Internet Info, s.r.o. Lupa Měšec Podnikatel Root Zdroják DigiZone Slunečnice Vitalia TopDrive KupDnes Navrcholu NovýTarif Dobrý web Weblogy Woko Jagg Computer.cz SK: MojeLinky

Hlavní navigace

Názor k diskusi XFS vs ext3 při operaci "cp -al ..."

abyssal
abyssal (neregistrovaný)
17. 9. 2007 14:53

Re: da se to nekde stahnout?

celé vlákno
Myslim, ze to nezmensovanie u ext3 sposobuje prave dirindex (nemoze zmensovat adresar, lebo by musel upravovat index), aj ked sa mi zda ze nezmensovanie adresarov bolo uz u ext2 (tam ich prekladal prazdnym miestom, ktore readdir preskakoval).

Ten dirindex je taka zvlastna spotvorenina B+ stromu (a,b-stromu?), ze sa nedokaze zmensovat, ale zase ma maximalne 2 urovne + 1 listova uroven (tusim to volaju H-strom). Co sa ale tyka vykonu, tak ten H-strom je asi rovnako ucinny ako B+ strom, akurat ma obmedzenie na max. pocet prvkov, co je ale 512^3=134 milionov pri 4k blokoch (+nejake drobnosti vyplyvajuce z toho, ze sa jeho vyska nezmensuje).

Imho fsck tie 'velke adresare' zmensovat nebude, ale neskusal som. Jednoduchy trik jak zmensit je vytvorit novy adresar, presunut tam subory, zmazat stary a premenovat na povodne meno. Ale nejak by som sa s tym nezatazoval, jednak tie adresare nie su moc velke, lookup podla mena je rychly (dirindex), readdir bude ok (prazdne miesta sa rychlo preskakuju a jadro robi read-ahead).