Internet Info, s.r.o. Lupa Měšec Podnikatel Root Zdroják DigiZone Slunečnice Vitalia TopDrive KupDnes Navrcholu NovýTarif Dobrý web Weblogy Woko Jagg Computer.cz SK: MojeLinky

Hlavní navigace

Apache + PHP: Vlastník souboru po uploadu

Jiří Mikulec
Jiří Mikulec
13. 6. 2005 22:19

Apache + PHP: Vlastník souboru po uploadu

Pěkný večer všem,
nedokážu si poradit s následujícím problémkem: pokud vytvořím soubor pomocí PHP uploadem nebo jakkoliv jinak, stane se vlastníkem nového souboru uživatel, po nímž běží Apache. Potřeboval bych, aby vlastníkem byl tentýž uživatel, který vlastní skript, jenž provedl upload.
Dokázal by někdo poradit v tomto směru? Díky předem! Jiří
Dominik Sauer
Dominik Sauer (neregistrovaný)
13. 6. 2005 23:53 Nový

SUID

celé vlákno
napiste si setuid root shell skript, ktery provede chown filename v parametru na pozadovaneho vlastnika (ocheckujte si ale, jestli vam do parametru nekdo nestrka /etc/shadow nebo podobne lahudky), zaridte, aby skript byl videt z vaseho PHP a execnete ho po uploadu. tohle je ale EXTREMNI PRASARNATM a mel byste (tj. pokud vam v tom nebrani napr. 9mm nebezpecne blizko spankove kosti, tak musite) uvazovat o jinem reseni. na co to presne potrebujete ? ;-)
Jiří Mikulec
14. 6. 2005 0:13 Nový

Re: SUID

celé vlákno
Zdravím, díky za reakci :)
Chci se podělit o kapacitu svého 'serveru' s několika známými a potřebuju vyřešit to, aby si navzájem nemohli do souborů ve svých adresářích a zároveň to, abych jim mohl nastavit diskové kvóty - proto zvlášť uživatelské účty.
Napadlo mě, že pomocí safe_mode a open_basedir by vlastníkem jejich souborů možná mohl být stejný uživatel, jako pod kterým běží Apache. Ale co potom s těmi kvótami? Musely by fungovat na adresáře bez ohledu na uživatele a o takové možnosti bohužel nevím :/
#Tom
#Tom (neregistrovaný)
14. 6. 2005 0:20 Nový

celé vlákno
Malý nápad - v Linuxu je i něco jako skupiny uživatelů, pokud se tito uživatelé zařadí do skupiny se serverem (Apache), mohlo by to pomoci. Taky by se dalo využít možností ACL, ale tenhle skvělej nástroj není v každé distribuci, dá se ale doplnit.
Jiří Mikulec
14. 6. 2005 0:24 Nový

celé vlákno
Nerozumím, jak by mohlo zařazení do skupiny pomoci. Vlastníkem souboru po uploadu stejně bude User i Group podle httpd.conf, takže to kvóty neřeší. ACL mi nic neříká, ale hned se na to jdu podívat :)
#Tom
#Tom (neregistrovaný)
14. 6. 2005 0:58 Nový

celé vlákno
Ach jo, asi bych měl jít spát, píšu tady kraviny. To, co jsem napsal, je sice užitečný, ale je to asi na nic. Škoda, že se, zdá se, nedají uplatnit kvóty od více skupin na jednoho uživatele (to by problém řešilo), uplatní se (asi) jen ta, kterou má uživatel v /etc/passwd.

