Problém
Jakub Krs
4. 5. 2006 16:25
Problém
Mám problém se spuštěním systému. Mám disk 300GB. Ten jsem rodělil na tři logické jednotky. Na první mám Windows XP, druhá je jen odkladiště a třetí je na linuxy. Při instalaci linuxů 10.0 jsem zvilil přednastavenou nabídku, to je 100GB na linuxy. jako zavaděč jsem zvolil grub a dal jsem ho do MBR, to asi byla chyba, ale to neni hlavní. Po spuštění mi grub napsal error 18. Do linuxů se dostanu pomocí instalačního dvd, ale potřebuju spustit windows. Nevíte někdo jak na to? Skoušel jsem konzoli pro zotavení, jenže to chce administrátorské heslo, které nevím a nemůžu zjistit, co mám dělat? Nejde nějak zpustit konzole z diskety bez hesla?
4. 5. 2006 17:17
Nový
Upgrade biosu
celé vlákno
Myslím že máte 2 možnosti, buď přesunout jednotku pro linux více dopředu( např hned za jednotku pro windows), to by mohlo pomoci.
Další možnost je upgrade BIOSu, chyba 18 se totiž týká toho, že bios nenajde cylindr za nějakou hranicí (že máte bootovací jednotku moc daleko, než aby to bios uměl z jeho pohledu najít ;) ). Deska pravděpodobně v době výroby nepočítala s takto velkými jednotkami :( což mohly ovlivnit v novější verzi BIOSu)
Další možnost je upgrade BIOSu, chyba 18 se totiž týká toho, že bios nenajde cylindr za nějakou hranicí (že máte bootovací jednotku moc daleko, než aby to bios uměl z jeho pohledu najít ;) ). Deska pravděpodobně v době výroby nepočítala s takto velkými jednotkami :( což mohly ovlivnit v novější verzi BIOSu)
Jakub Krs (neregistrovaný)
4. 5. 2006 19:33
Nový
Chyba
celé vlákno
Omlouvám se za chybu, ty linuxy jsou SUSE linux 10.0
ShaCK (neregistrovaný)
5. 5. 2006 6:38
Nový
Re: Chyba
celé vlákno
Argh, linuxů, za to bych střílel!!!! LINUX je jen JEDEN, odvykni si z windowsů, linuxy se NERIKA!!!!
stoura (neregistrovaný)
4. 5. 2006 19:01
Nový
linuxů
celé vlákno
otázka, co je to linuxů 10.0? Tento systém neznám. Možná bych ho mohl taky vyzkoušet.
uživatel si přál zůstat v anonymitě
4. 5. 2006 19:07
Nový
"linuxy"
celé vlákno...třetí je na linuxy... Při instalaci linuxů 10.0 ...to je 100GB na linuxy...Do linuxů se dostanu ...aaaaaaaarrrrrgggghhhh!!!
5. 5. 2006 13:56
Nový
Re: "linuxy"
celé vlákno
No jo to je zblblost z windoze. Stejně nechápu proč někdo říká windousi
window - okno
windows - okna (anglicky, množné číslo)
vindousy - počeštěné a dvakrát "zmožené"
Ten výraz je stejně nelogocký, chaotycký a chybný jako celé "Vindousy".
window - okno
windows - okna (anglicky, množné číslo)
vindousy - počeštěné a dvakrát "zmožené"
Ten výraz je stejně nelogocký, chaotycký a chybný jako celé "Vindousy".
Petrjr (neregistrovaný)
4. 5. 2006 19:31
Nový
Smazat heslo
celé vlákno
Neznat admin heslo? Hmm.
Mohlo by pomoci smazat to heslo u administrátora (Google: ntpasswd) a znovu do konzole a spustit FixMBR, případně i FixBOOT.
A možná se podaří nabootovat i jen tím, že necháte XPčkové instalační CD v šachtě, restartujete a chvíli počkáte (záleží na tom, zda byl na HDD změněn jen MBR).
