Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Spicebird: malý Outlook pro Linux od anonym - Mám za to, že s prostým emailem vystačí...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 1. 2008 16:39

    bez přezdívky
    Mám za to, že s prostým emailem vystačí málo kdo. Chce to ještě minimálně kalendář a kontakty. Ve firmě je potřeba i sdílený kalendář (třeba kalednář alokace jednačky, auta nebo projektoru), free/busy informace z kalendářů aby se lépe plánovaly meetingy, atd. Samozřejmě data nesmí být uložená jen na koncové stanici, tam může být nejvýše cache. Pro mobilní uživatele je dnes standardem webové rozhraní k celé věci, a možnost použití udělátek typu PDA.

    Upřímně, kombinaci MS Exchange, Outlook a běžného PDA či telefonu s Windows Mobile se jen tak něco nevyrovná. Spicebird vzbuzuje spíše mé pobavení.
  • 22. 1. 2008 17:15

    anonymní
    No, tentokrát vaši kolegové, když tento příspěvek připravovali, byli dost bez nápadu. Oni sice mají na všechno odpověď, ale docela by mě zajímalo, zda mají představu, kolik SOHO vůbec žádné alokace zasedaček, aut nebo projektorů nepotřebují. Třeba proto, že nedělají ani meetingy (to se dělá za mořem, ne u nás) ani porady. A peníze utracené za Exchange + Outlooky jsou pro ně vyhozené.

    Když píšu, že mě zajímá "zda mají představu", tak tím myslím opravdovou představu, ne že vám připraví odpověď ve stylu "i firma o jednom člověku potřebuje groupware postavený na MS technologiích". Vím, že se to nikdy nedozvím, protože jedinou povolenou odpověď jsem v minulé větě ocitoval.
  • 22. 1. 2008 17:34

    bez přezdívky
    Vtipy o kolezích z PR oddělení necháme teď stranou. Ten kolega, co sem spal jako LO minule, to trochu přehnal ;)

    Firma bez jednačky? A kde budete sedět se zákazníky a probírat s nimi business? V nádražním bufetu? A jak koordinujete u vás práci, když se nesetkáváte? A nemáte třeba služební auta, která byste potřebovali plánovat? Nepracujete mimo kancelář, a nepotřebujete přístup k informacím z PDA? Pokud jsem si všiml já, i malé firmy tyhle věci potřebují.

    Většina firem o jednom člověku používá MS Office včetně Outlooku. Při pár lidech končí u SBS a Exchange, v zahraničí i u Exchange hostingu (ten je u nás méně obvyklý). Samozřejmě některé firmy se obejdou bez počítačů, vystačí s webmailem apod., ale těch je minimum. Potřeby firem ohledně desktopů, workgroup SW apod jsou totiž dost podobné.
  • 22. 1. 2008 17:47

    patrik (neregistrovaný)
    bez výhrad souhlasím. na linuxu tohle hned tak nebude, ledaže by to někdo vyvíjel komerčně, ale když nemáte cílovou skupinu tak pro koho? ;-)
  • 22. 1. 2008 19:24

    bez přezdívky
    Když to je ten starý problém open source (financování) a Linuxu (nejsou aplikace, proto ho nikdo nepoužívá, a proto nikdo nepíše aplikace). Všechno to řeší peníze, které ovšem nepřicházejí.

    A právě v těchto dnech se rozhoduje o dalším financování open source projektů. Pokud se dostane ekonomika USA a návazně dalších zemí do problémů, investoři dají ruce pryč od investic do open source.
  • 22. 1. 2008 21:17

    Pavel Stěhule
    http://www.prweb.com/releases/2008/01/prweb643591.htm

    Peníze budou chybět všude - největší ránu ale utrpěly banky, jejich dodavatelé to nebudou mít jednoduché. OSS nikdy negeneroval velké zisky, tudíž není přitažlivý pro spekulativní kapitál a navíc není závislý na jedné firmě, jedné zemi. Možná je ještě odolnější, ty kvalitnější projekty počítají s tím, že se mění lidé, firmy, uživatelé, jen kód zůstává. V OSS není zrovna moc lidí s ostrým lokty, kteří by si vydupávali extrémní platy. Je otázka, co to udělá s velkými firmami, ti na úsporný režim nejsou zvyklí, jedou ve velkém, mají velké tržby a výdaje, rezervy i jejich hodnota je závislá od akcií. Pokud bude recese, tak nejen OSS bude mít problémy - a abych pravdu řekl, jestli se tak stane, nikoho to nebude zajímat, poněvadž se po.... podstatně víc důležitějších věcí.
  • 22. 1. 2008 21:41

    bez přezdívky
    S dovolením malý rozjíždějící se business s dvouciferným růstem (jak se třeba MySQL zřejmě prezentuje) je přesně příležitost pro rizikový kapitál. A ten se, jak známo, nejdříve stáhne, když jde do tuhého.

    Recese není neznámá věc, občas k ní prostě dochází. Jestli dojde na lámání chleba, bude to samozřejmě zajímavé.
  • 11. 2. 2009 12:56

    Hudo (neregistrovaný)
    Ano Laele, trefils, ale zase do hnedyho (jako obvykle) ;)  Je rok po tve prognoze ale s opacnym vysledkem:
    "A právě v těchto dnech se rozhoduje o dalším financování open source projektů. Pokud se dostane ekonomika USA a návazně dalších zemí do problémů, investoři dají ruce pryč od investic do open source."

     Naopak investori investuji do OpenSorce vice a vice i pres tyto krusne dny a take odberatele SW se stale vice a vice zajimaji o OpenSource. Jestli jsi soudruhu neudelal nekde chybu.
  • 22. 1. 2008 20:25

    Miloš (neregistrovaný)
    U většiny firem to bez potíží zvládne sekretářka. Tyto prostředky jsou nutné pouze tam, kde si pár magorů (pardon, managerů) uzurpuje veškeré rozhodovací pravomoci. Výsledky tomu pak ovšem odpovídají.
  • 22. 1. 2008 21:45

    bez přezdívky
    Jak dnes plánujete využití třeba té jednačky? Zavoláte intercomem sekretářce, zeptáte se, jestli už tam není někdo napsaný, a ta se koukne do sešitu?

    British Minister of Posts rejected the idea of telephone stating that "we have enough messenger boys, and no telephone is needed".

    Pro vaši informaci, například ústředna MS v Redmondu se vás už dnes sama zeptá, s kým chcete mluvit, a danou osobu vám přepojí (informace bere z Active Directory). Nevím, jestli je to už v ostrém provozu, ale umí s vámi mimo jiné naplánovat schůzku s danou osobou, zrušit schůzku, nebo ji posunout. Vše pomocí rozeznávání a syntézy hlasu. A nechat si přečíst emaily ústřednou můžete v češtině už dnes. Samozřejmě účelem je, aby se této technologie prodaly miliony instalací, což znamená orientaci i na firmy do 50 zaměstnanců. To je ovšem věc pro příštích pár let.
  • 22. 1. 2008 23:37

    Miloš (neregistrovaný)
    Připojím se k databázi a zasedačku rezervuji. Nebo u malé firmy brnknu sekretářece a připojí se ona. Proč bych to měl dělat nějakou obskurní aplikací mimo standardní informační systém? Nezvládně to snad?
  • 23. 1. 2008 12:40

    bez přezdívky
    Připojíte k DB? Jak? Řádkovým klientem ;)? Nebo draze implementujete v IS něco, co už máte v ceně Exchange serveru (který stejně asi máte)?
  • 9. 6. 2008 15:39

    karel (neregistrovaný)
    nemame, nejsme masochisti. Pouzivame open source webovy software, protoze kvuli pristupu na nej nejsme vazani na zadny konkretni software a kdyz potrebuju, tak si hodim pristup treba z pda uprostred lesa.
  • 22. 1. 2008 21:09

    anonymní
    Obávám se, že to nejsou vtipy. Správě do vás nahustili, že všichni musí používat Outlooky a nejlépe Exchange. I když je to firma, kde má služební auto má každý své (tedy komu bylo přiděleno), čili žádné erární není třeba v Exchange sdíleném kalendáři rezervovat. To samé jednačka. Asi vám to nedochází, ale firmy SOHO, o kterých jsem psal, opravdu nemívají desítky obchodníků, kteří se neumí podělit o jednu těžce přetíženou zasedačku. Zajímavé by pro vás rovněž bylo zjištění, kolik SOHO firem přistupuje k informacím z PDA.

