Téma 22. týdne: Jak jste se dostali k Linuxu?
Téma 22. týdne: Jak jste se dostali k Linuxu?
Proč jste vy zvolili Linux? Jaké byly vaše důvody? Začínali jste přímo na něm nebo jste přešli z jiné platformy? S jakými dalšími operačními systémy jste se setkali?
Tucnaci
celé vláknoproc: emulator MIPS mi na NT nebezel
proc MIPS: ucili jsme se ve skole, jak psat OS, a to na cvicnem OS Nachos, ktery bezi prave na MIPS.
jak doopravdy: sehnal jsem si RH6.2
proc doopravdy: IIS vs. apache, ASP vs PHP, WinRoute vs ipchains, postfix vs Exchange... staci ?
:-))
celé vlákno:-)))
Re: :-))
celé vláknoviry
celé vláknoNebylo to lehké, ale bylo to zajímavé
celé vlákno1998 - Monkey Mini Linux (distribuce spouštějící se z adresáře LINUX na FATce) - zvláštní, ale bez jakékoli literatury naprosto k ničemu
1999 - Red Hat Linux 5.1 + kniha Používáme Linux (již tehdy poněkud stará, ale pro začátek stačila)
1999 - Red Hat Linux 6.0, první úspěchy s provozem X-Window a KDE 1.0 (ATi RAGE 128 nepatřila k tomu nejlepšímu, co by bylo dobré provozovat v Linuxu (dnes jede samozřejmě OK)
2000 - první bližší setkání s GCC pod Linuxem (pod DOSem jsem ho měl ale radši :-), první instalace programů ze zdrojových textů, zejména (tehdy monolitické) Wine, v Linuxu mi jde pouštět hudba a StarOffice
2001 - první pokusy s Apache, zpočátku bez PHP, poznávám překlady jádra, stále Red Hat, 6.2-7.0, mezi tím na chvilku Mandrake
2002 - první pokusy s TeXem, ale hlavně pod Windows, v Linuxu málo, Apache+PHP+MySQL (Windows i Linux), první vypálené CD pod Linuxem, hrátky s TrueType fonty a s tiskem (GhostScript)
2003 - další pokusy s programováním pod Linuxem, ale nic slavného, první kroky k vytvoření spouštěcího CDčka, překládání programů a jádra mi připadá čím dál tím více normální, své programátorské pokusy i veškerou ostatní činnost postupně přesouvám do Linuxu (před tím 99% pod Windows), ale je to zatím stále Red Hat, 7.3, 8, 9, FC 1, instalace Wine, pokusy se sítí, ALSA, Red Hat se mi už nelíbí a chci něco jiného (Debian, Slackware, dokonce FreeBSD, ale zůstal jsem u Red Hatu), koncem roku jsem narazil na Linux From Scratch
2004 - zkouším kompilovat Linux From Scratch a zjišťuji, jak je to pěkné, když si systém postavím sám, průběžně upgraduju programy, kombinuju nastavení, přecházím na jádro 2.6, instaluji první server a vytvářím první spouštěcí CDčko s Linuxem, které kupodivu funguje, ale jenom někde (Pro zajímavost: ftp://metadoom.no-ip.org/BootDisk/bootdisk.iso.bz2, ale používat se to stejně moc nedá).
2005 - LFS se mi stále líbí, i když je jeho instalace pracná. Poskytuje mi volný prostor k experimentům všeho druhu. Neznamená to ale, že by se nedal použít např. k práci do školy. Windows používám občas ve škole a vyjímečně doma. Instaluji IE 6 a další užitečné programy do Wine, a to převážně pro zábavu.
Re: Nebylo to lehké, ale bylo to zajímavé
celé vláknoInstaluji IE 6 a další užitečné programy do Wine, a to převážně pro zábavu.
Tohle me zajima. Povedlo se vam nainstalovat MSIE do wine bez pritomnosti Windows nekde na disku? Chvilku jsem to zkousel a podle ruznych diskusi to jde dobre s Windows na jinem oddilu disku, ale melo by to jit i zcela bez nich. Mne se to zatim bohuzel nepovedlo, takze nejake howto by se siklo...
Predem diky.
celé vláknoP.S.: Ještě jsem rozjel českej MS Office 2000 (konkrétně Word a Excel), ale OpenOffice je stabilnější.
celé vláknoInstalace IE pod wine
Stahnout DCOM98 a nainstalovat
WINEDLLOVERRIDES="ole32=n" wine dcom98.exe
pak zazalohovat /.wine/config a misto toho tam zkopirovat obsah souboru configie6setup.tgz
nainstalovat ie..
wine ie6setup.exe
potom flaknout do registru obsah ie6reg.tgz
spustit..
regedit ie6-icw.reg a wine ie6.reg
a pak nahradit wine config
confignew.tgz
Pak spustim ie pres
wine iexplore.exe
celé vláknoRe: Nebylo to lehké, ale bylo to zajímavé
celé vlákno/etc/samba/smb.conf
[global]
netbios name = muj_server
workgroup = jakasi_skupina
os level = 64
preferred master = yes
domain master = yes
local master = yes
security = user
encrypt passwords = yes
domain logons = no
username map = /etc/samba/smbusers
passdb backend = tdbsam
[homes]
comment = Home Directories
browseable = no
writable = yes
Podstatné je, aby byly počítače ve stejné skupině (jakasi_skupina). Potom je potřeba, aby uživatelské jméno použité ve Windows 98 bylo také v Linuxu, totiž v /etc/passwd. Lze také použít soubor /etc/samba/smbusers). Do něj se pak napíše něco jako
uzivatel_linuxu = uzivatel_linuxu ja_nevim_neco_jineho uzivatel_windowsPak
uzivatel_linuxu je přihlašovací jméno do Linuxu a uzivatel_windows je přihlašovací jméno do Windows 98. Novější verze woken už tak omezující nejsou, dokonce je možné zadávat cestu k počítači přímo pomocí IP adresy, takže se pak dostanete na Sambou exportované disky odkudkoli na světě. (Ovšem teoreticky, toto platí jen pro místní síť. Aby to platilo pro celý internet, je třeba použít VPN, ale to už se dotazu moc netýká.)
AIX
celé vláknoPrvni byl kvuli OpenGL
celé vláknoJedine, co mi na Linuxu nefunguje, je muj digitalni fotak. S jadrem 2.4 jede v pohode, s 2.6 je problem nekde v usb-ohci. Pro tyto pripady mam po ruce stary Knoppix, ve kterem si fotky stahuji. Je to opruz, ale lepsi reseni zatim nemam.
Nekolik lidi jsem k pouzivani Linuxu presvedcil take. Jen jeden se vratil zpatky k Windows, protoze nemohl hrat hry.
Re: Prvni byl kvuli OpenGL
celé vláknoRe: Prvni byl kvuli OpenGL
celé vláknoAle "na experimenty bylo malo casu"? Na VS? Od toho preci ta VS je, ne??
