Hlavní navigace

Wšehochuť (16. 5. 1999)

17. 5. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnes se podíváme za uměním, laděním a radami pro nováčky. To vše samozřejmě v souvislostech s Linuxem.
Linux Artist

Umění a počítače se poslední dobou stále více sbližují. Když pomineme, že někdo za umění označuje i programování, případně udržení Windows v chodu :), jde obvykle o grafiku, případně hudbu. Možná, že vám to bude připadat divné, ale mnoho umělců používá ke své práci i Linux. A právě takto zaměřeným umělcům je určen server Linux Artist. Naleznete zde zajímavé novinky, členěný seznam aplikací, diskuzní fórum, odkazy na další zdroje a galerie linuxových umělců.
Seznam zdrojů je celkem vyčerpávající, kromě grafických a zvukových programů jsou zde i odkazy na knihovny, utilitky, ale i podporovaná hardwarová zařízení, ovladače apod. Svojí vlastní sekci zde má i výborný 3D animační a vizualizační software Blender, pro který zde naleznete odkazy na pluginy, tutoriály a galerie.
Z galerií doporučuji zejména tu autora knihy ‚Artist‘s guide to the Gimp', Michaela J. Hammela. Za zmínku stojí určitě i server themes.org, který se zaobírá tématy pro všechno možné a velká část z nich byla vytvořena právě na Linuxu (nebo jiném volně šiřitelném OS).

Linux Tuning
Asi každý majitel osobního počítače se někdy dostal do stádia, kdy už hardware pomalu, ale jistě, přestával výkonově stačit. Ne každý má ale chuť neustále investovat do nových procesorů (zvlášť, když se navíc každou chvíli vyžaduje nový chipset a tím pádem motherboard). A možná, že to někdy ani není úplně nutné. Linux je přeci hodně flexibilní a konfigurovatelný operační systém, takže by třeba stačilo poupravit tohle nastavení nebo změnit tamtu hodnotu. Jenom vědět, kam sáhnout. Právě s cílem shromažďovat informace o výkonnostním ladění Linuxu a aplikací vznikl server Linux Tuning. Myšlenka jistě chvályhodná, potíže je ovšem v tom, že zde zatím není vůbec nic. Server je v provozu asi tři týdny, za tu dobu bych nějaké ty tipy očekával, ale to jistě nezáleží jenom na autorech, ale také na tom, jak se bude na přidávání tipu podílet veřejnost. Takže pokud chcete při ladění poradit, sledujte, zda se server rozjede, pokud nějaké ty tipy znáte, podělte se s nimi s autory serveru. A abyste nepřišli zkrátka, tak alespoň dva tipy ode mne:
1) Pokud váš stroj hojně zapisuje do systémových logů, upravte soubor /etc/syslogd.conf tak, aby před každým jménem souboru byl znak (minus). To zajistí, že syslogd nebude po každém zápisu provádět sync pro fyzické uložení dat na disk (pozor: to může způsobit, že např. při pádu serveru nebudou v logu všechny záznamy do poslední chvíle)
2) Pokud používáte na hojně navštěvovaném webserveru Apache, experimentujte s nastavením hodnoty MaxRequestsPer­Child. Ta určuje, kolik požadavků obslouží jeden proces, než bude ukončen. Toto omezení je zde proto, že by v Apachi samotném nebo v knihovnách, které používá, mohly být tzv. memory leaky, tedy chyby v dealokaci paměti vedoucí k „nafukování“ prostoru, který proces zabírá. Vyšší hodnota výrazně ulehčí serveru, protože se nemusí tak často provádět fork (založení nového procesu). Osobně používám hodnotu okolo 5000, ale chce to otestovat v konkrétních podmínkách.

linuxnewbie.org
Žádný učený z nebe nespadl, všechno se musíme naučit sami, do hlavy nám to nikdo nenalije. A protože například některé rady z konferencí předpokládají určité znalosti, může být pro začátečníka často obtížné si s nějakým problémem poradit. V takovém případě by mohl pomoci server linuxnewbie.org. Rady a návody pro úplné začátečníky jsou zde členěné do kategorií podle platformy (momentálně Intel a Mac) a dále potom do tématických subkategorií. Návody jsou obvykle docela pěkně a přehledně zpracované a i zkušenější uživatel se zde může přiučit. Obsah serveru je teprve ve stádiu budování (pravděpodobně z něj nikdy nevyroste návody budou totiž doufejme stále přibývat), takže zde nyní nenaleznete vyčerpávající popis všech kroků od instalace až třeba po konfiguraci ppp, ale některé rady mohou hodně pomoci. Nováčkovi jistě pomůže podrobný návod na rozchození tzv. tripple bootu, tedy bootování Linuxu, Windows 9[58] a Windows NT, nebo například základní seznámení s bezpečností un*xových systémů atd. Server disponuje fulltextovým prohledáváním, které je ovšem momentálně mimo provoz. Každý, kdo se na to cítí, může přispět svým postupem, návodem či radou. Bohužel, nic není dokonalé, takže všechny tyto vymoženosti využijete samozřejmě pouze při alespoň základní znalosti angličtiny.

No, a to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?