Dvě připojení k internetu na jednom PC?
Daniel Mašek
3. 5. 2007 19:01
Dvě připojení k internetu na jednom PC?
Dobrý den prosím Vás o pomoc. Hodlám se připojit přes dvě IP adresy (přes dvě síťové karty) k internetu.Internet bych chtěl využívat tak abych mohl nějak přidělit co které připojení bude dělat........prohlížení stránek, stahování, online hry atd.... Mám výkoný počítač s xp servise pack 2. Předem děkuji za pomoc
graviton (neregistrovaný)
3. 5. 2007 20:26
Nový
Každý názor musí mít titulek.
celé vlákno
> Dobrý den prosím Vás o pomoc.
Brej.
> Hodlám se připojit přes dvě IP adresy
To jde.
> (přes dvě síťové karty) k internetu.
I to jde. Pokud to ovšem mají být dvě připojení (případně i od různých ISP), tak to na jednom počítači jde dost blbě.
> Internet bych chtěl využívat tak abych mohl nějak přidělit co které připojení bude dělat........ prohlížení stránek, stahování, online hry atd....
To jde i jednodušeji.
> Mám výkoný počítač
Gratuluji.
> s xp servise pack 2.
Tato definice zahrnuje i XP Home, s těma to nepude už tuplem. BTW přečtěte si podtitul tohoto serveru. Možná tu nejste zcela správně.
> Předem děkuji za pomoc
Tak abychom se k nějaké dostali. S holýma win xp to nejde. Je potřeba přikoupit něco měkkého
http://www.homenethelp.com/web/review/midpoint-sharing.asp
či tvrdého (klíčové slovo: dual wan)
http://wifi.aspa.cz/zbozi.php?detail=28925
V linuxu to myslím jde rovnou, ale je to na dosti pokročilé hrátky s routováním.
Brej.
> Hodlám se připojit přes dvě IP adresy
To jde.
> (přes dvě síťové karty) k internetu.
I to jde. Pokud to ovšem mají být dvě připojení (případně i od různých ISP), tak to na jednom počítači jde dost blbě.
> Internet bych chtěl využívat tak abych mohl nějak přidělit co které připojení bude dělat........ prohlížení stránek, stahování, online hry atd....
To jde i jednodušeji.
> Mám výkoný počítač
Gratuluji.
> s xp servise pack 2.
Tato definice zahrnuje i XP Home, s těma to nepude už tuplem. BTW přečtěte si podtitul tohoto serveru. Možná tu nejste zcela správně.
> Předem děkuji za pomoc
Tak abychom se k nějaké dostali. S holýma win xp to nejde. Je potřeba přikoupit něco měkkého
http://www.homenethelp.com/web/review/midpoint-sharing.asp
či tvrdého (klíčové slovo: dual wan)
http://wifi.aspa.cz/zbozi.php?detail=28925
V linuxu to myslím jde rovnou, ale je to na dosti pokročilé hrátky s routováním.
3. 5. 2007 20:35
Nový
Re: Problém s dvěma IP adresama na jednom pc
celé vlákno
Linuxy jsem chvíli měl ale na to moje hraní a stahování mi stačí Xp.Za ten titulek se omlouvám nějak jsem si toho nevšiml......jen jsem se o to zajímal protože mám dvě IP za jednu cenu, mít 1 Mb.s nabo dvakrát 1Mb.s je docela rozdíl aspoň pro mne.......děkuji
3. 5. 2007 22:11
Nový
celé vlákno
Prozradim Vam jedno sladke tajemstvi :-)
Fakt, ze vam provider pridelil ze sveho rozsahu nikoliv jednu, ale dve IP adresy v zadnem pripade neznamena, ze mate dvojnasobnou rychlost! Ba co vic, na rychlost to nema sebemensi vliv ;)
A k cemuze jsou dobre dve providerem pridelene IP adresy?
Za predpokladu ze jsou privatni (nektere z rozsahu A, B nebo C -> tedy napr. 10.x.x.x) je vam to naprosto k nicemu.
V pripade, ze vam pridelil dve verejne za jednu cenu, tak je to moc hodny provider a je to dobre k tomu, ze kdyz budete chtit pripojit druhe PC tak nebudete potrebovat router, ale vystacite si se switchem (ovsem pro pripojeni tretiho PC uz router budete potrebovat).