No, ale jeste ze se cas nasel :-)
celé vláknoJiste, privydelavat si je take dulezite, zvlast ve vyssich rocnicich :-) Ale zase se to nesmi prehanet, to se pak vyskytuji nazory ze "VS je k nicemu".
celé vláknokupodivu prave kvuli hram ;-)
celé vláknoRe: kupodivu prave kvuli hram ;-)
celé vláknoShodou okolnosti bezel na Ultrixu nebo necem hodne podobnem i jisty MUD, kteremu jsem se v te dobe take 'tak trochu' venoval. Potom, co nas z onoho stroje vyhodili (tusim mimo jine po intervenci jisteho pana z VSE, ktery proslul tvrzenim, ze pocitace nejsou na hrani), nezbylo nic jineho nez odmigrovat na neco divneho, co se jmenovalo Linux. Chovalo se to dost podobne a jeden z mych kamaradu to mel i na desktopu. Tak jsem se s tim postupne a dosti bolestive zacal seznamovat i bliz. V prubehu civilni sluzby jsem nezodpovedne namisto zametani skladu premigroval hlavni firemni databazovy server z SCO OpenServeru na Redhat - a uz nezbylo nic jineho nez se tomu vsemu venovat opravdu dukladne.
Timto tedy prohlasuji, ze nazory pana Vopicky se v praxi nepotvrdily, cimz je muzeme spokojene zalozit do archivu dejin.
primitivni osobni pohnutka :)
celé vláknona jare 1999, coby vyjukana prvacka na MFF, jsem se zamilovala do Dana Krale, a protoze on tenkrat vsem ze sveho okoli na pozadani instaloval Linux, tak jsem to samozrejme musela mit taky. No a nejak uz mi to zustalo :) (na rozdil od danofilie, nastesti).
Z nudy
celé vlákno- zacalo to RedHatom davno pradavo (okolo r.2000 z casopisu), ktory ani nenabehol.
- dalsi pokus Suse (z casopisu live-verzia, nebolo to ono
- CorelLinux - ten bol prvy, ktory vyhovel, bohuzial ho prestali podporovat
- Mandrake 8.2
(toto stale v rokoch 2000-2001 so mnou absolvoval i moj otec
- zase pokus o Redhat (zase nenabehol) a zase navrat k Mandrake
Odvtedy mame Mandrake a sme spokojni (uz MDK 10.1). Pouzivam ja, otec (teraz dochodca) a sestra (prave maturuje). Ja sa dosyta vyhram s farbickami, skriptami a inymi blbostkami (stale je co objavovat) a system je rozhodne stabilnejsi, nehovoriac o prehravani videa na PC, ktory by bol inak asi v srote.
jednoduchost a funkcnost
celé vláknokazdou chvili se muselo reinstalovat a pritom funkci
system se vsemi nastroji (tex, cslatex, spousty ovladacu) vyzadoval
takrka cely den prace a dobre fungoval nejvyse 1-2 mesice
a jakz-takz nejvyse 1/2roku-rok.
pak'sem zkusil rh6.0 a nadchla me jednoduchost spravy,
stabilita, rychlost instalace - cca 1/2 hodiny na plne funkci
system (vcetne toho tex-u apod). kamarad mi pak vypalil
winWP, ale to nemelo sanci konkurovat v te dobe jiz rh9.0
a navic browsit kolejni sit v XPpro bylo neprekonatelne utrpeni.
Nakonec,'sem downgradoval winXP zpet na win98 (kvuli jedne
encyklopedii a 2 hram). ted win98 skoro nepouzivam,
nepodarilo se mi tam rozchodit uspokojive tv-kartu,
blbne mi tam tiskarna a pripojeni na internet 'sem windowsum
radeji uplne zatajil.
rychlost, stabilita a jednoduchost spravy mi prijdou
naprosto vynikajici (upravy tajemnych a nic nerikajicich
klicu v registru mi nikdy nesly) a kdo jednou zkusi psat
v TeXu v editoru kile, ten uz nikdy do windows nechce
zpatky (teda pokud je datleni v TeXu jeho denni
chlebicek :). Gimp, digikam a spostu dalsiho bych ve win
uz ani neumel nahradit
(nelegalni soft uz nepouzivam)
kupodivu i pritelkyne byla rychle zlakana na eye-kandy vzhled
KDE3 a ted po roce'sem ji na jeji vlastni zadost zrusil
multi boot do win (ma ted mdk).
Na popud stricka Billa
celé vláknoRe: Na popud stricka Billa
celé vláknoMůj příběh
celé vláknoRe: Můj příběh
celé vláknoJinak na tomhle kompu jsem poprve zkusil linux RH 6.1. Vysledkem byl vyhoreli monitor a rozdrbana disk.... kazdy jednou zacinal.
Re: Můj příběh
celé vláknoRe: Můj příběh
celé vláknoPresne uz nevim, jak jsem se dostal k dalsimu kroku. Mozna jsem chtel proste vyzkouset neco noveho. Myslim, ze jsem chvili zkousel Slackware, pak SCO Unix a po zjisteni, ze v SCO Unixu nejsem takovy root jako v linuxu (nejaky explorer me nepustil do nejakeho direktorare) opet Slackware. To byla Verze 3.2 a bylo to 20.01.1998 (odhaleno podle nejakeho timestampu na disku ...). Vyzkousel jsem si prvni C programy (napr. loader assembler kodu, ktery s pomoci podmineneho vypadku stranky dokazal, ze jsem na ringu 3), zaridil ucty vsem moncicakum (at z toho taky neco maji :-) - ale zahy jsem zjistil, ze hrat si s pravy jen pro hrani s pravy je v linuxu jeste vetsi nuda nez v kamaradove novellovskem serveru, na ktery jsem se na par hodin dostal v labu) ....
Pochopitelne jsem tahal vsechno domu na disketach, takze nez jsem se dostal k tahani Xek, byla uz verze 3.4 (kernel jsem si prelozil uz predtim, jednalo se o 2.0.30). Ten rozdil jsem s klidem ignoroval, bez problemu to fungovalo.
Dalsi upgrade slackware jsem nejak nemohl najit, tak jsem pokracoval v updatovani LFS stylem - tedy stahnul jsem si zdrojaky a prelozil. Postupne jsem dale pronikal do nitra linuxu, udelal prvni ovladace zarizeni (pochopitelne typu hello world) a stale mene a mene prepinal do woken ...
Dale jen ve zkratce: 3.11.2001 - na jiny pocitac nainstalovan Debian (potato, kratce pote prechod na woody). Nezname datum - nainstalovan Slackware 8.0, nicmene porad mi pripadal horsi nez rucne vypiplane Slackware 3.4. 5.3.2004 - prvni instalace Gentoo. Pote jsem zjistil, ze Gentoo mi zcela vyhovuje a pomalu jsem ho dostal do stavu, ze je lepsi nez vypiplany slackware (o vetsi bezpecnosti nemluve). Na druhou stranu, mista v partition table je malo, takze od instalace az do ted stale bezi v chrootu :-) (s pomoci scriptu na nastartovani sluzeb).
