Hlavní navigace

Tasker: pohodlné skriptování pro Android

13. 4. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Tam, kde má Linux svůj Bash, Python, Perl či další skriptovací jazyky, tam má Android Tasker. Chtěli jste někdy, aby se váš telefon choval nějak doma a jinak v práci? Nebo máte auto a potřebujete se stoupající rychlostí zvedat hlasitost? Tasker přesně tohle umí a k tomu ještě mnohem víc.

Aplikace Tasker o sobě mluví jako o automatizaci androidích zařízení, ale pro linuxáka bude bližší termín „klikací editor skriptů“. Displej mobilního telefonu není zrovna vhodný pro psaní textu, ale to vůbec nebrání Taskeru, aby dělal, co má, svým mobilním způsobem. Telefon s Androidem toho o sobě hodně ví. Dokáže zjistit, kde se nachází, jaké má kolem sebe osvětlení, jestli s ním někdo neklepe, zda do něj nevede kabel, co zrovna uživatel používá za aplikaci, zda se s ním náhodou někdo nechce spojit a několik desítek dalších více či méně podobných věcí, kterým Tasker říká kontext (context). Kromě kontextu jsou tu úkoly (tasks), které se skládají z akcí.

Úkoly, kontexty a akce jsou klíčovými částmi fungování celé aplikace. Pokud se telefon dostane do nějakého kontextu, například zjistí, že jste přijeli domů, spustí úkol, v němž se může nacházet jedna či více akcí. To může být třeba vypnutí 3G, zapnutí WiFi, snížení hlasitosti vyzvánění nebo třeba snížení jasu displeje. Když přijde noc, můžete si nastavit další parametry nebo telefon třeba úplně vypnout. Některé funkce jsou závislé na aplikacích třetích stran, takže Tasker, ve spolupráci s budíkem Gentle Alarm, dokáže poznat, kdy jste se rozhodli vstát a podle toho nastavit denní režim.

Zajímavá se jeví možnost vytvořit si dialog (scene) s vlastními ovládacími prvky, který se zobrazí během nějakého kontextu. Dialog může obsahovat tlačítka, různé informace, mapu, textové pole s různými informacemi nebo třeba webovou stránku. Pokud máte třeba u HTC Sense rádi dialog pro výběr, k čemu se má použít připojený USB konektor a vadí vám, že čistý Android nic podobného nemá, s Taskerem si můžete vytvořit dialog vlastní a dokonce funkčně nabušenější.

Tasker obsahuje ještě podporu pro proměnné, do které je možné uložit statické hodnoty, i hodnoty získané během provádění akcí. Hodnotu třeba využijete u některé z dalších akcí ve stejném úkolu.

První krůčky

Instalaci aplikace asi nemusím nějak zvlášť rozebírat, najdete ji na Google Play za přibližně 120 Kč. Recenze uživatelů se předhánějí v superlativech a vzhledem k tomu, co Tasker dokáže, není se čemu divit. Mnoha lidem pomáhá automatizovat nastavení, která jinak dělají ručně. Pomůže vám optimalizovat spotřebu baterie a nebo zajistí, aby vám v práci už nikdy nezazvonil telefon v nevhodné příležitosti.

Tasker není zrovna ideálem krásy, ale vzhledem k jeho vlastnostem a cílové skupině to zas tolik nevadí. Úvodní obrazovka přivítá uživatele hned zkraje možností přidat nový kontext. Záložky v horní části displeje pak uživatele dostanou do úkolů, dialogů a seznamu proměnných. Když klikneme na plusko pro přidání kontextu, hned na nás vyběhne dialog, který po nás chce vědět název. Tasker má zvyk po uživateli chtít, aby vše pojmenoval, i když kontexty a akce mají už samy o sobě výmluvný název.

V dalším kroku je na výběr několik skupin kontextů jako je čas, datum, spuštění aplikace, poloha, stav nějakého senzoru nebo části telefonu a nakonec událost, což může být hovor, gesto telefonem, vypnutí displeje, umount karty a podobně. Když najdeme správný kontext a případně upravíme jeho parametry, dostaneme se do editoru úkolu, do kterého můžeme naházet libovolné množství akcí. Na screenshotu je vidět jako příklad zapnutí WiFi a bluetooth.

Pro úkoly které vytvoříte můžete na plochu umístit widgety. Ty se hodí, když je potřeba nějaký úkol provést i mimo naplánovaný kontext.

Dialogy

Jednou z možných akcí je zobrazení dialogu neboli scény. Ta může vypadat různě a je jen na vás, co do ní naházíte. Samozřejmě je z čeho vybírat a počet dialogů není omezen. Tasker díky dialogům dokáže nahradit třeba aplikaci Car, která zjednodušuje ovládání telefonu v autě. Když si na plochu umístíte widget „V autě“ a po jeho tapnutí se spustí patřičný úkol, může být nastavení telefonu změněno pro potřeby vašeho vozu. Zapne se bluetooth, aby se telefon spojil s autorádiem, vypne se WiFi, protože nebude potřeba, nastaví se jas displeje, zvedne se hlasitost vyzvánění i hudby a zobrazí se dialog, na kterém budou tlačítka pro zapnutí navigace, přečtení SMS zprávy, regulaci jasu displeje a samozřejmě tlačítko pro návrat do „normálního“ stavu.

root_podpora

Dialogy se konfigurují na záložce „Scenes“. Každý dialog musí mít své jméno, které se pak používá i jako identifikátor, když ho chceme pomocí vyvolávací akce zobrazit. Obsah se edituje pomocí intuitivního WYSIWYG editoru. Tlačítka, položky v menu, slider a další prvky reagují na tapnutí, při kterém spustí předem nastavený úkol. Je možné změnit velikost a barvu prvků i vlastnosti samotného dialogu. Prvky se liší v tom, jaké hodnoty z nich dostanete. Slider do akce předá vybranou hodnotu, mapa zase vybrané souřadnice. Hodnoty lze použít rovnou pro nějakou akci nebo je uložit do proměnné na později.

Shrnutí

Někteří uživatelé ve svém hodnocení píší, že Tasker je nejdůležitější aplikace pro Android. Pomocí jí je možné nahradit i některé placené aplikace a s trochou snahy vyladit chování telefonu do téměř ideálního stavu. Odradit pak může složitější ovládání, na které je nutné si chvilku zvykat a nutnost pojmenovat každý vytvořený prvek, i když to není nezbytné. Pokud si zvyknete a věnujete Taskeru pár desítek minut a pár týdnů na vyladění vašich kontextů, úkolů a akcí, je tu velká šance, že budete spokojeni, stejně jako mnoho uživatelů před vámi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.