Fakt, ze vam provider pridelil ze sveho rozsahu nikoliv jednu, ale dve IP adresy v zadnem pripade neznamena, ze mate dvojnasobnou rychlost! Ba co vic, na rychlost to nema sebemensi vliv ;)
A k cemuze jsou dobre dve providerem pridelene IP adresy?
Za predpokladu ze jsou privatni (nektere z rozsahu A, B nebo C -> tedy napr. 10.x.x.x) je vam to naprosto k nicemu.
V pripade, ze vam pridelil dve verejne za jednu cenu, tak je to moc hodny provider a je to dobre k tomu, ze kdyz budete chtit pripojit druhe PC tak nebudete potrebovat router, ale vystacite si se switchem (ovsem pro pripojeni tretiho PC uz router budete potrebovat).
uživatel si přál zůstat v anonymitě
3. 5. 2007 22:43
Nový
celé vlákno
Mám dvě veřejně IP adresy (připojoval mi to dobrej známej).Jsem si dobře vědom toho že to nemá sebemenší vliv na rychlost připojení...... mám ale v pc dvě síťové karty, zkoušel jsem jen zjistit zda lze na každou síťovou kartu nastavit jiné IPa získat tak dvě připojení.Sehnat nějaký program který by usměrňoval packety od aplikací buď do jednoho či do připojení.....podle nastavení??? Nevíte zda je to možné?? (OS Windows xp profesional SP2) Děkuji
3. 5. 2007 23:10
Nový
celé vlákno
Jenomze vy neziskate dve pripojeni, ale jedno pripojeni s dvema pridelenymi IP adresami a to je rozdil (nahore jste mimochodem psal, ze tim chcete ziskat 2x1Mb).
Navic absolutne nechapu k cemu by komu bylo dobre mit na klasicke pracovni stanici dve IP adresy? Vzdyt se ty dve sitovky budou delit o tu samou rouru.
btw. pres koho jste vlastne pripojen?
Navic absolutne nechapu k cemu by komu bylo dobre mit na klasicke pracovni stanici dve IP adresy? Vzdyt se ty dve sitovky budou delit o tu samou rouru.
btw. pres koho jste vlastne pripojen?
3. 5. 2007 23:26
Nový
celé vlákno
Je jedno od jaké firmy.........šlo mi konkrétně o jestli když použiju switch, do něj připíchnu net a následně propojim switch dvouma kabelama přes dvě siťovky do pc a nakaždou nastavim jiné IP jestli to bude fungovat??? Zda to mám vůbec zkoušet.......
3. 5. 2007 23:53
Nový
celé vlákno
A) adresy v oddělených rozsazích - bude fungovat
B) adresy v tomtéž rozsahu - na dvou síťovkách fungovat nebude, jde ale obě adresy nastavit na tutéž síťovku
Ono vůbec pokud to je jedno připojení od ISP a jde to do jednoho kompu, tak nemá smysl tahat dva kabely a dávat tam dvě síťovky, s více adresama na jedné to funguje naprosto stejně.
B) adresy v tomtéž rozsahu - na dvou síťovkách fungovat nebude, jde ale obě adresy nastavit na tutéž síťovku
Ono vůbec pokud to je jedno připojení od ISP a jde to do jednoho kompu, tak nemá smysl tahat dva kabely a dávat tam dvě síťovky, s více adresama na jedné to funguje naprosto stejně.
3. 5. 2007 23:58
Nový
celé vlákno
Dobře jeden kabel..........dvě IP.......to jako udělám ještě jedno síťový připojení a tam nastavím to druhé IP, nebo potřebuju nějaký program na jejich správu???? Např. jaký???
4. 5. 2007 10:02
Nový
celé vlákno
Tím Vámi vyhledávaným kýženým programem je příkaz route, neboli tzv. routovací tabulka ve Vašem výkonném počítači. Jak již bylo uvedeno, výchozí brána (defaultní gatway) může být jen JEDNA! Tou posílá počítač všechnen provoz o kterém nemá jiné pravidlo (viz. netstat -rn). Takže příkazem route si můžeme např. nastavit že brouzdat na www.seznam.cz budete přes jednu IP adresu a síťovou kartu a na www.root.cz přes druhou. Jestli ještě pořád nevíte jak tak si trochu přečtěte nejprve o sítích, routování a pak Vám snad dojde že je to opravdu v případě téhož ISP naprosto k ničemu.
