Internet Info, s.r.o. Lupa Měšec Podnikatel Root Zdroják DigiZone Slunečnice Vitalia TopDrive KupDnes Navrcholu NovýTarif Dobrý web Weblogy Woko Jagg Computer.cz SK: MojeLinky

Hlavní navigace

Téma 23. týdne: Co vy a Debian?

Petr Krčmář
Petr Krčmář
6. 6. 2005 23:37

Téma 23. týdne: Co vy a Debian?

Nálepky: Debian

Po téměř třech letech vyšel nový Debian stable. Řada lidí jej odsuzuje pro extrémní zastaralost a zkostnatělost.

I přes své stáří a pomalý vývojový cyklus je to jedna z nejoblíbenějších distribucí. Používáte Debian? Stable/testing/unstable? Nebo jste od něj už utekli k jiné distrubuci? Co se vám na něm líbí nebo co byste rádi změnili? Má ještě budoucnost nebo je tou správnou cestou Ubuntu?

Jan Zapletal
Jan Zapletal (neregistrovaný)
6. 6. 2005 23:56 Nový

Ano, používám.

celé vlákno
Debian používám na všech svých strojích povětšinou ve verzi stable - nejsem nějak dobrodružná povaha, abych zkoušel unstable. Testing jsem používal posledních pár měsíců před vydáním Sarge, abych si jej jednak ,,ošahal'' a případně mohl nahlásit zbývající chyby.

K otázce o Ubuntu - kdyby se všichni vykašlali na Debian, nebude mít Ubuntu na čem stavět, takže asi tak.
Bazil_XXL
7. 6. 2005 0:14 Nový

Re: Ano, používám.

celé vlákno
už ne, od debianu sem utekl ke gentoo, teda zatim se jen snažím, instaluju, ale slibuju si od gentoo větší rychlost, přece jen debian je kompilovanej na i386, trochu málo na můj athlon xp ... a jestli se to da nekde nastavit, tak sem hloupej a nevim kde, ale jinak apt-get je hodne povedenej nastroj a i dostatek balicku, nestalo se mi, ze by neco nebylo
Jan Zapletal
Jan Zapletal (neregistrovaný)
7. 6. 2005 7:59 Nový

celé vlákno
K te rychlosti jsem nekde videl benchmarky (je tu ale uz asi rok nazpet), kde testovali Debian, Mandrake a Gentoo. Vysledky rychlosti dopadly v ruznych testech ruzne, ale v souctu byl nejrychlejsi Debian s Gentoo a za nimi Mandrake.

K tomu nastavovani pro rychlejsi procesor: apt-build znate?
Vašek Stodůlka
Vašek Stodůlka (neregistrovaný)
7. 6. 2005 9:02 Nový

celé vlákno
Na Athlonu je v podstatě jedno, jakým kódem se to krmí, rozdíl oproti i386 bude někde v řádu maximálně jednotek procent. Sám Athlon totiž velice dobře zvládá optimalizace kódu, takže toho mnohem míň leží na kompilátoru. Stěžovat by si měli hlavně P4-kaři, protože P4 je zase na optimalizacích hodně závislá a "kód obecný" kvůli extrémě dlouhé pipeline nerada. (A hyper-threading je jenom důkazem nechopnosti designérů udělat rozumné provádění instrukcí mimo pořadí).

Nedávno jsem někde viděl, jak PIII 800MHz dává výrazně na p*del P4 2.8 v aplikování pravidel netfilteru. Ještě že Intel nejspíš s NetBurst architekturou končí...
martink
martink (neregistrovaný)
7. 6. 2005 12:21 Nový

celé vlákno
Nainstaluj si balicek libc6-i686 a optimalizovane jadro. Vic nema IMHO cenu resit.
jrave
jrave (neregistrovaný)
21. 7. 2005 15:59 Nový

celé vlákno
k otazce ubuntu:
kdyby se vsichni debianisti vykaslali na debian a veskere prostredky se vrhly na ubuntu, je tu skvela dstribuce, s pravidelnymi releasy a dostatecnou dobou podpory starsich verzi.

