Hlavní navigace

Názory k článku Učebnice jazyka JAVA - recenze

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 2. 2001 7:46

    Freak (neregistrovaný)

    1, neni pravda, ze obrazek na obalce knihy nema nic spolecneho s javou. pokud to nekomu nedochazi, tak na obrazku jsou zobrazena vlakna. ano ano, prave vlakny se java tak honosi
    2, nechci (ale chci :)) nikomu vnucovat svuj nazor, ale ja rikam, ze ta kniha o C od p. Herouta je k nicemu. jiste, pokud nekdo "kdo netusi" prijde k takoveto knize, najde v ni pomerne hodne uzitecnych informaci. pokud se ale nekdo, kdo uz nejaky programovaci jazyk ovlada, pokusi ucit C z teto knihy, bude mu nedostatecna. podle me ma kniha obsahovat jak jemny uvod do problematiky, tak i nesmi programatora primo nutit dokupovat dalsi literaturu. jinak receno musi obsahovat referencni popis jazyka a knihoven.

  • 8. 2. 2001 8:51

    Miroslav Sycha (neregistrovaný)

    Ja si myslim, ze kniha od pana Herouta
    "Ucebnice jazyka C" je VELMI kvalitni.
    Pro cloveka co se chce naucit programovat v "C"
    je to podle mne nejlepsi volba!!!

    Kniha popisuje programovani v ANSI C,
    tak nevim jaky popis knihovem by tam mel byt.

  • 8. 2. 2001 11:02

    kokot (neregistrovaný)

    Souhlasim s tim, ze ten uvod do Cecka od Herouta je na nic, ja se C ucil podle K a kdyz ma pak tahle knizka prisla do ruky tak jsem ji okamzite odlozit, vazne to uplne prekrucuje puvodni myslenky Rithcieho a nuti vas k naprosto nepouzitelnemu programovacimu stylu, kdo pak ma ty takhle napsane programy cist? Navic jsem mel moznost sledovat nekolik lidi, kteri se C podle ni ucili. Casto nechapali o co jde a kdyz jsem jim ukazal K tak zjistovali jake je to vlastne proste a jednoduche. Proste to C bych nedoporucil, javu si ale pujdu prohlidnout a pak uvidime.

  • 2. 3. 2002 16:42

    anonymní

    Divej Kokote, ta knizka je pro zacatecniky, kdyz uz nejsi zacatecnik, tak je jasny ze ti je na nic, tak nevim co resis :-). Kdybys byl ceckovy analfabet a ucil se podle ni tak by se ti imho libila. Je napsana hodne dobre. Nejde ani o to co se vysvetluje, ale jakym zpusobem, jake je zvolene poradi a tak dale a to je tady zvoleno skvele.

  • 14. 1. 2016 17:26

    pes (neregistrovaný)

    ta kniha stoji za totalne lajno, herout nema zaujem nic vysvetlovat. aROGANTNY HAJZLIK JE TO.

  • 8. 2. 2001 9:13

    superpyrin (neregistrovaný)

    musim se pripojit k predchozimu nazoru.
    Ucebnice C od pana Herouta je skutecne to
    nejlepsi co jsem kdy videl. Opatruju ji jak
    oko v hlave. Verim tomu, ze ucebnici Javy napsal
    stejne dobre.

  • 12. 2. 2001 9:46

    PeS (neregistrovaný)

    Musim taky souhlasit. Ucebnice jazyka C pana Herouta je genialne napsana. Podle ni jsem se naucil Ccko docela obstojne. A kdyz vidim nektere kamarady, kteri neprosto nechapou pointery, vicerozmerna pole apod. a pisou programy prisernym stylem, tak se muzu jenom smat. Protoze nektere rady v teto knize jsou neocenitelne i ted a kdyz neco nevim presne, porad v ni neco najdu (treba odtavce "stabni kultura").
    Doufam, ze Java bude podobna....

    Mimochodem, jak tu nekteri lide pisi, ze tam nejsou popisy knihoven - nejsou nahodou ve druhem dile?

    Pokud ale nekoho zajima C++, muzu doporucit serial C++ v starsich cislech Bajtu (ten co posleze zkrachoval, i kdyz to byl NEJLEPSI pocitacovy casopis - vzpominate treba na recenzi WinNT na x pokracovani od pana Lindenthala? Nebo clanky pana Zajicka? Nebo pana Blazka?? Sami *genialni* lide :) od pana Viriuse. To je dalsi vynikajici autor. Pokud se k Bajtum nedostanete, daji se koupit i skripta, kde je totez (snad jen trochu upravene).