    No nic, nechám vám to při tom, doufám, že máte ve sdíleném adresáři s kolegy rozvrženo, kdo kdy bude do diskuzí na Rootu přispívat, abyste v tom neměli moc zmatek. A taky aby manager mohl kontrolovat, jak svědomitě svou práci vykonáváte a zda náhodou neděláte prohřešky typu "jsou aplikace, kde je opensource výhodnější".
  • 22. 1. 2008 21:47

    bez přezdívky
    Naštěstí ty sdílené kalendáře umí opakované udásloti, že ;)

    Možná máte každý auto, i když se běžně nepohybujete u zákazníků, a možná je auto pro každého levnější, než několik sdílených vozů a plánování jejich využití. Nebo také ne :). Jestli máte každý vlastní jednačku, tak to překvapí i mě. Jestli nepotřebujete plánovat schůzky, také to překvapí. Ale jak říkám, firmy jsou různé. Jejich potřeby jsou v mnoha oblastech podobné, a groupware na to odpovídá.

    Buďte šťastný se svým (zřejmě lokálně ukládaným) mailem. Spousta lidí nemá žádný počítač, natož groupware, a také žije.
  • 22. 1. 2008 22:13

    bez přezdívky
    Víte, faktem je, že v českém prostředí skutečně většina menších firem (do 50 zaměstananců) skutečně groupware nevyužije. Nejde o to, že by pro lidé to neměli využití, ale jde prostě o to, že lidé to nejsou zvyklí používat a náročnost navržení řešení a zaškolení lidí neodpovídá efektivitě přínosu.

    Já jsem tak napůl one-man-show a napůl jedním kolečkem v podobné firmě. Pro sebe využívám Outlook + obyčejný smartfone a chci v nejbližší době rozjet i Exchange a upgradnout na PDA, abych si zlepšil pohodlí, ale ve firmě na Exchange nikoho nepřesvědčím. O jednačku se dělíme bez problémů, většinu času je totiž volná, protože obchoďáci jednají především u klientů. Auta také nejsou problém - obchoďáci (5 lidí) mají každý své a pak je tam jedno pohotovostní auto pro zbytek firmy (30 lidí). Nepotřebujeme nikam moc často jezdit, takže se o auto nepereme, vše se domluví ústně a kdyby náhodou došlo ke kolizi, lze to obejít - odložit cestu, zkusit obchoďáky, jestli nemají volno, vezme se soukromé auto a proplatí se cesťák, nebo se prostě půjčí jiné. Sdílení kalendářů moc nefunguje (nekompatibilita lidí, nikoli sw), jediný skutečně sdílený kalendář jsou dovolené, které se vypisují na "plachtu" u sekretářky.

    A fakt to takhle firmě stačí. Zkoušel jsem jim navrhnout Exchange, vyjmenoval jsem výhody (už jsem to využíval jinde a je to opravdu přínos), ale prostě není zájem. Vůbec přitom nejde o náklady.
  • 22. 1. 2008 23:34

    bez přezdívky
    Pak má vaše firma podle všeho celkem velké rezervy v oblasti efektivity práce. Až nastane krize růstu firmy (ve které se možná už nacházíte), bude třeba budovat pravidla, a s nimi i infrastrukturu pro komunikaci.
  • 23. 1. 2008 14:23

    Pavel Stěhule
    A jak to asi zvládli před cca 200 lety - např. na stavbě pevnosti Josefov (cca 10 let) pracovalo kolem 10000 dělníků a k tomu cca 30000 lidí se staralo o zásobování - stavebním materiálem, zázemím, potravinami. Primárně záleží na organizaci, organizovanosti a organizovatelnosti procesu. Groupware může, pravda, dobře posloužit - nicméně pokud mají někde bordel, tak je rozhodně nespasí, jako každý sw dokáže pouze upozornit na konflikty, nikoliv je efektivně řešit, a hlavně jim předcházet. Pro větší organizace už Outlook není to pravé ořechové, a také se spíš používají Lotus Notes nebo speciální wf aplikace, kde se snáz definuje wf a snáz sleduje aktuální stav. K tomu ještě Outlook a vlastně veškerý sw US provenience není zrovna optimalizován na evropské podmínky (nemluvím o lokalizaci).
  • 23. 1. 2008 15:12

    bez přezdívky
    Také svého času horníci dostali výplatu, když vyfárali, a nikdo k tomu nepotřeboval počítače. Stačila tužka, papír, a bylo to. Jenže dnes je to složitější.

    Většina firem, která má desítky tisíc účtů a více, jede právě Exchange. Lotus Notes jsou na ústupu. Souhlasím ale, že pro výrobu informačních systémů je Lotus Notes lepší platforma, než Outlook.

    V čem není Outlook optimalizovaný na evropské podmínky? Outlook možná není dokonalý, ale srovnávat s ním Spicebird mi přijde jako vtip.
  • 23. 1. 2008 15:48

    Pavel Stěhule
    V čem je to dnes složitější. Dost často si připomenu scénu z jednoho dílu Slunce, sena ..., kde s velkou slávou pořídili počítače aby pak do jednoho narvali seznam farníků a do druhého počet králíků :).

    Vůbec jsem Spicebird nezmínil. Jinak Outlook a US fw systémy nejsou vhodné pro firmy s hierarchickou organizační strukturou, v Outlooku proces nevynutím. Outlook, Exchange to jsou systémy pro systémy s plošnou strukturou, případně maticovou - řeší jenom komunikaci, nikoliv procesy - rezervace zasedačky, pojektoru (padám ze židle:) .. neřeší se zastupitelnost, dostupnost, oprávnění, vyúčtování, potvrzení, deadlines ... Co vím, tak velké firmy používají jako email server skutečně Exchange - ale pouze pro mail. Neslyšel jsem, že se nad Ex. nějak intenzivně budovaly aplikace - to se Notes používá o dost častěji.
  • 23. 1. 2008 16:14

    bez přezdívky
    Konkrétně mzdy jsou dnes složitější o fond pracovní doby, odvody, zálohy na daň a jejich zúčtování. Navíc například OKD má 15220 zaměstnanců, což by se těžko zvládalo s pár sešity. Nevím, jestli tu dobu pamatujete, ale svého času byly mzdových účetních plné kanceláře (stejně jako dalších účetních). Byli jsme to my v IT, díky komu účetních 90+% odešlo. A firmy díky tomu ušetřily obrovské peníze. I přes cenu licencí systémů typu SAP R/3 (OKD má pěknou instalaci).

    Já Spicebird vidím v názvu článku. Píše se tam "Spicebird: malý Outlook pro Linux". A k tomu říkám, že srovnávat Spicebird a Outlook je vtip, nebo naprostá neznalost. To už by se článek mohl jmenoval Google Picasa - Photoshop pro Linux.

    Ve většině firem nemají mobilní projektor pro každého, proto je nutné je rezervovat (stejně jako zasedačky, nebo pool cars). U vás má každý člověk svůj projektor?

    Exchange zastupitelnost řeší, byť minimálně. Oprávnění, deadline a potvrzení naopak nejsou problémem. Exchange řeší primárně komunikaci, je ho možné výrazně ohýbat, ale možnost postavit nad ním aplikaci je spíše taková třešnička na dortu. Existují samozřejmě aplikace, které pracují nad Exchange s jiným interfacem, než Outlookem (dokonce je pár DMS pro Exchange). Většina větších workflow řešení ale opravdu jede mimo Exchange. Nicméně objednání kancelářských potřeb, odesílání a přijímání faxů, sdílené kontakty a hlasová schránka přes Outlook jsou celkem rozšířené věci.

    Nemám k dispozici statistiku, ale mám za to, že na jednu instalaci Lotus Notes připadá tak 20-50 instalací MS Exchange.
  • 23. 1. 2008 17:52

    Pavel Stěhule
    Nemám k dispozici statistiku, ale mám za to, že na jednu instalaci Lotus Notes připadá tak 20-50 instalací MS Exchange.

    To je docela mozne, odpovida to cenne i moznostem. Microsoft dodava Ex velice lacino v SBS. Nikdo si nebude porizovat L.N. pro 5 uzivatelu :). Zajimavejsi statistika by byla v poctu obslouzenych uzivatelu, pripadne v poctu aplikaci, a tam uz by to nevyznelo tak jednoznacne.

    Na elementarni rezervace neni potreba groupware. V podstate, co si vzpominam, tak jsme se jednoduse domluvili, pripadne jsme pouzivali jednoduchou agendu typu sdileneho kalendare. Bezproblemove ve firme o 40-50 lidech, castecne ale diky tymove organizaci. Kazdy tym mel potrebne vybaveni. Jista redundance tam byla, ale zas bylo kam sahnout, kdyz se neco ztratilo nebo rozbilo. Groupware, pripadne workflow ma smysl tam, kde se primo podporuje urcity intenzivni proces, napr. sprava incientu, obsluha pozadavku, jinak je jeho vyznam diskutabilni (tam, kde neni cas se domluvit, nebo to neni v zajmu, napr. chceme nezavisle vstupy).