a je mi jedno, jestli by tomu chteli rikat ubuntu nebo debian, nebo debian ubuntu. a melo by to byt jedno vsem (alespon s trochou mozku v hlave). v tu chvili by tu byl jedina velka distribuce, s obrovskou uzivatelskou zakladnou, dostatkem vyvojaru, vydavalo by se vcas, a vsichni by se meli fine ;-)

predevsim by se snad zadarilo zmenit nektere veci v samotnem base systemu (init/runlevely - bylo by potreba neco ve stylu gentoo, ne snad ze by to v debianu neslo, ale init skripty ala gentoo si hlidaji sve poradi a zavislosti samy, je tedy mnohem jednodussi startovat skitp "az po sitovych zarizenich, ale pred ...", nemusim se srat s zadnymi cisly (/etc/rc.x/S56xxxx). taky odpadaji krypticka cisla runlevelu, kazdej si muzete pojmenovat ... atd). dokud totiz chce ubuntu zachovat kompatibilitu s debianem, nepujde to. a ze by se zmenilo neco v debianu ? hahaha, jasne, dejte nam cas, snad se to podari prosadit do prespristi stable. (nebo taky: neblaznete, musime zachovat kompatibilitu s verzi starou 5 let)

prestoze debian je vynikajici zaklad a slusna distribuce, svou zkostnatelosti a ultrakonzervativnosti je pro me odepsany. cekat na dalsi stable verzi 3 roky ? ani nahodou. jet testing/unstable ? da se to, ale pak clovek nedela nic jineho, nez ze resi problemy typu "ted mi prestalo chodit tohle, ted zase tohle a kdyz to opravim, prestane chodit tohle" (pravda, je tu jeste to udelatko pro apt, co zkoukne, jestli pro aktualni verzi baliku neexistuje otevrenej bugreport). ubuntu (updates + security updates) + ubuntu backports, a zatim se mi nestalo ze by se mi po updatu neco podelalo, cili (zatim) to hosi od ubuntu delaji dobre.

ubuntu se dokonce inspirvalo debianovskou filozfii, maji social contract (neco jako predvolebni sliby, ale zatim je debian i ubuntu drzi ;-), a jeste ke vsemu posilaji CDcka zadarmo tem, co si je nemuzou stahnou (nastesti neni muj problem, ale spoustu lidi to vic nez jen potesi, a zatimco jsem videl spoustu prekvapenych hlasek o tom, jak cd dorazily, nevidel sem se nikoho cilit ze ne - pokud o nemom vite, hodte to sem).

a jeste jinak: kdyby se _vsichni_ vykaslali na debian, tak asi predevsim proto ze by jim nevyhovoval. za svuj zivot jsem mel nainstalovane uz (doslova) desity distribuci, vzdycky jsem si vybral tu "nejlepsi", a spokojene s ni zil, dokud okolo neproletelo neco, co by mi vyhovovalo vic. cili kazdy pouziva co mu vyhovuje a nikdo se pouzitim debianu nezavazuje ho podporovat az do smrti.

zaver ? ani smrt debianu, ani smrt ubuntu, pouze jejich opetovne slouceni, stabilizace release procesu (idealni aby debianisti pokracovali ve vyvoji a canonical at prevezme release engineering.) a hlavne netrvat zavile na 100% zpetne kompatibilite, proste kdyz je potreba rezat pro to, aby organismus zil (lepe a radostneji ;-))), rizneme. nejlepe takovehle zmeny zacit delat vzdy po cerstvem releasu, stara verze pak bude mit jeste rok a pul podporu, (ve chvili kdy to vyjde jako dalsi ostra verze maji pak jeste rok na zkousky za provozu na stare porad podporovane verzi). (-: howg :-)
#Tom
#Tom (neregistrovaný)
7. 6. 2005 0:21 Nový

Radši nic :)

celé vlákno
Po téměř třech letech vyšel nový Debian stable. Řada lidí jej odsuzuje pro extrémní zastaralost a zkostnatělost.
Ještě by se dal doplnit hnusný instalátor :-) (Aspoň mně se nelíbíl.) Když jsem zkoušel před pár lety různé distribuce, žádná se mi nelibila tak, jako Red Hat Linux (a později Fedora), ale jediný Debian mě otrávil už při instalaci. To už mě napadlo, že než se trápit s něčím takovým, je lepší si to zkompilovat od nuly. O rok později jsem si to vyzkoušel s LFS a Fedoru jsem zahodil ;-) Debian tedy nepoužívám, když jsem si právě přečetl verze některých zahrnutých programů, celkem mě to polekalo (GCC, XFree86, KDE). Nicméně vyhledávač packages.debian.org je mým oblíbeným zdrojem ne zase tak často aktualizovaných programů (gv, quota-tools, Midnight Commander, Xaw3D) pro můj Linux From Scratch ;-)
Kepi aura:89
7. 6. 2005 12:28 Nový

Re: Radši nic :)

celé vlákno
Instalátor je naprosto sqělý. Na rozdíl od woodyho je opravdu uživatelsky přívětivý a s jeho pomocí máte aktuálního sarge za půl hodiny rozběhaného...