Mohlo by pomoci smazat to heslo u administrátora (Google: ntpasswd) a znovu do konzole a spustit FixMBR, případně i FixBOOT.
A možná se podaří nabootovat i jen tím, že necháte XPčkové instalační CD v šachtě, restartujete a chvíli počkáte (záleží na tom, zda byl na HDD změněn jen MBR).
4. 5. 2006 21:35
Nový
porad problem :)
celé vlákno
No tak ještě se pozastavíme nad tím jaktože přes dvd je start možný...
Konfigurační soubor gruba je pravděpodobně uloženej na /boot/grub/menu.lst ... tj. na třetím oddíle, kterej je pro bios moc daleko, a s tím je problém....
pokud startuješ z dvd tak se načte konfigurace z dvd... jestli se nepletu.
problém je tedy v době kdy hledá svojí konfiguraci .... myslím :)
Konfigurační soubor gruba je pravděpodobně uloženej na /boot/grub/menu.lst ... tj. na třetím oddíle, kterej je pro bios moc daleko, a s tím je problém....
pokud startuješ z dvd tak se načte konfigurace z dvd... jestli se nepletu.
problém je tedy v době kdy hledá svojí konfiguraci .... myslím :)
4. 5. 2006 21:52
Nový
Re: porad problem :)
celé vlákno
Takž eto znamená, že linux opravdu musím posunout blíž k začátku. A nebo, nejde grub nějakým způsobem vložit do nfts, které jsou na začátku?
ShaCK (neregistrovaný)
5. 5. 2006 6:39
Nový
celé vlákno
V MBR neni ntfs, tam si ty souborovej system nemuzes udelat je to spec. sektor disku (na zacatku), ve kterem ty nezmuzes sahat do "filesystemu", proste je to moc daleko a tva deska nezvlada nacist konfiguraci gruba (btw grub je shit lilo rulez:)
5. 5. 2006 7:56
Nový
celé vlákno
Ne, grub ne, ale LILO to umi - proste prislusne soubory (/boot/map, kernel image (obvykle se jmenuje vmlinuz) a mozna jeste ty /boot/chain*) presunes na ntfs a na puvodni misto das symlink na to nove.
5. 5. 2006 9:56
Nový
celé vlákno
da sa to vyriesit jednoducho, na zaciatku disku vytvoris zopar MB (ja mam 4) particiu, mount-point /boot, naformatujes povedzme ext2. nastrojov na posuvanie particii zopar existuje (pod windos vraj nejaky partition magic)
5. 5. 2006 9:57
Nový
error 18
celé vlákno
Zajímavé a BIOS ten disk vidí celý? Tedy 300GB?
Příště použijte prosím nějaký rozumější, konkrétnější titulek než "problém".
Příště použijte prosím nějaký rozumější, konkrétnější titulek než "problém".
5. 5. 2006 19:25
Nový
Re: error 18
celé vlákno
Bios vidí jen 137 GB, proto jsem ho musel rozdělit na tři části, tedy, po instalavi linuxů je jich asi pět. První 130GB windows xp, druhá-100GB odkladiště na fotky, třetí, nfts asi 19 GB, čtvrtá, asi 5GB je swap a poslední asi 38 GB je SUSE linux 10.0.
ShaCK (neregistrovaný)
6. 5. 2006 9:41
Nový
celé vlákno
Ty se to nenaučíš!!! Zase Linuxů, nečetl jsi od více lidí že linuxy se neříká?!?
9. 5. 2006 8:54
Nový
celé vlákno
Boot loader používá BIOSové adresování k natáhnutí jádra linuxu (vmlinuz), takže jádro musí být uloženo tam kde ještě BIOS vidí. Jak se natáhne jádro, spálí za sebou všechny mosty (jak bylo někde vtipně napsáno) a zdetekuje si všechno znovu a samo ve vlastní režii. Řešením je, jak tu někdo radil, udělat boot partition někde pod tou hranicí (137GB) kde už BIOS nevidí.
inf3cti (neregistrovaný)
5. 5. 2006 11:56
Nový
mozne riesenia
celé vlákno
Z dokumentacie GRUBu: "Error 18: Selected cylinder exceeds maximum supported by BIOS", t.j. je to naozaj prilis daleko a zavadzac tam 'nedociahne'. Neviem ako je to s LILO, pouzivam GRUB, ale viem, ze LILO malo zase problem so zavadzanim systemu za 1024 cylindrom. Nesledujem to, mozno sa to uz medzicasom nejako poriesilo.