Jakou Vám řekl ten "dobrej známej" pro ty Vaše dvě IP adresy defaultní gateway. Tipuju že stejnou :-), takže snad už chápete že je to jak mít dvoje dveře do stejné předsíně ze které vycházíte z domu. Jasné ?
Jakou Vám řekl ten "dobrej známej" pro ty Vaše dvě IP adresy defaultní gateway. Tipuju že stejnou :-), takže snad už chápete že je to jak mít dvoje dveře do stejné předsíně ze které vycházíte z domu. Jasné ?
4. 5. 2007 10:06
Nový
celé vlákno
No už jsem pobral děkuji za polopatické vysvětlení............ otázku mam už jen malinkatou.kdybych měl dvě různé brány tak by to šlo??
4. 5. 2007 18:40
Nový
celé vlákno
Vubec mi neslo o firmu, ale o zpusob pripojeni ;)
Presne tohohle co tu popisujete jsem se desil, ze pouzijete switch na rozdeleni jednoho uplne normalniho pripojeni jehoz jedinou zvlastnosti je, ze ma pridelene dve IP adresy misto jedne. Takze vam na zaklade rozvinute diskuze prozradim druhe sladke tajemstvi - neziskate tim VUBEC nic, vas dobry znamy je zajiste odbornik a vysvetli vam, ze mit do switche zapojene dva kabely z jednoho stroje je skutecne kravina.
Presne tohohle co tu popisujete jsem se desil, ze pouzijete switch na rozdeleni jednoho uplne normalniho pripojeni jehoz jedinou zvlastnosti je, ze ma pridelene dve IP adresy misto jedne. Takze vam na zaklade rozvinute diskuze prozradim druhe sladke tajemstvi - neziskate tim VUBEC nic, vas dobry znamy je zajiste odbornik a vysvetli vam, ze mit do switche zapojene dva kabely z jednoho stroje je skutecne kravina.
3. 5. 2007 23:16
Nový
celé vlákno
Vida, to je poněkud jiná otázka, než na co jsem odpovídal původně. Více adres na jednu čí více síťovek jde nastavit bez problémů. Příchozí spojení jsou zodpovězena tam, kam přišla. Odchozí spojení do internetu jdou přes default gateway (nejvýše jedna) a do odpovídajícího rozsahu IP. Pokud se mají odchozí spojení rozkládat nějak sofistikovaněji, je potřeba mít plnohodnotný routovací/balancing soft. On TCP/IP standard vůbec stanice koukající do více sítí nedovoluje a aplikace smějí předpokládat, že Internet je ke stroji připojen nejvýše jeden. Co má být vůbec účel téhle konstrukce?
3. 5. 2007 23:22
Nový
celé vlákno
Účelem by mělo být stahovat hodně dat a hrát online cokoliv...... Navíc mi přijde škoda nachat to IP na pokoji když druhé pc výhledově neplánuji......
dustin (neregistrovaný)
4. 5. 2007 11:26
Nový
celé vlákno
Na "stahování hodně dat" nemá počet IP adres žádný vliv. Pokud platíš stále stejně, určitě nemáš dvojnásobnou linku, tudíž to pojede stejně rychle. Dvě IP adresy by mělo ve win jít nastavit i na jedné síťové kartě, na to nepotřebuješ dvě karty - např. http://www.windowsnetworking.com/articles_tutorials/multiipa.html , pro winxp prof. by to mohlo být podobné. V linuxu se to běžně používá.
4. 5. 2007 11:28
Nový
celé vlákno
děkuji za pomoc nashle
Bob (neregistrovaný)
26. 6. 2007 22:11
Nový
celé vlákno
hallloo root.cz je od slova root a ten je kde? no v linuxu,tak to tady nezasírejte pitomím windowsem
4. 5. 2007 13:10
Nový
celé vlákno
Ja nevim, zda to z odpovedi kolegu neni dostatecne jasne...ale to, ze dokazete pres svou linku vytvorit dve pripojeni se dvema externimi IP adresami, jeste opravdu neznamena, ze kdyz se na obou pripojite, budete mit k dispozici dvakrat plnou rychlost. Neni to sice vylouceno, ale kdyby to tak bylo, mas Vas provider nekde velkou diru. Existence dvou soucasnych pripojeni o ni ale opravdu jeste nesvedci.
