Internet Info, s.r.o. Lupa Měšec Podnikatel Root Zdroják DigiZone Slunečnice Vitalia TopDrive KupDnes Navrcholu NovýTarif Dobrý web Weblogy Woko Jagg Computer.cz SK: MojeLinky

Hlavní navigace

Vlákno názorů k diskusi Adventní kalendář 2006

hislop
hislop (neregistrovaný)
12. 12. 2006 21:25 Nový

vánoce jsou podivný svátek.

drobné nesrovnalosti ve slavení vánoc:

- Ježíš se nenarodil v zimě, ale s nejvetší pravděpodobností na podzim, uprostřed října.

- Vánoce jsou odjakživa oslavou slunovratu a různých pohanských bohů slunka.
Syn obvykle představuje reinkarnaci otce, boha slunka, který umřel ještě před údajným pohlavním stykem se "svatou matkou boží". Nejčastěji umřel, protože ho někdo rozsekal na kusy pro výstrahu ostatním. Jeho žena (a často v příbězích zároveň sestra nebo matka) tělo později poskládala -- a přestože jí jeden kus chyběl (zrovna ten co ho dělal mužem), tak s ním otěhotněla. To proběhlo na pohanské velikonoce (určené sexuální pozicí slunce a měsíce) a odráží se to v našich tradicích. Proutek je symbolem onoho reprodukčního orgánu, polévání je symbolem vyvrcholení aktu, vajíčka jsou symbol plodnosti, podobně jako zajíčci a další blbinky okolo. Stromeček je opět symbol plodnosti a schopnosti přežít tuhé podmínky. Stojí erektovaný a jsou na něm pověšeny "koule". V historii se často pod stromy obětovalo různým podivným bohům a dárky jsou tam především z tohoto důvodu.

No a to nejvtipnější: Nimrod, Semiramis a Tamůz, klasická "svatá" vánoční rodinka se proslavila ještě něčím. Založili Babylon a udělali z něj první totalitní tyranii. Aspoň to o Nimrodovi píše historik Josephus Flavius. A světe div se, socha svobody znázorňuje právě tuto babylonskou "bohyni". Spíš než symbol svobody je to vlastně symbol tyranie.

Přijde mi to jako parodie. Jako kdyby následovníci Ježíše slavili Ježíšovo narození na den narození Hitlera, oblékali se u toho do nacistických uniforem a mysleli si, že je to tak správně. Nedělají to asi proto, že Hitler byl v kontextu historie jenom malý prd. Hitler nebyl až tak mocný parchant, abychom ještě několik tisíc let po jeho smrti oslavovali radostně s dětmi jeho narozeniny. Život je někdy opravdu srandovnější než scifi knížky.
Xerxec
Xerxec (neregistrovaný)
13. 12. 2006 8:36 Nový

Re: vánoce jsou podivný svátek.

Jojo jsou to parodie. A když už jsi narazil na ten nacismus, tak původní a současný význam symbolu hákového kříže. Ale lidé rádi něčemu věří. Je to pohodlné a uklidňující.
hislop
hislop (neregistrovaný)
13. 12. 2006 22:43 Nový

Btw jedním ze znaků té babylonské "bohyně" byla spirála, kterou hákový kříž nápadně připomíná, jenom je v zednářském stylu hranatý, podobně jako logo enron.

A ten nacistický kříž, když se rozebere, taky je v tom troška sluníčka, trošku plodnosti, thorova kladiva, věčného koloběhu, tvořivé manipulace s energií a také myšlenky na nesmrtelnost zbožštělého člověka.
Hitler byl uctívačem oné bohyně tisíce jmen (Aštarta, Osterte, ... Easter). A dnešní elita taky chodí na "Bohemian grove" uctívat babylonská božstva.

Ještě k Hitlerovi: měl ministerstvo pro okultismus, smlouvu s Vatikánem (concordat) a v jeho pozadí byly organizace jako Thule society, britská tajná služba. Peníze do něj rvali například bankéř Warburg, Prescott Bush (děda amerického "prezidenta"). BTW Bushova firma Union Bank byla během války zabavena pro obchodování s nepřítelem v době války (úzké vztahy s nacisty, praní nacistických peněz).

