Hlavní navigace

Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn: vydání, které nebylo

24. 10. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Distribuce Ubuntu nedávno oslavila desáté narozeniny, ale nové vydání zrovna oslavné není – jedná se pravděpodobně o nejnudnější vůbec. To však neznamená, že nestojí za pozornost. Stále je tu řada dalších odnoží, které jsou v něčem zajímavější. Zejména Ubuntu MATE, které nás vrací o několik let zpět.

Recenze distribuce Ubuntu vám přinášíme pravidelně už mnoho let, tentokrát však musíme udělat výjimku. Na novém Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn v podstatě není co recenzovat. Byly aktualizovány balíčky, linuxové jádro povýšilo na verzi 3.16, ale co se týče rozhraní Unity nebo funkcí, vše zůstává při starém. Nejviditelnější jsou zřejmě změny v aplikacích prostředí GNOME, které poskočilo na verzi 3.12.

Změna kurzu byla anoncována, přesto svým rozsahem trochu překvapila. Sdělení Canonicalu a komunity Ubuntu by se dalo shrnout takto: pokud chcete nové balíčky, aktualizujte na každé vydání. Pokud chcete nový systém, počkejte si dva roky. Do tohoto konceptu zapadá i zkrácení doby podpory na devět měsíců, tedy polovinu původní doby. To znamená, že pokud chcete mít systém aktuální, opravdu nemáte jinou možnost než používat LTS verzi, nebo vždy upgradovat na nejnovější Ubuntu.

Rozhraní Unity, které je jakousi výkladní skříní Ubuntu a v každém vydání přinášelo něco nového, už dostává jen opravy a drobné úpravy. A zřejmě to tak zůstane i v dalších vydáních. Vývoj se kompletně přesunul k větvi Unity 8, která by spolu se zobrazovacím serverem Mir měla být největším tahákem Ubuntu 16.04, další verze s prodlouženou podporou. Velkou část vývojářské kapacity spolkl také mobilní systém Ubuntu Touch, který už byl dokončen a během několika měsíců by se měl dostat do prodeje.

Pokud se podíváte hlouběji do nitra systému, naleznete několik novinek pro správce a vývojáře. Serverová verze obsahuje cloudovou platformu OpenStack ve verzi 2014.2 Juno, Docker 1.2 nebo virtualizační nástroj Qemu 2.1. Přibyl také instalátor Ubuntu Developer Tools Center, který umožňuje pohodlně instalovat sady nejrůznějších vývojových nástrojů.

Ubuntu MATE: reinkarnace starého Ubuntu

Z odnoží distribuce je tentokrát největší hvězdou Ubuntu MATE, které vychází vůbec poprvé. Vypadalo to, že už při své premiéře bude zařazeno do rodiny Ubuntu jako oficiální odnož, ale nakonec se tak nestalo. Důvody nejsou známy, nicméně věřím, že do příštího vydání už se tak povede. Ubuntu MATE je každopádně poměrně aktivní a velmi sledovaný projekt. Proč? Protože se snaží navrátit staré, a podle řady uživatelů i dobré, Ubuntu před příchodem rozhraní Unity (tedy do verze 10.10).

Samozřejmě, uvnitř jsou nové balíčky, technologie, ale uživatelské rozhraní je téměř totožné. Ubuntu totiž používá prostředí MATE, udržovací fork GNOME 2. MATE je přítomno v nejnovější verzi 1.8. Oproti starším verzím Ubuntu se liší snad jen barevná stylizace, Ubuntu MATE místo šedo-oranžové používá šedo-zelenou kombinaci. Po několikadenním používání mohu konstatovat, že systém běží spolehlivě a nemá viditelná slabá místa.

Vyvstává však otázka, zda by nebylo lepší tuto odnož postavit spíš na Ubuntu 14.04 s pětiletou podporou. Lze předpokládat, že Ubuntu MATE zaujme hlavně konzervativní uživatele. Celkem snadno je ale může odradit právě nutnost každý půlrok upgradovat systém.