  • 12. 2. 2001 16:58

    Tomas Holub (neregistrovaný)

    Taky souhlasim. C jsem se dokazal naucit ze zminovane knihy naprosto sam (prestoze jsem o par semestru pozdeji absolvoval stejny predmet u P. Herouta).

    A to si myslim, ze neumim C vubec spatne... Vzdyt me jazyk C v soucasnosti zivi ;-)

  • 19. 2. 2001 16:41

    C_hater (neregistrovaný)

    Věřím, že Vás Céčko slušně živí, zvláště v tak prosperující společnosti. Ale to neznamená, že jste dobrým programátorem a pokud ano, tak určitě ne z knihy pana Herouta. Ta je fakt špatná a musel jsem si pořídit nějakou literaturu od pana Viriuse, abych pronikl do mnou nenáviděného C. A musím uznat, že stejně špatná je i knížka o Javě, kterou jsem četl jako znalý věci (pokud se dají uznat 3 roky vývoje v Javě jako dovršení znalosti :-).

  • 8. 2. 2001 10:58

    robbie (neregistrovaný)

    Jsem student pana Herouta (ZCU-FAV), kuprikladu jsem pod nim aboslvoval predmet programovani v C a nyni budu delat Objektove orientovane programovani (JAVU) a musim priznat, i pres nektere nesympatie k panu Heroutovi, ze dela svou praci velmi oddane a velmi dobre stejne jako sve knihy. Uvital bych vice takovychto lidi u nas na skole.

  • 8. 2. 2001 11:04

    Peter Cernoch (neregistrovaný)

    Jako zacatecnik v jave jsem byl touto knizkou mirne receno velmi potesen.
    Muzu ji tedy vrele doporucit.
    Velmi "zarmucujici" je vsak na muj vkus dosti caste odkazovani na druhy dil knihy. Je to desiva reklama diky ktere (zrejme nejenom ja) na tento dil cekam a cekam a cekam ...
    :-)

  • 8. 2. 2001 14:37

    A.B (neregistrovaný)

    Mohu se tu přiznat k tomu, že mi kniha pomohla pochopit
    některé věci, které jsem C++ neuměl, v Javě se mi
    následně povedly a pak už to šlo dobře i v C++.
    Takže knihu o Javě hodnotím velmi kladně.

  • 8. 2. 2001 15:30

    Pavel Herout (neregistrovaný)

    Přeji všem hezký den.

    Se zájmem jsem si přečetl dosavadní diskusi a pokusím
    se na ni reagovat.
    Jen obecné motto na úvod:
    "Není na světě člověk ten, aby se zalíbil lidem všem."

    Rád bych poděkoval všem, kteří se mě "zastali".

    pro Freaka:
    ===========
    Děkuji za podnětný nápad - ode dneška budu všem zvědavcům tvrdit, že na obálce jsou vlákna. Nedělám si legraci.

    Naštěstí je dnes již doba, kdy autoři knih máloco MUSÍ.
    O jazyce C existuje spousta knih a je skvělé, že máte možnost vybrat si tu, která vám vyhovuje, tedy včetně referenčního popisu a knihoven - např. dále zmiňovanou K. & R. Programovací jazyk C.

    Když si přečtete první odstavec úvodu v mé knize, dočtete se, že to "není referenční manuál, ..." ale "učebnice pro začátečníky a mírně pokročilé"
    Existuje nezanedbatelná množina lidí, kteří ve svých začátcích nepotřebují referenční popis jazyka a ti pravděpodobně nebudou souhlasit s Vaším názorem, že kniha "musi obsahovat referencni popis jazyka a knihoven".
    Tyto části by pro ně možná znamenaly jen zvýšenou cenu knihy díky zbytečně popsanému papíru.

    Nechci polemizovat s ostatními názory, ale skutečně necítím, že bych někoho nutil, aby si kupoval další literaturu.
    Já sám vlastním kolem deseti (různých) knih o C. První, která se mi dostala do ruky, byla právě K. & R. (i s referenčním popisem ;-) a přesto jsem si zakoupil ještě
    několik knih dalších. Učinil jsem tak proto, že vím, že neexistuje kniha, která by zcela vyčerpávajícím způsobem popsala nějaké téma (myslím tím z oblasti
    programovacích jazyků samozřejmě ;-).


    pro Kokota:
    ===========
    Rád bych Vás ujistil, že si skutečně nejsem vědom toho, že:
    "vazne to uplne prekrucuje puvodni myslenky Rithcieho"
    S tímto názorem se setkávám poprvé, čímž nechci tvrdit, že není pravdivý.
    Jen bych Vás poprosil o nějaký konkrétní příklad.

