Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 26. 4. do 2. 5. 2003

3. 5. 2003
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: Nový robot s linuxovým srdcem - Portál pro DJe pracující s otevřeným softwarem - Linus neodmítá DRM - IBM je spokojena se svými investicemi do Linuxu - Eurotel Data Nonstop v Linuxu - ADSL musí zlevnit nebo zrychlit - Linux získal podporu od asijských vlád - a další.

26. 4. 07:49

DARPA je mocná organizace, která v USA ve jménu obrany a bezpečnosti pumpuje peníze do rozličných výzkumných úkolů. Výsledkem jednoho z nich je ostatně i Internet. Do nedávna DARPA financovala i vývoj bezpečného operačního systému založeného na OpenBSD, ale nyní se z projektu stáhla. Místo toho nyní financuje vývoj dokonalejších min. TheRegister

Radoomek

27. 4. 06:29

Jeden z HongKongských mobilních operátorů zavedl službu, kde SMSkami varuje uživatele, pokud se vyskytují u budov, kde řádí SARS. Varování přijde, pokud se uživatel přiblíží blíže než na 1 kilometr.

Radoomek

27. 4. 08:18

Na konferenci Embedded Systems Conference v San Franciscu představila firma MontaVista Software nového robota od Mitsubishi Heavy Industries, který využívá MontaVista Linux. Jeho jméno je „Wakamaru“, je velikosti dospělého člověka a umí hlídat děti a dělat lidem společnost.

Radoomek

27. 4. 10:10

Byl spuštěn nový portál OpenJay pro DJ (dýdžeje :) využívající Open Source software. Portál nabízí rady, software, zkušenosti a další materiál.

Radoomek

28. 4. 07:07

Microsoft oznámil, že nebude poskytovat kompletní podporu pro MS Office XP běžící nad Linuxem. Microsoft tak dikriminuje zákazníky s Linuxem, kteří si legálně jeho balík koupili a provozují jej například nad CrossOver Office od firmy CodeWeavers.

Radoomek

28. 4. 07:25

Linus Torvalds se vyjádřil k otázce DRM na Linuxu. Nové zákony v USA vyžadují implementaci Digital rights Managementu prakticky do všeho. Podle Linuse nemá Linux s DRM žádný problém a pokud do něj chce někdo DRM implementovat, má volnou cestu.

Radoomek

28. 4. 07:42

Podle autora článku History repeats itself se Novell se svým příklonem k Linuxu pokouší o podobný krok, jako kdysi Banyan Systems činil se svým VINES. Kde však je dnes konec Banyanu a jak velké jsou šance, že stejně nedopadne i Novell, se snaží odpovědět zmíněný článek.

Radoomek

28. 4. 08:54

Miliarda vložená do Linuxu byla výbornou investicí, říká v interview Jim Stallings, nový výkonný ředitel linuxové divize IBM. Odpovídá také na otázky týkající se plánů a funkce linuxové divize v IBM a mnoho dalšího.

Radoomek

28. 4. 09:57

Jak na připojení k Internetu přes Eurotel Data Nonstop v Linuxu vám poradí článek na iglo.cz. Upozornil Petr Mach.

tok

29. 4. 09:04

Linux dostal výraznou podporu od asijských vlád, stejně jako i další Open Source software. V Singapuru, Jižní Koreji, Číně i Japonsku dávají hlavy dohromady s cílem koordinovat zavádění OS SW do vládních služeb, telekomunikací, vzdělávání, financí i dalších oblastí. V Indii se opozice snaží přimět vládu, aby při nákupech preferovala OS SW.

Radoomek

29. 4. 09:13

Hned tři giganti se spojili v boji proti SPAMu. Yahoo, AOL a Microsoft brzy zveřejní plány na masivní ofenzivu proti SPAMu, při níž hodlají významně spolupracovat. SPAM nyní dělá nějakých 40 % ze všech e-mailů (2003) a velice s množí tzv. SPAM Zombies, což jsou SPAMy odeslané z počítačů nic netušících lidí, odkud je posílají trojští koníci, viry a červy. Skutečný odesílatel pak není vystopovatelný a tudíž ani potrestatelný.

Radoomek

29. 4. 09:20

V jaderném systému některých switchů od Cisca je vážná bezpečnostní chyba. Je pak možné se dostat přes heslo i bez jeho znalosti a měnit nastavní přístroje a jinak jej ovládat. Cisco doporučuje upgrade pro Cisco Catalyst 4000, 6000, a 6500 s Catalyst OS v7.5(1). Ostatní Cisca nejsou chybou postižena.

