Hlavní navigace

Steel Storm: budiž masakr

15. 10. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Kdo by si občas nezahrál bezduchou střílečku s nulovým příběhem a nádhernou grafikou? Steel Storm splňuje oba parametry do puntíku a pro opravdového nadšence navíc skrývá nejedno příjemné překvapení. Zavřete kokpit, nažhavte motory, odjistěte zbraně. Bude to pekelná jízda plná vraků a zářivých výbuchů.

Za Steel Stormem stojí malinké herní studio Kot in Action. I když zakladatelská skvadra žije v USA, členové týmu jsou rozeseti po celém světě. První epizodu Steel Stormu se rozhodli vydat pod licencí Creative Commons a při koupi druhé epizody dostanete jako bonus dokonce i zdrojové kódy. Vývoj je velmi otevřený, a tak nikoho nepřekvapí, že se hra dočkala hned několika portů, a to pro Windows, Mac a náš milovaný Linux.

Připněte si bezpečnostní pásy, jízda bude divoká

Vaše pařanská duše se převtělí do odvážného pilota bojového vznášedla. Příběh byste ve hře hledali marně. Krom ryzí akce hra neobsahuje nic výpravného a budete si muset pomoci svou fantazií a něco si přimyslet.

Na každé mapě se nachází bezpečné startovní místo, z něhož se vydáváte na své smrtící řádění. Abyste misi splnili, většinou musíte zabít vše živé nebo spíše vše mechanické. Cestu vám zahradí tanky a bojové věže. Výjimečně budete muset otevřít i zamčené dveře nebo překonat silová pole. Toho docílíte zničením generátorů, jenž jsou náhodně rozmístěné po mapě. V navigaci vám pomůže přehledná mapa, na níž jsou vyznačené důležité body.

Člověk je člověk, jen kdyby to někdo hrál

Pokud vás plnění misí unaví, můžete se vrhnout na multiplayer. Tam budete stát na rozdíl od běžné kampaně proti živým hráčům. Bohužel, servery většinou zejí prázdnotou a připojit se k nějaké zajímavé hře je hodně o štěstí. Můžete se vyřádit na pěti základních mapách. Ovšem v multiplayeru si můžete vyzkoušet i tratě, jež byly speciálně upravené samotnými hráči.

Otevřené dveře tvořivosti

Ve hře je přístupný povedený editor. Tratě s ním sice radikálně měnit nemůžete, ale i tak se jedná o příjemné zpestření. Lze rozmisťovat zbraně a nepřátele podle vlastního uvážení a pak pozvat další hráče na kooperativní řádění nebo se jako osamělý vlk protloukat hordou nepřátel. Editor je uživatelsky přívětivý a i méně technicky zdatní jedinci se v něm budou po pár minutách cítit jako doma. Kdo ví, třeba se vám povede vytvořit zajímavější kampaň než samotným tvůrcům.

Aby střílení neupadlo do stereotypu, jsou po arénách rozmístěné různé bonusy. Ty vám vylepší zbraně nebo nahodí silnější štíty. Zbraní je bohužel poměrně málo a pro ryze akční hru, stojící na nekonečném střílení, je to značný hendikep. Vývojáři naštěstí slibují napravení tohoto neduhu v další epizodě. Ta bohužel nebude zadarmo a vyjde vás zhruba na 10 dolarů.

Grafické orgie se sexy zvukem

Po grafické stránce se Steel Storm povedl. Mapy nezejí prázdnotou a hýří všemi barvami. Pojetí celé hry je malinko komiksové. To však nevadí. Díky odlehčené grafice je hra přehledná a kouká se na ni dobře i při snížených detailech. Pro maximální zážitek však potřebujete i malinko silnější počítač. Zvuková stránka nezůstala zahanbena. Do bitev hraje rychlý a adrenalinový soundtrack. Skladeb je, ale málo a za chvíli se oposlouchají. Při pořádné bitevní vřavě je nutné, aby hra obsahovala i široké portfolio zvuků. To naštěstí autoři splnili na jedničku. Výbuchy znějí, jako by vám nepřátelské vznášedlo explodovalo přímo před nosem a každá zbraň má svůj unikátní zvukový doprovod.

Prdlé chlazení, aneb chyby jsou všude

Největší slabinou Steel Stormu je málo kvalitního obsahu. Hra je v podstatě demo a ochutnávka epizody dvě, která vyjde v budoucnu. Můžete namítnout, že editor vše napraví, ale ne každý má chuť si po nocích tvořit nové kampaně, aby měl příští odpoledne co hrát. Ovládání také není dokonalé. Jedná se ale o věc názoru. Jednoduše jsem při boji neměl ten správný požitek z ovládání několikatunového vznášedla.

Vyplatí se odstartovat?

Steel Storm je pastva pro oči. S klidným svědomím bych ho mohl zařadit mezi nejlépe vypadající hry pro operační systému Linux. První epizoda však obsahuje málo obsahu a jedná se o jednohubku, maximálně na pár hodin hraní. Kdo bude chtít nášup, bude si muset připlatit. Za zkoušku naštěstí nic nedáte a celkem dobře se i pobavíte. Jediné, co by vás mohlo před odzkoušením odradit, je poměrně objemný herní klient.

Výhody

root_podpora

  • Nádherná grafika

  • Super zvuky

  • Editor

Nevýhody

  • Multiplayer zeje prázdnotou

  • Málo obsahu

  • Absence příběhu

Byl pro vás článek přínosný?