    Pokud mi budete chtít odpovědět, byl bych Vám vděčný i za příklad toho, kdy Vás kniha:
    "nuti vas k naprosto nepouzitelnemu programovacimu stylu".
    Rovnou Vám řeknu, že knihu přepisovat nebudu, ale pokud budou mít Vaše výhrady nějaké reálné opodstatnění, uvedu je na své stránky o předmětu Programování v jazyce C a budu je studentům uvádět jako příklad
    jiného pohledu na věc.
    (v tom případě bych také ocenil, kdybyste uvedl jiné nickname ;-)

    Pokud Vás to potěší, tak také někteří moji studenti "Casto nechapali o co jde". Zkusím jim doporučit K. & R. ;-)

    Moje rada - šetřte svým časem a nechodte si Javu ode mne prohlížet.
    Je psána stejným stylem jako C --> je vysoká pravděpodobnost, že Vám nebude vyhovovat. Místo toho si raději stáhněte Thinking in Java (pokud ji již nemáte).


    pro Robbieho:
    ============
    Váš názor mě vysloveně potěšil. Hlavní důvod není to, že mě chválíte, ale to, že vyznáváte názor: "i když se zrovna nemáme v lásce, přesto se můžeme respektovat a oceňovat svoji práci". Toho si cením.
    BTW - netuším, kdo jste a nebudu po tom nijak pátrat. Vy naopak asi tušíte, že pokud bych se to nějak dozvěděl, nijak vám to nezlepší (ale ani nezhorší ;-) Vaše studijní výsledky.


    pro Petera Černocha:
    ===================
    Teď už jednoznačně vidím, že to byla ode mne hloupost, že jsem do UJJ dával odkazy na druhý díl. Rád bych Vás ujistil, že na něm pracuji, ale nejde to tak rychle, jak bych si přál.
    V každém případě Vám mohu slíbit, že v něm nebudou žádné odkazy na neexistující knihy.

  • 8. 2. 2001 20:40

    Ertra (neregistrovaný)

    Tuto knihu Vam mohu doporucit, v Jave programuji jiz nejakou dobu a nektere kapotoly (o vlaknech a souborech) mi pomohly lepe problematiku pochopit.

  • 8. 2. 2001 22:03

    Jiri Vaclavovic (neregistrovaný)

    I ja jsem byvaly student p. Herouta z ZCU FAV. Muj nazor je ten, ze patri rozhodne k nejlepsim kantorum na fakulte (podle me - vim ze ne vsichni mi kolegove by se mnou souhlasili). Hlavne bych se ale rad zastal jeho knih - jak kniha o C tak kniha o Jave jsou vyborne. Vice seznamen jsem s knihou o C, diky ktere jsem s v C naucil programovat. Nemyslim, ze by nekomu vnucovala nesmyslny programovaci styl, naopak bych rekl, ze je napsana velice dobre - doufam a tesim se p. Heroute, ze brzo vyjde druha cast Javy :-).

  • 9. 2. 2001 0:23

    Martin Slouf (neregistrovaný)

    Na uvod:
    --------------
    1. Herout + C: vesmes se da souhlasit jak s tim, ze kniha je dokolnala, tak i stim, ze neco v ni je spatne (tj. jinak nez uvadi K). Faktem je, ze pro zacatecnika je VELMI dobra a ja se podle ni naucil vse potrebne. potom jsem si precetl K a v poklidu jsem se tomu prizpusobil a mohl jsem se soustredit na pokrocilejsi temata. Je par konkretnich veci, ktere bych ji vytkl. Shrnu-li je, jeji chyba je, ze se misty zduraznuje zbytecna podobnost s Pascalem. C proste neni Pascal (a proto v ni nektere konstrukce nevypadaji dobre (prehnane uzivani typedef apod.).

    ----------------
    2. Herout + Java: Kniha me velmi zklamala. Cekal jsem, ze pro zacatacnika na poli javy bude prinosna (jako C), ale moc neni.

    2a. Oblibene "poznamky pro programatory v C a C++" jsou nekdy vylozene nestastne - programuje pan Herout vubec v C++? Pokud chcete videt vhodne a dobre porovnani jazyku (Java, Perl, C++, Python) zkuste "Programovani v perlu pro pokrocile", tak nejak by to melo vypadat.