Co se HW tyce, rovnez jsem verny AMD, takze za K5 nasledoval Duron (kvuli cena/vykon) a pote Athlon 64 3000+ (vydel jsem instrukcni sadu IA64 - kdyz chci 64bitovy pocitac, musim zustat u AMD ... i kdyz, pry uz i Intel dela CPU s instrukcni sadou AMD64 ...).
Re: Můj příběh
celé vláknoNormalni je UNIX
celé vláknoRe: Normalni je UNIX
celé vláknoLinux jsem poprve .....
celé vláknoRe: Linux jsem poprve .....
celé vláknoJinak pred tim jsem zkousel vsechno mozne od Pygmy linuxu, nejakeho dema BeOSu, cehosi live (asi brutalware).
No a potom to byl RH7.2, na skok 7.3, LFS3.3, LFS4.0, Slackware a soubezne s tim experimenty s freebsd ;)
Moje cesta k Linuxu
celé vláknokvantovky a přitom nám ukazoval nějaké programy pro výpočty struktur molekul.
Přitom se vztekal, že musí ty programy překládat pro DOSový řádek ve Windows NT,
když sám používá v práci nějaký Linux.
V té době jsem si myslel, že Linux je nějaké grafické prostředí pro Windows :=)
Pak jsem si sehnal nějakou literaturu a zhruba rok jsem si o tom jenom četl,
jediný okenní manažer, který byl tehdy zmíněn v knize byl fvwm.
Teprve pak jsem si sehnal svou první 486 a na ní instaloval svůj první Red Hat
Linux. Pak jsem zkoušel i Debian, Slackware, Suse a nakonec jsem zůstal u Debiana.
Uz to bude nejaky patek
celé vláknoLinux udelal za tech par let co ho pouzivam milove kroky a ted uz bych jej klidne doporucil i "beznemu" uzivateli.
Mnoho zdaru!
Marek
moja PC cesta
celé vláknoPrvy moj slusensjsi styk s Linux-om bolo, ked som prerabal Win NT riadiaci system na karte, co mala ovladace len pre jadro 2.0.x(vyrobene na 2.0.6 a testovane na 2.0.38 na Red Hat 5.2) v roku 2001. vtedy som pouzil Red Hat 5.1 s 2.0.36, ku CD ktorej som sa dostal. Programoval som v Xlib-e(kreslenie) a Xaw(athena widge set), neskor som pridal OpenMotif na dialogove okna, koli potrebe opvladat ich bez mysi v priemysle, potom som robil v RT Linux-e, kde su programy ako moduy jadra a Linux jadro je len idle task Realtime exekutivy - tam je Slackware 9.0 (max. patch pre jadro na RT linux je na 2.0.30) rovnako ako na router-i, ktory som zdedil, na deskope mam MDK 9.0,kde bol povodne RT linux a dalej som este skusil SUSE na web masine.
Musim uznat, ze Unix myslenie mi sedi ovela via ako Windows
Realne som
Jako slepy k houslim
celé vláknoPracovni stanice v pocitacovych ucebnach nebyly zadne vykonne stroje, Widle se na nich spis plazily nez sly, tudiz na vetsine stroju byl dual boot DOSu s Linuxem. Tech par Windowsovych PC bylo v kuse obsazeno parany, nejcasteji kamarady nasich sysadminu :-) kteri tam drtili nejaky Doom, ci co.
Kdyz chtel clovek treba jen mailovat svym pratelum resp. kecat s nima pres IRC a mel uz plny zuby osklive modre obrazovky DOSu z hodin programovani, naucit se delat v Linuxu byla vice-mene nutnost.
Na vysce jsem si v prvaku konecne nasetrila na vlastni pocitac, a jelikoz mi prislo zbytecny investovat penize do neceho, s cim vlastne ani poradne neumim delat, bylo to jasny: nainstaluju si tucnaka :-) Jelikoz muj tehdejsi spolubydlici delal s Mandrakem, doporucil totez i mne. Na tu prvni instalaci si pamatuju dodnes: na kazdou moji otazku ve stylu "A co mam ted delat ?" existovala genericka odpoved "Vsak to tam mas napsano, tak si to precti." Mandrake 8.0 uspesne nabootoval, prezil vymenu sitovky, pak jeste nekolik upgradu, az prisel Installfest 2003.
Jelikoz jisti jedinci, co meli predvadet ukazkovou instalaci Debianu (zdravim NeXTa a Joea) na toto nesehnali vhodny pocitac, rozhodla jsem se jim svoji mashinu k teto bohulibe cinnosti zapujcit (po ujisteni, ze kdyz se mi Deb nebude libit, muzu ho samozrejme smaznout a dat si tam zpatky Mandraka). No, a od te doby uz Debian na mem pocitaci zustal. Pokud jej kdy neco vystrida, tak to bude nejspis OpenSolaris
And that's all, folks
Re: Jako slepy k houslim
celé vláknoSam jsem zacinal v roce 1997/1998 na nejakem RedHatu z knizky Linux - Internet server (od Pavla Satrapy), kterou jsem si koupil vlastne omylem - shanel jsem tehdy nejakou knihu o MS Personal Web Server :-). Vzdycky se mi styskalo po prikazove radce z DOSu a tak me to docela uchvatilo. Pak SuSE z nejakeho casopisu a nasledne uz Slackware. Od verze 7.0 (tj. asi 2000) jsem sam sebe zacal povazovat za uzivatele :-).
Pokud by se pocital i UNIX, pak jsem jej mel na kazete k SHARPU uz nekdy na zacatku 90tych let :-D. Co to bylo za UNIX si dnes uz nevzpomenu :-(. SHARPA jsem tehdy koupil od profesora na sredni skole vcetne kazet. Hodne dlouho mi tehdy trvalo, nez jsem pochopil, co to vlastne je - do te doby jsem znal pouze Didaktik a BASIC.
celé vláknoRe: Jako slepy k houslim
celé vláknopreto ma veeelmi prekvapila veta:
"Pokud jej kdy neco vystrida, tak to bude nejspis OpenSolaris"
Katarina! Ty si zrejme zamestnana v Sune a tu mu robis reklamu!
Fuj!
celé vláknoV Sunu opravdu zamestnana jsem, ale delat mu verejne reklamu, to je asi to posledni, na cem mam zajem. Nicmene, jak jsem denne v praci konfrontovana s tim, jak veci funguji v Solarisu a jak v jinych OS (Linux, Windows), jsem o jeho kvalitach presvedcena cim dal, tim vic. A zdaleka nejsem sama, tento nazor sdili spousta mych kolegu, u kterych je to predevsim dusledek bohatych zkusenosti s timto operacnim systemem a nikoliv projev loajality k zamestnavateli.
