Hlavní navigace

Triky pro začátečníky (12)

5. 12. 2000
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Posledně jsme začali konfigurovat kernel. Voleb je spousta, takže jsme to nestihli. Celé dnešní číslo bude obsahovat vysvětlení důležitých voleb.

Nyní se nacházíme v menu General setup. Zde určitě nechte zapnuty volby Networking a PCI support. Pokud máte v počítači PC karty (PCMCIA) či USB, zapněte si Support for hot-pluggable devices. Pokud máte stejně starou šunku jako já, tak to vypněte a ušetříte pár (kilo)bajtíků RAM. A protože jádro není možné odswapovat, majitelé počítačů s malou RAMkou by měli povypínat vše, co nepotřebují. A pokud to potřebují jen občas, měli by to přeložit jako modul (písmeno m místo y u dané volby). System V IPC určitě ano, stejně jako sysctl. Kernel slinkujte jako Elf. Formát a.out je dávno zaván prachem, takže jeho podporu nemusíte zapínat. Pokud snad přeci máte nějaký archaický program (třeba Doom), tak to přeložte jako modul. Podporu elfu rozhodně ano, ale staticky slinkovanou. S modulem byste zažili psí kusy. Podpora MISC binaries se moc neujala, takže ji klidně nechte jako modul nebo úplně zrušte. Teoreticky se tím dají spouštět dosovské programy (skrze dosemu) či javové třídy (skrze JDK). Zbytek menu tvoří Power Management. Pokud máte notebook, určitě si s tím pohrajte. U stolních počítačů tato funkce nemá smysl a navíc závisí na kvalitě Biosu a jelikož výrobci biosů jsou autocenzura, může se váš systém stát kvůli jejich neschopnosti nestabilním. V takovém případě tuto volbu zrušte.

Další menu Memory technology devices přeskočím. Zde se nastavují ovladače různých pamětí typu flash a podobně. Uplatnění je převážně u embedded zařízení. Následuje menu Parallel port support. Pokud máte tiskárnu, ZIP, MP3 přehrávač nebo cokoliv jiného, co se připojuje na paralelní port počítače, zapněte tuto volbu (stačí i modul). Dále doporučuji zapnout podporu IEEE1284 Transfer modes. Novější tiskárny totiž dokáží sdělit počítači svou identifikaci, čehož mohou využít instalační programy. A pokud ne, tak tyto informace najdete někde v adresáři /proc/sys/dev­/parport/. V menu Plug and Play support doporučuji zapnout obě volby.

Hodně důležitým menu je Block devices. První položkou je podpora diskety, takže ji zapněte. Já s disketou pracuji jen zřídka, takže mi bohatě stačí modul. Ten se automaticky natáhne během připojování souborového systému na disketě a po jeho odpojení se zase smaže. Dále můžete zapnout podporu IDE zařízení na paralelním portu. Pokud máte nějakou takovou CDROMku, pásku či přenosný disk. Skvělou hračkou je loopback. Je to virtuální zařízení, díky němuž změníte soubor na diskový oddíl. Pokud máte dostatek času, doporučuji si s tím pohrát. Na druhou stranu, nejsem si zcela jist, zda loopback v řadě 2.4 správně funguje. Četl jsem nějaké zvěsti o problémech. Však si to vyzkoušejte a uvidíte :-). A konečně poslední položkou je podpora RAM disku.