Jedno z rieseni pri zachovani GRUBu je vytvorit /boot partition, dajme tomu 128MB urcite staci, a bootovat z nej. T.j. prva particia /boot, potom Windows, Linux, na konci skladisko. Zavadzac GRUBu rozhodne odporucam nechat v MBR, co ine by ste tam dali? Windowsacky NTLoader?
Dalsie mozne riesenie by bolo vymenit particie Linuxu a skladiska, t.j. na prvej particii nechat Windows, na druhej linux, a az na tretej skladisko. Tymto by sa mozno Linux "dostal do dosahu GRUBu" :)
Nikde nevidim linuxovu swap particiu .. pouzivate ju?
Jedno z rieseni pri zachovani GRUBu je vytvorit /boot partition, dajme tomu 128MB urcite staci, a bootovat z nej. T.j. prva particia /boot, potom Windows, Linux, na konci skladisko. Zavadzac GRUBu rozhodne odporucam nechat v MBR, co ine by ste tam dali? Windowsacky NTLoader?
Dalsie mozne riesenie by bolo vymenit particie Linuxu a skladiska, t.j. na prvej particii nechat Windows, na druhej linux, a az na tretej skladisko. Tymto by sa mozno Linux "dostal do dosahu GRUBu" :)
Nikde nevidim linuxovu swap particiu .. pouzivate ju?
5. 5. 2006 13:57
Nový
Re: mozne riesenia
celé vlákno
S tim windowsackym loaderem ... to me nejak nenapadlo sory :) ...
takze pokud mas aktulane instalovanej grub v mrb... tak nasleduj instrukce :)
koukni se po nejake diskete ....
primoutni disketu napr:
#mkdir /floppy
#mount -t msdos /dev/fd0 /floppy
a v nabootovany jakykoliv liveDistru dej
#dd if=/dev/hda of=/floppy/bootsect.lnx bs=512 count=1
pak vytahni sve originalni instalacni medium Windowsu ... zvol konzoli a napis neco jako
#fixmrb
a potom jakkoliv zkopiruj ten bootsect.lnx primo do C:\
a do c:\boot.ini dopis :
C:\BOOTSECT.LNX="Linux"
problemem asi ale zustane to nahrani konfigurace u grubu:( .... takze bootovani pres NT-loader ti aspon zpristupni ty windows :)
takze pokud mas aktulane instalovanej grub v mrb... tak nasleduj instrukce :)
koukni se po nejake diskete ....
primoutni disketu napr:
#mkdir /floppy
#mount -t msdos /dev/fd0 /floppy
a v nabootovany jakykoliv liveDistru dej
#dd if=/dev/hda of=/floppy/bootsect.lnx bs=512 count=1
pak vytahni sve originalni instalacni medium Windowsu ... zvol konzoli a napis neco jako
#fixmrb
a potom jakkoliv zkopiruj ten bootsect.lnx primo do C:\
a do c:\boot.ini dopis :
C:\BOOTSECT.LNX="Linux"
problemem asi ale zustane to nahrani konfigurace u grubu:( .... takze bootovani pres NT-loader ti aspon zpristupni ty windows :)
5. 5. 2006 19:20
Nový
Re: mozne riesenia
celé vlákno
swap používám, mám na něj vyhrazeno asi 5 GB
Školení: Linux – Firemní server
Na třídenním školení se naučíte nainstalovat a spravovat kompletní linuxový server do Vaší firmy se všemi základními službami, které potřebujete pro provoz Vaší sítě, firemních emailů a webových stránek.
Podrobnější informace a přihláška