Ještě mě tak napadlo, že by se dal použít cron skript přeměňující vlastnictví nahraných souborů (to by mělo smysl, kdyby uživatelé k datům přistupovali i jinak - z příkazového řádku na serveru, přes FTP apod.), ale Apache (a jím spouštěné skripty) by omezeny nebyly...
Jiří Mikulec
14. 6. 2005 1:01 Nový

celé vlákno
Přistupují i přes FTP, ale v tom je nejmenší problém, protože to nastavuje každému vlastníka zvlášť a ještě k tomu správně :)
#Tom
#Tom (neregistrovaný)
14. 6. 2005 0:16 Nový

celé vlákno
Sice nechci tvrdit, že bych se v tomto dobře vyznal, ale když jsem si hrál s příkazy typu chmod u+s něco, tak jsem zjistil, že má smysl je používat jen pro programy, ne pro skripty. Proč? Identita uživatele je dvojí - efektivní a, řekněme, obyčejná. Efektivní je rozhodující pro přístupová práva, ta se mění tím chmodem. Jenže když se spustí podproces (fork+execv), získá efektivní identitu podle té obyčené identity rodičovského procesu. Takže aby to fungovalo na 100%, je potřeba před spuštěním potomka udělat něco jako setuid(geteuid()), to ale může jen root. Aby byl skript spuštěn pod identitou jiného uživatele, je potřeba vložit nějaký prográmek, který nastaví obě identity na žádanou hodnotu. Ale jak je napsáno výše - je to HNUS. Udělal jsem to jen jednou, aby mi PHP skript na požádání spouštěl občerstvení dat pomocí SVN. Kupodivu to fungovalo, ale bylo to hnusný.
Jiří Mikulec
14. 6. 2005 0:29 Nový

celé vlákno
No, dozvěděl jsem se, že existuje třeba něco jako suphp (http://www.suphp.org), ale to mi přes veškerou snahu nefunguje. Tak si začínám myslet, že je to jen pro PHP běžící jako CGI.
Navíc i samotný safe_mode se řídí podle chownu. Ale už s ním nepracuje dál při vytváření souborů ...
Tomáš Šimek aura:14
14. 6. 2005 8:44 Nový

celé vlákno
Ano, suPHP, běží jen pro CGI.

Naivní pokus o radu:

nešlo by do adresářů, kam mají skripty zapisovat, dát suid bit na požadované usery?
Jiří Mikulec
14. 6. 2005 10:12 Nový

celé vlákno
Nebráním se žádnému rozumnému řešení, které povede k cíli. Nicméně u tohoto bych Vás poprosil o malinko bližší vysvětlení nebo nějaký zajímavý odkaz ...
Tomáš Šimek aura:14
14. 6. 2005 10:17 Nový

celé vlákno
Neradím, řešení, jen pokus

zkuste povolit živateli serveru zápis jen do jednoho vymezeného adresáře pro příslušný web. Tento adresář přivlastněte danému uživateli/skupině s hoďte na něj SUID/SGID bity. Při troše štěstí budou tvořené soubory pomocí move_uploaded_file a write a podobně mít nastaveného vlastníka na uživatele, co vlastní adresář
Dominik Sauer
14. 6. 2005 10:32 Nový

celé vlákno
SGID nestaci a SUID nefunguje.
wd
wd (neregistrovaný)
14. 6. 2005 7:03 Nový

celé vlákno
Odpoved na otazku Proc:
Jadro ignoruje prava nastavena pomoci chmod u+s u skriptu zacinajicich #!/bla/bla/bla
Pisou to v manualu, ale uplne nekde na konci...taky mi to trvalo:)
uživatel si přál zůstat v anonymitě
14. 6. 2005 11:20 Nový

celé vlákno
jadro ich neignoruje, ale je to interpretovany skript tj. podla prveho riadku sa spusti interpreter, napr. /bin/sh - ktory nie je suid a ten potom interpretuje dany subor. suid/sgig sa teda vobec neuplatnia.
16. 6. 2005 15:50 Nový

celé vlákno
Nevím jak Linux, vím, že na HP-UX to před deseti lety šlo, ale skoro bych se klonil k tomu, že ignoruje, protože jinak je to bezpečnostní díra -- kdo může spustit skript setuid root, stane se rootem, když chce. Takže by mi přišlo logické, že se to z těchto důvodů bude ignorovat, protože se to tak opravdu používat nemůže. sudo -c na skript obsahující chown by mohl být řešením ...
gilhad Gilhad aura:100
14. 6. 2005 8:04 Nový