Radoomek

29. 4. 09:52

Nečekané a dramatické vítězství oslavily P2P sítě Morpheus a Grokster. V pátek federální soudce Stephen Wilson rozhodl, že tyto sítě nejsou zodpovědné za obsah, který přes ně prochází. Odrazil se od famózního sporu, kdy Sony vyhrála spor o VHS (díky němuž je dnes možné doma vůbec něco nahrávat) s producenty obsahu, v němž Sony roku 1984 vyhrála. Rozhodnutí může značně zamíchat kartami kolem sdílení souborů.

Radoomek

29. 4. 10:13

Proč je UNIX špatný a proč musí zemřít? Dočtete se v knížce Unix Haters Handbook (PDF). Jde o výběr toho nejlepšího z mailinglistu UNIX HATERS. Pro pobavení stačí přečíst jen obsah a názvy kapitol :). Screenshot obálky. Upozornil Martin Kysela.

tok

29. 4. 10:40

V kauze pojmenování komponent Mozilly se začíná trochu vyjasňovat: stávající Mozilla bude Mozilla Application Suite (zahrnuje Mozilla Navigator a Mozilla Messenger), Firebird bude Mozilla Browser a Thunderbird Mozilla Mail. Uživatel by se ale měl setkávat jen s pojmenováním „Mozilla Browser“ a „Mozilla Messenger“, nikoliv s Firebirdem a Thunderbirdem.

tok

29. 4. 13:35

Mandrakesoft vydal Mandrake Linux Corporate Server 2.1 pro procesor AMD Opteron. Oproti klasické verzi umožňuje běh jak 32-bitových, tak i 64-bitových aplikací. Počinu se věnuje článek na MozillaQuest.

Radoomek

30. 4. 09:15

Microsoft vydal finální slovo k otázce provozování MS Visual foxPro pod jiným systémem než Windows. Prostě provoz jinde ústy Kena Levyho zakázal. Veselé je to, že EULA programu mluví dosti jinak a kde je pravda, by ukázal asi až soud.

Radoomek

30. 4. 09:20

Bývalý irácký ministr informací, přezdívaný Komický Ali, se stal celoInternetovou hvězdou. Hlubinami sítě kolují historky, vtipy a prohlášení, která tento činitel učinil i neučinil. Některá se týkají překvapivě i Linuxu a IT :) TheRegister. Arabská televize Al-Arabíja mu již nabídla místo a i prezident USA Bush mu nepokrytě fandí.

Radoomek

30. 4. 09:26

O tom, že za linuxový počítač, který má prostě něco užitečného dělat (rozumí se nikoli při tom ukazovat miliony barevných okének), není potřeba vyhazovat balík, jsme psali i ROOTovi. Stejné téma řeší článek How to create a Linux-based network of computers for peanuts (upozornil Dave Lister)

Radoomek

30. 4. 09:56

Jen pár dní po „velmi důrazném požadavku“ ministra informatiky Vladimíra Mlynáře přichází Český Telecom se záměrem zvýšit minimální rychlost ADSL ze 192 na 512 kbit/s. Regulátor mezitím opravil svou studii a ohlásil záměr vzít ceny ADSL do regulace.

tok

30. 4. 15:43

OpenWeekend zasel mnoho dobrých myšlenek do hlav posluchačů. Měl však i výsledky v hmatatelné formě – jako například tento úchvatný paličkovaný Tux.

Radoomek

30. 4. 15:50

Britský The Office of Fair Trading (OFT) zkoumá, zda Microsoft nezneužil svého dominantního postavení v Britském školství. Firma měla svým programem School Agreement porušit zákon Competition Act z roku 1998.

Radoomek

30. 4. 15:54

Mezi výrobci mikroprocesorů se strhl spor o filozofii threadů. Mají být tenké nebo tlusté, má procesor raději rozložit program do menších částí a ty zpracovávat pomaleji, ale paralelně (tenká vlákna), nebo má raději zpracovávat paralelně více programů (tlustá vlákna)? Sun sází u SPARCů na tenká, zatímco IBM, Intel a AMD na tlustá vlákna.

Radoomek

30. 4. 16:00

Podle IDC bude UNIX i nadále kralovat zejména v mission-critical systémech. Výzkumy v Asijsko-Pacifické oblasti ukazují, že zodpovědní pracovníci zde stále preferují Unix pro kritické aplikace před všemi ostatními řešeními.

Radoomek

30. 4. 16:04

Dvě novinky z tábora KDE: Vyšla první beta KOffice 1.3.
V srpnu se bude konat velká konference vývojářů KDE z celého světa… u nás v Nových Hradech (jižní Čechy).

tok

1. 5. 06:00

Novou vlajkovou loď Microsoftu – Windows Server 2003, uvedl před týdnem v San Franciscu CEO MS Steve Ballmer. U té příležitosti přesvědčoval posluchače, že Microsoft je inovativnější než Linux a že nový systém je tou pravou zbraní, právě proti Linuxu. Jak na další „příležitost“ upgradovat své systémy zareagují firmy, ukáže čas.

