Hlavní navigace

Xandros je dalším partnerem Microsoftu

6. 6. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Před půl rokem ohlásily společnosti Microsoft a Novell uzavření nové dohody o spolupráci. Dohoda se týká především intelektuálního vlastnictví Microsoftu, ale také vzájemné snahy obou stran o lepší interoperabilitu produktů. Nyní podobnou smlouvu uzavřel Microsoft i s firmou Xandros. Co konkrétně v ní stojí?

Microsoft a jeho dohody

Je to přibližně půl roku, co Microsoft uzavřel kontroverzní patentovou dohodu s Novellem. Oznámení upoutalo na dlouhou dobu pozornost odborníků i médií, problematikou se začala zabývat například samotná FSF a výsledkem jsou důležité změny v připravované GNU GPL 3.

Dohoda vynesla na světlo řadu informací, o kterých se do té doby takticky mlčelo. Microsoft například přiznal, že Linux porušuje jeho intelektuální vlastnictví a dohodu uzavřel proto, aby získal alespoň nějaké vyrovnání a odškodnění.

Časem se začalo spekulovat o tom, že Microsoft hledá další potenciální partnery, se kterými by uzavřel podobnou smlouvu. Jednu dobu se zdálo, že probíhají intenzivní jednání s Red Hatem a ačkoliv ten později celou věc popřel, jisté zůstávalo, že se podpis další smlouvy (s někým) blíží.

„Vítězem” je Xandros!

Karty byly odkryty až 4. června 2007 a nyní je již jasné, že dalším partnerem Microsoftu se stává společnost Xandros, která vyvíjí stejnojmennou distribuci.

Podle Microsoftu uzavřely obě společnosti smlouvu, která je v podstatě totožná s tou, kterou podepsal před půl rokem Novell. Uživatelé distribuce Xandros jsou nyní tedy chráněni před případnou žalobou ze strany Microsoftu a obě společnosti se dohodly na tom, že budou spolupracovat v pěti konkrétních oblastech:

  1. interoperabilita správy systémů
  2. serverová interoperabilita
  3. kompatibilita kancelářských formátů
  4. podpora prodeje a marketingu
  5. ochrana intelektuálního vlastnictví

Kromě samotné patentové ochrany jde tedy ve smlouvě také o technickou a vývojářskou spolupráci. Xandros tak bude v budoucnu například dodávat balíčky, které zajistí kompatibilitu s produkty Microsoftu, zejména na úrovni správy produktů. Podle informací z Microsoftu začnou práce na těchto produktech už velmi brzy.

Xandros také získá licence na komunikační protokoly, které jsou použity v serverových produktech Microsoftu. Ty budou poté implementovány do Xandros Server a umožní tak lepší spolupráci síťového software obou společností.

Co se týče interoperability kancelářských balíků, Xandros začne s Microsoftem spolupracovat na filtrech, které umožní vzájemný převod formátů OpenXML a Open Document Format. Výsledek by měl být k dispozici už v příští verzi linuxové distribuce.

Společnost Xandros se stane pro Microsoft preferovaným dodavatelem linuxových řešení. Na rozdíl od Novellu však pánové z Redmondu nehodlají prodávat licence Xandrosu. Prodej tedy zůstane i nadále v rukou výrobce.

Firma Xandros si od dohody slibuje především lepší spolupráci obou platforem. „Dnešní společnosti používají kombinaci Linuxu a Windows. Multiplatformní data centra jsou realitou. Aby zohlednili požadavky uživatelů, musí dodavatelé připustit hodnotu sdílení intelektuálního vlastnictví, vyvíjet lépe spolupracující řešení a nabízet jednoduché a příjemné nástroje pro správu,” řekl Andreas Typaldos, výkonný ředitel Xandrosu.

root_podpora

Co z toho plyne pro nás?

Free Software Foundation v čele s Richardem Stallmanem už přijala jistá opatření, která by měla do budoucna vylepšit postavení svobodného software. Nová licence GNU GPL 3 totiž obsahuje pasáž, která zajišťuje automatický přenos všech licenčních práv na všechny uživatele svobodného software.

Co přinese GNU GPL 3?

GPL3

O nové licenci GNU GPL 3 se hovoří už velmi dlouho. Málokdo ale doopravdy tuší, co bude pro svět svobodného software znamenat a jaké novinky se na nás chystají. V tuto chvíli je k dispozici třetí návrh a vývoj se chýlí ke konci. Co přesně se mění? Komu prospěje a koho naopak licence poškodí? Více se dočtete v článku Novinky v GNU GPL 3: odvrácení nových hrozeb.

To znamená, že jakmile společnosti Novell a Xandros zařadí do svých distribucí kód vydaný pod GNU GPL 3, získáme všichni stejné výhody, jako mají v tuto chvíli uživatelé zmíněných distribucí. Podle výkonného ředitele FSF Petera Browna se tak dohody obrátí proti Microsoftu, protože už nebude moci nikoho ohrožovat žalobami týkajícími se intelektuálního vlastnictví.

Vyřeší podle vás GNU GPL 3 patentové licence?

  • Určitě
    5 %
  • Možná ano
    64 %
  • Nevím
    19 %
  • Asi ne
    8 %
  • Rozhodně ne
    4 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.