Relativně krátké je menu Multi-device support. To obsahuje softwarový RAID (mody 0,1,4,5 a append) a také LVM. LVM – Logical Volume Manager je skvělá věc pro správce serverů. Pokud se vám totiž zaplní některý svazek (přesněji až vám uživatelé zaplní některý svazek), jediným příkazem zvětšíte jeho velikost tím, že přesunete volné místo z nějakého poloprázdného svazku. Další menu je Networking. Sítě nejsou mou silnou stránkou, takže jen telegraficky: zapněte si Unix Domain Sockets a TCP IP. Pokud váš počítač slouží jako síťový server, pravděpodobně budete potřebovat Network packet filtering. Pomocí něj se dělá maškaráda (překlad adres – NAT) a firewall. Majitelé WWW serverů obtěžovaných DoS útoky asi zapnou IP: TCP Syncookie support. Experimentátoři mohou nahlédnout do budoucnosti skrze Ipv6 protokolu. Nejrychlejší http server pro statické stránky se nazývá Kernel http acceleration. Ideální pro obrázky, zvuky a podobné elementy. Pak tu máme ještě ATM, IPX (Novell) a QoS. Naštěstí k většině položek existuje slušná nápověda a vyčerpávající dokumentace. Obecně nic nezkazíte, když necháte předvolené hodnoty.

Pak tu máme Telephony support. To jsou karty určené pro telefonování přes Internet, které umí kódovat lidský hlas, takže to nemusí dělat procesor. U nás jsem je ještě neviděl v prodeji. Další menu obsahuje podporu ATA a IDE zařízení. Skoro určitě zapnout (leda byste byli SCSI only). Pokud plánujete bootovat z IDE zařízení (hard disku), nesmíte ovladač IDE zkompilovat jako modul. Hádejte co by se stalo? Majitelé ZIP a LS-120 zapnou podporu IDE/ATAPI Floppy. Pokud máte CDROM, zapněte IDE/ATAPI CDROM. Samozřejmě že se to netýká CDROM připojených na SCSI řadič :-). Pokud máte nějaký PD-CDROM či CDR mechaniku, může se vám hodit SCSI emulation. Tuto emulaci občas používají i programy pro grabování stop z hudebních CD. Pak ještě zapněte Generic PCI IDE Chipset. Následující menu je SCSI support, kde obdobně zapnete podporu SCSI řadiče a najdete zde i ovladače pro SCSI zařízení. Když už jsme u těch řadičů, rozhraní budoucnosti se jmenuje FireWire. Aspoň u multimédií. Podpora pod Linuxem je zatím experimentální.

Přeskočíme i2o, které se moc neprosazuje (že by slepá ulička?) a přejdeme na Network Device support. Zde si můžete najít ovladač své síťové karty a aktivovat jej. Je jich tu velká spousta, snad stovky. NE2000 hledejte v Ethernet 10/100, Other ISA cards a NE2000/NE1000 support. Karty 3Com jsou nad začátku seznamu. Majitelé modemů musí zapnout podporu PPP a PPP support for async serial ports. Zároveň si zapněte i komprese. BTW nevíte, který ISP je podporuje? Další menu je ISDN, takže pokud máte tuto telefonní „superlinku“ a patřičný modem, zapněte tuto volbu.

UX DAy - tip 2

Pokud vaše CDROMka není ani ATAPI, ani SCSI, podívejte se, zda nenajdete její ovladač v menu Old CDROM drivers. Menu Input Core support je určeno pro vstupní zařízení připojené na USB sběrnici. Pak tu máme klíčové menu Character Devices. První tři položky zapněte. Jsou to Virtual Terminal, Support for console on virtual terminal a Standard/Generic Serial Support. Posledně jmenovaný ovladač je určen pro sériový port, takže pokud máte sériovou myšku či modem, jedná se o nutnost. Pokud jste přešli na USB, zaškrtněte jej aspoň jako modul. Pak určitě zapněte Unix98 PTY Support. Zároveň se asi bude hodit podpora tiskárny na paralelním portu. Mimochodem, v tomto menu si můžete přesměrovat konzoli na tiskárnu či sériový port. Ideální pro paranoiky. Dále v menu najdete ovladače joysticků či sběrnicových myšek. Pokud používáte XFree verze 4 s GLX nebo máte grafickou kartu i810, zapněte /dev/agpart. Pak tu ještě je podpora Direct Rendering Manager, opět XFree verze 4. Podporované karty jsou 3dfx Voodoo3, 3Dlabs GMX200, ATI Rage 128, Intel i810 a Matrox g200/g400.

Pokračování příště.

Byl pro vás článek přínosný?