Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 17. 5. do 23. 5. 2003

24. 5. 2003
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: Máme e-mailový newsletter - Mozilla Firebird 0.6 - Kauza SCO - VIM 6.2 beta - Autorské právo neprospívá inovacím - Opera 7 pro Linux - KDE 3.1.2 - Linuxové ovladače pro karty ATI Radeon - Win4Lin 5.0 - Linuxový dvoutakt a další.

17. 5. 07:07

Inteligentní elektronické štítky na zboží umí například knihkupci sdělit, kolik lidí si knihu prohlédlo i jak dlouho si v ní každý listoval. Krom toho umí samozřejmě i chránit zboží před zloději a usnadňují skladovou evidenci a prodej zboží.

Radoomek

17. 5. 07:22

A opět tu máme jednoho kandidáta na cenu „nejneschopnější webmaster roku“ aneb jak udělat web jen pro vyvolené. Tentokrát zabodovala Hospodářská Komora České republiky :( Upozornil zefo.

tok

17. 5. 10:49

Mozilla Firebird 0.6 (dříve Phoenix) je na světě. Novinek je více než dost (nové defaultní téma, vylepšené bookmarky, automatická změna velikosti obrázku a další), stahovat můžete z FTP Mozilla.

tok

17. 5. 13:27

Důvody, proč by měly existovat i jiné webové prohlížeče, než jen Internet Explorer (aka Infernet Exploder) shrnuje článek Time to switch browsers?

Radoomek

18. 5. 14:02

Libranet je komerční debianská distribuce. Aktuální verzi Libranet 2.8 rozebírá recenze Debian on Steroids II: The Libranet Workout. Článek je pojat jako srovnání s verzí 2.7, na jejíž recenzi je v článku též odkaz.

Radoomek

18. 5. 14:14

Další rozbor situace kolem žaloby firmy SCO publikoval magazín Wired v článku Open-Source Crowd Irked by SCO. Autor mj. soudí, že díky popularitě Linuxu bude mít takovýto útok na něj za následek naprostou neoblibu firmy SCO. Vývojáři Linuxu si dávali vždy pozor na cizí kód. Zdrojový kód UNIXu je ale volně dostupný a nikdo nepředpokládal, že na jeho části budou vztaženy licenční nároky.
V pondělí zaslalo SCO firemním uživatelům Linuxu varovný dopis. CEO SCO Darl McBride ale říká, že se nejedná o hrozbu.
Australské SCO však obviňuje jaderné vývojáře.
Každopádně si SCO svými požadavky příliš mnoho přátel neudělalo.

Radoomek

19. 5. 07:14

V New Yorku byl zatčen pro falšování identity spammer Howard Carmack, znamý též pod přezdívkou „Buffalo Spammer“, který odeslal téměř miliardu spamů. Jedná se o první zatčení ve státě NY v souvislosti se spamem, který zde však není trestný. Justice chce tímto případem „zaslat“ vzkaz dalším spammerům.

Radoomek

19. 5. 08:59

Podle expertů z firmy Cisco by mohl Ethernet do dvou let běhat na 40 gigabitech. Ethernet příští týden oslaví pěkných 30 let své existence. Své počátky datuje do roku 1973, kdy začínal na 4 megabitech. Nové routery a switche řady Catalyst 6500 od Cisca již 40 Gb Ethernet podporují prostřednictvím zásuvných karet.

Radoomek

19. 5. 09:05

Matrix Reloaded bude oplývat nejen nevídanými efekty, ale i jedním prvenstvím. Matrix bude první film, který předvede skutečný hack, Trinity místo grafické šarády ve filmech obvyklé spustí a použije nmap. Mimochodem, Matrix Reloaded byl již upirátěn a kopie poletuje po Internetu.

Radoomek

19. 5. 09:30

Podle společnosti Gartner stále častěji vládní organizace i firmy hledají alternativní řešení k systémum od Microsoftu, přičemž nejčastěji je v této souvislosti skloňován Linux. Tento trend, který vyplývá ze série deseti průzkumů, je prý zřejmý zejména mimo USA. (Upozornil Miloslav Nič)

mik

19. 5. 10:14

Podle studie D.H. Brown Associates je SuSE nejvíce zdokonalujícím linuxovým distributorem. Předběhla tak Red Hat i ostatní. Obecně si všechny distribuce značně polepšily v hodnoceních výzkumníků.

Radoomek

19. 5. 10:49

Apple oznámil dostupnost zdrojových kódů pro jádro Darwin 6.6, jež je použité v Mac OS X 10.2.6. Jádro obsahuje množství vylepšení zejména díky vazbě na FreeBSD 4.4.

