Microsoft Outlook na Windows.

První vlaštovky v této oblasti jsme se kupodivu nedočkali od nově vznikající nadace zastřešující další vývoj Thunderbirdu a ani od společnosti, kterou v tajnosti zakládají bývalí hlavní vývojáří Thunderbirdu. Na scénu přišla indická společnost Synovel Technologies, která světu představila Spicebird.

Co je Spicebird?

Jednoduše řečeno, Spicebird je klient na správu pošty, kontaktů a času s integrovaným IM. To vše postaveno na platformě Mozilla. Nejedná se tedy o produkt, který by byl od základu nově vytvořen, ale o software, který staví nad tím existujícím, co platforma Mozilla nabízí. První informace o Spicebirdu se formou krátkého videa objevily přibližně v půlce prosince loňského roku.

Z tohoto videa bylo ihned patrné, že základem nového produktu se stane Thunderbird s integrovaným rozšířením Lightning, které do Thunderbirdu přidává podporu pro správu času. V průběhu minulého týdne byla uvolněna první veřejná vývojová verze, takže aplikaci bylo možné vyzkoušet a podívat se tak, co nového přináší.

Spicebird je, jak již bylo zmíněno, postaven na Thunderbirdu. Do něj byla zaintegrována vývojová verze Lightingu 0.8 a rozšíření SamePlace. To pro změnu přináší podporu pro instant messaging založeném na XMPP. Řada z vás nyní může namítnout, že podobné konfigurace lze jednoduše docílit instalací uvedených rozšíření přímo do Thunderbirdu a máte jistě pravdu. Podívejme se tedy na to, co nového přinesl samotný Spicebird.

Co nového Spicebird přináší

První věc, které si po spuštění uživatel všimne, je domovská stránka programu. Jedná se o stránku, na kterou lze přidávat předdefinované aplety s rozličnou funkcionalitou. Uživatel si zde může nechat zobrazit rychlý náhled na poslední přijatou poštu, aktuální události a úkoly či si například zobrazit náhledy na RSS zdroje. Pořadí jednotlivých apletů je přitom konfigurovatelné.

Spicebird 1

Okno s titulní stranou Spicebirdu

Oproti Thunderbirdu s integrovaným Lightningem je odlišně řešeno přepinání mezi jednotlivými částmi aplikace. Zatímco u Thunderbirdu je přepinání realizováno tlačítky na liště umístěné pod složkami s poštou, zde se autoři rozhodli rozvrhnout jednotlivé části aplikace do panelů a la Firefox, mezi kterými lze snadno přepínat.

Spicebird 2

Lišta s panely jednotlivých částí aplikace

Možná vás nyní zaujala část s úkoly (panel Task), se kterou jste se pravděpodobně v Lightningu nesetkali. Zde se nejedná ani tak o novinku Spicebirdu, jako spíš o novinku vývojové verze Lightning 0.8, která by měla být uvolněna v březnu letošního roku a která nově poskytuje pohled na úkoly v rámci samostatného okna.

Spicebird 3

Panel s úkoly

V rámci každé části aplikace se v levé části hlavní lišty můžete setkat s rozbalovacím tlačítkem New. To podobně jako stejné tlačítko v Evolution či Outlooku slouží k rychlému zakládání nových poštovních zpráv, kontaktů, úkolů apod.

Spicebird 4

Rozbalovací tlačítko New

K drobným změnám došlo i ve správě kontaktů. Kromě toho, že není podobně jako v Thunderbirdu dostupná v rámci samostatného okna, ale v panelu, nabízí nyní nové zobrazení kontaktů ve formě vizitek (karet). Jednoduchým klepnutím na zobrazená písmena abecedy lze snadno přecházet na kontakty, které tímto znakem začínají. Pokud vám tento způsob zobrazení nevyhovuje, máte dostupný i původní způsob zobrazení.

Spicebird 5

Zobrazení kontaktů formou vizitek

Pokud poklepete na kontakt pro zobrazení jeho detailu, dostanete se do nové zjedndoušené verze zobrazení kontaktu, která obsahuje jen základní informace jako je jméno uživatele, poštovní adresa či telefonní číslo. Z dialogu se lze snadno přepnout do detailního zobrazení, které znáte z Thunderbirdu.

Spicebird 6

Zjednodušené zobrazení detailu kontaktu

Jako poslední drobnou novinku bych nejspíš zmínil zjednodušený dialog na rychlé zakládání nové události, který je dostupný v nabídce Tools. Ten původní dialog pro zakládání nové události se všemi konfiguračními parametry zůstal pochopitelně zachován.

Spicebird 7

Zjednodušené zadávání nových událostí

Plány do budoucna

Jak je z dosavadního přehledu patrné, novinek prozatím příliš není, což se s ohledem na to, že se jedná o první veřejnou verzi, dalo i očekávat. Proto je myslím dobré podívat se na to, co pro nás autoři chystají. V plánu dalšího vývoje hovoří o verzích 0.7 a 1.0. Ani u jedné verze přitom neuvádějí, kdy by měly být dostupná.

Verze 0.7 by měla přinést hlavně opravy a vylepšování existující funkcionality. Ve Spicebirdu totiž aktuálně chybí například funkce pro import pošty či dialog pro konfiguraci Lightningu. Mezi hlavní novinky této verze by měla patřit podpora prohlížení poštovních zpráv v panelech. Tato funkce je v současné době dostupná i ve vývojových verzích Thunderbirdu 3.0. Zajímavě zní podpora pro blogování, která má být realizována obdobně jako posílání poštovních zpráv. Jak konkrétně si to autoři představují, to si budeme muset ještě počkat.

Z hlediska novinek vypadá zajímavěji verze 1.0. Na tu autoři slibují integraci s CMS Drupal, správu dokumentů, více pohledů na kalendáře a úkoly či například vylepšení kontaktů. Asi nejzajímavěji pak zní konektor na Microsoft Exchange. Ten by jistě usnadnil nasazení Spicebirdu ve firemním prostředí a zejména na Windows pak vytvořil zajímavou konkurenci Microsoft Outlook.

root_podpora

Závěrem

Spicebird je přes rané stádium vývoje zajímavým produktem, který patrně bude mít do budoucna co nabídnout. Uvítají ho zejména uživatelé Thunderbirdu, kteří si nevystačí s obyčejným poštovním klientem a chtějí využívat i funkce na správu času a informací. Zdrojový kód produktu je dostupný podobně jako Thunderbird pod trojlicencí GPL/LGPL/MPL, což umožňuje jeho zpětné portování do Thunderbirdu či Lightningu.

Do budoucna bude zajímavé sledovat, jak se k této „konkurenci“ postaví nově vznikající nadace zastřešující další vývoj Thunderbirdu či jiný produkt, který patrně vzejde od bývalých hlavních vývojářů Thunderbirdu. Neméně zajímavé bude sledovat business model společnosti Synovel Technologies, jenž je klasickou komerční společností, a jejíž Spicebird je aktuálně dostupný zdarma.

Využujete funkce Spicebirdu?

  • Ano, čekám na to.
    45 %
  • Jen některé.
    11 %
  • Stačí mi obyčejný e-mail klient.
    35 %
  • Nepoužívám e-mail klienta.
    9 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pavel Cvrček pracuje jako softwarový vývojář a v rámci projektu Mozilla.cz se podílí na vývoji a propagaci produktů Mozilla.