Hlavní navigace

Ubuntu bude i na tabletu a supermobilu od Meizu

7. 2. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ubuntu na dalších zařízeních, konec úložiště Copy nebo Alphabet coby nejhodnotnější společnost světa. Aneb to nejvýznamnější za poslední týden, co se do zpráviček nevešlo. A nějaké ty zajímavosti navrch.

Software a hardware

Canonical tento týden odhalil konvergentní tablet, ale to pravděpodobně nebude jediné nové zařízení s Ubuntu. Spekuluje se, že na Mobile World Congress budou uvedeny dva nové (přesněji nově ve variantě s Ubuntu) telefony. Poměrně důvěryhodný web GizChina uveřejnil obrázky modelu Meizu Pro 5 s Ubuntu. Pokud se to potvrdí, půjde o první opravdu našlapaný telefon s Ubuntu – má skoro šest palců a i výkonnostně patří mezi to nejlepší na trhu. Jen škoda, že výkon na Ubuntu zatím není moc jak využít, protože nabídka aplikací je velmi omezená.

Elektronické čtečky knih Kindle během několika týdnů dostanou větší aktualizaci. Hlavní novinkou bude přepracovaná základní obrazovka, která už nebude orientovaná ani tak na to co čtete, ale na to co byste měli/chtěli číst. Kindle vám bude doporučovat knihy různými způsoby, mimo jiné třeba i ty, které se líbily vašim přátelům z hodnotícího serveru Goodreads. Změna ale jistě nepotěší všechny, tak doufejme, že obrazovku půjde aspoň nějak konfigurovat. Aktualizace se dočkají modely Kindle (2014), Kindle Paperwhite (2013, 2015) a Kindle Voyage.

I přes příchod SteamOS herní situace na Linuxu stále není ideální. Mohou za to zejména nekvalitní grafické ovladače. Ano, v posledních letech se sice zlepšily, ale ne dostatečně. Teď bylo oznámeno, že pro Linux nakonec nevyjde Batman: Arkham Knight, přestože se na portaci pracovalo už dlouhou dobu. Dost možná jsou důvodem právě technické problémy. Další očekávaný titul X COM 2 pro Linux sice vyšel, ale podporuje pouze grafické karty od Nvidie. Takhle se s tím hraním na Linuxu daleko nedostaneme…

Už dlouho se debatuje o tom, zda mají na mobilu smysl antivirové programy. Pokud si myslíte že ano, podívejte se na novou verzi domácího Avast Mobile Security. Nejen že má zbrusu nový design i přepsané jádro, ale hlavně už je kompletně zdarma. Tedy včetně pokročilých funkcí, za které jste si ještě nedávno museli připlatit tři sta korun ročně. Jedná se např. o blokaci telefonních čísel, kontrolu oprávnění aplikací, ochranu před malwarem při pohlížení webu nebo možnost spustit vybranou aplikaci až po zadání hesla.

Webové novinky

Cenová válka cloudových úložišť má další oběť. Po Ubuntu One nebo Wuala končí také Copy (resp. CudaDrive), které nabízelo pěkných 15 GB prostoru zdarma. Provoz úložiště bude ukončen 1. května, do té doby si uživatelé také mohou stáhnout svá data. Copy doporučuje migraci na jiné úložiště pomocí služby Mover, konkrétně pak doporučuje úložiště OneDrive. To ale pro neplatící uživatele asi nebude nejlepší volba, protože Microsoft nedávno zkrouhnul kapacitu bezplatného tarifu z 15 na 5 GB.

Mediální pozornost získalo rozšíření Crypter, které po přidání do webového prohlížeče zajistí šifrování zpráv na Facebooku. Pro šifrování a dešifrování se používá heslo sdílené dvěma uživateli. To sice není učebnicové řešení, ale furt lepší než nic. Facebooku se ale rozlišení moc nelíbilo a jeho použití promptně znemožnil. Rozšíření tedy v současné době nefunguje, ale vývojáři pilně pracují na opětovném zprovoznění. Otázkou zůstává, jak dlouho bude fungovat tentokrát. Crypter přitom nijak nezneužívá nebo neohýbá mechanismus služby, prostě jen do chatu textově posílá sekvenci znaků, která obsahuje zašifrovanou zprávu.

