Hlavní navigace

Začátečník a úprava fotografií

14. 12. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ve chvíli, kdy se začátečník dostatečně seznámí se svým digitálním fotoaparátem, začne fotit větší množství fotografií. Z minula už víme, jaké programy může využít ke správě své sbírky, dnes si řekneme něco o programech, které mu pomohou fotografie upravit, tj. vylepšit vlastnosti nasnímaných obrázků z hlediska softwarového.

Už minule jsme konstatovali, že řada zmiňovaných správců fotografií disponuje i funkcemi, které umožní fotografii upravit. Základními úpravami rozumíme například otáčení o daný počet stupňů (obvykle o 90 stupňů po nebo proti směru hodinových ručiček, což vznikne, pokud nafotíme danou fotografii fotoaparátem „na výšku“), zmenšení obrázku (pro účely vytvoření fotogalerie nebo pro zaslání e-mailem) nebo oříznutí fotografie (proces, při kterém z dané fotografie použijeme jen nějakou část). Některé programy disponují pokročilejšími funkcemi jako je odstranění efektu červených očí (vzniká při použití blesku a je způsobeno stavbou oka a odrazem světla ze sítnice), přidání textu do fotografie, změna jasu či kontrastu fotografie nebo přidání různých efektů, které fotografii změní k nepoznání.

Existují však také samostatné programy, které nejsou primárně určeny pro správu fotografií, ale pro jejich úpravu. Asi nejdiskutovanějším programem tohoto ražení je program GIMP. Jedná se o program šířený pod svobodnou licencí, dostupný na většině nejpoužívanějších operačních systémů. Svůj původ má samozřejmě v Linuxu a z jeho ovládání hodně vychází. Paradoxně je toto ovládání, a hlavně rozhraní, založené na knihovně GTK+ verze 2, tedy té používané GNOME, začátečníky nejvíce kritizováno. Když GIMP poprvé spustíte, může to být šok, protože GIMP okny prostě nešetří. Má to ale mnoho výhod a patrně tomu přijdete na chuť.

Protože je GIMP samozřejmě grafický bitmapový editor, umožňuje s fotografií dělat téměř cokoliv, v závislosti na vašich schopnostech a znalostech. Samozřejmě, že zvládne všechny základní funkce správců fotografií, přidává však mnoho dalšího. Dodatečnými funkcemi rozumíme třeba převod fotografie z jednoho formátu do druhého, bohatší možnosti editačních nástrojů, možnost šetrnější práce s fotografií při nesprávných expozičních podmínkách či retušování (odstranění nežádoucích elementů na fotografiích, jako jsou např. u portrétů lidí vrásky nebo kompletní odstranění některých objektů z fotografie). Retušování je celkem složitý a náročný proces, ale GIMP se vám bude snažit vyjít v tom maximálně vstříc. S fotografiemi pak také můžete provádět různé umělecké „kejkle“ jako je převod na černobílou fotografii či přidávání různých efektů. S efekty je totiž mnoho zábavy, neboť můžete např. přidat efekt, který danou fotografii převede na plátno, takže vypadá jako malovaná olejovými barvami. Samozřejmostí jsou i různé okraje, převod na starou a zašlou fotografii, převod na filmové okénko a další. Můžete vytvořit i koláže z fotografií. Možnosti programu jsou široké a může trvat i několik měsíců, než najdete a pochopíte všechny funkce. K tomuto účelu doporučuji navštívit několik stránek, které se zabývají tzv. tutoriály, což jsou přehledné návody pro začátečníky, které krok za krokem popisují daný efekt či postup. Najdete je třeba na Ghuj.com.Další šikovný zdroj se jmenuje Gimpology. Počítejte však s tím, že práce v GIMPu není moc jednoduchá, ale pílí se dá GIMP zvládnout. Nejkvalitnější zdroje jsou obvykle v angličtině, český začátečnický seriál je například Úpravy fotografií v Gimpu. Dalším programem, který se určitě sluší zmínit, je i Krita, součást KOffice. Také ona má k dispozici mnoho nástrojů pro práci s fotografiemi. Funkčně je na tom podobně jako GIMP, z pohledu uživatelského rozhraní však vyznává tradičnější model. Pokud chcete podrobný výčet funkcí, zkuste oficiální příručku. Navíc je k dispozici i sada rozšiřujících modulů. Jejich seznam a popis je na krita-plugins.org.

root_podpora

V souvislosti s úpravami fotografií mi nedá, abych se nezmínil o jednom multiplatformním projektu. Vyvíjí ho slovenský vývojář Pavel Kanzelsberger. Jeho program se jmenuje Pixel32 a v září letošního roku se objevila informace, že po mnoha letech se dočká finální verze. Konkrétně se tak stane 30. dubna 2009. Hned na úvod je dobré zmínit, že program není šířen pod svobodnou licencí a za jeho používání je zapotřebí platit. Cena je však mírná (v prosinci 2008 stojí program 33 USD a zahrnuje všechny aktualizace a verze programu až do vydání další velké verze 2.0). K dispozici je ukázková verze, která je plně funkční, jen do výtvorů přidává viditelný vodoznak s informací o tom, že tento výtvor byl pořízen ve zkušební verzi programu Pixel32. Už po prvním osahání zjistíte, že program lze naprosto bez výčitek srovnávat s jakýmkoliv jiným komerčním programem, dáte za něj ovšem zlomek jeho ceny. Takových programů pro Linux ovšem tolik neexistuje.

K jeho hlavním výhodám patří malá velikost (např. instalační balíček demonstrační verze pro Debian má necelých 13 MB), samozřejmostí je lokalizace do několika jazyků, přímá podpora skenerů a digitálních fotoaparátů, vkládání textů s možností kontroly pravopisu, vrstvy a třeba vytváření animací. Znalejší řeknou, že tohle všechno najdete i u zbylých, dnes již zmiňovaných programů. Pixel32 však přichází s komerční podporou, což může pro někoho znamenat více. Tento článek však nemá za cíl přinést vyčerpávající recenze zmiňovaných programů, spíše vám je uvést. Na vás je, abyste si ze zde uvedených zdrojů sami vytáhli informace, které chcete.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracuje na pozici IT architekta pro firmu zabývající se zpracováním ropy a výrobou produktů z ní. Navrhuje rozličná řešení a jejich integraci do firemní infrastruktury na základě firemních standardů bezpečnosti nebo plánů obnovy.