Zdravim,
kdysi davno jeste na VS jsem si k linuxu trosku cuchnul (RedHat). Ale tehdy jsem byl na strojarne, na pocitace mel nainstalovany AutoCAD a paril vsechny uplne nove hry. Nyni se situace zmenila zjistil jsem ze pocitac vyuzivam pro filmy, hudbu, brouzdani na netu a hlavne pro praci s fotkama, jsem fotograf amater.
Nedavno jsem pro zachranu dat z pocitace pouzil linuxovou live distribuci a od teto chvile ve mne hloda myslenka migrovat.
Jakou by jste doporucili distribuci zacatecnikovi, ktera je jednoducha na ovladani. Ma spoustu ruznych programu, jednoduche instalovani balicku pres graficke rozhrani, ktera si je potom stahne klidne z netu?
Moje pozadavky jsou: Video (DVD, nebo AVI+titulky), Hudba, nejake Officy (tam jsem rozhodnuty Open Office).
Jedine co me trosku zere jsou prave programy pro praci s fotkama. Je pod linux PICASA? Mam webovou galerii a jejich system se mi libi pro spravu fotek, ale chtel bych rovnez program co zvlada RAW a neco pro editaci jako je trebas PhotoShop (Gimp umi jenom 8bit zpracovani grafiky a to pro me neni dostatecne) , idelani by bylo neco jako CaptureOne. Mate nekdo nejake tipy?
Linux pro fotografa?
18. 6. 2008 19:16
Nový
...odporucam ubuntu...
celé vlákno
pre zaciatocnikov je to podla mna ubuntu... je jednoduchy a lahko sa zvyka na gnome..aspon podla mna...co sa tyka tych grafickych programov photoshop ide vpohode pod Wine... picasa sa mi zda ze je aj pod linux, a stym videom, hudbou, officom problemy nebudu... takze tak :)
Jean (neregistrovaný)
18. 6. 2008 22:33
Nový
Re: ...odporucam ubuntu...
celé vlákno
No já teda nevím, ale začátečník jsem byl donedávna a teď je to sice lepší, ale žádný guru nejsem. Jsem strojař, takže počítač používám na psaní technických zpráv, CAD, MKP. Ubuntu jsem zkoušel a nijak zvlášť přívětivé mi to nepřišlo. Já začínal na Debianu a žádnou výhodu Ubuntu oproti Debianu jsem neviděl. Doporučil bych z mojí zkušenosti Mandrivu nebo deriváty SAM Linux, PCLinuxOS. Sám na několika počítačích používám OpenSuse, které mi přijde nejlepší a i pro začátečníka vyladěné a dobře ovladatelné. Nikomu Ubuntu samozřejmě neberu. Nakonec každý si musí vybrat sám. Ale nechápu, proč by to mělo být jediné vhodné distro pro začátečníky. Jen proto, že to tak Canonical vyhlásil? Nemusí každému sednout. Já od něj rychle utekl.Nechci rozpoutávat flame, ale toto vidím tak často, že mi to nedalo.
peter (neregistrovaný)
19. 6. 2008 0:57
Nový
celé vlákno
nikto tu netvrdi ze Ubuntu je jedine spravne distro, s cim mate problem?
eM (neregistrovaný)
19. 6. 2008 1:17
Nový
celé vlákno
Zbytecny dotaz (respektive recnicka otazka). Jean problem nema a ja s nim souhlasim ;)
Ivo (neregistrovaný)
19. 6. 2008 9:39
Nový
celé vlákno
Mozno radsej Kubuntu.
Smokie (neregistrovaný)
21. 6. 2008 18:33
Nový
celé vlákno
To je vec nazoru. Niekomu padne gnome, niekomu KDE.
Ja som bezal na Kubuntu asi 3 mesiace a potom som skusil Ubuntu a spat uz nejdem. gnome je pre mna omnoho lepsie prostredie ako KDE :)
Ja som bezal na Kubuntu asi 3 mesiace a potom som skusil Ubuntu a spat uz nejdem. gnome je pre mna omnoho lepsie prostredie ako KDE :)
cleb (neregistrovaný)
21. 6. 2008 19:40
Nový
celé vlákno
No, právě proto těch prostředí existuje několik, aby si každý vybral to, které se mu líbí. Porovnávat, které je lepší je asi nesmysl.