    2b. Vykladat objektovy jazyk jako strukturovane C (i presto, ze se snazite rychle docilit psani kratkych programu je chyba (viz napr. uvod "Programovaci Jazyk C++, B. Stroustrup). O tridach, zakladnich kamenech jazyka, je vazna zminka az na strane 119 (8.kap).

    2c. Nektere terminy jsou zamlzeny, podle me zbytecne (promenne tridy -> static v C++).

    --------------------
    V zasade je diametralni rozdil mezi ucebnici C (pro zacatecnika VELMI DOBRA, pokud v C bude potom dal psat) a ucebnici JAVY (normalni ucebnice, ktera nenauci cloveka myslet v objektech a tridach).

    Pri jejim cteni jsem si musel automaticky na mnoha mistech prekladat do terminologie p. Stroustrupa z C++.

  • 9. 2. 2001 10:29

    Pavel Herout (neregistrovaný)

    Přeji všem dobrý den.

    Ještě jednou se pokusím odpovědět na výhrady, tentokrát
    už více konkrétnější, tj. výhrady pana Martina Šloufa.

    Toto je má druhá a poslední reakce. Pokud budete mít nějaké konkrétní (i nekonkrétní) výhrady, na které budete chtít znát moji odpovět, směřujte je, prosím na:
    http://www.kiv.zcu.cz/~herout/java/ujj1/input/ohlasy.html

    Hned na začátku bych chtěl říci, že se mě nejvíce nelíbí, pokud mi někdo tvrdí, že něco musím, nebo, že je určitý postup použitý v knize chybný, jen z toho důvodů, že je nezvyklý.

    Opakuji ještě jednou, že autor NEMUSÍ téměř nic, tj. je jen na něm, jak k zadanému tématu přistoupí.
    Jediné, co je nepřípustné, je stav, kdy kniha obsahuje hrubé faktické chyby a autor se je nijak nesnaží odstranit.
    To doufám moje knihy neobsahují ;-)
    a malé chyby se snažím odstranit při nejbližší vhodné příležitosti.

    K bodu 1.
    "kniha je dokolnala, tak i stim, ze neco v ni je spatne (tj. jinak nez uvadi K)"
    Je možné, že je v mé knize o C něco špatně, ale odmítám přistoupit na argumentaci, že je to špatně jen proto, že to K. & R. uvádí jinak.
    Napište konkrétní příklad podle mne, tentýž podle K. & R., ověřte je nějakým uznávaným kompilátorem a teprve potom, co můj příklad nebude fungovat správně, můžete
    napsat, že je chybný.
    Pokud to uděláte, rád Vás v příštím vydání knihy ocituji jako autora opravy.

    K bodu 2.a.
    "Oblibene "poznamky pro programatory v C a C++" jsou nekdy vylozene nestastne".
    Na URL"
    http://www.kiv.zcu.cz/~herout/java/poznamky.txt
    jsem Vám vyseparoval všechny Poznámky pro programátora v C a C++.
    Buďte tak laskav a _konkrétně_ mi napište, jaké z nich jsou vyloženě neštastné.
    Odpověď můžete směřovat přímo na mne, ať neotravujeme druhé, a až si to vyříkáme, pošleme své verze do této diskuse.
    Pokud odpovíte, pak také zahrnu všechny Vaše opodstatněné výhrady do:
    http://www.kiv.zcu.cz/~herout/java/ujj1/input/ohlasy.html

    K bodu 2b.
    "Vykladat objektovy jazyk jako strukturovane C
    (i presto, ze se snazite rychle docilit psani kratkych programu je chyba."
    Nevylučuji, že to někomu může připadat jako chyba, ale mě osobně to jako chyba nepřipadá. Když se zhruha v jedné třetině knihy (na str. 119 z celkových 350 stran) dostane čtenář ke třídám, tak již zná všechny základní
    stavební kameny, které pro naprogramování metod tříd potřebuje.
    Není to chyba - je to jen JINÝ přístup.

    k závěru:
    "ucebnici JAVY (normalni ucebnice, ktera nenauci cloveka myslet v objektech a tridach)"
    Všimnul jste si v úvodu knihy věty: "Dále v knize nenajdete podrobný a souvislý výklad metodiky objektově orientovaného programování..."? (str. 18)
    Všimnul jste si věty: "...kniha se snaží naučit používat Javu."? (str. 16)
    Tyto věty jsou mojí odpovědí na Vaši výtku.
    Mě osobně stačí, že jsem napsal "normální učebnici", a udělal jsem to _poctivě a zodpovědně_, tak že se za ní nemusím stydět.
    Na světě existuje jen velmi málo lidí typu B. Stroustrupa nebo B. Eckela, kteří jsou schopni napsat "výjmečné" učebnice, a já si opravdu nemyslím, že bych byl jedním z nich.

