Hlavní navigace

Ubuntu * RedHat / (Fedora - Mandrake) = DTDTDTDTDTDTDTDTDTDT

13. 1. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Jestliže nechápete, co mi to vyšlo, vyšlo mi Desetkrát Totéž. Jiný instalační program, jiná bootovací obrazovka, jiný okenní styl, ale v zásadě žádný rozdíl. Zrovna minulý týden jsem kvůli tomu zase dostal depresi, bylo mi skoro až na napsání vlastní distribuce. Naštěstí jsem zjistil, že depresi dostal už někdo jiný před dvěma roky, takže nic psát nemusím, a už vůbec ne dělit nulou.

⇒ GoboLinux

Gobo co? Gobo. Radši bych to neřešil, zvyknete si na to stejně dobře jako na fakt, že superuživatelem v GoboLinuxu není „root“, nýbrž „gobo“. Kdo je Gobo, netuším, stránka, která by mi to měla vysvětlit, není dostupná. Podstatné je, že GoboLinux splňuje maximum z toho, co jsem chtěl po své vlastní distribuci:

  • Reorganizovaná hierarchie filesystému

    Roztříštit program po celém disku se v praxi ukazuje jako nepraktické. Proč by jinak vznikaly adresáře /opt nebo /usr/kde/3.3, v nichž programy roztříštěné nejsou? Přijde mi neefektivní na začátku vytvořit skript, jímž soubory po systému rozházím, a na konci hledat, co k čemu patří, abych program odinstaloval. Vyžaduje to balíčkovací systém. Po odinstalování navíc zbudou soubory, které vznikly za běhu programu, a jejich původ už nedohledám.

    Roztříštěnost programů má další neduh: Nemůžete zároveň provozovat více verzí jednoho programu. No, jistěže to nějak jde, ale nebude to zrovna čisté řešení.

    Roztříštěná je i původně logická struktura; spustitelné soubory lze spouštět z deseti různých míst, existují adresáře, jejichž účel už není nikdo schopen pořádně objasnit (/bin a /sbin) a nelogičnosti (databáze ve /var/lib namísto ve /var/db). BTW: Co říkáte následujícímu screenshotu?

    hierarchie

  • Inicializační systém ve stylu DJB

    Je s podivem, kolik úsilí velké distribuce vynakládají do výroby vlastních inicializačních systémů (neboli doplňků k prastarému inicializačnímu systému System V). Přitom existuje spolehlivější způsob vynalezený Danielem Bernstainem před více než deseti lety. Argument, že „by si administrátoři museli zvykat na něco nového“, je směšný, neboť i v runitu jsem schopen simulovat init.d skripty, aby administrátor nic nepoznal. A ať už jsou inicializační systémy MDK, SUSE či RH sebestandardnější, navzájem kompatibilní nejsou a každý se používá trochu jinak.

Jak na to?

Vyzkoušejte si live CD, které je zároveň instalačním CD; systém na něm vypadá úplně stejně, jako bude vypadat po instalaci. Zajímavé je, že autoři využívají stejné zdroje dat jak pro fungování live CD, tak pro instalaci. Instalační program spustíte buď kliknutím na ikonu „Install GoboLinux“, nebo z konzole příkazem „Installer“. Textová a grafická verze instalátoru se liší jen vzhledem, veškeré údaje si instalátor vyžádá na začátku a pak už s ničím neotravuje, navíc můžete v průběhu instalace dělat cokoli jiného než sledovat teploměry (i když je sleduji docela rád).

live CD
textový instalátor textový instalátor textový instalátor

Co lze očekávat?

Hierarchie souborového systému je zcela, ale ZCELAjiná. V kořeni nenalezneme ani /bin, ani /sbin, /dev či /proc, místo nich je tam několik adresářů pojmenovaných celým názvem (z vlastní zkušenosti vím, že zkratky jsou pro prvouživatele podstatnou překážkou). Například /Programs – v něm se nacházejí veškeré programy včetně knihoven – nerozlišuje se. Co program, to podadresář, a každý podadresář může obsahovat více verzí téhož programu.

