Hlavní navigace

Z redakční schránky (16. 4. 2007)

16. 4. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Občasník, v němž odpovídáme na dotazy čtenářů, které se ocitly v naší redakční schránce. Přečtěte si, co čtenáře zajímá a co si o tom myslíme my. Máte-li nějaký dotaz nebo problém ohledně fungování Roota, neváhejte nám napsat. Dnes především o butiku, blogovacím systému a propagaci Roota na vlastních stránkách.

Rád bych vypnul zasílání novinek na svůj starší e-mail. Nenašel jsem však nikde patřičné nastavení. V profilu a ani v nastavení zasílání novinek nic není.

Zasílání novinek je možno nastavit na www.root.cz/new­sletter/. Na stejném místě pak můžete nastavit, jak často chcete novinky zasílat a zda si přejete HTML nebo čistý text. Pokud chcete změnit e-mail, patřičný formulář naleznete ve svém profilu.

Nedaly by se řadit audio sklizně a audio newslettery od nejnovějších ke starším? Když otevřu stránku a tam první vidím sklizeň z roku 2005 a k aktuální musím scrollovat, není to moc user friendly. Jinak dobrý projekt, chválím. Audio zprávičky jsou dobrý nápad.

Děkujeme za chválu i podnětný nápad. Řazení příspěvků jsme podle vašeho návrhu otočili a ty nejnovější od nynějška najdete úplně nahoře. Doufáme, že je budete i nadále poslouchat a že vás budou bavit.

Dříve jste v Butiku nabízeli černá tanga s tučňákem. Nyní mi však v nabídce chybí. Plánuje se toto zboží do butiku vrátit, jedná se o chybu, že se nezobrazují, nebo je lze objednat jinde?

Bohužel v současné době neplánujeme návrat tohoto zboží. Nevylučujeme, že se k němu ale za čas opět vrátíme. Nemusíte ale zoufat. Nedávno jsme pro vás připravili nové tričko „MILUJI LINUX!” a do butiku se vrátila také klasická mikina s tučňákem Tuxem.

Dělám blog a rád bych tam dal odkaz na Roota. Máte nějaké ty „odkazovací obrázky”, jako to má třeba Firefox? Na Roota bohužel žádný nemám a nejsem tak šikovný, abych něco sám udělal.

Jsme samozřejmě rádi, že nás chcete na svém blogu propagovat. Samozřejmě nemusíte vytvářet vlastní obrázky, ale můžete si vybrat některý z námi nabízených. K dispozici je několik variant klasických ikonek nebo můžete použít informační proužek, na kterém se automaticky promítají informace o nejnovějších článcích.

Na Rootu se stále množí příspěvky čtenářů, které nemají s obsahem nic společného. Nestálo by za to, kdyby se kromě hodnocení kvality článku přidala možnost označit i spam nebo příspěvky, které nemají na Rootovi co dělat?

Podobného obsahu přibývá na celém internetu a my skutečně plánujeme do budoucna podobnou funkci zavést. Čtenáři budou moci sami označit nevhodné příspěvky. Bohužel v tuto chvíli nemáme konkrétní plán, takže vám nemohu sdělit žádné podrobnosti. Určitě se o nich ale včas dozvíte na stránkách Root.cz.

Založil jsem si blog na Rootu, ale na titulní straně ani v systému blogů se neobjevují mé příspěvky. Dělám něco špatně?

Protože se už od začátku mezi blogy objevují témata, která nijak s obsahem Root.cz nesouvisejí, rozhodli jsme se zavést schvalovací proces. Každý nový blog je proto prověřován a pokud neporušuje kodex blogera, dáme mu zelenou a on může dále vycházet. Mezi založením blogu a jeho propagací je tedy jistá prodleva, která ale jen výjimečně přesahuje jeden pracovní den.

V případě, že blog naopak výrazně vybočuje, je ze systému odstraněn. Každý týden tímto způsobem odstraňujeme mezi patnácti a dvaceti novými blogy. Ty nejveselejší (a nejbizarnější) kousky jste si mohli prohlédnout v našem aprílovém článku.

root_podpora

Občas se v článcích zmiňujete o nálepkách, ale já netuším, o co se jedná. Zřejmě by se mělo jednat o nějaké obrázky, ale já jsem nic podobného nenašel. Můžete mi to objasnit?

Zřejmě nemáte na mysli samolepku s tučňákem, ale nálepky, které označují texty se společným tématem. Seznam těchto nálepek naleznete na samostatné stránce s poměrně lehce zapamatovatelným URL root.cz/n. Nálepky přidělujeme k textům (článkům, zprávičkám a podobně), které mají společné téma. Každý takový text pak má vpravo nahoře rámeček s vypsanými nálepkami. Nedávno jsme například přidali novou nálepku s názvem Ruby, která sdružuje veškeré informace o tomto programovacím jazyku, které se na Rootu nacházejí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.