Věřit je pohodlné a uklidňující? Možná. Ale Ježíš by slovo víra viděl spíše jako věrnost. Například požaduje, abychom milovali svoje bližní jako sami sebe. Je to snad pohodlné a snadné? Spíš bych to viděl jako tu nejnepohodlnější věc na světě... :) Zdá se mi být pohodlnější pokrytectví, pokud to někdo neprokoukne (hlavně nebýt přistižen).
r
r (neregistrovaný)
14. 12. 2006 13:01 Nový

Ale lidé rádi něčemu věří. Je to pohodlné

to bych osobně neřekl

a uklidňující.

to jo

;)

Xerxec
Xerxec (neregistrovaný)
21. 12. 2006 16:02 Nový

Proč myslíte, že to je méně pohodlnější než pochybovat?
miroušek
miroušek (neregistrovaný)
23. 12. 2006 1:13 Nový

Protože když Velký Bill (VB) řekne, že M$ W Vista jsou pro mě to nejlepší, a já tomu budu věřit, tak budu vědět, že tomu věří i VB a celá jeho Zákaznická Podpora, a ti mi pomohou moji víru udržet.

Když ale začnu pochybovat, budu muset sobě i okolí dokázat, že existuje alternativa. A jestliže budu chtít na svém počítači pracovat, tak tu alternativu musím i najít.

Tak je 'věřit' pohodlnější? Možná, že najdu cestu, jak si usnadnit práci. Ale kolik energie mě ta nejistá cesta bude stát? Proto lidé rádi věří..

btw. zdá se mi to, nebo M$ má Zákaznickou Podporu a všichni ostatní HelpDesk? Od HelpDesku vím, co čekat. Ale jak mě Zákaznická Podpora podpoří? Půjčí mi snad na dárky? Asi ne. Nejsem zákazník..
Hraesvelgr Odin
Hraesvelgr Odin (neregistrovaný)
13. 12. 2006 22:02 Nový

Jsem rad ze nejsem jediny kdo tohle vi :-) a nedivi se "vzdyt nesnasis krestanstvi, a mas rad ty svy vikingy, tak proc slavis vanoce?" ... :-D
SARS aura:100
14. 12. 2006 12:29 Nový

Preto neznasam krestastvo a hlavne cirkev, pretoze to je sucastne krestanstvo.
Podla mna to co hlasal Kristus pred zhruba dve tisic rokmi ma pramalo spolocne s tym co teraz oslavujeme a uctievame.
Ano, zneuzitiu nabozenstva na mocenske ciele sa zabranit neda, ale aspon nedochadza k prepisovaniu svatych knih a upalovaniu za veci, ktore v onych knihach nie su ani spomenute.

No a co, mozno to bude este horsie, ked dominanciu svetoveho nabozenstva nahradi sekta (rozdiel medzi sektou a nabozestvom je ciste formalny :) zamerne vytvorena na manipulaciu s ludmi a peniazmi...
hislop
hislop (neregistrovaný)
16. 12. 2006 0:51 Nový

takovych organizaci, jak je popisuješ, je tady fůra. Je to tak zamotané, že je opravdu těžké říct, kdo je v té řadě manipulací na vrcholu, protože vrcholoví hráči nemají rádi "slávu".

Jedna taková příkladová organizace jsou zednáři. Viz diskuze u ministerstva pirátění kultury: práce na MK?
xyz
xyz (neregistrovaný)
21. 12. 2006 20:22 Nový

No, stromek jako falický symbol... to mi přijde, nezlobte se, mírně přitažené za vlasy. A ty "koule", to je až pubertální (nebo extrémně nevědomé). Celá tradice stromků je celkem mladá (pochází z protestantského Německa) a baňky ke zdobení ještě mladší. V této době se již posvátným stromům mnoho a mnoho generací moc nevedlo. Jo, a Santa Claus není výsledek marketingových snah, ale zahalená přeoperovaná venuše. Děti si mu v USA sedají na "klín", aby byla zaručena plodnost budoucích generací. ;)

To by mě zajímalo, kdo Vám řekl, kdy že se Ježíš narodil. Ale stejně bych to nepovažoval za podstatné. Třeba v rodině, kde jsem teď nějaký čas v zahraničí bydlel, se udělala jedna oslava narozenin pro dceru a její kamarádky. V létě, na pláži, o prázdninách, prostě to byl prakticky jednoduché. Odchylka od "skutečného" data tam činila u jednotlivých oslavenkyň tuším někam ke třem měsícům. Tak bych nebyl až takový hnidopich.

To, že křesťanství se do značné míry s místnímy kulty a zvyky vyrovnalo tím, že je přeznačilo, není nic objevného a specificky křesťanského. Je to ale až překvapivě účinné. :) A u velikonoc snad i ta data (podle lunárního kalendáře) sedí. :)

Mimochodem, já byl přesvědčen, že proutek není nutně symbolem falickým, ale protože vrba zjara hodně rychle obráží, je sama o sobě dobrým vyjádřením plodnosti. A o tu samozřejmě také při mrskání (vyhánění neplodnosti) šlo. :)