Hlavní navigace

Znamená přechod Nokie na Windows Phone 7 konec Symbianu?

5. 4. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Firma Nokia se dostala do nezáviděníhodné situace. Místo toho, aby opečovávala jeden produkt, si vytvořila a nabízí produktů hned několik, a sladkou tečkou byla dohoda s Microsoftem, která povede k zaměření celé firmy na Windows Phone 7. Kdo se v tom má teď vyznat? Zákazník to určitě nebude.

Dne 11. února 2011 oznámil Nokia CEO Stephen Elop strategické spojenectví s firmou Microsoft. Nokia posledních pár let nedokázala drže krok s konkurencí v oblasti chytrých telefonů. Díky firmě Apple se chytré telefony staly doménou i běžných uživatelů a i když se Nokia snažila reagovat projektem MeeGo a samozřejmě vývojem Symbianu, tak Apple společně s výrobci telefonů s Androidem přebírali čím dál větší část koláče.

Nokia se většinou svých modelů zaměřovala na lidi, kteří chtěli s telefonem hlavně telefonovat a psát smsky. Další funkce buď ani nevyužívali, nebo jen z nouze. Do nabídky se tak dostávaly modely, které se vzájemně lišily pouze v jedné funkci. Existovalo i pár modelů, které se zaměřovaly na náročné klienty, ale co model, to jiná filozofie, a vůbec chyběla linie a méně revoluční kroky, které by umožnily široké uživatelské základně se na něco chytit. Nokia měla jasně vytipovanou cílovou skupinu a když se podíváme pár let zpět, zjistíme, že každý by si nějaký ten telefon vybral.

Ale byly to právě chytré telefony, které začaly dělat Nokii vrásky. Prakticky nepřišla s žádným modelem, který by byl tak revoluční, že by dokázal oslovit dav omámený zelenou nestvůrou a jablkem. Lidé začali cítit potřebu s telefonem dělat víc, ale Nokia stále nevěděla, za který konec to chytit.

A tak přišel Stephen Elop, zaměstanec Microsoftu

V první polovině září roku 2010 odešel z pozice CEO firmy Nokia Olli-Pekka Kallasvuo a nahradil ho Stephen Elop. Je to poprvé v historii firmy, co na největší židli v Nokii nesedá Fin. Stephen Elop byl do této chvíle zaměstnancem firmy Microsoft. Možná už v té době se dalo očekávat, že o pět měsíců později využije Elop svých známostí a pomůže firmě Nokia podepsat dohodu s Microsoftem, která dokázala vyvolat snad všechny možné i nemožné emoce.

Zde nesmíme opominout fakt, že za „vlády“ Olli-Pekka Kallasvuo nedokázala firma od modelu N95 nabídnout nic, co by masově oslovilo zákazníky a tak se stalo, že se Nokia poprvé po třinácti letech dostala do ztráty. U tak velké společnosti, o které se dá říct, že táhne velkým podílem ekonomiku Finska, to je překvapení.

Nokia měla několik možností. Mohla stáhnout ocas a přidat se do Android klubu. Její telefony jsou po hardwarové stránce dobré a na mnoho uživatelů, kteří utekli od Nokie kvůli Androidu, by se rádi vrátili. Navíc má Nokia ohromné množství prostředků, které by mohla použít pro jeho vylepšení a přinést opravdu dobrý telefon. Androidí platforma už rok zažívá ohromný boom a Nokia se mohla svézt.

Dohoda s Applem nemohla přijít ani na mysl a když tedy nedošlo na Androida, ani nebyla možnost, jak dostat Symbian z úpadku, došlo na Microsoft. Nokie momentálně zaostává hlavně v oblasti softwaru, a proto se zdá být dohoda s Microsoftem logická. Bohužel pro Nokii toho Microsoft s platformou Windows Phone 7, kterou nyní Nokia plánuje použít jako svoji hlavní platformu, moc nepředvedl a zatím to nevypadá, že by se na tom mělo něco tento rok změnit. Poslední zprávy mluví spíše o tom, že Android se stal platformou s největším zastoupením na trhu s chytrými telefony v USA a není to jediný trh, kde si vede dobře.

Otazníky kolem Qt, MeeGo a Maemo

Společně s oznámením přechodu na Windows Phone 7 se krom uživatelů Symbianu zaklepali také uživatelé Linuxu a hlavně desktopového prostředí KDE. Nokia na začátku roku 2008 koupila firmu Trolltech za 153 milionů dolarů. Tím se jí do ruky dostala knihovna Qt a pro tu to znamenalo výrazný příliv vývojářů. S kroky, které Nokia udělala v únoru, mohlo hrozit, že Qt o tyto vývojáře přijde. Qt by určitě přežilo díky licenci a silné vývojářské komunitě desktopového prostředí KDE a vůbec mnoha soukromých firem, ale nějakým způsobem by se ztráta Nokie projevila. Nokia chce naštěstí ve vývoji Qt pokračovat, i když těžko říct, jestli se stejnými prostředky jako doposud. I tak Nokia odprodala komerční podporu firmě Digia. Jak se bude Nokia dál podílet, uvidíme za pár měsíců.

MeeGo je operační systém, který vznikl spojením linuxové distribuce Moblin (Intel) a Maemo (Nokia). Vývoj MeeGo jde dál a vývojáři plánují vydání verze 1.2 na konci dubna. Po oznámení o změnách v Nokii došlo i ke změnám v projektu MeeGo. Celkově tři části obstarávající bezpečnost, synchronizaci a úložiště dat budou nahrazeny již existujícími řešeními. Díky tomu by se MeeGo mohlo rychle dostat do komerčně nasaditelného stavu. Konkrétně se bude o synchronizaci starat SyncEvolution, bezpečnost bude zajišťovat Mobile Simplified Security Framework a jako úložiště poslouží Evolution Data Server.

root_podpora

Otevřený dopis Purnimy Kochikary pro vývojářskou komunitu

Nokia ztratila důvěru uživatelů a bohužel i vývojářů. Ti teď nevědí, jestli má smysl ještě investovat čas a peníze do Symbianu, když vlajkové lodě firmy Nokia brzy poběží na Windows Phone 7. Podle otevřeného dopisu od Purnimy Kochikary se nemusíme bát, že by Nokia přestala ze dne na den Symbian podporovat. Fakt je, že i kdyby Nokia věděla, kdy ukončí podporu a vůbec vývoj pro Symbian, nemůže to říct. Její produkty založené na Symbianu jsou mezi lidmi v úctyhodném množství a kdyby nyní oznámila konec Symbianu, aniž by měla připravené odpovídající modely s Windows Phone 7, zákazníci by jí houfně utekli k jiným platformám a hrozilo by nebezpečí, že se jim tam začne líbit.

Symbian tedy letos neskončí a pravděpodobně ani příští rok. Nokii ještě bude nějaký čas trvat, než přijde s novými modely založenými na Windows Phone 7 a do té doby se ještě může stát leccos.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.