Internet Info, s.r.o. Lupa Měšec Podnikatel Root Zdroják DigiZone Slunečnice Vitalia TopDrive KupDnes Navrcholu NovýTarif Dobrý web Weblogy Woko Jagg Computer.cz SK: MojeLinky

Hlavní navigace

Nástroje pro vlastní webhosting

Jan Machala
Jan Machala
18. 4. 2008 22:17

Nástroje pro vlastní webhosting

Zdravím *nixové bohy :-)

Rád bych se zeptal, jestli někdo nemá zkušenosti s poskytováním webohistingu. Zajímalo by mě, zda tyto firmy používají nějaký software na sprácu účtů, nějaké automatizované úlohy, nebo si tyto věci píšou vždy sami třeba v bashi a podle požadavků zákazníka spustí danou dávku?

Pokud takový software existuje, mohli byste mi nastínit, jak zhruba funguje?

Děkuji moc za rady.

P.S.: Nejlépe pro FreeBSD
Láďa aura:100
18. 4. 2008 23:07 Nový

Má, ale nijak oslnivé

celé vlákno
Různých nástrojů je hromada, od komerční jako CPanel nebo Plesk, open-source jsem taky nějaké viděl. Spousta věcí se dá spravovat pomocí SQL databáze nebo LDAPu (mailové účty, FTP účty atd.), pro další spoustu už existují administrační nástroje (qmail admin atd.). Takže spíš je potřeba specifikovat požadavek.

A úplně bokem - doporučuji nejméně třikrát rozmyslet, než se do něčeho pustíš - jako způsob, jak se naučit spoustu věcí na serveru pro pár kamarádů je to skvělé, jako prostředek k vydělání peněz je to peklo :-)
Jan Machala aura:76
19. 4. 2008 0:05 Nový

Re: Má, ale nijak oslnivé

celé vlákno
No, tak super, už jsem si myslel, že budu muset dělat miliony scriptů, aby se mi to trochu automatizovalo ;-)

No, říkal jsem si, že si udělám server a budu mít na něm takové služby, které nikde moc nejsou. Cílová skupina jsou asi studenti. Živit se tím zatím nechci, ale třeba časem.
Třeba podpora pythonu, to je hlavní věc, proč to zřizuji. Nějaké django apod. Aby mi tam běžely vlastní stránky co mám, popřípadě stránky kamarádů.

Má ještě někdo nějaké návrhy, na vhodný software?
PhoenixG.
PhoenixG. (neregistrovaný)
19. 4. 2008 18:34 Nový

celé vlákno
Zdravicko,kdyby jste na neco narazil sam byl byste tak hodny a postnul to sem? Taky bych neco podobneho potreboval na pokusy :-)
19. 4. 2008 19:19 Nový

Re: Má, ale nijak oslnivéRe: Má, ale nijak oslnivé

celé vlákno
No, asi to zatím vypadá, že na všechno budu muset přijít sám :-( No, co se dá dělat, alespoň se tím hodně naučím ;-)
19. 4. 2008 19:42 Nový

Re: Má, ale nijak oslnivéRe: Má, ale nijak oslnivé

celé vlákno
Psal jsi, že kvůli penězům to neděláš ne? ;-) Je potřeba upřesnit na co se ptáš - systémové služby, nástroje na správu nebo obojí? Nebo nějaké nástroje, aby si mohli tyhle věci spravovat i tví "klienti"?
19. 4. 2008 20:01 Nový

Re: Má, ale nijak oslnivéRe: Má, ale nijak oslnivéRe: Má, ale nijak oslnivéRe: Má, ale nijak oslnivé

celé vlákno
Komerčně to nedělám. Ale pro sebe to dělám a zkouším.

No, konkrétně ještě nevím, nevím, co všechno je v této oblasti udělané, co co dělá. Spíš se zajímám, až ty prográmky budu znát, bude se ptát konkrétněji.

Hodila by se jak správa pro klienty, ale spíš správa pro mě samotného.
Něco, aby to udělalo samo VirtualHosts apod. zatím se mi podařilo rozchodit apache, php5, mysql a uživatelské adresáře. Ale co je vše možné nevím...
19. 4. 2008 20:13 Nový

Re: Má, ale nijak oslnivéRe: Má, ale nijak oslnivéRe: Má, ale nijak oslnivéRe: Má, ale nijak oslnivé

celé vlákno
Vím že open-source nástroje pro správu webhostingu existují, bohužel už si nevzpomínám kde jsem je viděl - Google ale bude určitě vědět. Vím, že to není ideální odpověď, ale věřím, že nebude složitý něco najít.
uživatel si přál zůstat v anonymitě
21. 4. 2008 3:06 Nový

celé vlákno
webmin/usermin
Grumpa aura:100
20. 4. 2008 11:47 Nový

RE: Webhosting

celé vlákno
Nejdrive je potreba pochopit, jak jednotlive casti funguji zvlast a jak dohromady. Spousta veci je vyresena uz uvnitr nainstalovaneho systemu. Jinak to ale bude vypadat po instalaci ze zdrojaku, jinak pri pouziti binarnich balicku. Kazdy system muze mit odlisnou filosofii.

Pak je dobre zacit vytvaret webhostingove ucty rucne. Na tom zjistite, co se opakuje a co je unikatni.

Nakonec si napisete svoje skripty, ktere tu drinu udelaji za vas. Vase sebevedomi zacne drit hlavou o strop a to je prave ta parada, proc to delame :o).

Pokud chcete automatizovane webove rozhrani, tak vas nechapu. Jednak je tu milion konkurence a druhak se tim nic moc nenaucite. Nanejvys, jak instalovat cizi placeny produkt.
21. 4. 2008 10:12 Nový

celé vlákno
Komerčně zatím nechci. Nemám na to prostředky a prostory a je s tím mnoho práce za málo peněz. V dnešní době opravdu za málo peněz, aby člověk mohl konkurovat.

