Internet Info, s.r.o. Lupa Měšec Podnikatel Root Zdroják DigiZone Slunečnice Vitalia TopDrive KupDnes Navrcholu NovýTarif Dobrý web Weblogy Woko Jagg Computer.cz SK: MojeLinky

Hlavní navigace

Téma 24. týdne: CRT nebo LCD?

Petr Krčmář
Petr Krčmář
13. 6. 2005 17:39

Téma 24. týdne: CRT nebo LCD?

LCD se už dostaly i mezi obyčejné uživatele. Jak technologicky tak svou cenou vyhovují téměř každému. Stále jsou ale mezi námi lidé, kteří na klasické CRT monitory nedají dopustit.

Používáte už LCD nebo jste zatím věrní klasickým CRT monitorům? Jaký je váš názor na ně? Má ještě pro někoho smysl zůstávat u osvědčené technologie nebo je přechod jen otázkou času?

zviratko
zviratko (neregistrovaný)
13. 6. 2005 19:23 Nový

Na CRT nemuzu koukat...

celé vlákno
kdyz to vidim jen perifernim videnim tak mi to blika, kdyz u toho sedim cely den tak me boli oci
jedine LCD :)
vlado balko
vlado balko (neregistrovaný)
14. 6. 2005 2:41 Nový

Re: Na CRT nemuzu koukat...

celé vlákno
presne kvoli tomu som si kupil lcd
uživatel si přál zůstat v anonymitě
14. 6. 2005 9:11 Nový

celé vlákno
21'' 1600x1200 na 100 Hz , to ti blika perifernym videnim?

hmm ... :-)))

kvalitny monitor vzdy stoji vela, ci je to lcd, ci crt

kto ma rad svoje oci, zainvestuje, kto nema, ten nadava a frfle.
Jet Pac
14. 6. 2005 10:07 Nový

celé vlákno
Vyzařuje, spousta odlesků, sebelepší filtr je k ničemu.
Ano, i 19'' 1152x864 120Hz je malo. Prostě mě z toho po celým dni bolí hlava. Od tý doby, co mám v práci LCD, tak nemám problémy.

Dokonce se mi zlepšují oči - po půl roce nečučení do CRT ze sauny přečtu hodiny na zdi - před rokem naprosto nemyslitelné :-)
uživatel si přál zůstat v anonymitě
15. 6. 2005 11:15 Nový

celé vlákno
120Hz ??? Na CRT staci neco kolem 85Hz, vic akorat zhorsuje obraz :-)
Jan Schermer
Jan Schermer (neregistrovaný)
14. 6. 2005 10:53 Nový

celé vlákno
Bohuzel mi proste blika vsechno... a kdyz to naaahodou neblika tak me z toho stejne boli hlava a oci.

Obcas mi blika i LCD (napriklad na podkladu bonusweb.cz vznika zajimavy efekt, dany asi casovanim u obvodu), u nekterych LCD vidim blikat vybojky pro podsvit (nebo co to tam je)...
Michal Krause aura:95
15. 6. 2005 10:17 Nový

celé vlákno
Čistě pro zajímavost, měl jsem teď více méně na vyzkoušení na stole jedno z nejlevnější 17" LCD od Aceru připojené přes analogový výstup (což je možná důležitá skutečnost, ale digitální jsem bohužel neměl možnost vyzkoušet) a velmi rád jsem se ho zbavil. I levná 17" CRT Belina schopná dosáhnout (koukatelných) maximálně 1152x864 při 80 Hz měla v tomhle případě kvalitativně jasně navrch.

Nejzásadnějším problémem toho Aceru byl vznik podivných kontur okolo kontrastních hran. Velmi se to podobalo efektu, který vznikne při přehnaném softwarovém doostřování fotografií filtrem Unsharp Mask. Tento jev se dal eliminovat nastavením, ale zase za cenu znatelné ztráty ostrosti obrazu.