Spustitelné soubory z jednotlivých podadresářů jsou symlinkovány do /System/Links/E­xecutables, který slouží jako /bin a je jediný v systému. Totéž platí o knihovnách, hlavičkových souborech apod. Vše je na jednom místě. Nutno dodat, že v rámci kompatibility /bin, /sbin spol. existují, ale jen jako symlinky do odpovídajících adresářů v /System/Links, a co je nejzajímavější, nezobrazí je ani ls (lze se do nich dostat jen pomocí cd).

V adresáři /Users najdeme jak domovské adresáře uživatelů, tak adresář superuživatele gobo. /Depot je určen pro všehochuť (mp3, filmy, atd.), /Files obsahuje fonty, dokumentaci, pluginy atd. Pokud hledáte /etc, hledejte /System/Settings.

Inicializační systém

Jako jiné distribuce i GoboLinux používá vlastní skripty pro start sítě, připojení disků, ale o zbytek se stará runit. To znamená, že jsou služby spouštěny paralelně, restartovány v případě pádu a spolehlivě ukončovány.Pozn.: Hledáte-li konfiguraci sítě, podívejte se do /System/Settin­gs/BootScripts/Net­work, síť se spouští příkazem „StartTask Network“.

Balíčkovací systém

Balíčkovací systém = souborový systém! Každý program se nachází včetně svých dat v jednom adresáři, takže není těžké použít „rm -rf“ a odstranit ho se vším všudy. GoboLinux nabízí skripty, které proces automatizují (především se starají o symlinky vedoucí vně adresáře programu). Skripty jsou napsány v shellu, ale pozor – žádný bastl – byl jsem fascinován, jak nádherně je lze číst, pokud se autor vyvaruje jednořádkových konstrukcí. Defaultně GoboLinux používá ZSH, který je, alespoň pro mne, mnohem příjemnější než Bash.

zsh
skripty

Balíčky mají formát .tar.bz2, dělí se na official a contrib. Stáhněte si nějaký balíček a podívejte se dovnitř. Je hezké vidět na první pohled, co všechno k programu patří – stejná struktura, jakou má .tar.bz, bude totiž po instalaci i na disku. Instalace je velmi rychlá, provedete ji takto:

$ InstallPackage OpenOffice.org--1.1.3--i686.tar.bz2 

instalace

Kompilační systém

GoboLinux může být i source-based distribucí ve stylu Gentoo. Kompilace není nijak „zadrátována“ do systému, místo toho ji zajišťuje program Compile, který se nachází v /Programs/Compile.

Na rozdíl od Gentoo nepoužívá GoboLinux lokální portage strom, nýbrž si stáhne „kompilační recepty“ až v případě potřeby. Tyto recepty jsou také mnohem jednodušší, viz příklad.

Kompilace je hezky barevná, nejspíš díky obarvovacímu wrapperu. Upozornění: upravte url k receptům v /System/Settin­gs/Compile/Com­pile.conf na http://www.go­bolinux.org/re­cipe-store/, protože defaultní url již nefunguje.

$ Compile Mutt 

kompilace
kompilace kompilace kompilace výsledek kompilace

Dodávám, že pro správu balíčků a kompilaci existuje grafická nadstavba Manager, kterou spusťte jako gobo (root):

root_podpora

$ /Depot/Manager/Manager 

kompilace
kompilace

Závěr

Více už budete muset vyzkoušet sami. GoboLinux zatím není určen začátečníkům, řadu věcí je nutné dodělat (týká se zejména balíčků s češtinou do KDE, což ale není velká překážka, stačí okopírovat recept a změnit en na cs). Abych pravdu řekl, nečekal jsem, že bude GoboLinux již tak funkční. Momentálně se s ním seznamuji a určitě napíšu pokračování, až budu mít za sebou pár měsíců praktického používání.

Odkazy

Byl pro vás článek přínosný?