Dobry den,
mam nasledujici situaci - server (pracovni stanici) bezeci na Linuxu v grafickem rezimu a na teto stanici potrebuji spustit nejakeho deamona, aby se na tuto stanici dalo prihlasit z klientskeho pocitace beziciho na Windows a vzdalene ho spravovat v grafickem rezimu. Jedine reseni mne napada VNC, ale radeji se nejprve zeptam tady, zda neexistuje nejake "lepsi" reseni (tzn. nejaka vzdalena sprava s serverem pro Linux a klientem pro Windows, idealne s siforvanou komunikaci). A dalsi dotaz, kdyz uz pouziji jako reseni VNC, jsou nejake veci, na ktere bych si mel obecne dat pozor?
Predem diky za odpovedi.
Vzdálená správa Linuxu z Windows
jan.xxx (neregistrovaný)
13. 6. 2006 16:30
Nový
Xka
celé vlákno
Normálně tunelovat přes SSH X-server. Na WIN to chce putty (konkrétně plink.exe) a Xming (X server pro WIN, který není zavislý na Cygwin). Na rychlé síti funguje fakt super.
13. 6. 2006 16:55
Nový
Re: Xka
celé vlákno
Jen dodam, ze X-Serveru je vicero, ja mel napriklad vzdycky nejlepsi pocit z XWin32, ktery tedy ale ovsem neni zdarma... Pak byl jeste nejaky finsky, ale uz nevim, jak presne se jmenoval. Staci ale pouzit strycka Googleho a zeptat se ho na "X-Server" a treba jeste + "win32"
jan.xxx (neregistrovaný)
14. 6. 2006 7:53
Nový
celé vlákno
Plně s Vámi souhlasím. V práci máme též XWin32. Ale jinde používám Xming. Zkoušel jsem i X z Cygwina, ale to celé prostředí je zbytečný kanón na vrabce.
16. 10. 2008 17:02
Nový
celé vlákno
Presne tak, pouzivam to same http://www.straightrunning.com/XmingNotes/ a jsem velmi spokojen.
13. 6. 2006 17:19
Nový
Vzdalena sprava linuxu z Windows
celé vlákno
Používám NXserver (varianta free-nx pro linux) - není to stále běžící démon, využívá připojení přes ssh démona pro běžného uživatele, až pak se spouští nxserver. Klient pro windows je zdarma ke stažení na serveru fy nomachine. NX server vytváří novou session pro příslušného uživatele. NX je vhodnější pro pomalejší připojení.
Pokud už jsem na počítači s linuxem zalogovaný v Xkách a chci sdílet aktuální desktop, tak používám vnc + ssh tunel. Klienta na windows mám TightVNC. SSH tunel vytvářím pomocí putty (pro windows).
(Nevíte někdo, zda se lze pomocí nx připojit na existující X session - tj. sdílení desktopu?)
Pokud už jsem na počítači s linuxem zalogovaný v Xkách a chci sdílet aktuální desktop, tak používám vnc + ssh tunel. Klienta na windows mám TightVNC. SSH tunel vytvářím pomocí putty (pro windows).
(Nevíte někdo, zda se lze pomocí nx připojit na existující X session - tj. sdílení desktopu?)
Fantomas (neregistrovaný)
16. 10. 2008 11:18
Nový
Re: Vzdalena sprava linuxu z Windows
celé vlákno
Myslim, ze to nejde. Nac taky toto resit v nx, kdyz mame vnc.
OndraZX (neregistrovaný)
16. 10. 2008 21:16
Nový
Re: Vzdalena sprava linuxu z Windows
celé vlákno
Re: (Nevíte někdo, zda se lze pomocí nx připojit na existující X session - tj. sdílení desktopu?)
Jde to - hledej volbu "shadow" - tak se to myslim jmenuje - nejsem si jist.
Jde to - hledej volbu "shadow" - tak se to myslim jmenuje - nejsem si jist.
lapiduch (neregistrovaný)
13. 6. 2006 18:11
Nový
__sprava__
celé vlákno
opravdu jste si jisty, ze potrebujete vzdalene spravovat v grafice (x-kach) ? To musi byt naramne unikatni problem, ze nejde vyresit z prikazove radky...