Co mi ale dela trochu vrasky, je hardwarova kompatibilita Solarisu s platformou x86. Holt, notebook 'sparc-inside' stoji tolik, co mensi auto a rozchodit Solaris na x86 je a asi dlouho jeste bude netrivialni ukol. Ale doufejme, ze se to s otevrenim zdrojoveho kodu uz bude jenom zlepsovat :-)
celé vláknoZ pohodlnosti
celé vláknoLinux in nutshell
celé vláknoRe: Linux in nutshell
celé vláknoRe: Linux in nutshell
celé vláknoUnix, POSIX, Plan9 od Skočovského je spíš takový pohled na principy *nixu. Jádro, procesy, soubory, filesystém, znaková a bloková zařízení, roury, sockety a k tomu spousta ukázek v C (teda ty jsou místy dost s chybama, ale na představu o fungování je to moc dobré). K Plan9 je tam vzhledm k době vzniku toho dost málo, ale je z toho vidět kam se to má ubírat. Na jedné straně je to hodně technické a na druhé straně samá filosofie a celkově dost obtížné čtení.
my story
celé vláknoRe: my story
celé vláknoRe: my story
celé vláknov 96 na gymnaziu
celé vláknoBrat si nainstaloval doma freebsd kvoli nejakemu projektu. Tak chvilu som si skusal figle doma, a nasledne proboval v skole. Potom, ked sa bratovi projekt skoncil, supol som na masinu rehata miesto freebsd. Od r. 2000 mam vlastny komp a bezim na nom slacka + rh/fedoru .
Takze ja som vadny, u mna ten proces bol opacny. Najprv linux, potom windows. Ale ten linux ma chvalabohu neomrzel.
Mně prostě štvaly Windows 98.
celé vláknoRe: Mně prostě štvaly Windows 98.
celé vláknoNic jiného jsem neznal...
celé vláknoRe: Nic jiného jsem neznal...
celé vláknoLinux jsem tehdy našel při pátrání po nějakém UNIX-like systému. Z práce jsem byl zvyklý na IBM OS, RSX11 a později UNIX. DOS mi připadal jako hračka a ani nezáleželo, jestli tam byly nainstalované Windows nebo ne.
Re: Nic jiného jsem neznal...
celé vláknoOd NetBSD k Linuxu
celé vlákno(No flames, please; *BSD systemy jsou dnes pravdepodobne uplne nekde jinde. I kdyz co tak slysim, tak u NetBSD ten dost uzavreny vyvoj zustal, a Linuxu ten "zivelny" vyvoj taky).
-Yenya
Problemy s WIN95/98 a chybejici nastroje
celé vlákno- win95/98 se vzdy po cca 2 mesicich odporoucely a NT 4.0 mi nesly nainstalovat
- pod win nebezely plnohodnotne tyto programy:
A. Kvalitni moderni cesky TeX
B. LyX
C. Webserver (PHP+APACHE)
a ted nevim co jeste. Tedy ony nejak bezely ale byla to spise nouzova reseni.
- zvedavost
Prvni Linux byl RH, neco kolem verze 6.2 Na tom jsem se naucil zaklady. Pak jsem presel na verzi 7, ze ktere ovsem opet zpet na 6.2, nebot 7 byl celkem shit. Takze jsem dost dlouho pouzival verzi 6.2
Jak šel čas pořídil jsem si Windows 2000 a poté XP. Souběžně s tím se téměř všechny programy dočkaly plnohodnotného Win Portu. Linux jsem přestal používat, neboť padly všechy důvody co mi vadilo na Windows.
No a před nedávnem jsem si nainstaloval Suse. Občas se do toho naloguju ale celkově mi vyhovuje více windows XP. Používám ovšem ve Windows programy jako TeX (fptex) apache + php, emacs, vim, gimp, firefox, openoffice.
V linuxu mi bouzel narozdil od windows nebezi vypalovacky, intrerni ani externi a nerozjel jsem pripojeni na net pres mobil. Jsem casove dost zaneprazdneny takze dlouhe vyhledavani jak co nastavit neni to prave pro me.
Linuxu ale fandim!!!! Za cas to mozna bude plnohodnotna desktop nahrada windows. Na serveru je to urcite jednicka.
GNU/Linux
celé vláknomůj postup a vývin :)
celé vláknoMonkey
celé vláknoPo čase jsem koupil CD RedHat 5.1, nainstaloval a používal. A od verze 7.x (nevim přesně) jsem přešel na Slackware 7.1. Instalace se už povedla.
Snažil jsem se vyskoušet co nejvíc distribucí, i konkurenční FBSD a OBSD, ale stejně mám teď na počítači Slackware 10.1.
*NIX
celé vlákno/proc > Chtel jsem se naucit neco jineho
~/.history > - Zacatek SuSE - nasledovne RedHat, Mandrake, Debian
- Pozdeji Slackware (Gotta love that distro)
- Dnes NetBSD
P.S Je jedno proc :) hlavne ze sme se k tomu dostali !
Abych se neflákal
celé vláknoPo zahájení studia jsem se musel s linuxem chtě nechtě potkat - předmět Úvod do UNIXU a TCP/IP. Možná až u zápočtu jsem pochopil sílu příkazového řádku. Zadání testu bylo převod jakési binární databáze do textové podoby skriptem v bashi. Už fakt nevím jak, ale nějak se mi to povedlo upatlat...
Svůj další (současný) počítač jsem si pořídil minulý srpen a od počátku na něm bydlí linux, ale jenom jako vedlejší OS vedle XP. První linux, který jsem si pořídil na svůj stroj byl MDK 10.0, ale jako uživatel navyklý na Billovy OS jsem každý problém řešil reinstalací, což naštěstí u MDK není zas tak velký problém. Nicméně linux jsem bootoval jenom za účelem hraní si s něčím novým, k normální práci jsem pořád používal XP - a taky samozřejmě na hry.
Zlom nastal před letošním zkouškovým obdobím (leden/únor), kdy jsem si jako skoro každý den nějakým vrtáním do konfiguračních souborů svůj MDK odstřelil, při následné instalaci se mi povedlo odstřelit i XP (naštěstí). Protože se ale, jak jsem psal, blížilo zkouškové, na instalaci XP jsem se vykašlal, abych se zbavil pokušení v podobě Call Of Duty apod. Stejně jsem se ten linux chtěl pořádně naučit a nejlepší způsob (podle mě) je nemít jinou možnost, než přijít na to, jak se ta která věc dělá v linuxu.
Pro jistotu jsem se vykašlal i na Mandrake a zkusil Gentoo, které mi od původní instalace vydrželo doteď a jsem s ním spokojený. Velký rozdíl oproti MDK je ten, že když si něco rozdrbu (stává se často), tak představa reinstalace Gentoo mě děsí natolik, abych se radši snažil problém odstranit normální cestou.
