Hlavní navigace

Uživatele už nezajímá výkon systému, podstatnější je ekosystém

30. 5. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Podle aktuálních informací drží Kindle Fire asi poloviční podíl mezi tablety s Androidem v USA. Důvodem zájmu uživatelů jsou zřejmě především služby a obsah, které jsou s ním spojeny. Ze stejného důvodu Microsoft vložil 300 miliónů dolarů do společného podniku s Barnes & Noble. Obsah vládne všem.

Přístup k operačním systémům se v posledních letech začíná poměrně intenzivně měnit. Ještě nedávno bylo hlavním kritériem dobrého operačního systému stabilní jádro, kvalitní grafika či vysoký výkon a bezpečnost. Asi každý uživatel Linuxu by dokázal vyjmenovat deset racionálních důvodů, proč dal přednost právě své oblíbené distribuci před Windows. Jenže okolo dominantního operačního systému existoval (a doposud existuje) silný ekosystém – není problém s ovladači a téměř jakýkoli software na něm bez větších potíží funguje. A to bylo přesně to, co většina uživatelů považovala za důležité.

Jako blesk z čistého nebe se ale paradigma o ekosystému jako souboru ovladačů a softwaru změnilo s nástupem Apple a jeho iTunes. Nejen že se aplikace instalují velice pohodlně (stejně jako v Linuxu), ale je k dispozici také něco navíc – hudba a další multimediální materiál. Tím zároveň postupně začíná také období cloudových aplikací.

V této linii se nedávno vydal také Google, když svůj Market přeměnil na Play. Nešlo jen o nějakou drobnou kosmetickou změnu, ale zásadní proměnu paradigmatu. A co více, také Microsoft si začíná uvědomovat, že mu v této oblasti ujíždí vlak. To je ostatně jeden z důvodů, proč nedokáže konkurovat v oblasti mobilních operačních systémů a s uvedením Windows 8 mu hrozí to samé. Proto se rozhodl pro spolupráci s velkým prodejcem elektronických knih Barnes & Noble a do obchodu, na kterém na první pohled získá především Barnes & Noble, vložil  300 miliónů dolarů.

Podle všeho se tak svět operačních systémů začíná dramaticky měnit, a také některé linuxové distribuce se na tento trend již snaží zareagovat. Snad nejvíce je to vidět u Ubuntu – každá nová verze přináší možnost nakupovat něco nového či alespoň lépe a pohodlněji.

Zatímco začátky byly spojené téměř výhradě se softwarem, dnes je možné si pořídit také větší prostor na Ubuntu One nebo kupovat hudbu. Jde o klíčové komponenty obchodního modelu – nejen o zdroj peněz, ale také o to, zda si uživatel podobný systém vůbec pořídí.

Kindle Fire je v kurzu

Kidle Fire byl sice uveden na trh teprve v listopadu, ale jeho nástup byl masivní – již v prosinci se mohl pochlubit téměř třetinovým podílem na trhu a podle nejnovějších dat má asi 55% podíl mezi všemi tablety vybavenými Androidem v USA. Druhé místo patří s 15 % Samsung Galaxy, Motorola Xoom má asi 7 %. Bez zajímavosti není ani skutečnost, že rychle klesá podíl tabletů, které se nepohybují v první desítce. To ukazuje na to, že trh s tablety, které jsou vybavené Androidem, se postupně etabluje a profiluje. Tomu odpovídá také asi 5% pokles podílu Apple na tabletech v USA, když si stále drží asi 55 %.

Na této statistice je přitom zajímavé především to, že jednoznačným lídrem trhu mezi Androidy je právě Fire od Amazonu, který systém sám zásadním způsobem přepracoval – nejde jen o transformaci vzhledu či vlastní obchod s aplikacemi nebo některé další změny spíše kosmetického charakteru, ale ukazuje, že hlavním tahákem jsou multimédia – filmy, hudba či knihy. A to je přesně to, co umí Amazon prodávat dokonale.

