Hlavní navigace

Vážná chyba v jádře poškozuje síťové karty

26. 9. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vývojářskými konferencemi proběhly informace o tom, že nově vyvíjené jádro 2.6.27 dokáže kvůli neznámé chybě poškodit některé síťové karty a vyřadit je tak z provozu. Bohužel někteří distributoři už toto jádro zavádějí do vývojových větví svých distribucí, čímž se problém komplikuje. Koho se problém týká?

Jako první potíže ohlásili uživatelé Novellu, kteří si nainstalovali vývojovou verzi openSUSE 11.1 Beta 1. Ta totiž obsahuje linuxové jádro 2.6.27-rc7, které je zatím stále ještě v rukou vývojářů, ale distributoři jej už nasazují.

Nutno podotknout, že se jedná o vývojovou verzi ve vývojové verzi. RC by se pravděpodobně ke koncovým uživatelům nedostala, protože při uvolnění stabilní verze distribuce už by s největší pravděpodobnosti byla k dispozici otestovaná produkční verze jádra.

Kdo je postižen?

Problém se týká síťových karet e1000e od společnosti Intel. Problém nahlásil Joe ‚Zonker‘ Brockmeier do konference openSUSE a důrazně upozornil všechny majitele zmíněných síťových karet, aby nepoužívali distribuce openSUSE 11.1 Beta 1 nebo SUSE Linux Enterprise 11 Beta 1. V obou je totiž problematické jádro integrováno. Varování se objevilo i na webu OpenSUSE. Intel a Novell pracují na objasnění a vyřešení problému.

Nejprve se mělo za to, že se problém týká jen openSUSE, pak ale s podobným oznámením přišla i Mandriva. Ta také vydala vlastní varování týkající se vývojářských verzí Mandriva 2009. Ty jsou také šířeny s jádrem 2.6.27 a podle vývojářů už následující verze RC 2 problém opraví.

V Bugzille společnosti Red Hat se také objevilo varování, týkající se vývojové verze distribuce Fedora 10, která by měla vyjít relativně brzy.

Také Ubuntu zavedlo vlastní opatření dokud nebude problém vyřešen. Je zřejmé, že se potíže dotkly uživatelů všech důležitých distribucí, kteří se účastní testování vývojářských verzí.

Kde je problém?

Bohužel se přesnou příčinu zatím nepodařilo identifikovat, ale je zřejmé, že se potíže ukrývají v modulu e1000e, který obsluhuje stejnojmenné karty. Také už bylo zjištěno, že se problém netýká uživatelů jiných karet, dokonce ani těch bez koncového „e“. Potíže se projevují tak, že dojde k úplnému vyřazení síťové karty, která je pak neschopna dále pracovat.

Bug je již nahlášen v jaderné Bugzille a vývojáři pracují na jeho vyřešení. Bohužel zatím není funkční patch k dispozici a vlastně ani není jasné, čím přesně je problém způsoben.

Jisté zatím je, že z neznámého důvodu ovladač přepíše firmware obsluhující síťovou kartu. Tím způsobí její fatální nefunkčnost. Není to první případ podobného druhu, Mandrake 9.2, který byl vydán v roce 2003, velmi podobně poškozoval mechaniky značky LG.

Podle nejnovějších zjištění má možná problém něco společného s ovladačem grafických karet Intel. Mnoho uživatelů zaznamenalo potíže s grafikou těsně předtím než restartovali a měli tento problém. Je tedy docela možné, že problém není v samotném jádře, ale v jakési kombinaci s userspace ovladačem Intel z nových X.org.

root_podpora

Co s tím?

Pokud patříte mezi uživatele vývojářských verzí výše zmíněných distribucí, měli byste ověřit, zda váš systém nepoužívá problematický ovladač, který může vést k poškození síťové karty. Nejjednodušší je zjistit to ze seznamu modulů:

$ /sbin/lsmod | grep e1000e

V případě, že zjistíte přítomnost tohoto modulu v systému, měli byste okamžitě přestat používat systém s jádrem 2.6.27 a přejít na stabilní (starší) verzi vaší distribuce, která jej neobsahuje. Oprava zatím k dispozici není a je třeba vyčkat, až se podaří objasnit příčinu a vydat opravu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.