Spíš tam bude to, co nikde moc nebývá. Nějaké django, python, cherypy a další projekty, které nejsou rozšířené jinde. Pojedou mi tam osobní stránky a pro kamarády :-D

Rád bych se tedy zeptal, jak takové webové administrace účtu fungují? Je to v php a volají se systémové skripty napsané třeba v bashi? Já bych to tak třeba dělal :-)

Děkuji za odpovědi
czechspekk
czechspekk (neregistrovaný)
21. 4. 2008 16:19 Nový

celé vlákno
Pred par lety jsme nasadili ISP Config , jakoze na hrani a zakladni spravu to urcite postaci, ale clovek se tim nic nenauci.. Nejprinosnejsi bude nastudovat docs k pouzivanemu web serveru a udelat si vlastni depl. skripty.
tonda
tonda (neregistrovaný) ---.cust-83.exponential-e.net
2. 10. 2009 10:25 Nový

Re: RE: Webhosting

celé vlákno

mas soukromy email na neco jsem se te chtel zeptat …

8. 10. 2009 12:05 Nový

Re: RE: Webhosting

celé vlákno

Mám. honza.machala na seznamu

21. 4. 2008 13:26 Nový

RE: Nástroje pro vlastní Webhosting

celé vlákno
na serveru s uspechem pouzivame syscp (https://wiki.syscp.org/).
neni to uplne dokonale ale dostacujici ;)
sd
28. 6. 2008 1:46 Nový

RE: Nástroje pro vlastní Webhosting

celé vlákno
Češtinu pro SysCP prosím náhodou někdo nemate?
Zdenek
Zdenek (neregistrovaný)
22. 4. 2008 8:19 Nový

A co tohle?

celé vlákno
Zdravim,
asi pred rokem a neco jsem delal podobny projekt do skoly. Jmenuje se tO ISPConfig (ispconfig.com) Da se stahnout Virtual Appliance pro VMWare. Ja jsem to udel uplne stejne a fungovalo to. Jestli trosku rozumite unixu, tak byste si mozna mohl dopsat vlastni skripty. Ja jsem v tomhle slabsi, ale presto mi tahle verze vyhovovala. Umi rozlisovat zakazniky, pocita faktury, vytvari mailove schranky, .....
Treba Vam to pomuze
faha
faha (neregistrovaný)
23. 4. 2008 9:21 Nový

VHCS

celé vlákno
muzete jeste zkousit VHCS
clanek od p. Kozaka -> http://www.linuxexpres.cz/praxe/kvalitni-webhosting-za-patnact-minut

VHCS: http://www.vhcs.net

nebo fork VHCS je tohle http://isp-control.net

Samozdrejme se to da vsechno pri trose snahi ohnout jak clovek potrebuje.
Josef Mlaskač
Josef Mlaskač (neregistrovaný)
23. 4. 2008 12:26 Nový

vtip?

celé vlákno
Pokud to není vtip tak nevím jak ostatní ae ja vidím 69455 domén co máme k tomuto okamžiku ve správě.

Používáme vše vlastní, plesk a růzá rozhraní jsou pro děcka (pravda nikdy jsem to nezkoušel jen viděl jak se s tím ostatní trápí a hledají pomoc).

Každopádně o žádném universálním řešení (i komerčním) nevím a nevěřím že by cokoliv flexibilitou dosahovala inhouse vývoji.
Franta Kučera aura:80
30. 6. 2008 9:54 Nový

Re: vtip?

celé vlákno
Pokud je to vážně tak super, tak bych ten systém zkusil prodávat. Věřím, že by měl úspěch, protože je tu velká množina problémů, které musí řešit každý poskytovatel, a místo aby si to psal každý znova, tak to radši koupí - vyjde to levněji.
Josef Mlaskač
Josef Mlaskač (neregistrovaný)
30. 6. 2008 12:49 Nový

Re: vtip?

celé vlákno
to je ten obchodní model, šedá eminence tehnici/administrátoři a někdo kdo to prodává. Jestli jste to myslel vážně tak mlaskac.josef@gmail.com ať tu neplácáme OT do diskuze.
Anna
Anna (neregistrovaný) 81.92.151.---
1. 10. 2009 15:36 Nový

Dotaz

celé vlákno

Ahoj, prosim neví někdo o stránkách, kde by se popisovalo, jak webhosting funguje, co je potřeba pro jeho založení a podobně? Koukám se na net, ale nikde jsem nenašla nic o tom jak webhosting založit. Dik moc

qweerty
qweerty (neregistrovaný) ---.28.broadband3.iol.cz
2. 10. 2009 11:40 Nový

Re: Nástroje pro vlastní webhosting

celé vlákno

zkus se podivat na jiz vzpominany Webmin, v aktualni verzi je spojen s userminem dohromasdy, da se nastavit jako prostredi pro spravu jednotlivych uctu jak z uzivatelske tak i z administra­torske strany

webmin pouzivam dlouho pro rychle nastaveni, umoznuje i rozdeleni privilegii

podporuje veskera nastaveni serveru, ktera by jsi potreboval pres webove rozhrani

ps: jaky je problem v tom napsat par skriptiku pro ovladani vlastniho serveru, alespon se to naucis, navodu je vsude dost

Školení: Linux – Firewall, Samba, VPN

Na třídenním školení se naučíte nainstalovat a spravovat Firewall a Router, SAMBA Doménový a Souborový server. Dále si zprovozníte vlastní, zabezpečený VPN server.

Podrobnější informace a přihláška