Jistě není bez zajímavostí, že devět z deseti nejprodávanějších položek Amazonu, za poslední čtvrtletí byl digitální obsah. Ten společnost nabízí v mimořádném rozsahu – od tradičních knih přes filmy a hudbu až po zmiňované aplikace. Podle oficiálních dat zatím není jasné, zda se samotný Fire Amazonu vyplatí, nebo zda ho mírně dotuje. Moje osobní spekulace je taková, že vzhledem k velikostem prodeje již dotován nebude a bude generovat velice mírný zisk. Váže na sebe ale především obsah, který jeho uživatelé kupují velice aktivně. A právě na tom Amazon vydělává.

Windows 8 se zaměří na obsah

A právě úspěchy Fire a iPad se nechává inspirovat Microsoft, který se rozhodl pro vstup do společného podniku s hlavním konkurentem Amazonu, společností Barnes & Noble, tedy velkého prodejce digitálních knih. Jistě není bez zajímavosti, že tato firma nehodlá ustoupit z užívání operačního systému Android na své čtečce a tak zatím jedinou formou spolupráce bude vývoj aplikace pro Windows 8. V grafickém prostředí Metro by měla tato aplikace zajišťovat nákup knih a jejich možnou četbu.

Microsoft se tak snaží dohnat ztrátu, kterou postupně nabral s nepovedenými Windows pro mobilní telefony, které se ukázaly být sice kvalitní, ale naprosto bez ekosystému v libovolné podobě. Dostupnost multimediálního obsahu je dnes stěžejním parametrem operačního systému a sám Microsoft si velice dobře uvědomuje, že ač se na obchodu nabalí především Barnes & Noble, jde o jednu z mála cest, jak si zajisti konkurenceschop­nost. Otázkou je, kdo mu bude dodávat další multimediální obsah, jako je video či hudba.

Play jako změna paradigmatu

Když Google přišel s Play řada lidí to považovala spíše za mediální bublinu – jde v zásadě o Market, který získal lepší propojení s videem, hudbou a knihami. Avšak přesně o tohle Google šlo. Již není možné konkurovat jen nabídkou kvalitních aplikací v obrovském množství, ale je třeba dodat kvalitní obsah, zábavu, kterou budou moci uživatelé konzumovat. Na to se pak váže vše ostatní – od cloudových služeb po platební kanály.

Play tak v zásadě integruje YouTube, Market, Music a Books do jednoho místa, ze kterého je možné všechen takto získaný (zakoupený) obsah snadno konzumovat a spravovat. Druhou věcí pak samozřejmě je reálná implementace, která je dosti odlišná v USA a u nás, kde právě tyto služby spojené s obsahem nejsou dostupné buď vůbec nebo jen ve velice slabém množství. Jisté je, že Google takto reagovat musel – pokud má být konkurenceschopný svému vlastnímu klonu, který běží na Kindle Fire, a jenž se od něj postupně vzdaluje. Například poslední novinkou v podobě rodičovského zámku.

Steam pomůže Linuxu

Před časem se objevila zpráva o tom, že pro Linuxu bude dostupný Steam, jako kanál pro šíření her. Jde tak o další nástroj pro šíření obsahu, který je uživatelsky zajímavý a je za něj ochoten někdo platit.

root_podpora

Díky cloudovým službám a zlepšující se podpoře hardwaru je Linux stále dostupnější alternativou pro běžné uživatele, kteří již nepotřebují konkrétní instalované aplikace, ale vystačí si s funkčním webovým prohlížečem a dostupným obsahem.

Operační systémy se tak mění – výkon, stabilita a bezpečnost jsou jakýmsi standardem, se kterým počítá každý. A ptá se, jaký unikátní obsah a zábavu na něm dostane. A právě tento požadavek může trh s operační systémy proměnit v nepoznání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.