YouTube je v internetovém videu jasnou jedničkou, ale nezaspává a stále nám servíruje novinky. Nedlouho po zahájení podpory 360stupňových videí prý chce nabídnout i 360stupňové živé přenosy. A hlavně – v rámci předplatného YouTube Red, díky kterému lze sledovat videa bez reklam, nabídne i vlastní obsah. 10. února budou zveřejněny první seriály, filmy a dokumenty. Zatím ale půjde spíš o tvorbu známých YouTuberů v profesionálnějším provedení. Opravdu kvalitní tvorbu à la Netflix zatím nečekejte.

Znáte ty stránky, které vám zobrazí několik stahovacích tlačítek, přičemž většina z nich vás v lepším případě přesměruje jinam, v horším případě rovnou začne stahovat nežádoucí program. Tak s tím se rozhodl skoncovat Google v rámci snahy co nejlépe ochránit uživatele prohlížeče Chrome. Netýká se to jen tlačítek pro stažení, ale všech prvků, které dělají něco jiného, než uživateli říkají. Před vstupem na stránky, které takové prvky obsahují, bude Chrome varovat červenou obrazovkou (podobně jako u malwaru nebo nedůvěryhodného HTTPS). Uživatele to asi příliš nepotěší, ale snad to aspoň přiměje provozovatele stránek, aby takové prvky nepoužívali.

Ze světa byznysu

Společnost Microsoft pokračuje v rozšiřování portfolia mobilních aplikací. Po e-mailovém klientu Acompli, kalendáři Sunrise nebo úkolovníčku Wunderlist koupila také společnost Swiftkey, která produkuje stejnojmennou softwarovou klávesnici, jednu z nejpoužívanějších na Androidu i iOS. Cena akvizice je 250 miliónů dolarů (cca 6 miliard korun). Microsoft prý ani tak nezajímá klávesnice taková, jako spíš její pokročilý predikční systém, který bude možné použít i jinde.

Investory potěšily čtvrtletní výsledky konglomerátu Alphabet (restrukturalizovaný Google). Jeho tržní kapitalizace dosáhla rekordních 570 miliard dolarů (14 biliónů korun), čímž se společnost poprvé vyhoupla na místo nejhodnotnější společnosti světa. Ale ne nadlouho. Později vývoj kurzu akcií vrátil do čela společnost Apple, která si pozici drží už několik let. Můžeme očekávat, že Alphabet a Apple se o pozici jedničky budou ještě dlouho přetahovat. Google čeká také významná personální změna – do důchodu odchází Amit Singhal, který patnáct let šéfoval vyhledávání a dostal ho tam, kde je dnes.

Vývoj ceny akcií Google/Alphabet od IPO v roce 2004

Vývoj ceny akcií Google/Alphabet od IPO v roce 2004

Profesní sociální síť LinkedIn dlouho šla příkladem, že i sociální síť může vydělávat. To stále platí, však meziročně společnost vyrostla cca o třetinu ve všech ukazatelích. Problém je v tom, že prognózy byly ještě podstatně lepší a investoři čekali víc. I přes pozitivní finanční výsledky se tak kurz akcií drasticky propadl téměř na polovinu – z 200 na 110 dolarů za kus.

Zajímavosti

Lidé jsou zvláštní. Někteří třeba s láskou vzpomínají na Windows 95. Pro ně jeden skotský student vytvořil webový emulátor, ve kterém si stařičký systém můžete opět rozběhnout. Stačí vám Chrome, Firefox nebo jiný moderní prohlížeč.

Chtěli byste mít futuristickou domácnost jako ze sci-fi filmu? Někdy to jde poměrně snadno a lacině. Pro vyrobení informačního zrcadla stačí dvousměrné zrcadlo, tablet (klidně i postarší) se speciální aplikací HomeMirror a nějaká ta lepenka. Dál už si to jistě domyslíte, viz video.

root_podpora

Server Phoronix je známý publikováním různých možných i nemožných benchmarků. Tentokrát proti sobě v testu postavil šestici vydání distribuce Ubuntu – od verze 6.06 až po poslední LTS verzi 16.04 (ve vývoji). Postupem let se zlepšoval výpočetní i grafický výkon, ale např. u práce se soubory už pokrok tak jasný a pozitivní není, spíš naopak.

Je hezké, když se šéfové velkých společností dostanou do kontaktu s řadovými zákazníky. Světlou výjimkou je Elon Musk, šéf futuristické automobilky Tesla Motors. Ten se osobně postaral o zrušení objednávky elektromobilu jednoho klienta, který Teslu kritizoval na blogu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.