Hlavní navigace

Z redakční schránky (14. 11. 2008)

14. 11. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Občasník, v němž odpovídáme na dotazy, které se ocitly v naší redakční schránce. Přečtěte si, co čtenáře zajímá a co si o tom myslíme my. Máte-li nějaký dotaz nebo problém ohledně fungování Root.cz, neváhejte nám napsat. Dnes o rubrikách, elektronické knihovně, názorech, sekcích a zprávičkách.

František P.: Před chvílí jsem napsal do diskuze příspěvek a ihned po odeslání byl skrytý, jako by byl záporně hodnocený. Označen někým jiným mohl být těžko, protože byl označen ihned po odeslání, kdy ho ještě neměl šanci nikdo vidět a negativně označit. Nemáte v hodnocení příspěvků nějakou chybku? Všímám si toho už delší dobu.

Kvalita konkrétního příspěvku se vypočítává jednak z jeho hodnocení, ale také z aury autora. Pokud máte jako uživatel nízkou auru, budou vaše příspěvky mít také nízké hodnocení, dokud to ostatní uživatelé nezmění. Samotné zobrazení či nezobrazení příspěvku s konkrétní kvalitou je pak ještě záležitostí osobního nastavení každého čtenáře. Někdo si nechá zobrazovat jen kvalitní příspěvky, jiný všechny. Změnit je to možno v uživatelském profilu.

Luboš S.: Nikde nemohu najít více informací o knize Linux: Dokumentační projekt, která je k dispozici ve vaší elektronické knihovně. Jako typ licence je zmíněna GNU GPL. Mohu tuto knihu stáhnout a vystavit na svých stránkách? Kdo je autorem této knihy?

Licence GNU GPL vám umožňuje dílo libovolně šířit či upravovat, musí však zůstat pod GNU GPL. Celý originální LDP je tvořen komunitou v angličtině. U nás knihu vydává Computer Press v češtině (modifikace dle GNU GPL) a opět ji šíří pod stejnou licencí. Knihu tedy u nás můžete stáhnout a libovolně dle licence využít či dále vystavit na internetu.

Petr J.: Již po několikáté jsem si všiml, že na úvodní stránce máte zprávičky, které poté, co si zobrazím všechny zprávičky klinutím na odkaz zprávičky v záhlaví, prostě nenávratně zmizí.

Vysvětlení je prosté: jedná se o zprávičky, které vycházejí na našem novém webu Zdrojak.Root.cz. Tam je vytvářejí jiní autoři a jsou primárně určeny pro jinou cílovou skupinu čtenářů. Některá vybraná témata se nám navíc propagují i na titulní straně Roota. Jsou to ta, která mohou zajímat čtenáře „linuxáky“. Zprávičky se však na hlavním webu nikde jinde neobjeví. Zůstávají v archivu Zdrojáku. Plánujeme společné prohledávání obou databází, v současné době to však není možné.

Petr Š.: Rád bych se zeptal, proč mi spadla aura na nulu. Už je to několik týdnů.

Objevili jsme problém (spíš vlastnost než chybu), který způsobuje, že aura sama uniká, pokud dostatečně často nepřispíváte. Právě s našimi vývojáři sjednáváme nápravu, protože podobné automatické chování je samozřejmě nežádoucí. Zřejmě Vám tedy takto aura „vyprchala“. Náprava bude co nejdříve sjednána.

Honza Š.: Proč máte rubriku elektronická pošta na svém serveru dvakrát?
www.root.cz/si­te/elektronic­ka-posta/
www.root.cz/r/e­lektronicka-posta/

Nešlo by to nějak sloučit, aby když člověk klikne na jeden link, se mu zobrazily všechny příspěvky k ní se vážící?

Oba odkazy jsou správně a jsou jen různými pohledy do jednoho archivu článků. První ale vybírá sekci sítě a zároveň články v rubrice elektronická pošta. Je to tedy průnik dvou oblastí.

root_podpora

Druhý odkaz ale ukazuje všechny články v rubrice elektronická pošta, bez ohledu na to, zda jsou i v sekci sítě. Zde jich tedy vidíte více, včetně těch z prvního odkazu.

Na začátku příštího roku nás čeká úprava archivu, přičemž hodláme zrušit dvourozměrné dělení do větších sekcí a menších rubrik, takže zůstanou už jen rubriky a navigace bude jednodušší.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.