    Nicméně objednání kancelářských potřeb, odesílání a přijímání faxů, sdílené kontakty a hlasová schránka přes Outlook jsou celkem rozšířené věci.

    Pravda - tohle Outlook zvlada dlouhou dobu, nicmene, co jsem za 10 let zazil, tak se pouzivaji jen sdilene kontakty, ostatni jsem nevidel pouzivat (a to jsem pracoval ve firmach, ktere byly postaveny nad Microsoft produkty).

    Konecne souhlasim, ze pocitace odbourali kvanta ucetni prace - nicmene z ucetnich se stali asistenti, a misto aby scitali polozky, tak sestavuji tabulky a snazi se zamestnat se jinak. Nicmene to nema vliv na organizaci a rizeni projektu a rozhodne diky danovym predpisum neni zivot komplikovanejsi nez byl pred 200 lety. Jenom je ted o neco slozitejsi vzorecek. A misto na socialni, posilal se desatek cirkvi. Podle pruzkumu, ktere mam k dispozici, tak zavedeni pocitacu do administrativy nevedlo k odbourani byrokracie, ale pouze ke zmene formy byrokracie. Doklada se to napr. na spotrebe papiru, ktera by mela (coz se cekalo) s rostouci digatilizaci klesat. Nikdy se tak nestalo.
  • 23. 1. 2008 18:35

    bez přezdívky
    Neznám žádnou opravdu velkou instalaci Lotus Notes, zato velkých instalací Exchange spousty. Poměr uživatelů bude možná pro LN o kousek lepší, než poměr instalací, ale ne nějak výrazně.

    Na rezervace se v Exchange používá právě sdílený kalendář. Na schůzku si pozvete vyjma sebe a kolegy ještě pool car a beamer :). Menší správa incidentů se dá zvládnout pomocí Public Pulders, větší se řeší buď za pomoci doplňků nad Exchange, nebo zvláštním produktem.

    Souhlas, že řada firem neumí využívat ani to, co už koupili.

    Účetních ubylo, a finanční i HR oddělení jsou díky počítačům výrazně menší. V UK pravda pomohla i decimalizace. Počítat v librách dělených na dvacet šilinků, které se dělily na 12 pencí, to byl celkem vděčný job :). Ale zpět k věci: dnes už jsou ta jatka za námi. Firmy vyhazují tu či onde 2-5 lidi, a nasazují za ně telefonické ústředny s hlasovou komunikací, OCR/ICR s vytěžováním dat, workflow systémy apod. Samozřejmě firmy přibírají další lidi, kteří třeba z dat dolují jiná data (data mining je z pohledu před 200 lety dost nepředstavitelný), ale headcount se v oblasti Financial Accounting, Controlling i Human Resources snižuje.

    Ano, když jsem byl mladý a naivní, říkal jsem dvě věci: 1) vše bude digitální, 2) počítače odbourají byrokracii. To první proběhlo kolem mě. Mám auto s hromadou procesorů, digitální foťák, knihy a časopisy se dělají na počítačích, telefonujeme z malých počítačů, je to tu. No, nebylo to špatné, jenom to moc nefunguje :/, což zjistí každý, kdo se zkusil z mobilu podívat, ve kterém kině hrají film (film A.I. - hledaný text je příliš krátký, nenelezen, nebo vrátí vše kde je v názvu a nebo i). nemluvě o sci-fi typu fungující rezervace a platby za lístek. Ta druhá část je ještě tragičtější. Byrokrati se nevzdali, a papírové procesy v podstatě 1:1 převedli do počítačové podoby. A aby to nenudili, všechno si z elektronické formy opakovaně tisknou. Pokrok dospěl tak daleko, že místo aby pracovník napsal žádanku o dovolenou a donesl jí šéfovi, tak jí nabuší do počítače, což ve správném systému trvá 5x déle, poté jí počítač zkontroluje, demonstruje pár chyb v návrhu aplikace, a pošle jí šéfovi. Pracovník se poté zvedne, a jde šéfovi říci, že až mu to poslal ve workflow, ať to posune. Ještě lepší jsou výkazy cestovních nákladů, které pracovníci mnohdy musí sami skenovat, což je hrozivá zátěž. No což, knihtisk také zvedl ke vzniku časopisů pro ženy. Navíc nás tenhle kolotoč všechny živí, tak vzhůru do něj...
  • 23. 1. 2008 19:04

    Pavel Stěhule
    Navíc nás tenhle kolotoč všechny živí, tak vzhůru do něj...

    Tak se ani nedivim, ze tak urputne skryvate svoji identitu. Trosku pijavice, ne?
  • 23. 1. 2008 20:30

    bez přezdívky
    A co vy? Při troše pesimismu se dá říci, že celý IT obor přináší lidem drahý způsob, jak snížit efektivitu práce, a dává jim drahé odpovědi na otázky, na které se neptají. Optimisté by naopak řekli, že právě provádíme obdobu zavádění elektřiny a nasazování elektromotorů. Pravda je jako obyčejně někde mezi.

    To, co popisuji jako problémy, se velmi týká unixů. Každá firma by chtěla přivést krabici, která jí pomůže s výrobou, účetnictvím, HR a dalšími věcmi, postavit jí do rohu, a používat jí. Bohužel je třeba zaplatit implementaci, a najmout pár liftboyů, kteří budou celé dny bušit lidem nesrozumitelné příkazy do terminálu, a tím "bestii v počítači" pohánět. Naším cílem je IT co nejvíce přeblížit lidem, co nejvíce jim usnadnit práci, a overhead okolo počítačů minimalizovat. Proto lidé na mobilu nemají Linux s command line a vi, ale Windows Mobile, MacOS, a řadu dalších věcí (včetně Linuxu bez vi a bez command line). Bohužel si IT někteří lidé pletou s hračkářstvím, případně se sektou.
  • 23. 1. 2008 21:08

    Pavel Stěhule
    Rozhodne nenutim nikoho do neceho, co nepotrebuje, jen abych si zvednul svuj zisk. Nemusim pak chodit kanalama a za svoji praci a sebe se stydet. Taky to nedelam. A kdyz to na mne zkusili z vedeni, tak to zkusili naposled. Kdyz bych si nevydelal programovanim, uzivim se jinak - ruce mam zdravy. Soft pro lidi je super idea, ted jen zalezi z ktere strany se to vezme, a co je primarnim cilem. Jestli generovat zisk nebo psat dobry sw, ktery je lidem k uzitku. Pominuli par mladasu, kteri maji na triku jeden Linux, druhy den Radio GaGa a treti Microsoft, tak nikdo normalni si Linux s nabozenstvim neplete (nevim, kde takove potkavate - ze Vas kazdou chvili posle nekdo do haje, co se divite, ostatne, posilam Vas do haje kazdou chvili ja osobne, a je Vam to suma fuk, tak co se tim trapit, coz ale neznamena, ze tu lidi jsou zaslepenci, spis naopak - povetsinou jsou to lidi, kteri velice dobre rozumi technologiim). Po 20 letech u pocitace uz jsou lidi docela v obraze.
  • 23. 1. 2008 21:43

    bez přezdívky
    A nutím snad já někoho, aby si něco koupil? Kde se vyskytuji já, je workgroup stejně běžný, jako telefon. Zrovna od vás jsem čekal, že budete natolik inteligentní, že vám nebudu muset vysvětlovat, že nejsem převlečeným zaměstnancem PR oddělení MS.