To, že je jen v textovém prostředí považuji já osobně za plus, ale zřejmě je to to, co zrovna vám i pár dalším vadí. Mě jde při instalaci o použitelnost, ne o ozdobu.
7. 6. 2005 12:28 Nový

Re: Radši nic :)

celé vlákno
Ještě k těm verzím balíků, tohle je prostě Debian stable, ne žádná bleeding edge....
michich
michich (neregistrovaný)
7. 6. 2005 2:04 Nový

většinou testing

celé vlákno
Většinou provozuju na několika počítačích Debian testing. Teď, když je Sarge stable, tak u něj hodlám na nějakou dobu zůstat, než mě to začne nudit a zase najedu na další testing. Na svém hlavním počítači však provozuju Debian ultra-unstable pro amd64, zkompilovaný gcc4. Vždycky mám radost, když se něco rozbije a můžu to nahlásit :-)
digero
digero (neregistrovaný)
7. 6. 2005 7:49 Nový

Re: většinou testing

celé vlákno
Tak to obdivuju tvoji odvahu. Gcc4 je jeste hodne nestabilni.

Jinak ja jsem na debianu par mesicu byl, pres Suse a Slackware jsem zustal u Gentoo.

--
ACCEPT_KEYWORDS=~x86
USE="gnome -qt -kde"
Tomáš Šimek aura:14
7. 6. 2005 8:38 Nový

celé vlákno
Taky používám cirka 2 roky v produkčním prostředí testing (než testingu do produkčního prostředí se spíše bojím např XFS).

Taky si myslím že teď u stable vydržím asi rok a pak hurá do testingu.

Jinak ad stabilita programů v tesingu:

Moje servery se zkládají z masa(komponenty, které zajištujou vlastní činnost, apache, SQL, Exim, samba atd), kdendlíků (jádro, iptables atd) a omáčky(v podstatě GNU atd).

Stabilitu masa určuju podle toho, co píše autor a další (například stabilita(nemluvě o funkčnosti) Samby byla v testingu dlouho větší než ve stable, takže nestabilní byl ten, kdo měl stable, drobnou nedoladěnost balíků jsem většinou vyřešil při instalaci.

Knedlíky je dobré měnit dříve než oschnou a zase je pro mne důležitější syrová verze jádra než vlastní debianizace nebo verze balíku. Stejně se mne úpravy verze balíku snad ještě nikdy netýkali. Dycky jsem si přečetl změny s výsledkem: není třeba upgrade, upgraduju až nové jádro

Na omáčku (která zabere nejdelší čas při uploadu upgrade) kašlu. Každej den nová libc, přitom funkčnost libc je zhruba stejné jako před pěti lety, bezpečnostní chyby se mne většinou také netýkají.

Tohle jsou důvody proč jsem už dva roky používal testing, nechal na něm běžet 30webů, supermarket, VPN 5ti poboček, asi 5 škol, a cca 20 dalších serverů
Marv
Marv (neregistrovaný)
10. 6. 2005 20:55 Nový

XFS

celé vlákno
XFS používám na serverech víc jak rok a žádný problém. Jsem s ním spokojen.
uživatel si přál zůstat v anonymitě
7. 6. 2005 14:45 Nový

celé vlákno
Pred nejakym casom som nainstaloval Sarge, ktory bol v tom case este testing. Pretym som mal Woodyho a bol by som s nim uplne spokojny, ale mal kernel 2.2 a to bol dovod, preco som presiel na Sarge. Tu mi vsak nefunguje ani jedna z mojich dvoch sietovych kariet (Etherlink III a nieco od Intelu). Zatial som to nevyriesil, ale so Sarge som ovela menej spokojny ako s Wooodym. Stale to vnucovalo mailserver, nemohol som kvoli tomu nainstalovat at a podobne. Vsetko co je novsie nemusi byt aj lepsie. S Debianom ako takym som vsak nadmieru spokojny.
michich
michich (neregistrovaný)
7. 6. 2005 18:51 Nový