    Můj závěr - je mi líto, že "Kniha me velmi zklamala", ale to už je život, který občas přináší zklamání, na kterých jsou všechny zainteresované strany nevinně.

    S pozdravem P.Herout

  • 9. 2. 2001 15:51

    robbie (neregistrovaný)

    Pokud byste nechteli platit peniz za knihu pana Herouta, vrele doporucuji http://dione.zcu.cz/java/sbornik/toc.html zvlaste pokud mate treba pristup k firemni tiskarne:)). Nebo treba jen jako rychlou pomoc v nouzi. S pozdravem Robbie

  • 6. 5. 2009 18:27

    tester (neregistrovaný)
    Tato knizka je vyborna, ale jsou v ni vylozene zaklady. Pokud umite anglicky, tak bych doporucil knizku od Kathy Sierra Head First Java a pokud chcete zkratku k nauceni Javy, tak skoleni: http://www.java-skoleni.cz
  • 22. 12. 2010 15:11

    Jrd (neregistrovaný)

    To je divny, prqcuju s nim na OS X denne.. mmch predevsim v Jave, a casto pro praci se standardnim vstupem/vystupem.

    Hodnotit knihu podle recenze tak si ji fakt koupit nejdu hele

  • 25. 2. 2011 20:52

    magik (neregistrovaný)

    Po nejakych skusaniach na strednej v pascale je to idealna kniha. Pretoze o programovani som este moc netusil, len nejake zaklady ako polia cykly. Ked som precital tuto knihu som sa citil ako kral :-). Podla mna ma naucila velmi dobre zaklady programovania a jazyka C. Samozrejme ked som potreboval nieco viac uz som musel ist inde, ale na ten prechod od skusania k programovaniu je genialna. Pan Herout mate moju poklonu, chcelo by to nejaku prednasku u nas na skole myslim ze by aula pukla vo svikoch keby ste prisli.
    PS: FIIT STU v Bratislave :-)

  • 23. 5. 2012 20:56

    anonym (neregistrovaný)

    Jsem uplny zacatecnik o pragramovani nevim nic. Timto se vas tazi zda li je kniha pro me vhodna nebo musim uz o programovani neco vedet ???
    Za odpovet predem dekuji.

  • 13. 10. 2015 12:53

    Basilišek (neregistrovaný)

    Hele pokud chceš se rychle naučit o Java. je lepší na začátku podle mě najít školení. někdo výše posílal link nebo toto http://www.skoleni-ict.cz/podkategorie/Java-Spring-Java.aspx . Pokud fakt nic nevíš, tak než si prolezeš knihu, bude ti to trvat hodně dlouho. Podle mého názoru jsou dobré knihy , když už víš aspoň základy. Pokud nic, tak školitel nebo učitel bude lepší volba. Na pár hodin rozhodně. Pak už si knihou projdeš lépe sám.

  • 4. 11. 2013 17:11

    Hanys (neregistrovaný)

    Správně má být takovýto http://www.obalkyknih.cz/file/cover/7529/medium
    Učebnice z roku 2000 jaksi nemůže "zahrnovat změny od Java 5", když Java v1.5 přišla na scénu na podzim 2004, že.

  • 31. 8. 2016 22:13

    Psí (neregistrovaný)

    Jsem starý kozel, který se před mnoha lety učil jen Basic na IQ 151 :D
    Před pár měsíci jsem se začal pokoušet proniknout do OOP a narazil jsem na tuhle knihu. V podstatě mi poskytla velmi dobrý rámec k pochopení problematiky spolu se staženými přednáškami z PPA1 (FAV). Domnívám se, že jsem většinu principů pochopil, sem tam si jen něco dílčího dohledám na netu. Nakolik je to pravda, se myslím záhy přesvědčím :D
    Asi nejsem ten správný příklad, poněvadž bych si měl spíše chystat dřevěný spacák, než zkoušet studovat informatiku, ale určitě jsem vynikajícím etalonem totálně nepoznamenaného idiota => "Tabula rasa" :D
    Takže snad těm co se cítí podobně, by mohla sednout jako sedla mně O:-)