    Rozdíl mezi námi je v tom, že vy jste pokrytec. Tenhle článek srovná Spicebird s Outlookem. Spicebird s Outlookem nesnete ani stín srovnání. Já to vím. Vy to také víte. Já jdu, a napíšu následující: Mám za to, že s prostým emailem vystačí málo kdo. Chce to ještě minimálně kalendář a kontakty. Ve firmě je potřeba i sdílený kalendář... viz http://www.root.cz/clanky/spicebird-maly-outlook-pro-linux/nazory/181917/. Co uděláte vy? Jako pokrytec mlčíte. Proč mlčíte? Protože máte Tuxe na tričku, a nejste ochoten nahlas říci ani takhle zjevnou věc. A to mi tu chcete, se svou "selektivní slepotou", vyprávět něco o morálce. Na rozdíl od vás se nestydím poukázat na fakta, i když to vzbudí reakce stylu "workgroup stejně nikdo nepotřebuje", "jednou mi to nefungovalo" a "s IMAP umíme skoro totéž".
  • 23. 1. 2008 23:27

    Pavel Stěhule
    Myslete si co chcete. Muzete implementovat Outlook a Exchange. Kombinace O+E je pouze jedno z moznych resenich, ktere resi spravu zdroju. Ale neni jedine - coz vy nechapete. Navic je relativne mohutne a ve vysledku pomerne drahe. O Ex. se neda rici, ze by to byl sw, ktery dokaze rozbehnout kazdy, a zkuste si parametrizaci. Coz neznamena, ze to je spatny sw. Ale ani dalsi sw neni spatny. Jinak na sdileny kalendar Vam v rade firem bohate staci cokoliv co podporuje webcal. Proc bych mel zduraznovat to co je samozrejme, co je za problem na sdilenem kalendari? To uz umi i ten Evolution.
  • 24. 1. 2008 0:09

    bez přezdívky
    Jistě, Outlook/Exchange je jedno z možných řešení. Shodou okolností nejrozšířenější. Pak dlouho nic, a pak řešení Lotus Notes/Domino, které jsem také zmiňoval, a které má jisté výhody. Nicméně vy mi tvrdíte, že nechápu, že Outlook/Exchange není jediné řešení. Zkuste si přečíst mé příspěvky. Namátkou http://www.root.cz/clanky/spicebird-maly-outlook-pro-linux/nazory/182099/, http://www.root.cz/clanky/spicebird-maly-outlook-pro-linux/nazory/182116/, http://www.root.cz/clanky/spicebird-maly-outlook-pro-linux/nazory/182062/. A samozřejmě vím, že existuje Groupwise, který ovšem prakticky nikdo nepoužívá, a o kterém tedy moc nevím, viz http://www.root.cz/clanky/spicebird-maly-outlook-pro-linux/nazory/182081/. Samozřejmě existují i další produkty, ale jsou natolik okrajové či omezené (například jen webové), že se jimi nemá smysl zabývat.

    Exchange je drahý? Ještě před pár hodinami jste tvrdil, že ho MS dává levně: http://www.root.cz/clanky/spicebird-maly-outlook-pro-linux/nazory/182138/. Tak teď fakt nevím.
    Samozřejmě Exchange má nějaký deployment. Naučíte se ho ale daleko dříve, než ovládat vi, nebo než syntaxi pár příkazů. Školení najdete za babku na každém rohu, a zkušení a vyškolení lidé se potulují v každé druhé IT firmě. Sdílený kalendář je jedna z features Outlooku/Exchange, a v této diskuzi není vůbec podstatná.
  • 24. 1. 2008 0:18

    Pavel Stěhule
    Ta poznamka o cene se vztahovala relaci Exchange, Lotus Notes, aby nedoslo k omylu. Zkuste se zeptat ve firmach za kolik Vam udelaji customizaci Ex. pripadne modul do Ex. Zaklad dostanete pomerne levne, pokud si koupite SBS, pokud ale si vystacite pouze s OSS tak samozrejme, ze Ex. nemuze cenove konkurovat, bez ohledu do nakladu na hw. Zkusenymi a vyskolenymi lidmi myslite power users po jednom nebo dvou skolenich? Tak ti z Ex. toho skutecne moc nedostanou.
  • 24. 1. 2008 1:45

    bez přezdívky
    Náklady na SBS a HW na kterém běží mi přijdou celkem přijatelné. Zvlášť s ohledem na snadnou správu a rozsah funkcí. Samozřejmě můžete použít open source. Místo MS SQL či Oracle můžete použít PostgreSQL nebo MySQL, místo MS Office pak OpenOffice, místo Windows použijete Linux, místo celého SBS nějaké distro Linuxu, místo Exchange asi Postfix (extrémní masochisté pak Sendmail). Pochopitelně každý takový krok znamená dost slevit z funkčnosti, komfortu i kvality. A jsme zpět u toho, že tak jako některé firmy nepoužívají žádné počítače, případně nemají mobily, a někomu možná stačí i takováhle alternativa. Ušetří na licencích, ztratí na funkčnosti, komfortu a správě. Pohled na trh jasně říká, že to není obvyklý scénář.

    Zkušení a vyškolení lidé jsou takoví, kteří mají kus zkušenosti, a mají za sebou i ta školení (která já na Exchange nemám). Vzpomněl jsem si pravda na kolegu, experta na Exchange, kterého jsem potkal, když si právě šel pro svůj druhý offroad :)
  • 24. 1. 2008 10:09

    Pavel Stěhule
    S funkcnosti slevite, pokud sw nenabizi funkcnost, kterou pozadujete. Takze pokud napr. pozadujete OLAP, tak potrebujete MSSQL nebo Oracle, pokud potrebujete grid, tak potrebujete Oracle. Pokud potrebujete ukladat data, tak Vam bohate staci PostgreSQL, pripadne MySQL - a verte mi, ze z funkci neslevite (nemluve o tom, ze budete mit v ruce sw bez umelych omezeni, jako je napr. pocet procesoru, dostupnost pameti). Totez plati i o ostatnim sw.

    Jinak abolutni souhlas, experti na Exchange jsou neskutecne drazi - to snad vyjde levneji konfigurace Oracle.
  • 24. 1. 2008 15:46

    bez přezdívky
    Slevíte z celé řady věcí. MS SQL Server je přesně ta krabice, kterou postavíte do rohu, a funguje. Víte například, kolik práce je rozchodit online backup na MS SQL? Kliknete v GUI. A kolik práce dá export DB? Kliknete v GUI. Jiným klikem získáte Entity Relationship Diagram. Získáte také integraci do Visual Studia, takže vyvíjíte rychleji a radostněji. S MySQL slevíte i na těchto věcech. A to zabolí, i když máte 5 tabulek po 2 sloupcích :). Nemluvě o věcech typu XML funkcionality v DB, self-tuningu, fulltext indexu nad uloženými dokumenty apod. K tomu přičtěte, že MySQL je mladá technologie, a views, stored procedures, triggery a podobné základy jsou v podstatě horkou novinkou. A jako hřebíček do rakve uvažte, že když budete potřebovat větší DB, s light verzí "dospělé" DB prostě změníte edici. V případě MySQL vás čeká migrace na "dospělou" DB, což opravdu nechcete.

    Podobně pokud použijete OpenOffice místo MS Office, nebudete schopen (korektně) otevírat dokumenty přicházející ze zbytku světa, ani své staré dokumenty. Tvorba rozsáhlejšího grafu bude stylem klik-kafe-klik-cigareta-klik-díra v okně po klávesnici. Podobně když použijete Linux, typicky nebudete mít k dispozici aplikace, na kterých je váš business závislý.

    Jinými slovy: levné alternativy jsou levné z dobrého důvodu. Více na téma "možná to někomu stačí" viz od poloviny prvního odstavce dále zde: http://www.root.cz/clanky/spicebird-maly-outlook-pro-linux/nazory/182211/
  • 24. 1. 2008 15:53

    bez přezdívky
    Experti na Oracle jsou dražší. Kolega je Vlám, a potkali jsme se na projektu u jedné investiční skupiny. Směrem na západ jsou platy holt vyšší. V ČR máme nižší platy, a některé věci jsou levnější. Auta se tu ale za polovic neprodávají :(
  • 23. 1. 2008 0:45

    bez přezdívky
    Rezervy v efektivitě práce jsou, ale z úplně jiných důvodů. S tím nemá groupware nic společného - ani jako příčina, ani jako důsledek, ani jako vedlejší projev, prostě nulová korelace.

    Jde o to, že v rámci komunikace má firma zažité postupy. Ovšem to je důsledek toho, že je minimální fluktuace lidí - většina z nich tam jsou alespoň dva až tři roky, ti nejdůležitější (např. hlavní sekretářka ;)) pak od začátku, tj. zhruba deset let.

    Určitě by bylo nutné měnit zaběhané postupy kdyby

    1. se zvýšila fluktuace lidí a více než 30 % osazenstva tam byl méně než půl roku;
    2. se výrazně změnil poměr obchodu + vedení oproti produkčnímu týmu (v tuto chvíli to je zhruba 10:25);
    3. firma začala výrazně růst.

    ad 1 - to se klidně může stát, pokud se změní vedení.
    ad 2 - tohle je v daném oboru nepravděpodobné.
    ad 3 - pro velký růst není v tuto chvíli žádný důvod a hlavně to není ani reálné. Rozjíždějí se sice nové projekty, ale jejich realizovatelné množství je samo o sobě limitované zvenku, takže firma roste tak o pět lidí ročně maximálně.