XP už tedy nemám, jediné co po nich zbylo, je 160GB partition s FAT32, která mě čím dál víc štve. Až přijdu na to, jak ji jednoduše převést na ReiserFS bez nutnosti zálohovat data, tak zmizí i poslední památka na Windows na tomto počítači... Windows never more :)
Re: Abych se neflákal
celé vláknoRe: Abych se neflákal
celé vláknoDisk /dev/sda: 200.0 GB, 200049647616 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 24321 cylinders
Units = cylindry of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Zařízení Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 1 3485 27993231 83 Linux
/dev/sda2 3755 24321 165204427+ f W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda3 3486 3754 2160742+ 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda5 3755 24321 165204396 b W95 FAT32
Navíc bych se rád pro vždy jednou zbavil té extended partition a vyrobil místo toho primární - půjde to výše popsaným způsobem udělat. Díky za rady
P.S. Protože jsme tady dost OT, tak kdyby mi ještě chtěl někdo poradit, tak lze na "petr - tečka - uzel - at - centrum.cz"
celé vláknodd if=/dev/sda5 of=/dev/sda2
To jsem si právě teď vymyslel a nikdy jsem to nedělal. ;-) Ale ten postup, co jsem nastínil výš, by fungovat mohl. Přímý převod FAT32->reiserfs asi ani není možný (nevím). V případě nedostatku místa by se taky hodilo smazat swap - každý GB se může hodit. Pak se tam dá snadno vrátit.
celé vláknoJeště poznámka k Partition Magic (okenní verze) - moje jediná a poslední zkušenost s ním je taková, že když jsem se pokoušel převést extended partition FAT32 na primary, tak Widle zatuhly a hádejte co se stalo s daty :/. Pravda, možná za to nemohl PM, ale Widle, nicméně mi to bylo upřímně fuk.
Ještě jednou díky za rady, Petr
celé vláknoOd SunOSu k Linuxu
celé vláknoJeden stroj na pět lidí byl přeci jen málo, a tak jsme hledali možnosti, jak svůj unixový park rozšířit. Nejdřív jsme si pořídili Xenix (kradený - no fuj!) na 486 a další krok byl samozřejmě Linux (nejdřív taky na 486). Pamětníci, pomozte mi odhadnout, kdy to bylo! Od začátku jsme používali Slackware, zatímco kolegové na mat-fyzu měli Yggdrasil a později přešli na RedHat.
Stáhnout celou distribuci na diskety a pak je přechovávat nebylo jen tak, a proto jsem se při upgradu rozhodla objednat si CD-čka přímo od Patricka Volkerdinga. Ještě je mám schované. Tenkrát Slackware ještě neměl číslované verze, na krabičce je napsáno Linux Slackware 96 a jako logo má takového roztomilého ptakopyska. Podle toho soudím, že ten první Linux mohl být z roku 95 nebo možná 94.
Taky si vzpomínám, jak jsem se pokoušela nějaký Slackware nainstalovat na naše první Pentium (S-90, taky ho ještě máme schované, ze kdy může být?) se SCSI disky a musela jsem kvůli tomu z nějaké americké základny stahovat modul pro ty disky, protože ten, co byl přibalený ke Slacku, nefungoval. Tenkrát jsem poprvé (a doufám že naposledy) kompilovala jádro.
Následně jsem si pořídila Linux i domů, abych si mohla nosit domů práci, a dodnes používám Slackware, protože jsem líná učit se něco jiného.
Re: Od SunOSu k Linuxu
celé vláknoMam pocit, ze niekto sa tu boji kompilovat jadro !
Mozes mi prosim Ta vysvetlit preco ???
Ja updatujem/kompilujem jadro na servroch hned ako sa objavi
nova verzia, pripadne nejaky patch, t.j,. nezriedka aj niekolkokrat
tyzdenne. Pokladam to za trivialne jednoduchu cinnost ... ved kompilaciu (nastastie) robi kompilator, nie ja!
Naozaj tazka bola kompilacia zdrojaku v assembleri do kodov
pre procesor v casoch "kufrikovych" pocitacov (i8048, i8051) !!!
Normalni nahoda
celé vláknopak me trochu zklamal Monkey Linux, tak jsem si vyprosil
od taty Red Hat 5.1 v originalnim baleni (i s priruckou).
Ten ale na Cyrix 486 moc nebezel a ani telefonicka podpora
nic nezmohla (ten chlapek byl asi taky zacatecnik :-).
Takze to prvni co jsem se naucil byla kompilace jadra,
podotykam ze jen s vedomostmi z CHIPu. Takze potom
uz to slo raz na raz. Pres vsechny mozne Red Haty
jsem dosel az k 7.1, pak jsem si stahnul Debian,
ten me nadchnul a nakonec uz nestihal pobirat moje vsetecne
zasahy a tak jsem si udelal svuj Cesium Linux (to je jako
LFS, ale trochu jiny system kompilace a navic jsem ho delal
na komponentech LFS 6.0 pul roku pred tim nez LFS 6.0 vyslo).
A duvod? Uzasna logika systemu, stabilita, rychlost... netreba pokracovat.
Akorat me vydesila hlaska meho spoluzaka, ktery se ptal kde
je v tom adresarovem stromu slozka Program Files... a kde jsou disky...
a nedokazal vydychat ze v Linuxu jsou disky namapovany na adresare a ze je
to daleko logictejsi, a vubec...
Tenkrat poprve...
celé vláknoAle kdyz mi bylo 15, dostal jsem ji. Starou masinu Pentium 100MHz. Chudinka mela jenom 1GB disku a 16MB RAM. Nejdiv nainstalnuti W95. Porod. Pak vyzouseni rude vasne Red Hatu 6. Masina bezela rozkosne pomalu. Pak bratrova operace. Gentoo. Slusna rychlost, krasny prostredi, zustal jsem u nej.
Bylo mi 16 let, kdyz jsem si na ni poprvy vrznul. Na novy klavesnici s novym(ale starym) compem. P3 450MHz, 384MB RAM, 80GB disk, TNT2 a 15" LCD je krasa. Dalsi bratrova operace se zdarila. A tak jedu na Gentoo a KDE 3.x uz rok a nestezuju si. Mam taky Wokna 98 ale budu je asi muset po roce opet provetrat, aby neshnili. Jinak nejsem Linux machr, takze myslim ze je linux pro daleko sirsi verejnost, nez jak je obecne znamo...
ciao!
Zdarma a legálně
celé vlákno(asi) 1990 až 2004 - dos, windows (3.1 až XP); možná jsem občas zaslechl, že existuje něco jako Linux, ale nezajímám se
červen 2004 - vím, že nějaký Linux existuje, nezajímám se
červenec 2004 - viděl jsem Linux z dvoumetrové vzdálenosti (na bráchovým počítači na vedlejším stole), nezajímám se
září 2004 - říkám si, že ten Linux budu muset někdy zkusit, popřípadě přejít na něj. Hlavní důvody plánu přejití: je zdarma a legálně, je bezpečnější. Také často fandím druhému místu (posílení konkurence = zlepšení produktů). Protože jsem si říkal, že někdy na ten Linux třeba přejdu, proto jsem začal používat OpenOffice.org, Firefox a Thunderbird. Věděl jsem, že když si na ně zvyknu, budu je mít i na Linuxu (čímž bude přechod snazší).