Radoomek

19. 5. 11:12

IBM hledá softwarového specialistu se zaměřením na Mozillu. Ve stručnosti firma požaduje, aby z oblasti SW uměl všechno a znal Mozillu od prvního „#“ po poslední „}“. Jeden z lidí, kteří požadavky splňují už v IBM pracuje, zda získají ty zbylé 3 je otázka :)

Radoomek

19. 5. 13:12

Zajímavé čtení o praktikách, které Microsoft používá pro udržení svého postavení na trhu přináší článek How Microsoft Warded Off Rival (registrace nutná). Prodejci dostali mj. pokyny, že kdyby hrozilo vytlačení z nějakého významného místa, mají jít s cenou dolů. K tomuto účelu má firma dokonce speciální fond a kdyby to nestačilo, tak má Windowsy nabídnout dokonce zdarma. Zkrátka Linux nesmí zvítězit i kdyby na chleba nebylo.
Aprílový žertík na 2.května aneb dodržujeme termíny.

Radoomek

19. 5. 13:38

Microsoft koupí licenci od SCO Group na jejich Unix. Blíže o této podivnosti na The Seattle Times nebo také News.com. Že by obrat M$ k přímému boji „jejich“ Unixu proti Linuxu? Třeba nás čeká něco jako MSIX :) (zaslal Dave Lister)
UPDATE: Michal Švec správně podotkl, že MS už unixový OS měl – Xenix.

Redakce

19. 5. 15:02

Vyšel VIM 6.2 beta a vypadá to, že finální verze na sebe nenechá dlouho čekat. Nová verze bude obsahovat podporu pro GTK2 (konečně) a několik novinek týkajících se editace výjimek v OO jazycích.

lzap

19. 5. 15:07

V souvislosti s článkem o pálení CD upozorňuji na nebezpečí při suid root cdrecordu. Verze < 2.0 má local exploit! (zaslal Dave Lister)

Redakce

20. 5. 09:14

Petici proti jednání SCO můžete podepsat online na webu petitiononline­.com.

CIJOML

20. 5. 09:24

Na světě je nová verze KDE s mnoha opravami a novými překlady. Změny oproti předchozí verzi.

luci

20. 5. 10:15

Na světě je Opera 7 pro Linux. Velkou novinkou z hlediska vývoje je fakt, že jde o vůbec první verzi, která vychází v podstatě souběžně s verzí pro Windows a hlavně ve srovnatelné „výbavě“, do níž nově patří emailový klient M2 nebo správci cookies a hesel. Neméně význačnou novinkou je přepsání renderovacího jádra, které nyní mnohem lépe podporuje kaskádové styly, skriptování a DOM model.

mik

20. 5. 10:22

Od pondělí 19.5.2003 12:00 do soboty 24.5.2003 do zahájení valné hromady CZLUGu probíhá hlasování o Projekt roku 2002. ROOT je mezi nominovanými také :)

tok

20. 5. 15:01

Olympus zřejmě nestojí o zákazníky používající jiné technologie, než ty od MS. Jak jinak si vysvětlit striktní odmítnutí návštěvníka, který si chce prohlédnout album.olympus.cz s Mozillou či Konquerorem? Upozornil Daniel Hrote.

tok

20. 5. 17:19

Téma designování webových stránek a aplikací pro různé minoritní prohlížeče názorově rozděluje i profesionální webdesignéry. Jak je to ovšem s webovými stránkami státní správy a samosprávy? Měly by být navrhovány i pro poskrovnu používané browsery, když daně platíme vlastně všichni? Nebo stačí podpora Internet Exploreru?

tok

21. 5. 08:10

Autorské právo neprospívá inovacím, pouze přidělává další spory, říká lehce provokativně Josef Šíma z Liberálního institutu. Zatímco vlastnictví je chráněno proto, že určité statky jsou vzácné, autorské právo a copyrighty nevycházejí z této skutečnosti, ale naopak samy vzácnost vytvářejí.

-pah

21. 5. 09:04

K dispozici jsou linuxové ovladače FireGL pro grafické karty ATI Radeon. Upozornil Tibor Dancs.

tok

21. 5. 09:13

NeTraverse oznámil uvedení Win4Lin 5.0. Nová verze obsahuje například základní podporu DirectX pro programy jako je Real Player a Media Player.

tok

21. 5. 09:37

Na poslední kroky SCO reaguje i Con Zymaris, mluvčí australské Victorian Open Source group, v článku na The Sydney Morning Herald. Mimo jiné podotýká, že SCO vydávala pravidelně svoji linuxovou distribuci včetně sporných částí kódu pod licencí GNU/GPL a tudíž je zvláštní, že teď žaluje IBM právě za údajné zneužití svého vlastnictví.

tok

21. 5. 09:40

Po několika letech a neustálém nalehání čtenářů máme konečně e-mailový newsletter. Přihlášení najdete hned pod vyhledávacím boxíkem.