    Já vím, že vám určitě vaše řešení vyhovuje a vím i proč. Ale prostě vidím, že reálný přínos je skutečně pro menší firmu velmi malý. Groupware je modla v IT, ale tohle tele je sotva pozlacené.
  • 23. 1. 2008 12:55

    bez přezdívky
    Jak říkám, každá firma je jiná. Když jsem pracoval ve firmě o 30 lidech, samozřejmě také měla Exchange. Ono je to praktické. Data na serveru, přístup k emailu, kalendáři a spol i z webu a PDA, sdílené kalendáře, plánování zdrojů... Šlo o zdroje typu jednačka, auta, projektor (měli jsme jen jeden) apod. Asistentka by v tom sice mohla držet pořádek, ale měla na práci administrativu. Přijde mi užitečnější, aby skenovala dokumenty, zakládala je to IS, kontrolovala podklady k fakturaci, honila lidi kteří něco nedodali apod., než aby se starala o něco, co zvládne stroj. Čím více administrativy se podaří přenést na stroje a tu jednu asistentku, tím větší produktivitu má zbytek lidí. A když si spočítáte, na kolik za rok vyjde asistentka, velmi rád zaplatíte za SW, který kus asistentky nahradí.

    Ve větších firmách není výjimkou workflow na věci typu dovolené, objednávky kacelářských nesmyslů apod. v Exchange. A když mluvíme o Lotus Notes, na těch řada firem provozuje spisovou službu, workflow apod. Například Policie ČR v Lotus Notes vede přestupkovou agendu.

    Groupware dávno není modla. Groupware je ve většině firem stejně samozřejmý, jako telefon.

    Ohledně change managementu souhlasím, že lidé v některých firmách mohou klást odpor. Od toho jsou interní směrnice, které musí mít každá (efektivní) firma od 15 lidí výše.
  • 23. 1. 2008 15:03

    Jarda (neregistrovaný)
    Myslim ze je dobre si porad uvedomovat ze groupware existuje cca 10 let, ovsem firmy (pouzijme toto oznaceni pro 1+ cloveka provadejiciho nejakou soustavnou cinnost) ruzne velikosti existuji uz peknych par tisic let. Pokud mate schopne ridici pracovniky, organizace dokaze fungovat i bez groupware, pokud ne, groupware je nezachrani. Ale je to pekny zpusob jak si oduvodnit vsechny ty krasne mobilni hracky :-)
  • 23. 1. 2008 15:14

    bez přezdívky
    Totéž lze říci o mobilních telefonech, textovém editoru, faxu, kopírce, telefonech, elektřině, telegrafu, nebo čemkoliv jiném.
  • 23. 1. 2008 10:44

    anonymní
    Víte, mé maily jsou na IMAP serveru a přistupuji k nim odkudkoliv včetně PDA. Ale protože jde o opensource zázemí, je to samozřejmě neefektivní, nefunkční a ačkoliv to na první pohled vypadá, že to léta funguje bez sebemenšího problému, v P.R. oddělení Microsoftu vědí, že bez Exchange to prostě není možné a efektivita, kompatibilita, nízké TOC a spolehlivost se nám jen zdá.

    Až budete na poradě (v přes Outlook zarezerované zasedačce s kolegy pozvanými na schůzku mailem) plánovat P.R. strategii v oblasti vytváření corporate identity na diskuzích, připravte se i na situace, které jsem popsal, ať nepůsobíte jako Neználek na Rootu. Pro řadu firem je jednodušší dát lidem auto i k osobnímu použití jako benefit než mít dvě rozhrkané popelnice a dohadovat se, kdo kdy kam a na jak dlouho. Mně je jasné, že u vás v Microsoftu nemáte každý svůj počítač, ale dostanete ho přidělený pouze na dobu, kdy ho nutně potřebujete, to je prostě efektivita a snižování nákladů. Rozumím.

    Na závěr: píšete "Buďte šťastný se svým (zřejmě lokálně ukládaným) mailem". Jednak jsem již napsal, že je to samozřejmě blbost způsobená vaším omezeným viděním světa. Druhak já spokojen jsem. Rozdíl mezi námi je v tom, že já nikomu necpu, že bez technologie XY se nemá šanci obejít a nebo že i když mu technologie XY vyhovuje, je to špatně, protože tu existuje Microsoft. Je pravda, že já se živím úplně něčím jiným než vy, v popisu práce podobné chování nemám. A ani nejsem fanatik, abych chodil na Microsoftí diskuze a všem psal, že jim používané technologie nevyhovují, i když si to mylně myslí, a že mají používat opensource. Jsem úplně na větvi z blbečků, co chodí a roztrubují "tohle je špatně, to nemůže fungovat, to je neefektivní" jako nějakou univerzální pravdu, možná by se spíš hodilo napsat "mantru". Pořád a dokola.
  • 23. 1. 2008 13:23

    bez přezdívky
    Vaše emaily jsou na IMAP serveru. A jestli máte mailbox o velikosti pár set MB, sychronizace trvá nejspíš minuty. Kalendář a kontakty nesynchronizujete, protože je na serveru zřejmě nemáte (a kdybyste ho měl, neuděláte v nich přes IMAP změnu). Push email asi také nemáte, takže periodicky ověřujete stav mailboxu, a když už něco přijde, tak si se serverem povídáte s řadou round tripů. Složku odeslaných zpráv buď nemáte, nebo zprávu nejprve odešlete a poté založíte ve folderu Sent Items (velmi efektivní). A tipnu si, že tuto omezenou funkcionalitu jste rozcházeli tak dlouho, že to vyšělo zatraceně draho. To je samozřejmě typický scénář; možná jste netypičtí, a jste na tom lépe.

    Jestli vám přijde jednodušší dát každému auto, než mít několik pool cars, tak asi neumíte počítat. Každé auto vás vyjde na 10+k Kč měsíčně (leasing, pojištění, opravy). Pokud má zaměstnanec auto k soukromému užití, musíte mu strhávat ze mzdy 1% ceny vozu měsíčně; o to mu musíte zvýšit plat, a narůstají vám odvody. Teď složitý výpočet: na kolik vyjdou dvě auta na oddělení, a na kolik 10 aut na oddělení? Faktem prostě je, že minimálně na junior pozicích, a u lidí kteří zůstávají primárně ve firmě, se používají pool cars.

    S vulgarismy brzděte. Jen ilustrují vaší kognitivní disonanci. Viz též kyselé hrozny. Kdybychom mluvili o textových editorech před příchodem OpenOffice, předhazoval byste údajné výhody TeXu, a tvrdil, že se ho může naučit každá sekretářka. Když nemáte (na) groupware, tak je to nepotřebný nesmysl.
  • 23. 1. 2008 13:33

    anonymní
    Mailbox mám o velikosti asi 3GB, synchronizace trvá vteřiny. Kalendář, kontakty apod. do toho netahejte, o tom řeč nebyla. Chápu, že máte za úkol opět předvést, že bez MS Exchange to není ono, ale na mě s takovou pitomostí nechoďte.

    Jinak jste opravdu blbec non plus ultra. Blbec proto, že si nedokážete představit jiný mailklient než naprosto zhovadilý Outlook, který IMAP pořádně neumí a chová se právě tak hovadským způsobem, jako jste popsal. Já mám však Thunderbird + web rozhraní + na PDA QMail. Všem těmto klientům řeknu, která složka na serveru je odeslaná pošta a od té doby je vše automatické a nikde nic kopírovat nemusím. Tuto funkcionalitu jsem včetně učení rozcházel asi během tří dnů ve volném čase. Nejsem z těch, kteří jsou na dopoledne na ryby a odpoledne si spočítají, že je pět hodin rybolovu vyšlo na sedm a půl tisíce.

    Pokud jste takhle dementní odpověď vymýšlel sám, obraťte se na nadřízené, ať vás přidělí k někomu, kdo tomu aspoň trochu rozumí. Takhle jste pouze ztrapnil Microsoft reálným popisem, jakým se v Outlooku pracuje s IMAP složkami.
  • 23. 1. 2008 14:04

    bez přezdívky
    Jinými slovy kalendář nemáte. Fakt jsou ty hrozny tak kyselé, nebo ta liška kecá, protože na ně nedosáhne?