Lubuntu: údržbové vydání

Lubuntu je na tom tentokrát velmi podobně jako samotné Ubuntu. Nepřináší žádné pozoruhodné novinky, protože vývojáři už pracují na příští generaci. Řeč je o novém prostředí LXQt, které vzniklo spojením LXDE (Lubuntu) a Razor-Qt. LXQt už je v pokročilé fázi vývoje, vyšlo dokonce několik stabilních verzí, nicméně některé funkce a možnosti stále chybí a obecně ještě prostředí nedospělo do takového stavu, aby mohlo být základem celé distribuce. Lubuntu se LXQt tedy dočká nejdříve na jaře, osobně bych to ale tipnul spíš až napřesrok.

Ubuntu GNOME: počasí a mapy v základu

Edice s prostředím GNOME a rozhraním Shell obsahuje novou, nikoliv však nejnovější, verzi 3.12. Ta je na novinky poměrně bohatá: upravuje řadu aplikací a nabídek do kompaktního designu, vylepšuje podporu pro displeje s vysokým rozlišením nebo přidává nové možnosti do správce aplikací GNOME Software. Stručně řečeno, GNOME působí čím dál víc dospěle a uceleně. Zde tedy upgrade určitě stojí za zvážení. Distribuce v základní instalaci nově nabízí i aplikace Počasí a Mapy.

Jen škoda, že se do distribuce nedostala nejnovější verze GNOME 3.14, ale na to už jsou uživatelé vzhledem ke špatnému načasování asi zvyklí. Později by měl být dostupný i repozitář s nejnovější verzí, od kterého ale nelze očekávat takovou spolehlivost. Pokud preferujete vždy aktuální GNOME, jsou tu vhodnější distribuce – zejména Fedora, jejíž 21. verze by měla vyjít v prosinci.

Xubuntu: čekání na nové Xfce

Xubuntu už počtvrté vychází s prostředím Xfce 4.10 (přesněji 4.11, což je ale pouze údržbové vydání), neboť vývoj nové verze je ve velkém skluzu. Vývojáři tvrdí, že už je téměř hotovo, tak snad se dočkáme příště. Lehce se proměnila sestava výchozích aplikací, vypuštěny byly IRC klient XChat a správce obrázků GThumb, na druhou stranu přibyla příkazová utilita inxi, která dokáže získat hromadu informací o hardwaru.

Dále se lehce změnil výchozí vzhled, například byla přenastavena velikost několika prvků. Vývojáři se také rozhodli k poněkud kontroverznímu kroku a odstranili virtuální plochy. Resp. neodstranili – stále jsou dostupné – ale ve výchozím stavu je pouze jedna. Potěší také nový applet pro správu napájení. Opět se ale jedná o novinky, které většinu uživatelů nepřimějí k upgradu.

UX DAy - tip 2

Kubuntu: vyzkoušejte Plasma 5

Také Kubuntu obsahuje novou verzi prostředí, a to KDE 4.14. A i zde můžeme říct, že jde spíš o údržbové vydání – lehce upraveny byly jen aplikace, samotné prostředí zůstalo v podstatě netknuto. Pozornost je teď věnována další generaci desktopu označovaného jako KDE Plasma 5. Ten je momentálně ve fázi technologické ukázky, ale pokud máte odvahu, můžete jej vyzkoušet už nyní. Připraveny jsou k tomu samostatné obrazy.

Technologická ukázka KDE Plasma 5
Autor: Sebastian Kügler

Technologická ukázka KDE Plasma 5

Důvodů k upgradu není mnoho

Žádná z odnoží Ubuntu 14.10 nepřináší tolik novinek, abych bez váhání doporučil upgrade. Situace se zkrátka změnila a Ubuntu na to jde jinak. Většina derivátů je navíc v takové fázi, kdy čeká na velké změny. Zatímco u předchozích vydání jste možná hledali důvody, proč systém nepovýšit (a mnoho jich obvykle nebylo), tentokrát vám doporučuji ptát se naopak: Proč upgradovat? Odpověď se bude lišit podle toho, k čemu systém používáte a co od něj očekáváte. Pokud zůstanete u Ubuntu 14.04 LTS, neprohloupíte. A díky dlouhé podpoře bude upgrade za půl roku možnost, nikoliv nutnost.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.