Teddy (neregistrovaný)
13. 6. 2006 18:26
Nový
Re: __sprava__
celé vlákno
Ono by ma okrem toho aj zaujimalo, coze je to za server ktory musi bezat v grafickom rezime. Holt, ludia "od okien" sa nezapru... :-)
13. 6. 2006 18:29
Nový
celé vlákno
Proto jsem dany stroj nazval v korenovem prispevku spise jako "pracovni stanici"...
13. 6. 2006 18:26
Nový
celé vlákno
No, ono je to lehce komplikovanejsi, pro mne by samozrejme bylo nejjednodussi to spravovat pres ssh, jenze na tom pobezi jedna aplikace, kterou bude spravovat clovek, ktery nema s linuxem ani sajn, takze potrebuje klikatko...
lapiduch (neregistrovaný)
13. 6. 2006 18:46
Nový
celé vlákno
jenze takle riskujete, ze kdyz mu date vnc, tak se proklika nekam, kam nema. Doporucil bych spis napsat skripty a ssh, v pripade hodne velky lamy klientskou aplikaci...
raia (neregistrovaný)
16. 10. 2008 8:54
Nový
celé vlákno
Přesně tak, instalce Oraclu vyžaduje Xka.
Chtěl jsem vás požádat o radu (jsem linuxový začátečník) - mohu se připojit z Windows na Linux (RHEL5), který nemá Xka nainstalována, abych následně nainstaloval Oracle ?
Vlastník serveru (Linux) na něj Xka instalovat nechce.
Díky za jakoukoliv podnětnou radu.
Chtěl jsem vás požádat o radu (jsem linuxový začátečník) - mohu se připojit z Windows na Linux (RHEL5), který nemá Xka nainstalována, abych následně nainstaloval Oracle ?
Vlastník serveru (Linux) na něj Xka instalovat nechce.
Díky za jakoukoliv podnětnou radu.
podlesh (neregistrovaný)
16. 10. 2008 10:33
Nový
celé vlákno
Neni nutne instalovat X server, staci klientske X11 knihovny. To by kazdy rozumny spravce/vlastnik mel povolit.
uživatel si přál zůstat v anonymitě
17. 10. 2008 0:09
Nový
celé vlákno
No a nebo staci vyplnit response file a to by melo fungovat i konzoli
mikr (neregistrovaný)
14. 6. 2006 7:26
Nový
nutná grafika
celé vlákno
instalace netbeans probíhá jen v grafickém modu. To je zatím pádný důvod po grafiku. Instaluju asi 30 stanic, takže se vyplatí si na win spustit Xka a všechny pak udělat odsud
14. 6. 2006 8:00
Nový
Re: nutná grafika
celé vlákno
pouze pokud pouzivate binarni balicek od sunu...
14. 6. 2006 8:00
Nový
Re: nutná grafika
celé vlákno
resp. od netbeans.org
Fantomas (neregistrovaný)
16. 10. 2008 11:17
Nový
Do X z Win
celé vlákno
Bud VNC, ale pak musi byt na servery nekdo prihlaseny a to neni dobre reseni. Nebo pouzit nxserver. Funguje opravdu vyborne, rozhodne neni vubec pomaly, sam jej pouzivam na neprilis rychlem adsl a nemam problem. Tunelovat xdmcp pres ssh je peklo, pokud ty kompy nejsou ve stejne lokalni siti. Na to se vykasli, nx je lepsi. Taky lze hodne veci resit webminem.
Školení: Návrh a používání MySQL databáze

Naučte se používat jednu z nejrozšířenějších databází. Dozvíte se vše potřebné od návrhu až po samotné využití MySQL v projektech.
Školení pro všechny, kteří se chtějí naučit efektivně pracovat s MySQL nebo se v práci s touto databází zlepšit.
Přihláška a podrobné informace