Cesta oklikou

celé vlákno
Co to udelat takto:
uzivatel uloadne soubor prez php (ktere si ho overi, zda je to on) a po ulozeni ho PRESUNE (mv) do adresare typu blabla/dowloady/uzivatel
Ten adresar je nastaven tak, ze tam muze psat a cist jak skupina Apache, tak dotycny uzivatel (jako uzivatel).
kazdy uzivatel ma v crontab naplanovany skript (rekneme na kazdych 5 minut), ktery probehne vsechny soubory v blabla/dowloady/uzivatel a pro kazdy z nich provede
cat blabla/dowloady/uzivatel/soubor>/home/uzivatel/dowload/soubor
rm blabla/dowloady/uzivatel/soubor

Ten skript bezi pod danym uzivatelem, takze jim VYTVORENY soubor bude jeho a v jeho kvote, v tom adresari blabla/dowloady/uzivatel smi cist i mazat, ale do cizich souboru se nedostane, neb ty patri apachovi a od blabla/dowloady/jinyuzivatel uz prava nema ;-)

Trochu oklika, ale melo by to fungovat ;-)
Dominik Sauer
14. 6. 2005 8:30 Nový

Re: Cesta oklikou

celé vlákno
a co kdyz se nekdo trefi mezi crony ?
Dominik Sauer
14. 6. 2005 8:32 Nový

celé vlákno
nehlede na to, ze cekat pet minut, nez se mi neco stane se souborem, ktery jsem nekam uploadnul (no dobre, v prumeru 2.5 min), budu fakt jenom jednou. pak ho uploadnu nekam jinam.
Jiří Mikulec
14. 6. 2005 9:01 Nový

celé vlákno
Dobré ráno, je vidět, že jste šel spát o chvilku dříve :) Já na to ještě moc nevidím ...
Jinak souhlas. Uvažoval jsem také o možnosti s cronem, klidně tak, že se každou minutu nastaví rekurzivně chown daným adresářům podle infa v db. Ale to si fakt myslím, že není řešení vhodné pro Linux (tedy stále v to doufám) ...
14. 6. 2005 9:21 Nový

celé vlákno
Moje reseni je lepsi v tom, ze se na kazdy soubor sahne pouze jednou a od te chvile uz ho ma uzivatel "doma" a system o nem nevi a nezdrzuje se s nim...
jinak mi to moje neprijde az tak moc "proti srsti", nepoterbju tam nikde spoustet nic s nadbytecnymi (rootovymi) pravy, proste se uzivatele mezi sebou dohodnou a kazdy se stara o sve.
Pokud zrovna chvili nikdo nic neuploadnul, tak ten skript zkontroluje ze je adresar prazdny a hned konci, pokud je nejaky novy soubor, tak se zkopiruje tam kam ma a tim je vystarano - uz ma spravne atributy a system s nim dal nic delat nemusi a ani nedela ... tak trochu jako stahovani posty.

A neni problem, pokud by nekdo spechal, si ten skript spustit i sam jako uzivatel a dostat ten soubor hned "mimo poradi" ;-)
Jiří Mikulec
14. 6. 2005 10:08 Nový

celé vlákno
Jenom opravdu nevím, jak byste PHP přinutil uploadovat tam, kam chcete Vy, a ne tam, kam chce uživatel. Ten použije v lepším případě move_uploaded_file() a očekává, že to bude hned fungovat ...
Dominik Sauer
14. 6. 2005 10:34 Nový

celé vlákno
jakekoliv reseni bude vyzadovat spolupraci uzivatele.
14. 6. 2005 10:50 Nový

celé vlákno
uploadovaci stranka odesle formular nejakemu PHP. To popadne dosly soubor a prehodi ho do toho adresare blabla/dowload/uzivatel treba prave tou funkci move_uploaded_file() ... kdyz uz jsem u toho, o jak velke soubory a jake pocty se jedna? Je to cekani v prumeru pul minuty vaznou prekazkou?
Dominik Sauer
14. 6. 2005 10:29 Nový

celé vlákno
jenze sam si ho prave nespusti. pokud se nebavime o tom, ze ma shell a spusti si ho ruco odtamtud.
14. 6. 2005 10:52 Nový

celé vlákno
V tom pripade pocka dokud se o to nekostara cron ...
14. 6. 2005 9:15 Nový

celé vlákno
To je v poradku, proste chvili pocka.
Pokud by to bylo poterba, tak se to da spoustet z cronu i kazdou minutu ....
Jde o to, na co se to bude pouzivat, zvlaste pokud tam maji uzivatele i FTP pristup.
Lomm
Lomm (neregistrovaný)
14. 6. 2005 16:13 Nový

celé vlákno
A nesel by ten cron obejit tim ze bych do domovskeho adresare usera hodil suid skript (pouze prava uzivatele) kterej by si to zkopiroval z ty docasny slozky. Ten skript bych spoustel z php pri kazdym uploadu...
Dominik Sauer
14. 6. 2005 8:28 Nový

setuid binarka

celé vlákno
tak jsem chvili googlil, a obavam se, ze bez setuid skriptu (resp. teda binarky - #!/bla/bla/bla;) se neobejdete.
Jiří Mikulec
14. 6. 2005 9:06 Nový

Re: setuid binarka

celé vlákno
Dobrá, ale co teda s tím? Snažím se, ale nechápu :/
Průběžně děkuju za trpělivost ;)
Dominik Sauer
14. 6. 2005 11:08 Nový

celé vlákno
no, uzivatel si pocka, az mu dobehne upload, pak na nej spusti binarku, ktera umi to, co ten shell-script popisovany vyse a pak si s vyslednym souborem dela co se mu zamane. tohle reseni ma tu vyhodu (nebo nevyhodu... ;), ze existuje pouze mala (casova) dira, kdy je soubor citelny pro vsechny. pro opravdu spravne a bezpecne reseni by IMHO bylo nutne napsat modul (apache nebo php), ktery soubor rovnou zalozi s prislusnymi vlastniky a opravnenimi. ja jsem asi deset minut googlil, a zadny nevygooglil - ale treba budete mit vetsi stesti.
14. 6. 2005 9:23 Nový

celé vlákno
Muj prispevek ukazuje ciste reseni bez jakehokoli setuid ;-)
(pravda, google ho nejspis jeste nema zaindexovany ;-)
Dominik Sauer
14. 6. 2005 10:31 Nový

celé vlákno
no, kdyz jsem tohle zkousel jako reseni pro zakaznika, tak se mnou a s tou minutou pekne vybehl.
Dominik Sauer
14. 6. 2005 11:12 Nový

celé vlákno
nehlede na to, ze do cisteho reseni to ma dost daleko (co ten race tam ?) ;-)
14. 6. 2005 16:45 Nový

celé vlákno
Ehm... jaky race?
pokud PHP po stazeni _presune_ ten soubor (v ramci jedne partition, takze se jen prepichnou pointery) tak ten soubor v meziadresari bud je, nebo neni. Kdyz tam je, lze z cronu zkopirovat a smazat.

Ledaze by byl tak velky, ze by ho ten cron nedokazal mezi dvema vyvolanima zkopirovat, ovsem to jsme asi v jine dimenzi, nez tam, kde se vycita, ze uzivatel musi v prumeru pul minuty cekat, nez se cron probudi ...
Dominik Sauer
14. 6. 2005 17:32 Nový

celé vlákno
jde o to, ze je tam jista chvile, kdy ma soubor nebezpecneho vlastnika/prava, tudiz muze byt uzurpovan jinym uzivatelem.
#Tom
#Tom (neregistrovaný)
14. 6. 2005 10:39 Nový

Konečné a jediné správné řešení?

celé vlákno
Jak je napsáno výše, chmod g+s adresář způsobí, že v adresáři vytvořené soubory patří stejné skupině, jako ten adresář. (To jsem netušil, člověk se učí pořád ;-) Stačí tak každému uživateli zřídit další skupinu, té nastavit kvótu a nastavit tuto skupinu pro daný adresář včetně atributu setgid. ACL ani nebudou potřeba, stačí třeba něco takového:
groupadd franta_php
mkdir franta_php
chown httpd.franta_php franta_php
chmod 2770 franta_php
setquota -g franta_php soft_kb hard_kb soft_soubory hard_soubory /cesta
Dominik Sauer
14. 6. 2005 11:01 Nový