Je možné, že jde o důsledek ošizeného převodníku a při použití DVI by problém nenastal, ale jak jsem už psal, to jsem bohužel neměl možnost vyzkoušet. S kvalitnějšími (respektive dražšími :) LCD jsem nic podobného zatím nepotkal. Určitě nešlo o problém jednoho kusu, podobně se chovalo i několik dalších.

Nechci z toho v žádném případě vyvozovat nějaké obecné závěry, dávám to do pléna spíš jenom jako konkrétní případ konfigurace, kdy bych určitě LCD přednost nedal. Naopak takové EIZO FlexScan L568 bych si rozhodně dopřál rád :)
Petr
Petr (neregistrovaný)
13. 6. 2005 19:44 Nový

Parove programovani

celé vlákno
Pomerne casto musim na monitoru neco predvest. Moje zkusenost je, ze to s LCD je problem - ze proste z boku se na to neda koukat.

Radsi bych LCD, ale kvuli tomuhle vlastne nemuzu.
zviratko
13. 6. 2005 22:46 Nový

Re: Parove programovani

celé vlákno
Uz se delaji LCD se 170 stupni viditelnosti, sice je to dost nadsazeny ale prezentace na LCD uz nejsou takovy problem.
Samozrejme od Aceru za 5000 nic takoveho cekat nemuzete :) ale u "znacek" to je dost jine
Oldřich Jedlička
14. 6. 2005 21:52 Nový

celé vlákno
No, nic proti 170 stupni viditelnosti, ale uz se delaji i LCD (treba Samsung) se 178 stupni viditelnosti ;-)
xxx
xxx (neregistrovaný)
15. 6. 2005 21:08 Nový

celé vlákno
Ja svuj lcd vidim i zezadu :-).
rarasek
rarasek (neregistrovaný)
13. 6. 2005 21:15 Nový

LCD zatim neumi

celé vlákno
Zdravim,

LCD je urcite dobra technologie co do velikosti/hloubky monitoru a setreni oci, ale jako grafik zatim LCD nemuzu dost dobre pouzit. Nastesti odezvy uz zacinaji byt prijatelne, ale barvy to jeste poradne neumi. Treba 100% cernou nebo bilou. Navic hodne vyrobcu aby mohli zavest prijatelnou cenu setri na zpusobu zobrazeni barev a tak casto umi monitor fyzicky jen 256 barev a dohani zbytek nejak softwarove, coz samozrejme v urcitych pripadech poznate.
Skoda, jinak bych to bral hned vsemi deseti.

No ale blizi se nova technologie, par monitoru uz v tehle technologii bylo predstaveno a ceka se na uvedeni na trh.
zviratko
13. 6. 2005 22:44 Nový

Re: LCD zatim neumi

celé vlákno
Mam pro tebe reseni - Sony :) bila je bila, cerna je cerna

znam lidi co to pouzivaj na fotky, bohuzel nemuzu soudit jak je to vhodny na DTP

a obecne, koukni na fakt kvalitni LCD, dost se zlepsily
vlado balko
vlado balko (neregistrovaný)
14. 6. 2005 2:45 Nový

Re: LCD zatim neumi

celé vlákno
nechapem, naco ako grafik potrebujes rychlu odozvu - ta je dobra tak na filmy, alebo na hry. Na DTP, alebo grafiku ti je 25 ms to iste ako 10 ms. Co sa tyka ciernej, mas pravdu - bielu vsak lcd vie. A 256 farieb? No neviem kde si to nabral, ale je to blbost - je pravda, ze maloktory lcd zvladne 256^3 farieb, tak ako by mal, ale zasa degradovat to mocninou trojky je dost silna kava
Zbůďa
Zbůďa (neregistrovaný)
14. 6. 2005 7:08 Nový

No nevím

celé vlákno
Mám jak CRT tak LCD a každé má své plusy i mínusy. Nedokážu si představit hrát Colina na LCD, to je prostě příšerné (mám 8/10 ms 19" LCD). Naopak delší psaní (práce ;-)) ) je na LCD mnohem snesitelnější. Filmy a telku mám také raději na CRT. Jak říkám každé se hodí na něco. Zatím to není o tom zda CRT nebo LCD, ale na co LCD a na co CRT.
ba*d
ba*d (neregistrovaný)
15. 6. 2005 11:21 Nový

Re: No nevím

celé vlákno
24" CRT a 1600x1200@90Hz no problem, presto z toho boli hlava.
19" LCD 1280x1024@60Hz hlava neboli.