Podle mě je pro začátečníka nejlepší rada, ať se koukne na screenshoty a podle nich si vybere.
Podle mě je pro začátečníka nejlepší rada, ať se koukne na screenshoty a podle nich si vybere.
resy_67 (neregistrovaný)
24. 6. 2008 21:20
Nový
celé vlákno
Nevím, ale diskuse o distribucích mi připadá celkem zbytečná. Myslím, že jde spíš o nějaký opravdu dobrý grafický editor, kvalitní nástroj pro editaci videa apod. napsaný přímo pro Linux (ne pod wine). To, na jaké distribuci poběží je už otázka jiná. Opravte mě, jestli se mýlím?
cleb (neregistrovaný)
25. 6. 2008 10:57
Nový
celé vlákno
Proč by musel být napsaný pro linux a ne pod wine?
Spíš bych řekl napsaný pro linux, nebo takový, co má wine status platinum. U takového už nepoznáte, že ho nespouštíte z windows.
Takový je například photoshop, který navíc autor původního dotazu asi jako fotograf má.
Spíš bych řekl napsaný pro linux, nebo takový, co má wine status platinum. U takového už nepoznáte, že ho nespouštíte z windows.
Takový je například photoshop, který navíc autor původního dotazu asi jako fotograf má.
sid (neregistrovaný)
18. 6. 2008 21:30
Nový
RE: Linux pro fotografa?
celé vlákno
Picasa pro Linux existuje a Gimp muze nahradit Pixel (umi 32ti bitovou hloubku, ale stoji asi 50 USD). S tvorbou DVD a avi+titulky problem neni.
eM (neregistrovaný)
18. 6. 2008 22:08
Nový
celé vlákno
Picasa je pro linux cela urcite.
S vyse uvedenym doporucenim Gnome bych nesouhlasil a win-zvyklym uzivatelum doporucil KDE. Nicmene jestli nekomu Gnome padne do oka, klidne bezte do Ubuntu nebo nektere odvozene distribuce.
Jako dobry krok do lin-sveta bych doporucil Mandrivu, jelikoz ma zpracovanou dokumentaci a je "klikaci". Nicmene az Vas bude stvat jeji pomalost (jakoze bude):), zkuste PCLinuxOS (ceska verze na pclinuxos.cz). Pro zacatecniky je fajn; az se rozkoukate, klidne zkuste dalsi... .
S vyse uvedenym doporucenim Gnome bych nesouhlasil a win-zvyklym uzivatelum doporucil KDE. Nicmene jestli nekomu Gnome padne do oka, klidne bezte do Ubuntu nebo nektere odvozene distribuce.
Jako dobry krok do lin-sveta bych doporucil Mandrivu, jelikoz ma zpracovanou dokumentaci a je "klikaci". Nicmene az Vas bude stvat jeji pomalost (jakoze bude):), zkuste PCLinuxOS (ceska verze na pclinuxos.cz). Pro zacatecniky je fajn; az se rozkoukate, klidne zkuste dalsi... .
eM (neregistrovaný)
18. 6. 2008 22:10
Nový
celé vlákno
hups, predchozi se melo napojovat primo k hlavnimu vlaknu...
Matlas (neregistrovaný)
19. 6. 2008 8:47
Nový
celé vlákno
Pixel32? někde jsem včera četl, že to s podporou 32bit není taková sláva. Někdo si stěžoval, že ve vyšší než 8bit hloubce nepracuje většina filtrů a chce převod na 8bit.
To už bych raději použil Cinepaint. Ten vychází z gimpu a vyšší barevnou hloubku prokazatelně umí. Cca před týdnem jsem s ním zpracovával 16bit tify.
To už bych raději použil Cinepaint. Ten vychází z gimpu a vyšší barevnou hloubku prokazatelně umí. Cca před týdnem jsem s ním zpracovával 16bit tify.
