Hlavní navigace

Z redakční schránky (22. 10. 2007)

22. 10. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Občasník, v němž odpovídáme na dotazy čtenářů, které se ocitly v naší redakční schránce. Přečtěte si, co čtenáře zajímá a co si o tom myslíme my. Máte-li nějaký dotaz nebo problém ohledně fungování Root.cz, neváhejte nám napsat. Dnes o českých uvozovkách, Jabber serveru, velikosti triček v butiku a podobně.

Chtěl bych se zeptat na zhotovení obrázků na vašich tričkách, mikinách a podobně. Jedná se o nažehlovačky nebo o kvalitnější sítotisk?

V případě všech našich potisků se samozřejmě jedná o sítotisk, zkušenosti s trvanlivostí jsou velmi dobré, sami v redakci trika často nosíme a i po několika letech vypadají velmi dobře. U mikiny se jedná o zcela jiný případ, tam je tučňák vyšívaný, takže by měl vydržet ještě mnohem více.

Mám dva dotazy na váš Jabber server. Kolik SMS je možno za den poslat skrze transport do sítí O2 a Vodafone? Podporuje ICQ transport zjišťování ICQ statusu?

SMS transport je omezen na deset zpráv denně do každé ze zmíněných sítí. Počítají se ale zprávy napsané v Jabber klientu, ty mohou být reálně rozděleny do více zpráv, maximálně ale do deseti.

Co se týče zjišťování ICQ statusu, běžný transport jej nepodporuje. VIP transport (placený), který je možno získat na Jabbim.cz, je ale umí.

Dnes jsem potřeboval na serveru Root.cz najít něco, co sem tam kdysi už jednou našel. Když jsem chtěl někam napsat dotaz, jestli někdo neví, kde bych to mohl najít, tak jsem nenašel, kde bych to mohl udělat. Chtěl bych se vás tedy zeptat, jestli neexistuje nějaký „guestbook“, nebo něco, kde by se daly publikovat podobné dotazy.

K podobným dotazům tomu slouží naše diskusní fórum, kde je rubrika Root.cz. Tam je možno podobné problémy řešit. Určitě vám odpoví někdo ze čtenářů nebo případně přímo z redakce.

Chtěl jsem si objednat tričko, bohužel nemáte velikost XXL a to není zas tak neobvyklá velikost. Znám pár linuxáků, ktečí mají stejný problém s vaším butikem.

Naše trička XL jsou poměrně velká a pokud nejste opravdu „extrémní velikán“, neměl byste mít problém. Pokud ale stále váháte, můžete se zastavit přímo u nás a některé z triček si vyzkoušíte osobně. Pak budete mít jistotu.

Mám blog na Rootu a citelně mi chybí některé rubriky pro články. Chápu, že chcete zachovat nějaký jednotný systém rubrik pro případné další zpracování / agregace blogů, ale předdefinovaný seznam je velmi omezený, takže mnoho příspěvků nezbývá než zařadit do rubriky Ostatní. Například mi citelně chybí rubriky Komunita, Humor a Stalo se, které by byly myslím použitelné i obecně.

Jistě vás potěším dobrou zprávou: Nedávno jsme výrazně rozšířili počet rubrik v blogovacím systému. Je jich nyní pětkrát tolik a bloggeři mají možnost si vybrat ze 62 nabízených rubrik, které korespondují se sekcemi a rubrikami, do kterých je řazen hlavním obsah.

root_podpora

Všiml jsem si, že v mnoha případech používáte špatné pravé uvozovky. Často zavíráte uvozovky znakem ” místo správného “. V české typografii se používají uvozovky levé „ a pravé “ – čili označené jako 99 a 66.

Děkujeme za upozornění, skutečně byla v našem redakčním systému nastavena špatná interpretace českých uvozovek, přesně jak píšete. Potvrdil to i pohled do české Wikipedie. Nyní je již problém opraven a používáme „správné uvozovky“ podle českých typografických konvencí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.