    K IMAP4: Unlike some proprietary protocols which combine sending and retrieval operations, sending a message and saving a copy in a server-side folder with a base-level IMAP client requires transmitting the message content twice, once to SMTP for delivery and a second time to IMAP to store in a sent mail folder. (to je k odesílání emailu)
    IMAP4 clients need to explicitly request new email message content potentially causing additional delays on slow connections such as those commonly used by mobile devices. (to je k push email)

    To jsem nevymyslel já, je to z Wikipedie.
  • 23. 1. 2008 14:27

    bobek (neregistrovaný)
    a neni to treba tim, ze IMAP4 slouzi k praci s ulozenymi maily a SMTP je tu k jejich predani MTA? Prijde mi komicke resit, jestli se email prenasi jednou nebo dvakrat (a nez zacnete machrovat, tak rovnou upozornim, ze jsem designoval mailove sluzby pro 60000+ lidi). Pokud zjistim, ze v mem konkretnim pripade je problem, tak mi nic nebrani v tom, abych ukladal odeslany email pomoci MTA, ktery jej prijal k odeslani.
  • 23. 1. 2008 14:43

    anonymní
    Kalendář mám a to pouze v PDA. Vyhovuje mi to a nemám s tím problém. Kalendář do toho netahám proto, že jste to vy, kdo mě i ostatní neustále přesvědčuje, že nemohou být spokojeni, pokud nebudou používat MS software. V tomto případě třeba Exchange. Vy naprosto ignorujete to, že kalendář v PDA tak, jak je, mi vyhovuje a nepotřebuji nic jiného, vy to pořád budete tlačit do pozice "nemá, protože nemůže".

    K IMAP4 - je fajn, že citujete Wikipedii, když sám máte znalosti nulové. Proto tedy věřte, že jak Qmail na PDA, tak webmail i Thunderbird prostě odeslanou poštu _automaticky_ zařadí do složky odeslané. Tečka. Když jsem to samé viděl na MS Outlooku XP, šel jsem do kolen. Nic takového jako "výchozí složka pro odeslanou poštu" v případě IMAPu neexistuje. Vždy se to strká do lokálního PST souboru a kdo chce mít kopii i na serveru, ten to musí dělat ručně. Pitomou obezličku jako pravidlo "zkopírovat po odeslání" není možné použít, protože když se z libovolného důvodu Outlooku nezdá IMAP spojení OK, veškerá pravidla vztažená k tomuto IMAP účtu disabluje.

    Tady je úplně krásně vidět, jak akorát kafráte bez toho, aniž byste měl tušení, jak to funguje a kam až vede vaše úporná snaha všem dokazovat, že bez MS technologií jsou v koncích a pracují pitomě a pokud jim to nevadí, tak proto, že jsou omezenci. Nebudu vám kecat do svědomí, každý se nějak živíme a když to lépe neumíte, škoda. Já bych ale na to, abych ze sebe dělal blbce, žaludek neměl.
  • 23. 1. 2008 15:18

    bez přezdívky
    Netvrdil jsem, že nelze automaticky zařadit odchozí zprávu do položky Odeslané. Tvrdím, že je k tomu třeba dvojí přenos, nebo jiný hack. Stejně tak IMAP4 nemá push email.

    Jestli musíte používat obraty typu kafráte, sám máte znalosti nulové apod., svědčí to o vaší nevychovanosti. A jistě uznáte, že s primitivy se bavit nemusím. Ani když křičí, že hrozny jsou kyselé.
  • 23. 1. 2008 15:40

    anonymní
    Možná si u vás v Microsoftu hrajete na politickou korektnost a když někdo lže, až se mu od huby práší, tak řeknete "nejsem si jist, pane kolego, že vaše vyjádření zcela stoprocentně vystihuje realitu". Já jsem zvyklý říct to, co si myslím tak, aby to protistrana nemusela nějak dekódovat a v takovém případě prostě řeknu "jste lhář". Podobně se chovám k vám a pokud to vnímáte jako nevychovanost, jak je libo.

    To, že jste lhář, vám tu dokázalo už několik lidí, já přidám důkaz další.

    13:23 jste napsal:
    "Složku odeslaných zpráv buď nemáte, nebo zprávu nejprve odešlete a poté založíte ve folderu Sent Items (velmi efektivní). "

    15:18 tvrdíte:
    "Netvrdil jsem, že nelze automaticky zařadit odchozí zprávu do položky Odeslané."

    Složku odeslané mám a přesto nikde nic nezakládám. Sbohem, hrozne.
  • 23. 1. 2008 15:46

    bez přezdívky
    Jo, napsal jsem to nepřesně. Má to být takhle: "Vaše mailová aplikace zprávu nejprve odešlete, a poté znovu založí ve folderu Sent Items (velmi efektivní)."

    Nevím, jak v MS, ale u nás jsme vychovaní, a respektujem, že řada věcí závisí od úhlu pohledu, případně je způsobená nedorozuměním. Takový koncept asi u vás neznáte. How very interesting. You're a true vulgarian, aren't you?
  • 23. 1. 2008 16:03

    anonymní
    Slizák nezklamal, opět se kroutí. Nenapsal jste to nepřesně, ve svém fanatickém boji za jediné dokonalé MS technologie (TM) jste těžce přestřelil.
    Že ani přes několikero upřesnění nechápete, že je rozdíl mezi poštou odesílanou (SMTP protokol) a poštou ukládanou na serveru (IMAP4) a svou neznalost maskujete irelevantními citacemi z Wikipedie, to mě ani nepřekvapuje. Jste nejen prolhaný, ale ještě navíc docela vtipný, jak se v tom vašem hovně dovedete rochnit. A pár anglických větiček, které vám poslali z Redmondu, abyste vypadal zajímavěji, to je třešnička na dortu.
  • 23. 1. 2008 22:27

    anonymní
    Divím se, že nepřispíváte pod nickem Kafemlejnek. Pořád stále dokola ta samá mantr: Nejlepší, nejefektivnější, nejpokročilejší, nejschopnější je software od Microsoftu. Jakýkoliv jiný názor se nepřipouští - jsou to dojmy, zabedněnost, neznalost. Kdybyste nebyl tak zoufale ubohej, byl byste k smíchu. Takhle jen k politování. Je fajn, že tahle diskuze je vedená písemně, takže každej se může podívat, co jsou dojmy, co kdo tvrdil a kdo tu jen tupě tlachá a ještě je uražen, že mu ostatní jeho prolhaný jazyk prokoukli.
  • 23. 1. 2008 23:04

    bez přezdívky
    Samozřejmě chápu, že pokud někdo upozorňuje, že Spicebird s workgroup SW typu Outlook/Exhange nebo Lotus Notes/Domino nesnese srovnání, tak je zoufale ubohej a k smíchu. Tedy v očích toho, kdo podobný SW nemá, a musí najít nějaký způsob, jak své negativní pocity ventilovat. Já vám za to ale fakt nemůžu. Šaška popírajícího realitu ze sebe děláte sám. Vidí to každý, kdo vidí dál, než na vlastní řasu.
  • 24. 1. 2008 10:46

    anonymní
    Jenže ve své fanatické zaslepenosti jste přehlédl, že v mém příspěvku nerovnávám Spicebird s Notesy či Exchange, ale ukazuji na příkladech, že v mnoha situacích jsou Notesy/Exchange úplně zbytečné. Opakuji po x-té, jelikož je v takových případech Microsoft se svým řešením ze hry venku, je to pro vás naprosto nepřijatelné a budete se tu snažit dokazovat, že tu někdo po MS řešeních hrozně touží, ale nemá na ně, popřípadě že pracuje děsně neefektivně, že tomu vůbec nerozumí a nebo, což je teď v sérii vašich manter na jedno brdo poměrně novinka, "jde o ventilaci negativních pocitů".

    Jak jsem psal výše, evidentně nejste v Microsoftu schopní chápat věci tak, jak jsou napsané (máme řešení XYZ a plně nám vyhovuje), ale hledat za tím to, co tam prostě není (řešení XYZ je naprosto nedostatečné, máte to všechno určitě děsně pomalé a neefektivní apod.). Stejně jako s tím lhaním. Lžete a namísto přiznání chyby se budete kroutit jako had na tři, že jste to vlastně myslel trochu jinak a tohlento támhlento a označení lhář je vás děsně uráží. Vy jste opravdu člověk, co se každý den nepotká (pokud tedy člověk nepracuje nebo není také hospitalizován na psychiatrickém oddělení)
  • 24. 1. 2008 15:51

    bez přezdívky
    Problém je v tom, že vy nemáte možnost volby. Workgroup kvality MS Exchange nebo Lotus Notes nemáte, nemůžete si ho dovolit, není pro vaší platformu, co já vím. Každopádně nemáte možnost volby, a proto fanaticky tvrdíte, že jsou ty hrozny kyselé, a svou primitivnost dále demonstrujete úrovní svého projevu. Já problém nemám; POP3 nebo IMAP mohu zvolit, pokud budu chtít, a pouze říkám, že workgroup SW tak nenahradíte.