celé vlákno
Ve Woodym byl krome kernelu 2.2 taky kernel 2.4 (napriklad balik kernel-image-2.4.18-686).
Balicek at zavisi na <mail-transport-agent>, to je pravda, asi ho potřebuje. Nainstalujte si exim4-daemon-light a nastavte ho, ať funguje jen na localhostu (debconf se na to ptá).
S těma síťovkama nevím, ale určitě to půjde vyřešit.
Gookin
Gookin (neregistrovaný)
7. 6. 2005 8:04 Nový

jen stable

celé vlákno
Pouzivam vsude kde to jde (dostatecne stary hw ;)) ) debian stable, kdyz jsem se k nemu pred 1,5 rokem dostal (respektive jsem byl presvetcen, ze Mandrake se na router moc nehodi ;)) ), byl jsem zdesen jeho instalaci, dnes ho instaluji skoro automaticky a hodne jsem si zvykl na dselect, jakoz to nejlepsi nastroj na instalace a actualizace, sic musim priznat, ze jsem poslednich par mesicu mel zajeci umysly. Kdyz uz bylo opravdu videt ze baliky ve stablu jsou letite (nechtelo se mi moc pokusovat s beckstage). Nestesti jsem nemel tolik casu abych nejakou jinou distribuci poradne vyzkousel, no a konecne vysel rok slibovanej novej stable Sarge! (to to ale trvalo ale vydrzel jsem! ;) )

Jen pro info > vetsinou jen instaluji a opecovavam routery, vyssi konfiguraci provadi kamarad a spoluadmin

G
7. 6. 2005 8:30 Nový

Re: jen stable

celé vlákno
dselect je nastroj na trapeni uzivatelu jak jsem nekde cetl. A je to pravda. Je to naprosta zvrhlost. Jsem zvyklej ovladat jinaci veci jako napriklad emacs ale takovouhle zvrhlost no fuj. T
7. 6. 2005 10:09 Nový

Re: jen stable

celé vlákno
Jeste se da pouzivat aptitude.
7. 6. 2005 8:25 Nový

Z debianem na serverech končím

celé vlákno
Když jsem se rozhodoval co dát na server tak mi vadila přílišná zastaralost Debianu. Ač jeho fanda musel jsem se vážně zamyslet. Jasně otestování,stabilita,backporty to všechno je na debíkovi pěkný. Ale když jsem zjistil že bych musel celej systém v podstatě překopat a půl věcí zkompilovat opatchovávat a udržovat ručně tak jsem se na debíka vykašlal. Docela dost dobrý by mi přišlo gentoo kdyby byl nějakej production profil(zatim pouze levná náhražka hardened) a glsa dotažený do konce.
Chtělo by to nějaké Debtoo;)
Ne važně. Tak jsem na server mignul perspektivního RHEL klona CentOS a až na ty redhaťácky wrappery jsem spokojenej.
Dodo
Dodo (neregistrovaný)
7. 6. 2005 12:02 Nový

Debian

celé vlákno
Napriek mnohym vyhradom pouzivam Debian asi na 120 serveroch a nemam s tym problem. Jasne ze obcas pri intalacii je problem s novym HW, ale problem s naozaj novym HW je problem jadra a bezne ani aktualne jadro este podporu pre dany HW nema. Toto teda nepovazujem za argument, kedze to plati pre secky ditribucie ...
7. 6. 2005 12:35 Nový

Debian všude

celé vlákno
Používám Debian GNU/Linux naprosto všude, kde to jde. Vyhovuje mi snad úplně ve všem. Líbí se mi jeho správa, politika, propracovaný balíčkovací systém, filozofie...

Na serverech jsem do včerejška používal testing :-) protože uživatelé si žádali novější software, než bylo možno sehnat na stable, na pracovních stanicích zase unstable + experimental. Rád si s distribucí hraju a rád mám všechno nový, každodení updaty mě baví. Jediné co bych u debianu nevydržel je stable na workstation :-)

Díky _VŠEM_ lidem, kteří se na novém Sargi podíleli, máme další verzi svého distra a snad se nyní situace bude ještě zlepšovat a vydávání se stane běžnější než při téhle dlouhé proluce Sarge.
anonym
anonym (neregistrovaný)
7. 6. 2005 16:44 Nový

Re: Debian všude

celé vlákno
no zrovna na WORKstation mi prave stable vyhovuje uz par let. kdyz ma clovek pracovat...

na "game"station to nejak tloukl s woodym a backporty a vlastnimi balicky
7. 6. 2005 12:52 Nový

debian unstable

celé vlákno
ja na desktope pouzivam debian unsatable k absolutnej spokojnosti. Zo skusenosti viem, ze debian unstable je rovnako stabilny a su tam tie iste verzie SW ako v stable verziach inych distribucii (urcite to viem o GENTOO, dokonca v gentoo sa mi obcas prihodi, ze je novsi soft ako v mojom unstable debiane, co mi pride trocha uchylne).

