Hlavní navigace

Vítězem ankety je software FreeRapid Downloader

8. 6. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pátý ročník ankety Czech Open Source 2010 zná konečně své vítěze. Výsledky byly oficiálně vyhlášeny včera v průběhu konference Internet a Technologie 10 společnosti CZ NIC. Absolutním vítězem se stal populární multiplatformní software FreeRapid Downloader, který získal nejvíce hlasů napříč kategoriemi.

Už popáté rozhodovala linuxová veřejnost a odborná porota o tom, které projekty českého open source jsou za minulý rok ty nejlepší a nejpřínosnější. Po nominační fázi ankety Czech Open Source 2010 serveru Root.cz následovalo finálové hlasování. Z něho vzešly výsledky ankety, které byly vyhlášeny včera na konferenci Internet a Technologie 10, kterou pořádalo sdružení CZ.NIC, partner ankety.

Služba určená pro stahování obsahu z internetových úschoven FreeRapid Downloader získala kromě absolutního ocenění také první místo v kategorii Software, a to v hlasování veřejnosti. Odborná porota v této kategorii ocenila nováčka v anketě software Esmska, který usnadňuje posílám sms zpráv přes internetové brány. V kategorii Projekt vyzdvihli čtenáři serveru Root.cz po roční pauze projekt Česká Wikipedie. Odborná porota zopakovala ocenění pro loňského vítěze projekt Ubuntu.cz.

Logo COS 2010

Kategorie

Hlasování veřejnosti

Hodnocení odborné poroty

Projekt

Česká Wikipedie

Ubuntu.cz

Software

FreeRapid Downloader

Esmska

Akce

InstallFest

LinuxAlt

Osobnost

Tomáš Matějíček

Ivan Bíbr

Firma

Seznam.cz

Liberix

Blog

PHP triky

Mozilla.cz

Absolutní vítěz

FreeRapid Downloader

Za nejpovedenější Akci uživatelé označili po dlouhé nadvládě konference LinuxExpo akci s názvem InstallFest. Naopak, odborníkům se líbila brněnská akce LinuxAlt. Obě akce se na prvních místech ankety objevily poprvé. Osobnostmi v letošním ročníku ankety jsou vyhlášeni autor české distribuce Slax Tomáš Matějíček (hlasování veřejnosti) a Ivan Bíbr (hlasování poroty), který obhájil loňské vítězství.

Obhájcem je také v kategorii Firma společnost Seznam.cz se svými open source aktivitami. Loňský vítěz v očích odborné poroty společnost Novell letos na prvním místě nahradila společnost Liberix, která toto ocenění získává poprvé. Mezi blogery uspěly opět PHP triky Jakuba Vrány a u odborné poroty potom blog Mozilla.cz, který se zabývá produkty Mozilla.

O vítězích ankety Czech Open Source 2010

Absolutní vítěz:

FreeRapid Downloader

Aplikace určená pro stahování souborů z internetových úschoven všeho druhu. Je napsaná v jazyce Java a je tedy multiplatformní.

Kategorie Projekt

Cena poroty: Ubuntu.cz

Projekt, který podporuje linuxovou distribuci Ubuntu v České republice. Provozuje vlastní portál s informačním webem, fórem a wiki.

Cena veřejnosti: Česká Wikipedie

Česká varianta největší internetové encyklopedie na světě. Za osm let vytvořila 160 000 článků.

Kategorie Software

Cena poroty: Esmska

Multiplatformní program pro snadné zasílání SMS zpráv skrze internetové brány.

Cena veřejnosti: FreeRapid Downloader

Multiplatformní aplikace určená pro stahování obsahu z mnoha různých serverů.

Kategorie Akce

Cena poroty: LinuxAlt

Osvětová, vzdělávací a přednášková brněnská akce zaměřená především na GNU/Linux.

Cena veřejnosti: InstallFest

Akce, na které se setkávají začátečníci a pokročilí uživatelé a společně řeší technické problémy.

Kategorie Firma

Cena poroty: Liberix

Obecně prospěšná společnost Liberix se zabývá propagací a podporou svobodných informačních technologií.

Cena veřejnosti: Seznam.cz

Provozovatel známého českého portálu, který běží na otevřených řešeních. Společnost se zapojuje do vývoje svobodných aplikací a sama několik vyvíjí a udržuje.

Kategorie Osobnost

Cena poroty: Ivan Bíbr

Neúnavný popularizátor linuxové distribuce Mandriva. Je autorem komplexní knihy o této distribuci a spoluautorem knihy o Ubuntu.

Cena veřejnosti: Tomáš Matějíček

Autor oblíbené české linuxové distribuce Slax.

Kategorie Blog

Cena poroty: Mozilla.cz

Pokračovatel úspěšného blogu JasnáPáka, který se stále zabývá propagací otevřených řešení organizace Mozilla jako je například prohlížeč Firefox.

Cena veřejnosti: PHP triky

PHP triky jsou zápisníkem Jakuba Vrány, ve kterém se věnuje výhradně programovacímu jazyku PHP. Blog je plný nápadů, řešení problémů, tipů a novinek ze světa PHP.

Partnerem ankety Czech Open Source 2010 bylo sdružení CZ.NIC a společnost DIVIDO systems s.r.o., mediálním partnerem byl internetový magazín LinuxEXPRES.cz.

Partner

root_podpora

CZ NIC logo

Mediální partner

Linuxexpres

Fotografie dodala organizace CZ.NIC a jsou šířeny pod licencí Creative Commons uveďte autora.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.