    ...evidentně nejste v Microsoftu schopní chápat věci tak, jak jsou napsané (máme řešení XYZ a plně nám vyhovuje) -- je v rozporu s tím, co píšu. Viz http://www.root.cz/clanky/spicebird-maly-outlook-pro-linux/nazory/182211/
  • 24. 1. 2008 16:30

    anonymní
    To vůbec není pravda. Pokud vím, jak Exchange, tak Notes pro Windows existují. Nikde jsem nepsal, že běháme na Linuxu. To je totiž to, co pořád tvrdím - vy jste si z mých příspěvků neodnesl to, co je tam napsané (máme řešení, které je funkční a se kterým jsme spokojeni), ale vidíte tam úplné nesmysly. Např. že běháme na Linuxu, pro naší platformu není Exchange a Notes, nemáme možnost volby, závidíme hrozny a podobné dementní závěry, které tam nikdy nejsou a které pouze dokazují to, co jsme už několikrát tvrdil - budete si ohýbat skutečnost tak, aby vaše domněnky na skutečnost pasovaly.

    Ten link, co jste poslal je opět a opět a opět o tom samém. Prý "krok znamená dost slevit z funkčnosti, komfortu i kvality". Vy prostě nejste ochoten připustit, že menší firma opravdu nebude klikat sdílení jednačky, ani kdyby k tomu dostala software za deset milionů zadarmo. Vy prostě nepochopíte, že absence funkcí, které nechceme a nevyužijeme, není žádná "sleva z funkčnosti". Stejně jako pokud jsem psal, že řešení nám vyhovuje, znamená to, že "nemusíme slevovat z komfortu a kvality". Kdybychom museli, těžko by nám to řešení mohlo vyhovovat.

    Jak říkám, vaše mantra je opravdu velmi mocná, když vás tak mohutně zaslepuje.
  • 24. 1. 2008 17:12

    bez přezdívky
    Protože přispíváte anonymně, nikdy nevím, s kým mluvím. Těžko pak můžete počítat s nějakou návazností konverzace.

    V příspěvku, který jsem vám linkoval (a nakonec mnohokrát v téhle diskuzi) říkám "někomu to možná stačí" (a obdobně). Fakt jste si toho ani jednou nevšiml? A čí je to chyba?
  • 24. 1. 2008 18:31

    anonymní
    Jenže mimo "někomu tam možná stačí" hned automaticky předjímáte (viz citace v mém minulém příspěvku), že takové řešení bude horší, neplnohodnotné, nespolehlivé nebude splňovat všechny jeho požadavky, narozdíl od řešení od Microsoftu, jak málokdy zapomenete dodat.

    Nemá to dál smysl, zase z toho chcete vykličkovat. Sice o sobě skloňujete v mužském tvaru, ale chováte se jako baba.
  • 24. 1. 2008 18:55

    bez přezdívky
    Samozřejmě, že levnější řešení je zpravidla horší. Tak už to na tom světě bývá :). Že by SW od MS splňoval všechny požadavky nějakého subjektu, to je opět vaše konstrukce, ne moje.

    Vaše vidění světa je poznamenáno nějakým druhem sektářství, které zatemňuje mozek. Asi proto se chováte jako hovado.
  • 24. 1. 2008 19:14

    Pavel Stěhule
    Vy se tu také pěkně předvádíte. Po pravdě řečeno, donedávna mi byl MS sw více-méně putna, a nespojoval jsem s ním žádné emoce. Po Vašem několikaměsíčním působení na Rootu mohu upřímně napsat, že už to není pravda, a k MS softu začínám pociťovat jistý odpor.
  • 24. 1. 2008 19:30

    bez přezdívky
    Nikdy na nikoho neútočím, pokud se nechová agresivně, nenadává apod. Když se někdo chová jako hovado, v některých případech to přejdu. V některých ne.

    Mohl jste si všimnout, že tu (na rozdí od vás) neprovozuji ničí PR. Díky tomu si mohu dovolit pojmenovat nepochopení, nesmysl, zaslepenost, i blbost. Samozřejmě vám by takový krok kazil vaše PR snahy. V důsledku když někdo srovnává Spicebird a Outlook, tak sice víte, že je to zcela nesmyslné, protože Spicebird je mimo mísu, ale říci to nemůžete, abyste své ovečky nepoškádlil (PR přece nakonec dělá peníze, i když nepřímo). Obdobně v dalších případech. Pokud si vzpomínám, již dříve jsem to komentoval slovy uff :(, ble.

    V http://www.root.cz/clanky/spicebird-maly-outlook-pro-linux/nazory/182366/ jste psal, že jste nepochopil, v čem spočívá bod 3. Viz druhý odstavec tohoto příspěvku. Chápete teď?
  • 24. 1. 2008 20:02

    Pavel Stěhule
    Článek je poměrně korektní - "Z hlediska novinek vypadá zajímavěji verze 1.0. Na tu autoři slibují integraci s CMS Drupal, správu dokumentů, více pohledů na kalendáře a úkoly či například vylepšení kontaktů. Asi nejzajímavěji pak zní konektor na Microsoft Exchange. Ten by jistě usnadnil nasazení Spicebirdu ve firemním prostředí a zejména na Windows pak vytvořil zajímavou konkurenci Microsoft Outlook." - to je jediná zmínka o Outlooku.

    Pokud pominu, že Spicebird není ani beta, tak obsahuje všechny funkce, pro které se používá běžně Outlook. Opakovaně se tu diskutovalo o tom, že jen minimum uživatelů - firem dokáží využít veškerou funkcionalitu Outlooku. Mně jako vývojáři chybí možnost customizace, kterou Outlook má - na druhou stranu, kromě antivirů se Outlook nikdy výrazně neuzpůsoboval - na rozdíl od Office aplikací, kde se v Excelu a Wordu VBA intenzivně používá.

    Už jsem Vám odpověděl několikrát. Outlook má určitě funkcionalitu, kterou Sp. nemá, a mít pravděpodobně nebude - např. možnost vytvoření primitivního workflow, možnost tvorby formulářů. Pokud někdo tuto funkcionalitu požaduje, pak je pro něj Outlook to pravé ořechové. Zrovna tak ve firmě, která je zavedená na Ou + Ex. je Outlook nutnost, neb jisté formáty dokáže otevřít pouze Outlook. Nicméně dovedu si představit nasazení jiných klientů než je Outlook, naprosto bezproblémově. Záleží jen na interní politice firmy. Rozhodně není Outlook nutnost. Máte pocit, že jsem předtím kdekoliv jinde říkal něco jiného?
  • 24. 1. 2008 20:05

    Pavel Stěhule
    Naopak nevýhodou Outlooku je omezení pouze na platformu windows. Viděl jsem jak ve firmách na velkých Unixech museli spouštět emulaci win jen aby se lidi dostali ke své poště.
  • 26. 1. 2008 16:45

    bez přezdívky
    Dostat k poště? Nebo dosáhnout funkcí Outlooku? To je sakra velký rozdíl.

    Dělal jsem ve firmě, kde byly stanice Win + Mac + nějaký *nix, byl tam Exchange. K poště se přes POP3 mohli dostat všichni (maily zůstávaly na serveru, na lokál se stahovala kopie), případně byl ještě web acess, win klienti pochopitelně měli Outlook s plnou funkcionalitou. Každpopádně kvůli pouhé poště se nikde win neemulovali. To je blbost.
  • 25. 1. 2008 1:08

    anonymní
    Dobře, když takhle, tak tahle.

    Vy jedno tupé hovado, pochopte už konečně, že pokud potřebuji auto, abych sebe občas odvezl do práce či za klientem, je mi úplně jedno, že existuje autobus, který stojí 20x tolik a odveze 20x tolik lidí, když to vůbec nepotřebuju a naopak mé potřeby splní hůř než to osobní auto (nemám na něj řidičák, má drahé provozní náklady a blbě se mi s ním parkuje u nás v podzemních garážích).

    Samozřejmě, pro debila jako vy je osobní auto horší, protože je to levnější řešení a nenabízí všechny funkce, co autobus (třeba palubní WC a kávovar). Tečka a konec. Toto je má poslední reakce na debily vašeho ražení. Diskutovat s kolovrátkem, navíc omezeným, je nemožné. Důkaz viz výše.
  • 25. 1. 2008 4:21

    bez přezdívky
    Z vašeho projevu je cítit jisté podráždění. A smrdí vám z úst. Raději nechci vědět, čím jste kloktal.
  • 25. 1. 2008 8:18

    Pavel Stěhule
    Zas Vas nekdo vyfakoval, proc jsem lezete? Spravne dela. Mit kamen, a vedet do koho, hodim a pokusim se trefit. Sice mate urcite znalosti, nejste primo BFU, ale rozhled a socialni inteligenci mate blizko nule - nemluve o charakteru.
  • 25. 1. 2008 18:34

    bez přezdívky
    Vždyť je ten člověk zaslepený idiot. Jeho agresivita je výsledkem rozporu mezi fakty a jeho vnitřním přesvědčením. Protože nemůže korigovat fakta (například to, že workgroup je lepším pokračovatelem emailu, stejně jako telefon lepším pokračovatelem telegrafu), ani své vnitřní přesvědčení (protože je členem sekty, jde o iracionální náboženské přesvědčení), hledá únik. Agresivně zvracet vulgarity je pak jeho únik. Můžu ho než politovat?

