Hlavní navigace

Tuxkart

12. 8. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zpocené ruce na volantu. V hlavě si naposledy probíráte každou zatáčku a jednotlivé úseky tratě. Noha nervózně a nemilosrdně utiskuje plyn. Blíží se začátek, nervy horečně pracují, již není čas na zbytečné myšlenky. Vyrážíme. Nebo ne. Vhodnější možná bude pohodlné křeslo, zábava, chlazený letní drink po ruce a samozřejmě Tuxík. Počítačové hry mají své kouzlo. Pojďme si dopřát oddechový adrenalin ve hře Tuxkart.

Tuxkart jako ostatně většina závodních her nemá obzvlášť silný příběh. Náš favorizovaný tučňák zvaný Tux jednoduše uspořádal s přáteli jízdu na motokárách. Cílem je zvítězit. Získat si obdiv a úctu. Pokud vám tato verze moc nesedí, čemuž bych se moc nedivil, klidně si stvořte vlastní. Tux musí vyhrát v extrémně náročných a nebezpečných závodech, kde setiny rozhodují o vítězi a zatraceném. Nebude-li na svém, oři pod kapotou hnaném vozidle první za cílovou páskou, budou zničeny celosvětové zásoby čokoládových koblih. No, nezní to líp. Jak říkám, nebojte se zapojit fantazii.

Tuxkart 1

K vítězství vám také může být nápomocen stručný přehled pozitivních a negativních věcí. Pamatujete-li si například hru Wacky, víte, oč kráčí. Po trati se válí všelijaké bonusy v podobě slanečků. Každý jezdec má nějaké své špinavé triky, že? A když vám je navíc tvůrci, Steve a Oliver Baker, doslova hodí pod kola, bylo by pošetilé je nevyužít. Z prospěšných je to například:
Střela (Missile) – vhodné, když je protivník o rychlostní stupeň před vámi. Trochu protivníka zpomalte, ať nezavaří motor.
Mířená střela (Homing missiles) – obdoba, pouze se nemusíte tolik obtěžovat přesnou ranou. Oproti klasickému modelu je bohužel pomalejší. Zasáhne nejbližšího protivníka.
Z dalších zde máme Magnet, Fuzzy blobs či Portable Zippers.
Ne vše je na světě růžové, a tak se raději vyvarujte následujících předmětů:
Padák (Parachute) – připojí padák k vašemu vozidlu, čímž jeho rychlost nemile zpomalí. Trvá naštěstí jen pár sekund.
Kovadlina (Anvil) – v podstatě silnější obměna padáku. Silnější efekt zpomalení a delší doba trvání.

Tuxkart 2

Grafika sice obsahuje pár chybek, ale kdo ne? Design na mě působil milým, nenásilným dojmem. Prostředí tratí je rozmanité a pozadí chvílemi i detailní. Vozítko alias motokára, ve které se neohrožený Tux prohání, je zhotovena z prostších tvarů, ale v prožitku z jízdy to nevadí. Během hraní Tuxkart se line hudba doprovázená zvuky závodů. Neslyšíme sice hřmoucí originální oře z Porsche, ale buďme tolerantní, přeci jen u motokáry by takový motor vypadal komicky. K dispozici máme celkem šest tratí (Tux's Tollway, Oliver's Math Class, Geeko's Peak, Gown's Bow, BSOD's Castle a Shifting Sands), na kterých lze měřit kvalitu jednak řidičů, jednak také strojů. Okruhy lze volně vybírat v hlavním menu. Hratelnost je na dobré úrovni. Neměl by nastat žádný vážný problém. Ovládání je v základu předdefinováno následovně:
[Cursor left] – pohyb motokárou doleva
[Cursor right] – pohyb motokárou doprava
[Cursor up] – akcelerace neboli zrychlení
[Cursor down] – účinná brzda
[A] – Tux zvládne i jízdu na zadních kolech
[S] – skok, jednoduchá, avšak užitečná vlastnost
[F], [Enter] – jestli uvažujete, jak použít nabytý předmět, tato klávesa respektive klávesy buďtež vaší odpovědí
[D] – záchrana (Rescue Me Please!), umístní vaši motokáru zpět na trať
[W] – přepne pohled do obrysového módu
[Z] – statistické údaje alias jak si vedete
[R] – restart okruhu
[P] – pauza, opětovným stisknutím pokračuje nervy drasájící závod
[Mezerník] – zobrazí či skryje menu
[Esc], [X] – ukončení programu

root_podpora

Tuxkart 3

Myslím si, že takové letní závody mohou osvěžit ospalý deštivý den. Tak pojďme přátelé, vrhněme se do strojů a nastartujme. Tux přeci díky vám vyhraje. Pamatujme, koblihy jsou v ceně:) Máte-li výhrady, vězte přeci, že je to zadarmo. Stačí si stáhnout pět MB, což dnes není velký problém. Tuxkart vyčkává na své závodníky, nenechme jej otálet. Tak zabruste na webové stránky.

Tuxkart 4

Hra vyžaduje nainstalovaný balíčekOpenGL neboMesa 2.1+ a knihovnuPLIB 1.8.0+ (download nejnovější stable verze 1.8.4). Pak už si jen stáhněte balíček Tuxkartu. Normálně si jej rozbalte a jako vždy spusťte:

./configure
make
make install 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku