celé vlákno
Čistě pro zajímavost, měl jsem teď více méně na vyzkoušení na stole jedno z nejlevnější 17" LCD od Aceru připojené přes analogový výstup (což je možná důležitá skutečnost, ale digitální jsem bohužel neměl možnost vyzkoušet) a velmi rád jsem se ho zbavil. I levná 17" CRT Belina schopná dosáhnout (koukatelných) maximálně 1152x864 při 80 Hz měla v tomhle případě kvalitativně jasně navrch.
Nejzásadnějším problémem toho Aceru byl vznik podivných kontur okolo kontrastních hran. Velmi se to podobalo efektu, který vznikne při přehnaném softwarovém doostřování fotografií filtrem Unsharp Mask. Tento jev se dal eliminovat nastavením, ale zase za cenu znatelné ztráty ostrosti obrazu.
Je možné, že jde o důsledek ošizeného převodníku a při použití DVI by problém nenastal, ale jak jsem už psal, to jsem bohužel neměl možnost vyzkoušet. S kvalitnějšími (respektive dražšími :) LCD jsem nic podobného zatím nepotkal. Určitě nešlo o problém jednoho kusu, podobně se chovalo i několik dalších.
Nechci z toho v žádném případě vyvozovat nějaké obecné závěry, dávám to do pléna spíš jenom jako konkrétní případ konfigurace, kdy bych určitě LCD přednost nedal. Naopak takové EIZO FlexScan L568 bych si rozhodně dopřál rád :)