    K mé osobě: myslím si, že mám dost znalostí, zkušeností i rozhledu. Morální zásady mám pevné. A rozhodně ne tak pokřivené, jak je běžné na root.cz. Zdejší diskutující vám totiž nastíní ta "správná" komunitní morální pravidla.

    Například se dozvíte, že neuvolnit zdrojáky aplikace, na které by konkurence mohla postavit produkt, který vám bude konkurovat (a ta konkurence bude jistě mluvit o nižších pořizovacích nákladech), je nemorální. Proč? To ví asi jen komuniťané.
    http://www.root.cz/zpravicky/ibm-neotevre-zdrojove-kody-os2/181829/vlakno/#o182592
    Samozřejmě když ho na to upozorním, dojde k tomu "namáhání střihem". Na jedné straně ta náboženská víra, že jediné správné je, aby bylo všechno open source. Na druhé straně musí vidět, že je blbost zdroják uvolňovat, protože by to firmu poškodilo. To je přesně ta chvíle, kdy ti tupější začnou zvracet vulgarismy, protože se nedovedou vyrovnat s tím, že jejich víra je v rozporu s realitou. Chápu, že vy, i když podobný rozpor vidíte, nemůžete ho komentovat, protože vaše PR by utrpělo. Nakonec všichni jíme peníze, byť ne bezprostředně, že.

    Jinde se dozvíte, že je od MS neslušné a nemorální utratit USD 235 mln (v přepočtu 4.25 miliardy Kč) na vzdělávacím programu, který v rozvojovém světě mimo jiné dostane více počítačů do školních tříd a vyškolí učitele. Slušné a morální je OLPC, protože je na Linuxu. Tedy nevím, jestli to někdo takhle o OLPC napsal, ale ze zprávičky a těch názorů je to snad jasné.
    http://www.root.cz/zpravicky/microsoft-vzdelavani-a-olpc/
  • 25. 1. 2008 21:22

    Pavel Stěhule
    "Protože nemůže korigovat fakta (například to, že workgroup je lepším pokračovatelem emailu, stejně jako telefon lepším pokračovatelem telegrafu)"

    Mel byste sva tvrzeni dolozit. Rada Vasich jasnych fakt jsou minimalne diskutabilni. Co jsou to fakta - pokud bych pokracoval ve Vasi rade, tak internet je lepsi nez telefon, ale ma mnohem blize k telegrafu - a kam s tim telefonem? Ostatne moderni mobilni telefony jsou prevleceny telegraf. Vlastnosti reality je skrytost pravdy - a vyznam cinu lze posuzovat pouze zpetne, kdy uz znam dusledky, a obcas i pricinnu. Hodne lidi tu budou volnomyslenkari, kteri maji tendence si spise vsimat negativnich dusledku korporaci, ktere vy naopak zastavate, a vsimate si pozitiv. Vas priklad ohledne otevreneho kodu - vsimnete si, ze se otevira cim dal tim vic sw. To nemuzete poprit. Je to dusledek dominance Microsoftu, Oraclu, IBM. Temto firmam se v podstate neda klasickym vyvojem konkurovat. Chovaji se jak cerne diry, pritahuji okoli, absorbuji jej a rostou extenzivne. Pro ostatni firmy zbyva paberkovani - nebo dalsi cesta, ktera spociva v nekrmeni cerne diry, a tou je OSS. Soft se pise budto pro zabavu, nebo na zakazku a pise se tak, aby mou praci mohl zuzitkovat dalsi - coz je jedina sance pro male sw firmy, ktere nemaji takovy obrat, aby si mohli dovolit najmou dost lidi a udrzet dlouhodobe uzavreny vyvoj. Pro svoje tvrzeni mam napr. otevreni 602SQL a naopak rozvoj PostgreSQL, kde kazdy rok pribude programatoru (nekteri zase odejdou, nicmene v poctu commitu se da soudit, ze kazda verze je objemnejsi) a zatim jak to tak vypada i sponzoru. Ja nemusim komentovat kazdou blbost na kterou narazim, nicmene muzete si precist muj clanek k otevreni 602SQL. Skutecnym OSS se sw stane nikoliv okamziku, kdy jsou volne zdrojove kody, ale ve chvili, kdy se kolem OSS vytvori komunita, ktera je schopna zajistit minimalne udrzbu. Jenom samotne uvolneni kodu nestaci - viz SAPDB, Ingres, a jiz zminovana 602SQL. Narek nad OS/2 je podobny narek nad 602. Pokud je nektery sw beznadejne zaostaly, tak v jeho vyvoji komunita nebude pokracovat. Pokud chcete abych ja chapal Vas, pak byste mel take videt, ze rada firem neuvolnila sve kody a skoncila take, prestoze mela velice nadejne produkty - BeOS - u nich by mozna otevreni kodu zachranilo firmu - podobne jako Firebird preziva lepe nez originalni Interbase, jejiz vyvoj je spise na truc Firebirdu a bez Firebirdu by pravdepodobne uz davno skoncil. Jsem pomerne realista a docela jasne vidim, jak se za poslednich 15 let zmenilo prostredi v IT. Hodne diky Microsoftu, kdy je o dost monotonejsi a nudnejsi. Samozrejme, ze Microsftu pomohla obchodni nesikovnost Borlandu a Novellu, kteri za aktualni situaci nesou zodpovednost. Naproti tomu je svet OSS mnohem pestrejsi, zajimavejsi, coz mne osobne vyhovuje vice, i kdyz jsem za penalizovan (asi jako vsichni ti, kteri vybocuji z mainstraimu). Na OSS se mohu podilet a to i aktivne (a podilim se). A tak nejak to vidi hodne lidi. Jestli toto povazujete za fanatickou viru, tak nevim, pak uz nema cenu diskutovat.
  • 22. 1. 2008 20:55

    anonymní
    Tak tak, je to smesny. Neumim si predtavit neco takovyho v ostrym nasazeni... Jak napr dostanu schuzky do sveho mobilu? jde to ?
  • 22. 1. 2008 21:07

    NaiL (neregistrovaný)
    opensync,multisync,google a bluetooth, ale obcas to blbne, lebo predsa len vsetko su to "skor beta" veci. ale v podstate mi jeden duplicitny zaznam v mobile alebo v calendari nevadi :) kazdy pochopi ze sa nema rozkrojit ale jednu udalost zmazat :)
  • 22. 1. 2008 21:34

    bez přezdívky
    No a proto máme Exchange Server, Outlook a Outlook Web Access jako klient, a XDA/mobily mají push synchronizaci s Exchange. Žádné experimentování, prostě vyřešeno. Data jsou vždy na serveru, a zařízení mají jen lokální cache, což je dobré z hlediska zálohování.
  • 22. 1. 2008 23:34

    anonymní
    A nebo třeba Groupwise s klientem (windowsim i linuxovym), WebAccessem a Mobile serverem pro PDA či telefony. Data jsou vždy na serveru .... ;-)
    (o Notesech ani nemluvě)
  • 23. 1. 2008 14:13

    bez přezdívky
    Groupwise jsem nikdy nikde neviděl, nemohu soudit. Možná je to řešení, ale firmy si to zjevně nemyslí.
  • 23. 1. 2008 15:15

    Jarda (neregistrovaný)
    bohuzel MS Exchange si s MS PDA rozumi tak uzasne ze duplikace dat je docela bezny jev (za cca 8 let pouzivani s tim mam nejake zkusenosti).
    V tomhle je myslim MS zarnym prikladem jak moc se rozchazi teorie s praxi...
  • 23. 1. 2008 20:36

    bez přezdívky
    To je běžný jev jen pokud neumíte synchronizaci na PDA nastavit. Poprvé se mi to stalo také, ale poučil jsem se.
  • 24. 1. 2008 14:52

    Jarda (neregistrovaný)
    Ponekud hloupa poznamka, pane kolego. Pokud jste se s tim doposud nesetkal, svedci to spis o vasich nedostatecnych zkusenostech z praxe :-(
  • 24. 1. 2008 15:41

    bez přezdívky
    Nevidíte jistý rozpor ve svém "Pokud jste se s tim doposud nesetkal" a mém "Poprvé se mi to stalo také", na které odpovídáte?