Re: Konečné a jediné správné řešení?

celé vlákno
no, ale k temhle souborum opet muzou vsichni. (pres PHP, samozrejme).
#Tom
#Tom (neregistrovaný)
14. 6. 2005 11:29 Nový

celé vlákno
Jo, můžou. Ale jak jsem se tak koukal po netu, našel jsem (nejen) toto:
php_admin_flag open_basedir /cesta
To se dá v httpd.conf nastavit pro každej adresář zvlášť, čímž by se obešla to, že tam jinak můžou všichni. (Snad...)
Jiří Mikulec
14. 6. 2005 12:20 Nový

celé vlákno
Myslím, že kombinace chmod g+s a open_basedir by mohla být ok.
Ale teď co s FTP? Konkrétně .. dokážu jej nastavit tak, aby správně nastavovalo vlastníka souborům. Ale pokud si někdo nastaví u adresáře přes FTP chmod (přes PHP jsem ještě netestoval), příznak zadaný dříve příkazem "chmod g+s" zmizí :/
(Ano, asi i tak nachystám něco pro cron, co bude nastavovat chown, ale stále to nepovažuju za řešení s velkým Ř)
#Tom
#Tom (neregistrovaný)
14. 6. 2005 13:22 Nový

celé vlákno
Dalo by se zakázat použití příkazu chmod přes FTP. Hodilo by se nastavit jako výchozí vlastnost setgid, ale ACL to (asi) neumí. Možná rozšířené atributy nastavované pomocí (třeba) setfattr by to zařídily, ale to je nad rámec mých znalostí.
Dominik Sauer
14. 6. 2005 17:50 Nový

celé vlákno
Jediné Správné ŘešeníTM je Dopsat Ten Modul (perchild) ;-);-)
Jiří Mikulec
14. 6. 2005 18:11 Nový

celé vlákno
Začínám si myslet, že to snad vyzkouším.
Jak moc je ten modul nedopsaný? Jde 'jen' o potenciální chyby nebo nějaká část zcela chybí? V knížce Apache Server 2 - kompl. příručka administrátora to berou jako hotovou věc, i když okrajově :) Považujete za moc velké riziko se jej pokusit použít?
Jiří Mikulec
14. 6. 2005 18:45 Nový

celé vlákno
Začínám si myslet, že to snad vyzkouším.
Jak moc je ten modul nedopsaný? Jde 'jen' o potenciální chyby nebo nějaká část zcela chybí? V knížce Apache Server 2 - kompl. příručka administrátora to berou jako hotovou věc, i když okrajově :) Považujete za moc velké riziko se jej pokusit použít?
Jiří Mikulec
14. 6. 2005 18:53 Nový

celé vlákno
Omlouvám se za duplicitu a snad jen pro jistotu - vyzkouším modul, ne jeho dopsání :)
Dominik Sauer
14. 6. 2005 21:22 Nový

celé vlákno
nejdriv bych to otestoval na laptopu, pak spustil zatezove testy (apache neco takoveho ma) a kdyby se to dostatecne dlouho nesesypalo, tak bych to nasadil naostro. totiz pokud ve vasem pripade nepripada v uvahu projet zdrojaky ;)
Jiří Mikulec
Jiří Mikulec (neregistrovaný)
15. 6. 2005 2:55 Nový

celé vlákno
Tak jsem to překompiloval na perchild, vyžádalo si to také znovu kompilaci php. Weby běží, ale pokud k některému virtualhostu přidám následující řádek, pak daný virtualhost přestane reagovat:
AssignUserID uzivatel1 skupina2
Pro jistotu dodávám, že uzivatel1 i skupina2 existují a uzivatel1 je jejím členem. Také v http.conf mám
ChildPerUserID  uzivatel1 skupina2 1
a jeden proces běží pod tímto uživatelem (s čímž byly původně problémy, ale šlo o vyřešený bug - http://issues.apache.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=7921), vypadá to takto:
uzivatel1 16209  0.0  1.2 89496 13044 ?       Sl   01:05   0:00 /usr/local/apache/bin/httpd -k start -DSSL
Samozřejmě mám možnost funkčnost se zátěží otestovat (nejsou to testy od apache, ty jsem zatím nenašel) a pokud to bude fungovat, budu spokojen. I když nevím, jaké budou časem nároky na RAM apod. Trochu mě ale mrzí, že neexistuje jiné řešení ...
Dominik Sauer
15. 6. 2005 12:16 Nový

celé vlákno
zátěžové testy pro apache od apache: http://httpd.apache.org/test/flood/
Ivan Brezina
16. 6. 2005 9:57 Nový

celé vlákno
Opravdu ti to funguje? Kolik mas na tom stroji virtualu ?
Kdyz jsme to zkousili naposledy, tak se zacal apache zasekavat uz pri
trech virtualech. Mozna to je ale tim ze jsme chteli aby se navic i chrootaval,
takze mu nemohli fungovat ty fcntl zamky.

Jeste posilam odkaz na dalsi web:
http://web.sysfrog.org/log/2004/05/apache2-perchild-mpm.html
Dominik Sauer
14. 6. 2005 10:58 Nový

Re: ...

celé vlákno
ale jen pod virtualhostem. coz (afaik) neni zdejsi pripad.
Jiří Mikulec
14. 6. 2005 11:10 Nový

celé vlákno
Ok, a co si myslíte o tomto (na téže stránce nahoře)?

This module is not functional. Development of this module is not complete and is not currently active. Do not use perchild unless you are a programmer willing to help fix it.

Lze nasadit nebo ne?
Dominik Sauer
14. 6. 2005 11:14 Nový

celé vlákno
are you a programmer willing to help fix it ? mozna byste tam mohl pridatt tu podporu useru v ne-virtual hostech ?
Jiří Mikulec
14. 6. 2005 11:18 Nový

celé vlákno
Nejsem :) koneckonců mně jde o virtualhosty. IP je jen jedna ...
Dominik Sauer
14. 6. 2005 11:23 Nový

celé vlákno
nasadit to mozna pujde, ale nejdriv to _poradne_ otestujte. a mozna, ze se v tehle diskusi najde clovik, ktereho dany problem zajima a je "willing to help to fix". a mozna, kdyz vecer jeste nebudu mit ze vsech ++ a {} mzitky, tak to (mozna) budu i ja ;))
radon
radon (neregistrovaný)
22. 7. 2005 12:23 Nový

celé vlákno
testoval jsem to asi den

po nejake dobe to zacalo vytuhavat, fakt to pouzitelny neni a to varovani v dokumentaci je tam pravem :)
Skaj
Skaj (neregistrovaný)
14. 6. 2005 11:27 Nový

proc ne FTP fce?

celé vlákno

Soubor bych uploadoval pomoci vestavenych FTP funkci v PHP. FTP vam vlastnika nastavuje spravne - mate po problemu. Resil jsem tak upload treba na pipni.cz kde maji se safe mode silene problemy.

Dominik Sauer
14. 6. 2005 11:33 Nový

Re: proc ne FTP fce?

celé vlákno
jenze vy nepotrebujete z PHP scriptu neco nekam uploadnout. vy potrebujete osetrit HTTP upload ktery vam prichazi zvenku.
Jiří Mikulec
14. 6. 2005 11:39 Nový

celé vlákno
FTP funkce použiju já, vy a pár lidí, kteří do toho malinko vidí. Ti ostatní použijí nějaký hotový skript. A kdo do toho uvidí hodně, mohl by právě nepoužitím ftp funkcí obejít kvótu :)
Skaj
Skaj (neregistrovaný)
14. 6. 2005 11:46 Nový

celé vlákno
Aaaha uz jsem to pochopil, myslel jsem ze se snazite o neco trochu jineho(mit vlastni PHP script, pomoci kterehoi date userum sanci na upload jejich souboru na ssrver). Tak s timhle Vam drzim palce, ale poradit nedokazu:)
pavel
pavel (neregistrovaný)
15. 6. 2005 22:09 Nový

celé vlákno
Spravne, najefektivnejsie a najprijatelnejsie riesenie zo vsetkych je predsa len upload via FTP na webserver - v principe je to len movnutie suboru via ftp na nejake konkretne miesto na webe - tym sa nastavi aj vlastnik suboru. Ftp server je nastaveny aby chroot-om prezentoval len urcitu cast webu, a dovolil sa prihlasovat uzivatelom len z localhostu.
14. 6. 2005 11:56 Nový

sudo

celé vlákno
skus si pridat do /etc/sudoers nieco taketo:

apache localhost = NOPASSWORD: /bin/chmod [0-9a-z]* /home/[^.]*/upload/[^.]*

z php potom treba zavolat sudo /bin/chown user.group /home/userdir/upload/subor

(a cele to dobre zabezpecit)

alebo pouzi suexec - ten umozni aby apache volal skripty pod inym uzivatelom.
ci je suexec primo v distribucnom apachi nie je iste, ale v debiane je.

http://httpd.apache.org/docs-2.0/suexec.html

...

User directories:
Requests that are processed by mod_userdir will call the suEXEC wrapper to execute CGI programs under the userid of the requested user directory. The only requirement needed for this feature to work is for CGI execution to be enabled for the user and that the script must meet the scrutiny of the security checks above. See also the --with-suexec-userdir compile time option.

co by mohlo riesit zadanie:

> Potřeboval bych, aby vlastníkem byl tentýž uživatel, který vlastní skript,
> jenž provedl upload.
Dominik Sauer
14. 6. 2005 12:37 Nový

Re: sudo

celé vlákno
no, sudo je stejny race jako suid binarka - i kdyz pripoustim, ze se nemusi nic psat. suexec funguje pro CGI, ne pro mod_php, je tak ?
15. 6. 2005 10:19 Nový

Re: sudo

celé vlákno
ok, tak sudo nie. ale suexec by malo byt spravne riesenie.
suexec sice nefunguje s mod_php, ale php moze fungovat ako cgi, a na mnohych serveroch to tak je, prave preto aby si kazdy mohol narobit vlastne php skripty na osobnych strankach - http://www.php.net/manual/en/install.unix.commandline.php
ked sa to spravne nastavi, je to najlepsie riesenie, ktore zabezpeci, ze si uzivatelia nebudu skriptami nicit navzajom subory a nedovoli kazdmu spustat si skripty pod apache userom.
Zviratko
Zviratko (neregistrovaný)
15. 6. 2005 10:28 Nový

Proc to vsichni resite tak slozite??

celé vlákno
Apache pobezi pod User=apache, Group=apache

rekneme ze GID apache = 33 a UID apache je take 33

uzivatele budou pak mit uid napr.
franta: UID=1000 (franta), GID=33 (apache)
blazej: UID=1001 (blazej), GID=33 (apache)

v PHP skriptu se pri uploadu nastavi umask() tak aby pravo na praci (cist/psat) mel nejenom uzivatel ale i skupina (tedy napriklad 117 pro soubory, 007 pro adresare)

uzivatele ve svych home zamknete pres open_basedir v PHP, na FTP pres chroot (vetsina ftp umi uzamknout uzivatele v home, doporucuji proftpd nebo pure-ftpd)

tim jsou vyresena prava, uzivatele nesmi mit pristup pres SSH a nesmi mit povolene CGI skripty a server-side includes (pres to by se dalo uzamknuti obejit)

co se quot tyce, tam je potreba udelat skript ktery nastavi spravne vlastnika na vsech souborech v uzivatelove home - jinak by se totiz soubory uploadnute pres web nezapocitaly do quoty uzivatele (patrily by UID=33 (apache)) - osobne mam ale s quotami tu zkusenost ze akorat komplikuji zivot, lepsi je jednou za cas rucne prepocitat kolik u jednotlivych uzivatelu zabiraji jejich data a zkontrolovat proti nejake tabulce, v pripade vyrazneho prekroceni je na to upozornit a domluvit se s nimi - protoze vetsina dat bude samozrejme warez tak warez nemilosrdne mazat :)

jeste lepsi je pouzit jedno UID i GID pro vsechny uzivatele, ale tam se quoty nedaji nasadit ani kdybyste chteli (sice pure-ftpd quoty umi tak, ze prepocita velikost souboru u uzivatele (i virtualniho) - ale nemam zkusenost a rekl bych ze to bude dost pomale)

hope it was helpful :)
#Tom
#Tom (neregistrovaný)
15. 6. 2005 10:37 Nový

Re: Proc to vsichni resite tak slozite??

celé vlákno
co se quot tyce, tam je potreba udelat skript ktery nastavi spravne vlastnika na vsech souborech v uzivatelove home
Sem s ním! Nebo že by byl pro cron? ;-)
Zviratko
Zviratko (neregistrovaný)
15. 6. 2005 10:51 Nový

Re: Proc to vsichni resite tak slozite??

celé vlákno
ano, pro cron :)
Ondřej Surý aura:76
15. 6. 2005 10:34 Nový

PHP jako CGI + SUEXEC - jedine reseni

celé vlákno
Jedine reseni, jak toto resit, je spoustet PHP jako CGI script pres SUEXEC. Pokud byste chtel tomu dat trochu vic vykonu, tak je zapotrebi to cele nakonfigurovat jako FastCGI.

Navod v nemcine:
http://www.debianhowto.de/howto-archiv/de/apache2-phpfcgi-sarge/

S pomoci tohoto a google translatoru to snad zvladnete. Neni to nic sloziteho a opravdu to funguje.

O.
15. 6. 2005 10:34 Nový

celé vlákno
Jedine reseni, jak toto resit, je spoustet PHP jako CGI script pres SUEXEC. Pokud byste chtel tomu dat trochu vic vykonu, tak je zapotrebi to cele nakonfigurovat jako FastCGI.

Navod v nemcine:

S pomoci tohoto a google translatoru to snad zvladnete. Neni to nic sloziteho a opravdu to funguje.

O.
15. 6. 2005 10:35 Nový

celé vlákno

Navod v nemcine:

O.
HoGo
HoGo (neregistrovaný)
6. 11. 2005 11:43 Nový

Opravdu neni reseni

celé vlákno
Ten problem s vlastnikem po uploadu preci musi mit vic lidi, to opravdu neni nejake ciste reseni, neco jako direktiva do apache
treba "PHPFileUploadOwner jmeno" ktera by po uploadu zajistila
zmenu vlastnika ? Skoda.
15. 1. 2006 12:49 Nový

Re: Opravdu neni reseni

celé vlákno
Ano nejake PHPFileUploadOwner by se urcute velmi velmi hodilo.
Neexistuje nejaky patch pro PHP?
Jak to resite vy ostatni?

Diana

"PHPFileUploadOwner jmeno" ktera by po uploadu zajistila
zmenu vlastnika ?
Martin Pelikán
5. 1. 2006 17:14 Nový

Reseni v pripade PHP je jednoduche

celé vlákno
Na serveru mi bezi dokonce PHP4 a PHP5 zaroven, to cele pres suphp. Tady je postup:
http://svn.gnqs.org/projects/gentoo-php-overlay/file/docs/php4-php5-configuration.html?format=raw

Resim ale ted problem s CGI - mam instly suexec, ale tam jde nastavit vzdy jen jeden uzivatel, pod kterym se CGI pousti...
A ja potrebuji poustet to pod vlastnikem toho skriptu, uctu je u nas pres dve ste...

SuexecUserGroup -user- -group-
-> co tam doplnit, pripadne cim to nahradit, aby to jelo? diky

Školení: Hackujeme operační systém Android

Školení vám ukáže, jak se dostat k Linuxu (tzv. "rootování"), který se pod hezkou tváří Androida skrývá a jak ho naplno využít. Pomůže vám to při záloze dat, zvětšování prostoru pro aplikace nebo sdílení připojení k internetu a pokud chcete z telefonu dostat opravdové maximum, ukážeme vám, jak v něm vyměnit kompletní systém za lepší.

Podrobnější informace a přihláška