Pokud neziskate dve plna pripojeni, nema cela ta namaha s load balancingem na nich zadny smysl. kdybyste to ale presto chtel, budete nejspise potrebovat router, ktery bude provoz na tato pripojeni rozkladat, to ale uz je vyssi divci, jak po strance HW, tak co se nastaveni tyce. Bud budete potrebovat HW router, ktery neco takoveho umi (a to nebude Asus za 2000), nebo dedikovany pocitac, na kterem nainstalujete nejaky OS, ktery tak pokrocile routovani umi (Windows XP to nebudou) a nekdo ho musi nastavit.
Opravdu nevim, zda se do neceho takoveho chcete poustet...tim spis, ze tim na 90% opravdu zadnou vyssi rychlost neziskate.
Pokud neziskate dve plna pripojeni, nema cela ta namaha s load balancingem na nich zadny smysl. kdybyste to ale presto chtel, budete nejspise potrebovat router, ktery bude provoz na tato pripojeni rozkladat, to ale uz je vyssi divci, jak po strance HW, tak co se nastaveni tyce. Bud budete potrebovat HW router, ktery neco takoveho umi (a to nebude Asus za 2000), nebo dedikovany pocitac, na kterem nainstalujete nejaky OS, ktery tak pokrocile routovani umi (Windows XP to nebudou) a nekdo ho musi nastavit.
Opravdu nevim, zda se do neceho takoveho chcete poustet...tim spis, ze tim na 90% opravdu zadnou vyssi rychlost neziskate.
JardaP (neregistrovaný)
21. 1. 2009 0:01
Nový
celé vlákno
Ze mate dve ip adresy neznamena, ze mate k dispozici dvojnasobne pasmo. Typnul bych si, ze vase pasmo bude sdilene mezi obema adresami a tak si pripojenim pres dve adresy akorat zkomplikujete zivot. Dve adresy vam dali proto, abyste si nemusel hrat s natem, pokud chcete pripojit dva pocitace. A hlavne proto, ze to lepe vypada z marketingoveho hlediska.
3. 5. 2007 20:39
Nový
Re: Každý názor musí mít titulek.
celé vlákno
Díky moc náhodou by jste asi neměl nějaký návod jak to udělat jednodušeji??? KOupit druhý pc se mi nějak nechce...........
. (neregistrovaný)
4. 5. 2007 9:57
Nový
Re: Každý názor musí mít titulek.
celé vlákno
po precteni teto diskuse, jediny napad, ktery mam je, abyste zavolal na hotline microsoftu. urcite se tam nejaky zdatny, certifikovany odbornik najde, ktery vam poradi s vasim problemem Windows XP SP2 vs. 2xIP adresy....
ctenar (neregistrovaný)
7. 6. 2007 11:19
Nový
krasná diskuse
celé vlákno
Nějak rychle to skončilo, nechcete ještě v této bezva diskusi pokračovat, krásně sem si početl...
Eldenor (neregistrovaný)
13. 12. 2007 16:34
Nový
Re: krasná diskuse
celé vlákno
Přátelé klobouk dolů , před vámi. Zaplácat několik stran textu se snahou pomoci někomu , kdož evidentně neví která bije , je úctyhodný výkon. Doporučoval bych panu Maškovi ať nakoupí nejlépe 8 portový switch zapojí ho na to jedno UTPcko od ISP a ze switche táhne 8 kabelů do svých 8mi síťovek v PC =).
