Hlavní navigace

Týden ve zkratce: SCO opět na scéně

24. 2. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Tento týden byl na události opravdu bohatý. Na scénu se znovuvrátilo skomírající SCO, Microsoft pravděpodobně uvažuje o nepřátelském převzetí Yahoo, byla prolomena ochrana DRM, Microsoft vydal specifikace svých formátů starší řady MS Office a Google ČR vystoupil proti OpenXML.

Microsoft

Microsoft je už mnoho let soustavně kritizován za to, že neumožňuje konkurentům nahlížet do specifikací souborových formátů, které používá. Situace se nyní změnila s otevřeným formátem Open XML a firma navíc po letech zveřejnila specifikace svých binárních formátů doc, xls a ppt. Dočkáme se svobody?

Petr Krčmář: Microsoft zveřejnil specifikace doc, xls a ppt

Jak upozorňuje Filip Molčan, česká pobočka společnosti Google se postavila proti OpenXML. Česká republika hodlá i přes nevyřešené problémy OpenXML pro jeho přijetí hlasovat, což se krom zmíněného Google nelíbí například také společnosti IBM. Přesné vyjádření společnosti Google naleznete v přílohách ke zmíněnému článku. Další důležité informace lze nalézt na XMLGuru.cz.

Jakub Šťastný: Google ČR se staví proti OpenXML

Microsoft překvapuje svým novým přístupem. Vydal nový dokument s principy vlastní interoperability, ve kterém mimo jiné deklaruje dostupnost důležitých specifikací a upuštění od žalob proti open-source vývojářům. V důsledku to tedy vypadá, že z Microsoftu bude nová firma, která bude spolupracovat a nabídne pomocnou ruku všem okolo. Podle Steva Ballmera závisí dlouhodobý úspěch Microsoftu na tom, zda bude firma schopná dodávat otevřenou a flexibilní platformu. Podle Arstechniky je Evropská komise vůči slibům skeptická.

Petr Krčmář: Microsoft slibuje větší interoperabilitu

Microsoft & Yahoo

Nešlo nezaregistrovat, že softwarový gigant Microsoft má eminentní zájem o známý americký portál Yahoo. Poté, co Yahoo odmítlo nabídku 31 dolarů za akcii jakožto podhodnocenou se začínají šířit zvěsti, že vážně dojde na nepřátelské převzetí společnosti. Tento scénář by vypadal tak, že Microsoft by apeloval na jednotlivé akcionáře, aby dosadili vedení, které bude vůči jejich nabídce vstřícnější. Vzhledem k tomu, že akcionáři se zabývají zhodnocení svých úspor a ne úvahami o tom, co by bylo s open-source projekty, které Yahoo podporuje, lze očekávat, že by k nepřátelskému převzetí došlo. Microsoft prý 40 dolarů za akcii nenabídne.

Jakub Šťastný: Chystá Microsoft nepřátelské převzetí Yahoo?

Webové prohlížeče

Podle informace ze serveru SpreadFirefox dosáhlo počítadlo stažení Firefoxu další zajímavé hodnoty – 500 milionů. Počítadlo běží od listopadu 2004, kdy vyšel Firefox 1.0. Servery už tedy instalační balíček poskytly 500 milionkrát.

Petr Krčmář: 500 milionů stažení prohlížeče Firefox

Linux

Jedno z melbournských gymnázií se před několika lety rozhodlo k migraci na Linux. Dnes se rozhodlo ke zpětné migraci na Windows. Uživatelů patrně nevyhovovalo používání více platform a nebyli ochotni si zvykat na jinou filosofii. Je strach a zvyk hlavní překážkou rozšíření Linuxu? Více informací naleznete na serveru ITWire.com.

Jakub Šťastný: Z Windows na Linux: cesta tam a zase zpátky

Mladý německý projekt Zebuntu připravuje odnož distribuce Ubuntu, která převezme část vlastností z operačního systému Zeta z rodiny BeOS. Aktuálně je k dispozici druhá betaverze. Bernd Korz vysvětlil cíle v oznámení projektu. „Našim cílem je využít BlueEyedOS a nabídnout novou platformu našim Zeta zákazníkům. V budoucnu tak na Zebuntu poběží aplikace ze Zeta, BeOS i Haiku.“ Jinak řečeno: BeOS aplikace na Linuxu. Plány jsou smělé a pokud vás zajímá víc, nahlédněte do vývojářského blogu, stáhněte si betaverzi nebo si prohlédněte screenshoty.

Petr Krčmář: Zebuntu: spojení BeOS a Ubuntu

Ostatní

Ještě před několika měsíci se zdálo, že společnost SCO snad již konečně zmizí ze zemského povrchu a přestane dělat Linuxu problémy. Ne vše je tak ideální, jak bychom si přáli – SCO dostalo stomilionovou dotaci, provádí restrukturalizaci a míní v žalobách na Novell pokračovat.

Jakub Šťastný: SCO: společnost, která zapomněla zemřít

Během ledna opět narostl počet českých uživatelů, kteří používají ke komunikaci ICQ. Počet těchto uživatelů se tak přehoupl přes 2 miliony. Po Rusku a Německu jsme tak třetí v pomyslném žebříčku zemí seřazeném podle absolutního počtu ICQ uživatelů. Rusko a Německo mají ale mnohem více obyvatel než Česká republika, což potvrzuje neobvyklé postavení ICQ u nás. Podle statistik NetMonitor má k internetu přístup asi 4,6 milionu lidí, takže ICQ používá asi 43 procent českých uživatelů.

Petr Krčmář: V Česku mají ICQ už dva miliony uživatelů

root_podpora

Zdá se, že historie se nám opět opakuje. „DVD Jon“ Lech Johansen, známý především tím, že před lety prolomil jako první ochranu DVD, nyní úspěšně zaútočil na DRM. Jeho firma vydala po osmi měsících vývoje software s názvem DoubleTwist, který dovoluje zkopírovat připojené médium na libovolné zařízení. Dovoluje tak obejít ochrany postavené na bází DRM. Aplikace je ke stažení na Doubletwistven­tures.com. Zatím je k dispozici verze pro MS Windows, očekává se ale také varianta pro Mac OS X.

Petr Krčmář: DVD Jon obešel DRM ochrany

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jakub Šťastný byl v letech 2007 až 2008 redaktorem serveru Root.cz. Mezi jeho zájmy patří Linux, programování a typografický systém TeX.