Sony Vaio ma jakousi sklenenou desku - to je nadherny obraz, stejny ze vsech stran i ze zhora a zdola.

Ve Windows LCD vypadalo silene - do te doby, nez jsem tam nahral profil barev.
Da se nahrat tenhle profil i do X.org?
David Maxera aura:43
14. 6. 2005 11:06 Nový

Dobrý článek o LCD

celé vlákno

Dobrý článek v angličtině o LCD monitorech je http://www.xbitlabs.com/articles/other/display/lcd-guide.html.

Např. se dozvíte, že LCD monitory nastavují svůj jas rychlým blikáním podsvícení. Také mají obvykle 6 bitů v každém RGB kanále (262144 barev), i když ve specifikaci tvrdí, že 8 (16777216 barev) - chybějící odstíny dohánějí rychlým střídáním okolních odstínů. A spoustu dalších věcí, o kterých tu ještě nebyla řeč.

sine.nomine
sine.nomine (neregistrovaný)
14. 6. 2005 12:18 Nový

fotky

celé vlákno
dost fotim a fotky zatim na vsech lcd co jsem videl vypadaly dost bidne (zubate), takze ja zustavam verny CRT...
Zviratko
Zviratko (neregistrovaný)
14. 6. 2005 14:10 Nový

Re: fotky

celé vlákno
zubate? :) to spis znamena ze ty fotky se nerozplizly na CRT masce ale zobrazily se na pixel presne :)
xxx
xxx (neregistrovaný)
15. 6. 2005 21:10 Nový

celé vlákno
Porid si FlexScan L568 a mas po problemu. Tendle LCD me presvedcil, ze i LCD se da pouzit na fotky :-).
hakman
hakman (neregistrovaný)
18. 6. 2005 20:55 Nový

celé vlákno
pokud máš fotky v jiném rozlišení než je nativní lcd a obrázek se přepočítává tak u některých fotek jsou výrazně zubaté (záleží na fotce). ato i u eizo flexscanL768. ostatní zde zmińované problémy u něj nenajdeš.
FReeZ
FReeZ (neregistrovaný)
14. 2. 2006 18:02 Nový

LCD display a jeho kvalita vs VGA a jeji kvalita :-)

celé vlákno
Vy jste mi ale experti, nekteri z Vas pocitaji barvy monitoru pri 6-ti bitech jedne barvy ze slozky RGB, jini z Vas jednoduse nadavaji na obraz, ale NIKDO z Vas nenapise z jakou grafickou kartou to testoval.

Nemyslite si ze zalezi vice na graficke karte nez monitoru?
Ja si to myslim a samozrejme kazdy kdo se vyzna tak vi, ze CRT zkresluje, proto na nem vypadaji barvy jinak, zapojte si treba jeden z nejlevnejsich LCD ke graficke karte z DVI vystupem. Podminkou je ze karta se musi pohybovat priblizne v cene 10.000Kc a uvidite jak nadherny obraz vam to vykouzli.

Cili na displayi lze usetrit, pokud jste nesetrili na grafarne.

Kdyz clovek usetri na obou komponentech, tak zacne nadavat na obraz :-)

Školení: Návrh a používání MySQL databáze

Naučte se používat jednu z nejrozšířenějších databází. Dozvíte se vše potřebné od návrhu až po samotné využití MySQL v projektech.

Školení pro všechny, kteří se chtějí naučit efektivně pracovat s MySQL nebo se v práci s touto databází zlepšit.

Přihláška a podrobné informace