jrave (neregistrovaný)
21. 7. 2005 15:59
Nový
celé vlákno
k otazce ubuntu:
kdyby se vsichni debianisti vykaslali na debian a veskere prostredky se vrhly na ubuntu, je tu skvela dstribuce, s pravidelnymi releasy a dostatecnou dobou podpory starsich verzi.
a je mi jedno, jestli by tomu chteli rikat ubuntu nebo debian, nebo debian ubuntu. a melo by to byt jedno vsem (alespon s trochou mozku v hlave). v tu chvili by tu byl jedina velka distribuce, s obrovskou uzivatelskou zakladnou, dostatkem vyvojaru, vydavalo by se vcas, a vsichni by se meli fine ;-)
predevsim by se snad zadarilo zmenit nektere veci v samotnem base systemu (init/runlevely - bylo by potreba neco ve stylu gentoo, ne snad ze by to v debianu neslo, ale init skripty ala gentoo si hlidaji sve poradi a zavislosti samy, je tedy mnohem jednodussi startovat skitp "az po sitovych zarizenich, ale pred ...", nemusim se srat s zadnymi cisly (/etc/rc.x/S56xxxx). taky odpadaji krypticka cisla runlevelu, kazdej si muzete pojmenovat ... atd). dokud totiz chce ubuntu zachovat kompatibilitu s debianem, nepujde to. a ze by se zmenilo neco v debianu ? hahaha, jasne, dejte nam cas, snad se to podari prosadit do prespristi stable. (nebo taky: neblaznete, musime zachovat kompatibilitu s verzi starou 5 let)
prestoze debian je vynikajici zaklad a slusna distribuce, svou zkostnatelosti a ultrakonzervativnosti je pro me odepsany. cekat na dalsi stable verzi 3 roky ? ani nahodou. jet testing/unstable ? da se to, ale pak clovek nedela nic jineho, nez ze resi problemy typu "ted mi prestalo chodit tohle, ted zase tohle a kdyz to opravim, prestane chodit tohle" (pravda, je tu jeste to udelatko pro apt, co zkoukne, jestli pro aktualni verzi baliku neexistuje otevrenej bugreport). ubuntu (updates + security updates) + ubuntu backports, a zatim se mi nestalo ze by se mi po updatu neco podelalo, cili (zatim) to hosi od ubuntu delaji dobre.
ubuntu se dokonce inspirvalo debianovskou filozfii, maji social contract (neco jako predvolebni sliby, ale zatim je debian i ubuntu drzi ;-), a jeste ke vsemu posilaji CDcka zadarmo tem, co si je nemuzou stahnou (nastesti neni muj problem, ale spoustu lidi to vic nez jen potesi, a zatimco jsem videl spoustu prekvapenych hlasek o tom, jak cd dorazily, nevidel sem se nikoho cilit ze ne - pokud o nemom vite, hodte to sem).
a jeste jinak: kdyby se _vsichni_ vykaslali na debian, tak asi predevsim proto ze by jim nevyhovoval. za svuj zivot jsem mel nainstalovane uz (doslova) desity distribuci, vzdycky jsem si vybral tu "nejlepsi", a spokojene s ni zil, dokud okolo neproletelo neco, co by mi vyhovovalo vic. cili kazdy pouziva co mu vyhovuje a nikdo se pouzitim debianu nezavazuje ho podporovat az do smrti.
zaver ? ani smrt debianu, ani smrt ubuntu, pouze jejich opetovne slouceni, stabilizace release procesu (idealni aby debianisti pokracovali ve vyvoji a canonical at prevezme release engineering.) a hlavne netrvat zavile na 100% zpetne kompatibilite, proste kdyz je potreba rezat pro to, aby organismus zil (lepe a radostneji ;-))), rizneme. nejlepe takovehle zmeny zacit delat vzdy po cerstvem releasu, stara verze pak bude mit jeste rok a pul podporu, (ve chvili kdy to vyjde jako dalsi ostra verze maji pak jeste rok na zkousky za provozu na stare porad podporovane verzi). (-: howg :-)