Hanzz (neregistrovaný)
11. 7. 2008 13:58
Nový
celé vlákno
Tak nějak :-) já jsem něco podobnýho řešil kdysi před 3ma lety když sem ještě dělal u oné internetové firmy a sháněl sem nástavbu na linux, která by mi zesukovala ze dvou konektivit jednu - rozumite- no a že sem hledal urputně jak prase žaludy v listí tak sem dostal tip, že existuje nějakej router terej má 4x lan 1x wan ale hlavně 2 na sobě nezávislý wifi části a do těch když přijdou dvě různý konektivity (připojení) tak má v nastavení možnost je sloučit a používat jako jednu velkou- výhoda je vyšší rychlost stahování a tak naopak nevýhoda trošku vyšší ping(nevim co pro ně tenkrát bylo "trošku") tož tak nejak a teď pište mochři :-D
Sten (neregistrovaný)
8. 12. 2008 14:15
Nový
celé vlákno
Tahle technika se jmenuje bonding a umí to i Linux.
uživatel si přál zůstat v anonymitě
21. 1. 2009 0:47
Nový
celé vlákno
Podobne prasarny se ale deji denodenne. Nevim proc, ale u spravcu windows jsou tyto techniky pomerne caste.
BTW:Tech osm dratu by melo v jistem pripade smysl pro zlepseni spolehlivosti pripojeni za predpokladu ze by je tahl kazdy jinudy. Takove rendundantni spojeni. Samozrejmne by bylo treba zainvestovat do lepsiho switche:)
BTW:Tech osm dratu by melo v jistem pripade smysl pro zlepseni spolehlivosti pripojeni za predpokladu ze by je tahl kazdy jinudy. Takove rendundantni spojeni. Samozrejmne by bylo treba zainvestovat do lepsiho switche:)
Slava (neregistrovaný)
23. 1. 2008 18:09
Nový
Taky dotaz
celé vlákno
Mám dvě připojení, jedno na veřejné adrese přímo do světa, druhé na vnitřní do LAN společnosti. V té LAN části jsem za maškarádou a firewallem (tedy mi nejede Skype, ICQ, atd.) V druhé veřejné síti mi zase neběží firemní email, databáze atd. Stále musím přehazovat připojení podle toho co potřebuji. Jde to nějak lišácky skloubit do sebe? Dvě síťové karty mám :-)
zdenik (neregistrovaný)
6. 12. 2008 11:32
Nový
Re: Taky dotaz
celé vlákno
Asi by šlo mít dva PC (ten druhý PC/notebook jen někde v síti zapojený bez monitoru) a ten druhý PC by jsi měl jen v okně na vzdálenou plochu (v horším případě TightVNC) a přepínal bys jen do okna vzdálené plochy, místo přepínání připojení k internetu.
stn (neregistrovaný)
6. 12. 2008 11:48
Nový
Re: Taky dotaz
celé vlákno
Nejjednodussi reseni je zjistit jaky rozsah IP address pouziva ta firemni LAN, a nastavit si routovaci tabulku tak, aby tenhle rozsah sel pres firemni gateway. No a defaultni routu pak nastavit na tu internetovou gateway. Takze vsechno co je firemni pujde do firmy, zbytek pujde primo do internetu.
maertien (neregistrovaný)
7. 12. 2008 18:35
Nový
Zmena distribuce
celé vlákno
Prvotne budete muset vymenit svou osklivou uzavrenou distribuci windows za GNU/Linux based distribuci. Potom si nastudujte lartc.org a budete vedet, jak na to. hAWK
George (neregistrovaný)
20. 1. 2009 18:44
Nový
otazka
celé vlákno
Dobrý den
Chtěl bych se zeptat,jestli je nějaká možnost,pokud mam jedno kabelové připojení s jednou ip a jedno přes wifi s take jednou ip,abych mohl např pro mozillu využívat jedno pripojeni a pro IE druhe připojeni ,tak abych mohl surfovat na internetu s dvěma různými ip.
Jde mi hlavně o možnost většího stahování dat ze serverů,kde je nějaké stahovací omezení nebo například abych mohl hrát nějakou internetovou hru na jednom serveru s dvěma různými účty ,tak abych nedostal ban.Potřeboval bych vědet jestli se dá tato možnost čiste nastavit v IE popřípadě v Mozille nebo na to můsí být nějaký program,popřípadě jaký.
Předem děkuji za odpověď
Chtěl bych se zeptat,jestli je nějaká možnost,pokud mam jedno kabelové připojení s jednou ip a jedno přes wifi s take jednou ip,abych mohl např pro mozillu využívat jedno pripojeni a pro IE druhe připojeni ,tak abych mohl surfovat na internetu s dvěma různými ip.
