Hlavní navigace

Týden ve zkratce: spam, šifra BIFID, Baťa a PC-BSD

10. 12. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V uplynulých sedmi dnech jsme se zabývali několika různými tématy: Představili jsme úplně nové řešení v boji proti spamu v diskusích, Pavel Vondruška nám vysvětlil princip šifry BIFID, technik z firmy Baťa popsal jejich linuxové řešení a nakonec jsme si ukázali výhody PC-BSD.

Spam v diskusích

Představení nového způsobu filtrování spamu v diskusním fóru. Jednoduchá technologie založená na PHP, MySQL a knihovně GD se snaží odradit roboty a nabídnout uživatelům pohodlný způsob ověřování. Zdrojové kódy jsou navíc uvolněny pod licencí GNU/GPL v2. K dispozici je česká i anglická verze.

Pavel Chalupa: Konečné řešení v boji proti spamu v diskusních fó­rech

Šifra BIFID

Celá staletí bylo utajování textů založeno buď na jejich skrytí (steganografie) nebo na využití transpozičních a substitučních šifer. Tyto šifry pracovaly s celým znakem (výjimečně bigramem) otevřeného textu. Dnes, v době počítačů, je naopak zcela přirozené, že šifrování probíhá na úrovní bitové reprezentace písmen.

Pavel Vondruška: Šifra Delastelle – BIFID

Linux ve firmě Baťa

Rozhovor s Norbertem Volfem, IT pracovníkem společnosti Baťa, která ve své IT infrastruktuře používá především operační systém GNU/Linux. Proč se firma rozhodla pro tento systém? Jak probíhal přechod? Jaké potíže se objevily? Jak se k novému systému postavili uživatelé? Jaké výhody přinesl Linux firmě?

Petr Krčmář: Baťa: uživatelé si na Linux zvykli

Jaké je PC-BSD?

PC-BSD je poměrně málo známý operační systém vycházející z FreeBSD. Přesto na mnoha počítačích zastane úkol tahouna desktopu, se kterým by mohla mít leckterá moderní distribuce GNU/Linuxu problémy. Kdy se tento systém hodí? Co všechno dokáže? Jaké má nároky? Co všechno je možno na něm provozovat?

Vojtěch Bednář: PC-BSD: jednoduchý desktop je prima

Ostatní

Možná si pamatujete na humbuk, který se počátkem roku 2005 strhl kolem procesorů s technologií Hyper-Threading. Ta měla navyšovat výkon procesoru díky možnosti využít více částí procesorů několika procesy najednou. Později ovšem byla objevena bezpečnostní rizika tohoto řešení. Podle některých údajů prý může být technologie zneužita ke získání informací od cizích procesů kvůli nedostatečné ochraně paměti.

Petr Krčmář: Vývojáři jádra o problémech s Hyper-Threadingem

Tolik diskutovaná spolupráce Microsoftu a Novellu přinesla své první ovoce. Novell včera oznámil, že do kancelářského balíku OpenOffice.org integroval podporu pro nový formát Open XML, který bude Microsoft používat ve svých Office počínaje verzí 2007.

Petr Krčmář: Novell přidal do OOo podporu Open XML od Microsoftu

Šestadvacetiletý Rumun byl včera obviněn z útoku na počítačové systémy NASA. Podle bukurešťské policie je mladík obviněn americkými úřady, podle kterých prý způsobil škodu v celkové výši 1,3 milionu USD. Američané kontaktovali rumunskou policii už v červenci s tím, že kdosi z Rumunska napadl systémy NASA.

Petr Krčmář: Rumun obviněn z útoku na NASA

Server News.com psal o rozdílech mezi čínskou a anglickou Wikipedií. Porovnává obsahy jednotlivých článků umístěných ve svobodné encyklopedii. Podle článku je překrucování informací v Číně natolik běžný jev, že mnoho lidí už nevidí skutečný svět, ale překroucené informace považuje za pravdivé. Podle toho pak také vypadá obsah Wikipedie.

Petr Krčmář: Jak se liší čínská Wikipedie od anglické

Nicholas Negroponte oznámil na konferenci v Hong Kongu, že Microsoft plánuje zpřístupnit MS Windows pro notebooky 2B1. Podle šéfa projektu OLPC se o projekt zajímá i Bill Gates. Ten často veřejně notebooky kritizuje za příliš malé displeje a málo prostoru na disku.

Petr Krčmář: Microsoft chce mít na OLPC svá Windows

Blogy

Tak jsem dlouho uvazoval nad tim, ze bych si poridil PS3. Ovsem nikoliv jako hraci konzoli, ale jako Linuxovy stroj. Preci jenom se musi vyuzit toho, ze Sony celou stanici mohutne dotuje (momentalne se odhaduji vyrobni naklady na 800–900 dolaru, prodava se za 500 dolaru).

Blog Miroslava Suchého: Linux @ PS3 – tak asi nic

root_podpora

Před nedávnem jsem se v tomto blogu rozčiloval, jak mi nejde pořádně ACPI, notebook nezhasíná obrazovku při sleepu nebo se naopak nebudí, hibernate likviduje driver pro WiFi adaptér … Ještě jsem trošku brouzdal po webu, zkoušel různé konfigurace ACPI, vrtal se ve skriptech,… A výsledek? Vše funguje jak má!

Blog Jakuba Kocourka: Tak jsem to ACPI vyřešil …

Byl pro vás článek přínosný?