Matlas (neregistrovaný)
19. 6. 2008 8:48
Nový
celé vlákno
Pixel32? někde jsem včera četl, že to s podporou 32bit není taková sláva. Někdo si stěžoval, že ve vyšší než 8bit hloubce nepracuje většina filtrů a chce převod na 8bit.
skrat (neregistrovaný)
19. 6. 2008 14:28
Nový
celé vlákno
To nevie ani photoshop, na to tie filtre musia byt pripravene a nakolko sam nejake pisem, viem ze to rozhodne nieje trifka napisat filter aby rovnako pracoval v roznych farebnych hlbkach
Matlas (neregistrovaný)
19. 6. 2008 20:22
Nový
celé vlákno
Ano, to chápu. Co ale nechápu je, k čemu je mi grafický editor,ve kterém mohu otevřít 16bit obrázek, když jej nemůžu dál zpracovávat.
uživatel si přál zůstat v anonymitě
19. 6. 2008 1:26
Nový
foto
celé vlákno
pro konverzi z RAWu pouzivam ufraw - funguje jak samostatne ci jako plugin do GIMPu
zajimavy je take digikam, ktery slouzi k sprave fotek (asi obdoba PICASAy), umi zobrazovat a konvertovat RAWy..
distro pouzivam kubuntu
zajimavy je take digikam, ktery slouzi k sprave fotek (asi obdoba PICASAy), umi zobrazovat a konvertovat RAWy..
distro pouzivam kubuntu
Matlas (neregistrovaný)
19. 6. 2008 8:53
Nový
Re: foto
celé vlákno
konverzi z NEF (Nikon RAW) a základní úpravy dělám v BibblePro. Open Source to není, ale není ani drahá. Na linuxu běží a umí využívat vícejádrové procesory. S výstupem jsem spokojen.
robo (neregistrovaný)
21. 6. 2008 18:45
Nový
Re: foto
celé vlákno
Mne pripada digiKam daleko lepsi ako Picasa. Ale je to asi vec nazoru.
Vi'tek (neregistrovaný)
19. 6. 2008 6:23
Nový
Ubuntu a náhrada Photoshopu
celé vláknoZdravíčko,
mě celkem vyhovuje Ubuntu (přešel jsem z Win). Na velkou bitovou hloubku fotek je použitelný cinepaint. Je potřeba zmínit, že všechny funkce Photoshopu těžko nahradíte čímkoli co je zdarma. Photoshop používám v práci, cinepaint doma a rozdíl v tom samozřejmě je ;-)
19. 6. 2008 8:56
Nový
celé vlákno
Zdravim,
asi bych doporucil pro zacatek PClinuxOS beha tam vse hned po instalaci a nemusi se to doupravovat :).
Jinak na ty fotky na spravu pouzivam digikam (fotogalerie atd...) bohuzel nemam zkusenosti s windows aplikacema uz s nima nedelam par let tak nemuzu porovnat.
Na RAW/NEF zkus showfoto pripadne pokud potrebujes zpracovavat davkove tak
zkus treba dcraw.
asi bych doporucil pro zacatek PClinuxOS beha tam vse hned po instalaci a nemusi se to doupravovat :).
Jinak na ty fotky na spravu pouzivam digikam (fotogalerie atd...) bohuzel nemam zkusenosti s windows aplikacema uz s nima nedelam par let tak nemuzu porovnat.
Na RAW/NEF zkus showfoto pripadne pokud potrebujes zpracovavat davkove tak
zkus treba dcraw.
Darm (neregistrovaný)
19. 6. 2008 9:48
Nový
celé vlákno
Doporučil bych klidně i Opensuse, pro začátečníka dokonale snadné distro. Co se týče softwaru – Picassa pro linux je a upload fotek na google umí afaik i gnomácký fspot. GIMP… vyčkej času, začínají se dít divoké věci, verze 2.6 bude obsahovat GEGL, který tak nějak umožňuje featury vedle kterých (opravte mě jestli kecám) bude i Photoshop šoupat nohou. Jestli se už v této verzi dá čekat víc barev na kanál bohužel nevím, ale není to zcela nepravděpodobné.