Redakce

21. 5. 15:18

Podle Linux Journal News SCO nevlastní patent na Unix nýbrž jen copyright na zdrojový kód Unixu. Upozornil nomad.

tok

21. 5. 16:44

A ještě jednou SCO – pravidelné setkání partnerů a zákazníků SCO bylo vzhledem ke sporu společnosti SCO Group o unixové kódy obsažené v Linuxu zrušeno a místo něj se koná tisková konference pro novináře a následně setkání stávajících partnerů, které bude SCO informovat o tom, co pro ně současné dění znamená. Zájemci o účast se mohou hlásit na webu pořadatele. Upozornil Jakub Šafář.

tok

21. 5. 17:17

Linuxový dvoutakt pro ROOTa vyfotil Pavouk :)

tok

22. 5. 08:39

V nejnovějších Jaderných novinách si můžete přečíst, jaké chyby je třeba opravit před vydáním verze 2.6, výtah z diskuze na téma obvinění SCO, že jádro obsahuje kód převzatý z UNIXu, nebo také informace o novém patchi Exec Shield, který zabraňuje exploitům založených na přetečení zásobníku a jim podobným.

mik

22. 5. 08:55

Computer Press přináší již třetí vydání českého překladu Linux Documentation Project (LDP). Kromě „povinných“ částí o uživatelské práci a administraci zde najdete nové části věnované tisku, tvorbě softwaru, přechodu z Windows, zabezpečení, modemům, fontům, zvuku, MP3, používání digitálních fotoaparátů nebo DVD. PDF ke stažení (16 MB). Upozornil Jirio.

tok

22. 5. 14:14

Projekt vysoce bezpečného a stabilního Linuxu známý jako Trusted Debian se přejmenoval na Adamantix. Upozornil kolisko.

tok

22. 5. 14:27

Podle senátu státu Oregon je nezákonné vydávání MP3 terorismus a můžete si za to jít sednou na 25 let do chládku. Za terorismus považují i zlodějství a žebrání, neoprávněné užití vozidla, ilegální pořizování živých nahrávek, řízení v podnapilosti, používání cizího řidičáku atd. Upozornil JP.

tok

22. 5. 16:31

Je free software za všech okolností dobrá věc? Na tuto otázku se snaží nalézt odpověď Adam Scheinberg na OSNews.

tok

22. 5. 17:11

Chcete-li si udělat řidičák na počítač nebo-li European Computer Driving License u firmy ECC – European Consulting Company s.r.o. a přijdete k nim s Mozillou, máte smůlu – Netscape Navigator is not supported. U firmy podobného zaměření je takové ignoranství nepochopitelné. Upozornil Ondrej Cecak.

tok

23. 5. 08:57

FreeBSD 5.1 Beta2 je k dispozici na FTP.

tok

23. 5. 10:24

Tučňák Tux je už i v Bradavicích. V páté části Harryho Pottera v kapitole 25 se vyskytuje tučňák Tux. Zdroj: Český překlad nepravé – tzv. Fan fiction verze tohoto díla. Upozornil Josef Polách.

tok

root_podpora

23. 5. 16:21

Několik dalších postřehů ke kauze SCO přinesl NEWScom:
 – nejedná se o patentový spor, nýbrž o krádež obchodního tajemství (trade secrets) Unixu.
 – SCO by muselo dokázat, že se jednalo o tajemství, přičemž tyto informace/principy jsou veřejné známé již více než 30 let.
 – SCO tvrdí, že šlo o zcizené informace v souvislosti s projektem Monterey (jež umožnily výkonný běh Linuxu na Itaniu). Článek tvrdí, že za portem stály spíše firmy HP a Intel.
 – Celkem logická a zajímavá myšlenka je, že spíše SCO štíplo něco z Linuxu, takže budou muset dokázat, kdy byl údajně ukradený kód napsán.
 – Dále jsou rozebrány nelogické kroky SCO (distribuce jejich Linuxu pod GPL aj.)
 – Z celého sporu těží MS, jemuž se to hodí k šíření strachu, nejistoty a pochyb.
Upozornil nomad.

tok

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku