No, stromek jako falický symbol... to mi přijde, nezlobte se, mírně přitažené za vlasy. A ty "koule", to je až pubertální (nebo extrémně nevědomé). Celá tradice stromků je celkem mladá (pochází z protestantského Německa) a baňky ke zdobení ještě mladší. V této době se již posvátným stromům mnoho a mnoho generací moc nevedlo. Jo, a Santa Claus není výsledek marketingových snah, ale zahalená přeoperovaná venuše. Děti si mu v USA sedají na "klín", aby byla zaručena plodnost budoucích generací. ;)
To by mě zajímalo, kdo Vám řekl, kdy že se Ježíš narodil. Ale stejně bych to nepovažoval za podstatné. Třeba v rodině, kde jsem teď nějaký čas v zahraničí bydlel, se udělala jedna oslava narozenin pro dceru a její kamarádky. V létě, na pláži, o prázdninách, prostě to byl prakticky jednoduché. Odchylka od "skutečného" data tam činila u jednotlivých oslavenkyň tuším někam ke třem měsícům. Tak bych nebyl až takový hnidopich.
To, že křesťanství se do značné míry s místnímy kulty a zvyky vyrovnalo tím, že je přeznačilo, není nic objevného a specificky křesťanského. Je to ale až překvapivě účinné. :) A u velikonoc snad i ta data (podle lunárního kalendáře) sedí. :)
Mimochodem, já byl přesvědčen, že proutek není nutně symbolem falickým, ale protože vrba zjara hodně rychle obráží, je sama o sobě dobrým vyjádřením plodnosti. A o tu samozřejmě také při mrskání (vyhánění neplodnosti) šlo. :)