Takze na desktop debian unstable a vobec ma netrapi, ze debian vychadza raz za tri roky ;)
jojoii
jojoii (neregistrovaný)
7. 6. 2005 14:36 Nový

amd opteron

celé vlákno
a co takto amd opteron? ma tu niekto skusenosti s debianom na tychto chrobacikoch? este athlon xp s i386 okaj, ale co ked to chcem dat na opterona?
skuste niekto poradit.

dik.

j.
Indy_CL
Indy_CL (neregistrovaný)
7. 6. 2005 16:09 Nový

Debian the best

celé vlákno
rpm -ivh nejaja_blbina.rpm error chyba v zavislosti na balicku ... a .... a ...... a .... sezen si to apt-get install nejakablbina dobra sefe ale potrebuju stahnouit jeste .... a ... a ... pokracovat? [Y/n] Hmm tezka volba :-)
DNA
DNA (neregistrovaný)
8. 6. 2005 9:39 Nový

Debian/unstable

celé vlákno
maximální spokojenost, prostě se to jednou nainstaluje a pak pořád updatuje, někdy se něco po*ere v závislostech, ale u mě je to způsobeno GPRS připojením k netu, kdy celonoční update trvá tak dlouho, že se stačí změnit verze balíčků na novější a můžu na novo. Nástroje jako dselect a apt-get jsou bez problémů, až na to, že když to sem píšu, tak se divím, že mi nefunguje tabulátor na doplňování
alekibango
alekibango (neregistrovaný)
8. 6. 2005 14:39 Nový

Debian je jednička

celé vlákno
Je svobodný. A společenská smlouva zajišťuje, že to tak zůstane.

Je největší. Má nějaké jiné distro přes 10 instalačních CD? Debian je největší "knihovnou" svobodného software.

Je tvořený obrovskou komunitou. Je vyzkoušený, stabilní. Projekt je řízený podle potřeb komunity, ne podle plánu prodejního oddělení.

Debian má pro správu balíčků velmi přísná pravidla, která zajišťují, že systém je systém a ne zmatek.

Má nejlepší podporu HW. Znáte někdo nějakou distribuci operačního systému, co běží na více než deseti architekturách?

Ostatní distra mohou Debianu všechny tyto věci jenom závidět. Některá distra přišla s dobrými nápady a metodami, ale proti Debianu jsou to stále projekty velmi nevyzrálé a nedokonalé.
dejf
dejf (neregistrovaný)
24. 6. 2005 16:52 Nový

Re: Debian je jednička

celé vlákno
Má nejlepší podporu HW. Znáte někdo nějakou distribuci operačního systému, co běží na více než deseti architekturách?

Jo, NetBSD:
acorn26 acorn32 algor alpha amd64 amiga amigappc arc arm32 atari bebox cats cesfic cobalt dreamcast evbarm evbmips evbppc evbsh3 evbsh5 hp300 hp700 hpcarm hpcmips hpcsh i386 iyonix luna68k mac68k macppc mipsco mmeye mvme68k mvmeppc netwinder news68k newsmips next68k ofppc pc532 playstation2 pmax pmppc prep sandpoint sbmips sgimips shark sparc sparc64 sun2 sun3 vax x68k xen

A dalsi se pripravuji...
kmarty aura:79
24. 6. 2005 19:43 Nový

celé vlákno
To je cca 8-14 architektur. I kdyz to muze byt(a asi i bude) vic nez u Debiana, neni to takove mnozstvi jake jste vypsal (to co jste vypsal je pocet portu).
dejf
dejf (neregistrovaný)
28. 6. 2005 22:49 Nový

celé vlákno
Jde o to co myslime pojmem architerktura, jestli procesor, pak jich je porad prez 20, jestli platformu, pak tolik kolik jsem napsal.

Školení: Linux – Zálohování, Vysoká dostupnost, SNMP dohled

Na třídenním školení se naučíte nainstalovat a spravovat systém zálohování, replikace dat a vysoké dostupnosti dat. Dále také pracovat s RAID a LVM poli a nainstalovat a spravovat si vlastní dohledový systém.

Podrobnější informace a přihláška