Radoomek

1. 5. 08:12

OSNews přinesl interview s jadernými členy týmu FreeBSD Wes Petersem, Gregem Leheym a M.Warner Loshem a vývojářem Scottem Longem. V rozhovoru komentují mnoho žhavých otázek, počínaje Javou, linuxovou konkurencí, směry jimiž se ubírá vývojová větev 5.x a mnoho mnoho dalšího. (upozornil Jan Halasa)

Radoomek

1. 5. 09:03

Tvůrce KDE Matthias Ettrich poskytl rozhovor magazínu LinuxJournal. Hovoří v něm o důvodech, proč vlastně KDE vzniklo, jak vznikalo a jaká je jeho budoucnost, ale i o sobě a své počítačové závislosti již v době prvních Commodorů 64.

Radoomek

1. 5. 09:26

Kdo čekal mohutnou flamewar poté, co Linus ohlásil možnost implementace DRM do Linuxu byl zklamán. Komentář přinesl TheRegister. Mnozí však stále soudí, že DRM je v jádru špatný koncept a mnozí též litují, že ani Linux nezajišťje před DRM azyl.

Radoomek

1. 5. 09:48

Do RJ-45 konektoru se podařilo vtěsnat firmě Lantronics miniaturní počítač s 256KB SRAM a 2KB ROM, který implementuje 10/100Mbit Ethernet, TCP/IP funkce, 128-bitové AES šifrování, webserver včetně podpory Javy a e-mailu. Zařízení se jmenuje XPort Embedded Device Server. TI na jediný čip vtěsnal ADSL router.

Radoomek

1. 5. 11:44

Na obzoru je představení nového linuxového PDA. Japonská firma PalmNet vyvinula PDA, které nabídne Wi-Fi, digiální fotoaparátek, WLAN kartu a mobilní telefon. Vývoj probíhal v Číně, Japonsku a Koreji, rozměry jsou 13×7×2cm a cena kolem 370GBP.

Radoomek

2. 5. 09:59

Sun vydal update svého vlajkového systému Solaris 9. Tak jak pokračují práce na systému Orion a Solarisu 10, Sun některé věci chce nabídnout již nyní v rámci updatu verze 9. Ten zahrnuje především podporu pro větší datová úložiště (do 16TB) a vylepšení práce s Internetem. Další informace.

Radoomek

2. 5. 10:01

SuSE vydalo linuxovou distribuci pro telekomunikace. The Carrier Grade Linux (CGL) je upraveným SuSE Linux Enterprise Serverem vyladěným pro zajišťování hlasových i datových kabelových a bezdrátových spojení v reálném čase.

Radoomek

2. 5. 10:08

Tuhá konkurence na poli mobilních zařízení a tlak vývojářů a firem nejspíše donutí Microsoft ke změně postoje vůči Open Source. Microsoft již totiž údajně zvažuje otevření knihovny Windows Template Library (WTL) pod Open Source licencí.

Radoomek

2. 5. 10:12

Moorův zákon se stává nevětší hrozbou pro soukromí. Soudí tak alespoň Phil Zimmermann, autor populárního PGP. Analýzy tváří v reálném čase, rozbor milionů hovorů během zlomku vteřiny, to umožňují dnešní počítače a jejich síla neustále roste a cena klesá. Otázka je, zda má soukromí vůči všudypřítomné slídící armádě počítačů šanci, zvláště když některé vlády se i náznakům o zachování soukromí občanů tvrdě brání.

Radoomek

2. 5. 10:14

Ačkoli Kevin Mitnick hájí „polepšené“ crackery a autory virů a tvrdí, že mají mnoho co nabídnout bezpečnostnímu průmyslu, experti z oboru o podobné lidi nestojí. V této oblasti jde především o důvěru, přičemž stačí jediná chyba, aby bylo po ní. Známý cracker Fluffi Bunni (např masový útok na DNS) byl zatčen na InfoSecu.

Radoomek

2. 5. 10:26

Členové francouzského KDE týmu se rozhodli, že je na čase vylepšit vztahy s Richardem Stallmanem, a tak ho pozvali na nezávazný „pokec“ při šálku čaje. O čem si povídali si můžete přečíst v tomto článku na Freehackers.org. (Upozornil Jindra Sarson)

root_podpora

mik

2. 5. 14:03

V úterý 6. 5. proběhne další z řady linuxových seminářů OLS. Na pořadu budou tentokrát přednášky „Internetová kavárna – nasazení Linuxu v praxi“, „Matematický software pod Linuxem“ a „Implementace protokolu IPv6 v páteřní síti CESNET a lokální síti VŠB-TU Ostrava“. Seminář bude opět přenášen živě pomocí technologie Real.

mik

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku