Hodilo by sa este ls -lR (aby sme videli, o jake subory sa jedna).
XFS neni moc dobre na male subory, specialne ak ich sypete vela za sebou via cp, pretoze ma asi 4 formaty adresarov: in-inode, leaf, node, B+ strom, ktore sa menia podla poctu suborov v adresari (a zakazdym sa struktura musi rebuildnut, co je vidiet pri postupnom pridavani suborov). Na druhej strane by bolo zaujimave vidiet, ako by to dopadlo pri extremne velkych adresaroch (> 16k suborov).
Druha vec, XFS drzi 2 B+ stromy pre volne bloky: jeden zotriedeny podla velkosti free blokov (lebo alokuje po extentoch, nie po jednotlivych blokoch) a druhy zotriedeny podla cisel blokov. Takisto dynamicky alokuje inody, vzdy po bloku 64 inodov (ext3 ich ma pevny pocet), tie tiez drzi v B+ strome. Takze prudke pridavanie malych suborov sa prejavi dost jasne (menenie 3 B+ stromov).
Dalej sa XFS snazi zapisy co najviac zpozdovat (az do nejakeho limitu), pretoze cim viac vie, co bude zapisovat, tym lepsie to dokaze rozlozit (ready su potom rychlejsie a v beznych situaciach ready prevazuju nad writami). Este pouziva jednu fintu: writebarriers, dokaze obist cache disku pri zapise zurnalu, takze sa nestane, ze by sa data stratili lebo disk ich mal v cache a nie este na platniach (neviem ale ci su writebariery implementovane aj v linuxe, podla toho co som vygooglil, vyzera ze asi hej).
Plus je mozne vybrat jeden z viacerych alokatorov (myslim ze su tri), kazdy je dobry na ine pouzitie.
Inak na dane pouzitie (cowbuilder) je fakt ten ext3 asi lepsi.
Mozno by este bolo zaujimave otestovat ext3 s >=80% zaplnenim (tam bude klesat rychlost hladania volneho bloku rychlejsie nez u xfs, ext3 pouziva bitmapy). IMHO je strasne tazke urobit skutocne vypovedajuci benchmark na xfs, pretoze je to hrozne zlozity fs. Na to je totiz treba podrobne prestudovat dizajn xfs aj ext3 a navrhnut testy podla toho (aby sa videly sily a slabosti v roznych situaciach).
BTW ten diametralny rozdiel medzi i386 a amd64 ma ale neskutocne prekvapuje...to uz zavana ze kompilator/optimalizacia spolu s architekturou maju nejaky zavratny podiel.