říjen 2004 - S časopisem mi na DVD přišel Mandrakelinux 10.0; někde jsem četl, že je jednou z nejlepších distribucí pro lidi přecházející z Windows. Rozdělil jsem na svém notebooku disk a nainstaloval ho. Se spoustou věcí jsem bojoval, občas hledal na netu. Ale některé důležité věci mi nejely, a tak jsem používal hlavně Windows. Linux jsem používal málo - nechtělo se mi pořád přebootovávat.
listopad 2004 - Z FTP jsem si stáhl novou verzi Mandrakelinuxu (verze 10.1), kde slibovali zlepšenou podporu notebooků. Konečně mi jely obě myši zaráz (jak externí, tak touchpad). A to nejdůležitější: díky návodu v manuálu k MDK 10.1 se mi podařilo doma rozjet připojení přes bluetooth a GPRS. V ten moment nebránilo nic tomu, abych jako hlavní systém používal Linux. A tak se stalo.
prosinec 2004 - Windows jsem poslal do háje. Zabíraly místo, lákaly mě k: "Něco ti nejede v Linuxu? Neřeš to, nabootuj do Windows". Takhle když mi něco nejede, tak buď to oželím, nebo se s tím porvu.
Takže už něco málo přes půl roku používám prakticky pouze Linux. Momentálně mám Mandrivu Limited edition 2005.
Jen doplnění: Když jsem s ním začínal, někdy v tom říjnu, listopadu, hodněkrát jsem ho instaloval, hodněkrát jsem ho odrovnal (to hlavně díky tomu, že to bylo nové, tak jsem hodně experimentoval).
Ne tak brzo
celé vláknoRe: Ne tak brzo
celé vláknoTy si zrejme typ velmi spokojneho cloveka, ktoreho len
tak nieco nevytoci ... az Ti zavidim !
Ja som presiel na dual/triple boot (DOS, SCO, Coherent)
asi po roku prace v DOSe, windblowz som "vydrzal" pouzivat na
pisanie dokumentov az do verzie 98.
Ked sa na Linuxe objavili prve pouzitelne verzie StarOfisu a Kofisu
mikrosrot u mna definitivne stratil miesto na disku.
Davno tomu jiz....
celé vláknoZe zábavy nutnost
celé vláknoPak jsem se odstěhoval od rodičů a pořídil sobě supermoderní počítač. Vezmu instalačky Windows a .... nic. Nejdou nainstalovat, zatuhnou už v instalátoru. Dobře tedy, zkusím Win98, Win95, WinXP ... nic. Beru tedy do ruky WinNT 4.0 Server a ty kupodivu jdou. Ale ouha, myš je na USB, to WinNT neznaj. A hyperbazaroidní NVidia při pokusu o akceleraci resetuje komp bez varování. WinNT to ani nepotřehnou, ani disk po rebootu nezkontrolují.
Volám kamaráda s jasnou zprávou: Chtěl jsem Debiana, ale teď ho potřebuju. A to hned, okamžitě a střelhbitě. Kamarád neměl instalačky, tak přivezl svůj comp a už nainstalovaného Debiana zkopíroval na můj disk, upravil co bylo třeba v konfigurácích, překompiloval kernel na míru a už to jelo. Jo, tenkrát to byl čerstvý Debian Woody RC2. Po nějkém čase jsem si ho už přeinstaloval sám a teď už mám všude jen Debian testing. Na desktopu i na notebooku.
Už jsou to dva roky co žiju bez Windows a ještě mi nechyběly.
Proč by to mělo padat?
celé vláknoPo prázdninách v roce 1994 jsem byl postaven před úkol dát dohromady poštovní a souborový server pro katedry fyziky. Během prázdnin jsme sice dostali počítač i Irix-em, ale ten jsme chtěli používat pro výpočty a navíc jsme tušili problémy s licencováním sw. Od fyziků k informatikům není na univerzitě naštěstí moc daleko a tak nebyl problém požádat kolegy o radu a instalaci. Koupili jsme 90MHz Pentium (asi) se 16MB paměti a kolega nám na něj nainstaloval Slackware Linux (bohužel si nepamatuji verzi a strašně se stydím, že si nepamatuji ani verzi jádra, protože to je něco jako zapomenout datum narození :-)).
Pamatuji se, že jsem se po zkušenostech s DOS a servery s Lantastic-em ptal: "Jak často to padá?" Kolegova odpověď mi utkvěla do dnešního dne v paměti: "Proč by to mělo padat?" Škoda, že textu chybí intonace a že já nedokážu popsat překvapení z této odpovědi.
Tehdy jsem pochopil, že jsem až dosud pracoval na pochybném systému.
Na svém PC s 386 jsem DOS ještě chvíli nechal jako druhý operační systém, ale bootoval jsem do něj čím dál méně. Mezi nezapomenutelné okamžiky z mých začátků patří nastavování grafické karty a monitoru. To nebylo tak, jak je to dnes, kdy si uživatel vybere svůj monitor nebo monitor podobný v grafickém menu, nastaví počet barev a XF86Config se mu udělá automaticky. Z frekvencí monitoru udávaných výrobcem jsem si tehdy počítal na kalkulačce přípustné mody.
V roce 1997 jsem univerzitu dobrovolně opustil a přešel do konstrukční firmy s pár desítkami PC s Windows 95/NT a asi dvaceti počítači s UNIXem (HP,SGI,SUN). Pár let jsem se potýkal především s MS systémy a jen jako osvěžení jsem občas napsal nějaký skript v ksh. Co taky dělat na bezproblémově jedoucích grafických UNIXových stanicích. Zato počítače s MS software mě rozhodně nedovolily se nudit. Zkoušel jsem maximálně zautomatizovat vše, co bylo možné kolem instalace OS, kancelářského i CAD/CAM software a maximálně zjednodušit administraci. Vždycky mě štvalo (a dosud štve), že všechno až na několik "drobných výjimek" bylo výrobcem vyřešeno - pokud si to zaplatíte :-). Jenom ty "drobné výjimky" byly obvykle tím, co jsem skutečně potřeboval. Neinteraktivní administrace taky není u MS nejsilnější stránkou :-) . Musím MS přiznat, že tato stránka se výrazně zlepšila, jen ty metody mi přijdou poněkud nepřirozené. Viděl někdy někdo, že by něco přirozeného neteklo rourou?
Naštěstí v posledních několika letech přišly i významné sw firmy na to, že osvědčený sw pro konstruktéry a statiky není nutné portovat pouze na MS Windows, ale je možné jej ponechat na původní UNIXové platformě, pouze místo drahých stanic použít PC s ix86 a Linuxem. Tak se už nějakou dobu starám i o počítače a servery se SUSE a RH Linuxem (volba je daná především podporou ze strany výrobců komerčního CAD/CAM sw) a všechny, včetně těch s MS Windows administruji ze své linuxové stanice.