Jde mi hlavně o možnost většího stahování dat ze serverů,kde je nějaké stahovací omezení nebo například abych mohl hrát nějakou internetovou hru na jednom serveru s dvěma různými účty ,tak abych nedostal ban.Potřeboval bych vědet jestli se dá tato možnost čiste nastavit v IE popřípadě v Mozille nebo na to můsí být nějaký program,popřípadě jaký.
Předem děkuji za odpověď
George (neregistrovaný)
20. 1. 2009 18:55
Nový
Re: otazka
celé vlákno
zapomněl jsem uvést ,že vlastnim windows XP prof. SP3
R (neregistrovaný)
20. 1. 2009 22:27
Nový
celé vlákno
Ruzne mody bondingu:
balance-rr -round-robin
active-backup -zalozni linka
balance-xor -nevim
broadcast -nevim
802.3ad -agregace
balance-tlb -podle objemu
balance-alb -podle ARP
Zajimva vec, ktera substituuje pokrocile metody switchovani,
ale bez potreby inteligentniho switche, jako takoveho
a predevsim z "koncove strany" coz na prvni pohled nevipa-
da logicky.
treba se to bude nekdy hodit,
R2
balance-rr -round-robin
active-backup -zalozni linka
balance-xor -nevim
broadcast -nevim
802.3ad -agregace
balance-tlb -podle objemu
balance-alb -podle ARP
Zajimva vec, ktera substituuje pokrocile metody switchovani,
ale bez potreby inteligentniho switche, jako takoveho
a predevsim z "koncove strany" coz na prvni pohled nevipa-
da logicky.
treba se to bude nekdy hodit,
R2
R (neregistrovaný)
20. 1. 2009 22:29
Nový
celé vlákno
George > Zapomente na to...
linux,
R2
linux,
R2
Tom (neregistrovaný)
20. 1. 2009 23:21
Nový
celé vlákno
Minimálně s použitím virtualizace, by to mělo jít - host systém a guest systémy mohou být zapojeny do virt. bridge, mohou mít různé IP i různý routing (různé brány) a celé to může být připojeno i jen jednou síťovkou (např. do switche, který to propojí s oběma ISP).
Pro virtualizaci např.: VMware, XEN atd. (minimálně VMware jde i na Win).
BTW. Firefox umožňuje současné použití více profilů (přesněji Linuxová verze, ale čekal bych stejné chování i na Win). Je potřeba zajistit aby běžely skutečně nezávislé instance (ne dvě okna jedné) a pomocí parametrů zvolit různé profily.
Na Linuxu to jde pomocí:
export MOZ_NO_REMOTE=1; firefox -P $profilename
kde $profilename je název profilu vytvořeného pomocí:
firefox -ProfileManager
Ta podivná věc za slovem "export" je proměnná prostředí, kterou firefox testuje a při hodnotě 1 nastartuje novou instanci místo hledání nějaké běžící (ve které by se jinak pouze otevřelo další okno/tab).
hodně štěstí a ne abyste s tím někde podváděl! 8-|
Pro virtualizaci např.: VMware, XEN atd. (minimálně VMware jde i na Win).
BTW. Firefox umožňuje současné použití více profilů (přesněji Linuxová verze, ale čekal bych stejné chování i na Win). Je potřeba zajistit aby běžely skutečně nezávislé instance (ne dvě okna jedné) a pomocí parametrů zvolit různé profily.
Na Linuxu to jde pomocí:
export MOZ_NO_REMOTE=1; firefox -P $profilename
kde $profilename je název profilu vytvořeného pomocí:
firefox -ProfileManager
Ta podivná věc za slovem "export" je proměnná prostředí, kterou firefox testuje a při hodnotě 1 nastartuje novou instanci místo hledání nějaké běžící (ve které by se jinak pouze otevřelo další okno/tab).
hodně štěstí a ne abyste s tím někde podváděl! 8-|
Školení: Linux – Firewall, Samba, VPN
Na třídenním školení se naučíte nainstalovat a spravovat Firewall a Router, SAMBA Doménový a Souborový server. Dále si zprovozníte vlastní, zabezpečený VPN server.
Podrobnější informace a přihláška