Hlavní navigace

Názor k článku Utopte servery v oleji, ušetříte a vyhřejete městský bazén od Michal Pastrňák - No děláš ze sebe čím dál většího troubu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 6. 2016 20:36

    Michal Pastrňák

    No děláš ze sebe čím dál většího troubu :) Tvoje pokusy o urážky nemůžou na průměrně inteligentního člověka fungovat. Takový kecy mají jedinci s lehce opožděným vývojem naposledy kolem 18 roku života. Osobně ti doporučuji spolupráci s Wedosem, Myslím, že s tvými vědomostmi a praktickými zkušenostmi nebudou na konzultacích s tebou vůbec šetřit. A těch kontaktů na tisíce lidí potápějících servery, samozřejmě to všichni zkoušeli několik let a i přes svoje akademické tituly se marně pokoušeli vymyslet tebou popsané (z velké části neexistující) problémy.

    Co se týče voda vs olej, nepodařilo se mi najít žádný druh oleje, který by měl lepší tepelnou vodivost, než voda, což ještě neznamená, že neexistuje, ale pokud je to opravdu tak, tak voda je jako primární chladivo vhodnější. S vodou je samozřejmě problém kvůli vhodnosti pro mikroorganismy, rychlosti odpařování, korozi, rychlé změně vodivosti při znečištění a navíc se blbě pije.

    Voda v autě má takovou teplotu, na jakou je spočítaná a to především s ohledem na požadovanou provozní teplotu motoru, na kterou je motor s ohledem na teplotní roztažnosti a různé další fyzikální vlastnosti materiálů konstruován. Velikost chladiče je potom samozřejmě navržena tak, aby to prostě dobře vycházelo a stihlo se to uchladit.