Re: Proč by to mělo padat?
celé vláknoTeď mi to nedalo a strčila jsem první CD do mechaniky a jsou tam soubory README31 a v nich je napsáno "This is Slackware Linux 3.1.0". A jádro je 2.0.0. Nejstarší verze Slackwaru, která je dosud ke stažení, je 3.3 z roku 97. To jádro v roce 94 mohlo být tak 1.2.něco. Taky vzpomínám se slzou v oku.
My Linux History
celé vlákno,ktere me z dalky pripominaly X-window z IRIXu jsem zjistil ze to asi neni to prave co bych chtel a tak jsem shanel nejaky UNIX-like OS, ktery by me fungoval na tomto PC.
Nakonec se me podarilo na BBSce stahnout RedHat 2.1 a po asi mesicnim boji s ovladaci SCSI radice se me ho podarilo k me spokojenosti rozchodit. Bohuzel vsak kvuli nedostatku software ( CAD/CAM ) jsem se musel vratit k Win95 a znovu jsem se k linuxu vratil az v roce 98 kdy jsem ho pouzil v zamestnani jako proxy a print server a od te doby ho vice ci mene pouzivam. :-) .. Obcas ho sice vymenim za jine alternativy jako NetBSD,FreeBSD,Solaris,AIX,AS/400(na ktere me ale taky bezi jako jeden z OS)ale vzdy ho mam k me plne spokojenosti nainstalovan alespon na jednom domacim pocitaci :-)
Od pokusů k seriózní práci
celé vláknoTo bylo někdy v roce 2000. Jsem jen amatér, používající počítač k práci v obchodní firmě. Doporučil mi linux, měl jsem však jen 32 RAM, po instalaci RH 6.2 + Star Office 5.2 se mi to zdálo naprosto nepoužitelné. Pak jsem si zvýšil paměť a hned to bylo veselejší. Mezitím jsem si ve volných chvílích zkoušel PHP+Apache+MySQL a učil se postupně s linuxem. Ten stroj byl plonkový, takže se nic nedělo.
V roce 2002 jsem se rozhodl pro nasazení v ostrém provozu, RH 7.3 včetně databázového projektu. Pak Mandrake 9.1, 9.2 a 10.1. Nainstaloval jsem linux na dalších 3 strojích ve firmě a nasadil všude Debian. Zůstává mi jeden stroj s XP kvůli komunikaci s Komerční bankou.
Moze profik pouzivat aj nieco ine ?
celé vláknookolo roku 1986 som sa dostal k PC XT (alias PP06) a zoznamil
sa s PP-DOSom (pajc MS DOSu) ...
s novymi verziami MS DOSu som nadobudal stale silnejsie presvedcenie, ze musi existovat aj nieco "poriadne"
windblowz 3.1 ma prinutil sa poobzerat po niecom inom,
dostal som sa k SCO (vtedy to este bola seriozna firma),
a zoznamil sa s unixom na TI mainframe.
Ked som si vyskusal Coherent - vydareny unix, ktory na cca 5-tich
FD 1,2MB obsahoval aj C kompilator a rozsiahle manualy, zistil som, ze programovat na mikrosrote je minimalne 10x tazsie ako na unixoch.
A tak som pisal C-ckove programy na Coherente, ktore zvycajne fungovali presne tak ako som ocakaval aj bez pouzitia debugeru.
Problemy nastali, az ked bolo treba funkcny C-ckovy zdrojak
skompilovat na mikrosrote ... bol to horor ... to, co som na
unixe stvoril za hodinu sa mi niekedy nedarilo na mikrosrote
spojazdnit ani za cely den!
A cas plynul ... na pisanie som pouzival mikrosrot works,
na serioznu robotu unix. Okolo roku 1995 som zohnal Slackware
na CD a s prekvapenim zistil, ze hoci je to zadarmo, je to super.
Po Slackwari (na ktorom mi chybali SVID rc-skripty) som sa vrhol
na Red Hat, pri ktorom som zotrval az do jeho "nekomercneho"
konca. Potom som vyskusal Mandraka (nic moc) a Gentoo -
to je konecne to prave! - myslim, ze nieco lepsie sa mi bude
zhanat naozaj veeelmi tazko!
Re: Moze profik pouzivat aj nieco ine ?
celé vláknoA cudujes sa ?
Mikrosrot stvorili amateri pre sekretarky, aby PC
prerobili na pisaci stroj.
Unix stvorili profesionali pre seba!
Jo to byly casy... 55 disket.
celé vláknoOpravdu originální
celé vlákno4 roky používám linux a stále objevuju jeho krásy a už bych no neměnil.
Nešly OS2
celé vláknoMoja cesta k Linuxu
celé vlákno2.zapacilo sa mi to
3.cital som vela na nete,ktoru asi distribuciu
4.nainstal som Mandrake 10.1
5.parada
6.som nuteny pouzivat aj Win.
7.co uz
Ten krat poprve...
celé vlákno...bylo nebylo
celé vláknoPo par letech bohuzel Amiga ztratila jak vyrobce hardware a cely trh se venoval pouze PC (kupte si A1200 s turbokartou za 20000,- kdyz za to samy muzete mit PII 333MHz) a tudiz jsem presel na PC a Windoze, zkusil jsem 98, ale ty se u mne ohrali sotva tyden a nastoupili Windows 2000, bohuzel ne zrovna rychlosti oplyvajici a posleze Win XP. Ty me vydrzeli az do ted...
Pocatkem tohoto roku jsem objevil v knihkupectvi knihu Mandrake 10.1 a instalacni CD, po dlouhem premysleni cca 5minut, jsem si nesl domu kompletni operacni system a hlavne neco co me snim ze zacatku pomuze. Chvili pote jsem "nastesti" onemocnel a mohl se venovat Mindraku ve dne v noci a dopadlo to tak, ze i kdyz se obcas do win prepnu tak jen kvuli Photoshopu a Quarku...
nepohoda
celé vláknodruhak - red hat 9.0, drobna zmena - hned po instalaci jede grafika v 1024 a kolecko na mysi, jinak situace se zasadne nemeni, po dvou tydnech hrabani se v konfigurakach reboot s winxp install cd, fixmbr, fixboot, opet radost ze zivota.
tretak - nucen opet pouzivat linux, tentokrat zvolena gentoo distribuce. Po tydenni instalace base systemu (chybi ovladace, bugy v ebuildech, nepochopitelne segfaulty, spatna podpora platformy amd64) rozjete kde. Poprve vidim rychlost srovnatelnou s winxp, avsak abych nahnal tu funkcionalitu, musim se systemem travit prumerne 2-3 hodiny denne behem 3 tydnu. Nepovedeny upgrade rozbije system na 2 dny. Porad nejde zadna poradna hra.
WinXP: prochazka ruzovym sadem, plne rozbehly system za 2 hodiny vcetne patchu, Office, SP2 a zakladniho (asi 20 gb) herniho balicku. Instalace ovladacu - v prumeru 20 sekund + minuta na reboot, v porovnani s rekompialci jadra nic nestoji. Hledani ovladacu - v prumeru 2 minuty.
Zeptate se nekdo, ktery system mam radsi?
Re: nepohoda
celé vláknoRe: nepohoda
celé vláknoKvuli Telecomu
celé vláknoComputer World CD 2/1996 : MXD & Slackware
celé vláknoJeště nejsem pod tučnákem
celé vláknoako som sa dostal k linuxu ja?
celé vláknonikdy som nemal nejake bohvieake vykonne zelezo, do konca roku 2000 som bezal na nejakej prestarnutej IBMke 386tke SX s brutalnymi 16timi megahertzami (ktora mimochodom bezi dodnes a je to jediny stroj neosadeny linuxom), kde mi spolahlivo behal snad len DOS. Par rokov pred tym som pouzival Didaktika, ktory ma naucil programovat v tom jeho podivnom BASICu. Odtial som presiel na m$ BASIC, potom Pascal a Assembler. V Assembleri som sa naivne skusal naprogramovat operacny system (mal som nieco, co vedelo bezat z diskety bez pritomnosti DOSu, ale pouzitelne to nebolo). V tej dobe som Windowsy pouzival iba na skicar a solitaire. Potom som si za tazke peniaze zakupil stroj triedy Pentium : )) bola to nejaka 133ojka namackana 48 mega ram. Predosly majitel mi tam nechal Windowsy 98 aj s instalacnymi subormi. Koli pohodliu som zostal na nich. Priblizne niekedy v tej dobe som sa zacal venovat programovaniu Webov a kedze som v knihe o HTML narazil na nejake poznamky o CGI, zacal som sa zaujimat o dynamicke programovanie. Samozrejme nasledoval Apache, PHP a MySQL. Stale som bol velmi familiarny s prikazovym riadkom, ale Windows 98 akosi neumoznoval civilizovany automaticky boot do "konzoly". Neskor ma spoluziak zoznamil s RedHat Linuxom... vtedy to tusim bol 7.3, ktory mali nainstalovany na univerzite na serveri. Zapojil som sa do jedeho univerzitneho projektu a ziskal som s tym shell pristup na ten server. Spociatku som ho pouzival iba na maily, ale neskor som zacal otukavat manualove stranky a pokusal sa popri Windowse na 2,4 GB disk namackat aj RedHat 6.2, v tej dobe uz zastaraly. Vacsina pokusov zlyhala, kedze som sa snazil ako skuseny uzivatel vysekat v Anaconde vsetko, co som si myslel, ze mi nebude treba, aby som sa vmestil do cca 600 mega. Po niekolkych neuspesnych pokusoch som to s RH vzdal. V casopise Freesoft som kedysi este velmi davno cital o operacnom systeme QNX. Aka bomba... grafika, sietovanie, browser, vsetko na jednej diskete. Zohnal som si instalaky QNX-u a hodil som si ho do imagu pod Wokenice. QNX mi sluzil iba ako hracka, ale v podstate som si unho navykol na UNIXovske bootovanie, ktore bolo na tom stroji podstatne dlhsie, ako Windowsovske. Pred dvoma rokmi som kupil od spoluziaka PII300, ktory som postupne upgradoval na 400Mhz a uctyhodnych 256 MB RAM. Tam sa zacali moje Win problemy. Niekde som cital, ze Windows 98 ma problemy s obsluhou RAM, ktora je vacsia, alebo rovna 256 MB, a zdalo sa, ze je to pravda. aplikacie padali jedna radost a uptime len malokedy prevysoval 3 hodiny. Na iny Windows sa mi nechcelo, lebo vyssie verzie obsahovali kadejake serepeticky na zabranenie odstranenia "systemovych suborov", co mi nedovolovalo Windowsy upravovat tak, ako som chcel ja. Proste nesloboda. V aprili minuleho roka som si dal zaviest internet. Cca po mesiaci som upustil od pouzivania IE a presiel som na Netscape, opustil som MSN a tak dalej. Tiez mi nevyhovovovalo, akym sposobom so mnou komunikovalo SQL cez command line. V linuxe bola v shelli vacsia volnost. Nastali prazdniny, tak som mal viac casu, zohnal som si instalacne CD MDK 9.0 (tiez prahistoricke, ale lepsie sa nenaslo). Toho som sa asi po dvoch tyzdnoch zbavil koli problemom s klavesnicou v X, ale ucaril mi eterm a jeho priesvitne pozadia. Na univerzite medzitym upgradovali na FC2, tak som si ju stiahol tiez, ale zistil, ze mojich vtedy uz len 128 mega ram na FC2 nestaci. Opat som si nechal poradit a stiahol Slackwary. To bolo niekedy koncom augusta. Spociatku ma zarazilo, ze Slackwary nemaju atuomatickeho instalatora, ale nakoniec som zistil, ze to nie je az take zle a system nabootoval a 1. pokus. Zapacilo sa mi, ze v slackoch v podstate na nic nie je konfiguracny nastroj a drviva vacsina nastaveni sa robi rucne. Pri Slackware 10 som ostal dodnes, vykompiluvavam si vacsinu programov zo zdrojakov, niektore si upravujem podla svojho, mam uz vykompilovany aj vlastny kernel, ale za 100%tneho Linuxoveho uzivatela sa nepovazujem, pretoze stale sa najde nieco, co ma na istu dobu zaskoci, alebo s tym nedokazem pohnut.
Mimochodom Windowsu 98 som sa zbavil asi mesiac po nainstalovani slackware, ked ho odniekial napadol nejaky virus a bolo ho treba preinstalovat, co sa mi uz nechcelo. Tak som ho zmazal, particiu konvertol na reisera a windowsy zmizli. Momentalne Windowsy prevadzkujem uz len z pracovnych ucelov v emulatore bochs, pretoze sa mi pod winE nepodarilo rozbehnut IE6.
Hodlam este vyskusat Debiany a Gentoo, snad cez toto leto sa to podari.
Re: ako som sa dostal k linuxu ja?
celé vláknoRe: ako som sa dostal k linuxu ja?
celé vláknoAle som rad, ze som na tento clanok narazil, lebo som tu nasiel sposob, ako nainstallnit IE6 pod winE, co mne vonkoncom nechcelo slapat. Snad ked bude cas, rozchodim.
Doplnění
celé vláknopenguin
celé vláknoTot moje zaciatky s OS Linux
pozdě, leč přece.
celé vláknoBTW: Všechny systémy i aplikace poctivě kupované/registrované (a nelituju těch peněz, normální je nekrást).
Školení: Linux – Firewall, Samba, VPN
Na třídenním školení se naučíte nainstalovat a spravovat Firewall a Router, SAMBA Doménový a Souborový server. Dále si zprovozníte vlastní, zabezpečený VPN server.
Podrobnější informace a přihláška