MIrek (neregistrovaný)
19. 6. 2008 10:14
Nový
celé vlákno
Zkuste Ubuntu studio ( http://ubuntustudio.org/ ). Tam je spousta nástrojů pro multimedia přímo v distribuci a také jeho celkový "kabátek" je docela originální
19. 6. 2008 10:59
Nový
celé vlákno
Picasa pro Linux je. Ale je to jenom do jednoho balíku hozená Picasa pro Windows + Wine.
Pod Wine také fungují dobře PhotoFiltre (http://photofiltre.free.fr/download_en.htm) a Zoner PhotoStudio (http://www.zoner.cz/photo-studio). Ale než emulaci, to radši zůstat u Billových okýnek. IMHO. (Nebo si počkat na ReactOS: http://www.reactos.org.)
V nativní podobě je k dispozici např. Pixel32. Asi dobrý, ale osobně mi nějak nesednul.
Velmi dobrý nástroj na zpracování RAWů je RawTherapee. Co mi ale vadilo byla ztráta EXIF informací při uložení do TIFFu. Ale připravovaná verze 2.4 by už tenhle nedostatek měla odstraňovat.
Vřele doporučuju Gimp s UFRaw pluginem.
Pochybuju, že by "jenom" 3×8 bitů bylo takovým velkým problémem. Displej ti stejně víc nezobrazí, takže kontrola nad větší barevnou hloubkou nemůže být nic extra. Stejně udělám všechny úpravy s vlivem na barevnou informaci ještě při zpracování RAWu (tj. v rámci převodu z 3×12 bitů na 3×8) a v 8bitovém prostoru už jenom doříznu a zarámuju. Pravda, v 8 bitech ještě následně převádím do ČB (míchání kanálů), ale s vědomím, že digi ČB je stejně jenom z nouze ctnost.
Pod Wine také fungují dobře PhotoFiltre (http://photofiltre.free.fr/download_en.htm) a Zoner PhotoStudio (http://www.zoner.cz/photo-studio). Ale než emulaci, to radši zůstat u Billových okýnek. IMHO. (Nebo si počkat na ReactOS: http://www.reactos.org.)
V nativní podobě je k dispozici např. Pixel32. Asi dobrý, ale osobně mi nějak nesednul.
Velmi dobrý nástroj na zpracování RAWů je RawTherapee. Co mi ale vadilo byla ztráta EXIF informací při uložení do TIFFu. Ale připravovaná verze 2.4 by už tenhle nedostatek měla odstraňovat.
Vřele doporučuju Gimp s UFRaw pluginem.
Pochybuju, že by "jenom" 3×8 bitů bylo takovým velkým problémem. Displej ti stejně víc nezobrazí, takže kontrola nad větší barevnou hloubkou nemůže být nic extra. Stejně udělám všechny úpravy s vlivem na barevnou informaci ještě při zpracování RAWu (tj. v rámci převodu z 3×12 bitů na 3×8) a v 8bitovém prostoru už jenom doříznu a zarámuju. Pravda, v 8 bitech ještě následně převádím do ČB (míchání kanálů), ale s vědomím, že digi ČB je stejně jenom z nouze ctnost.
Sten (neregistrovaný)
19. 6. 2008 13:41
Nový
celé vlákno
Wine Is Not Emulator. Btw. některé programy používající grafickou akceleraci běhají ve Wine rychleji než ve Wihdows. (sry, neodolal jsem)
Petr (neregistrovaný)
20. 6. 2008 8:52
Nový
celé vlákno
Jelikož je to hw akcelerace, tak zázračný linux přemluví ten hw aby akceleroval víc :)
19. 6. 2008 11:20
Nový
fotografujem a pouzivam linux
celé vlákno
fotografujem - www.n3.sk a pouzivam linux. pouzivam photoshop cez wine. majoritne ps7, pretoze je rychlejsia a funkcie co su v ps cs2 su velmi casto redundatne a nahraditelne actions (ktore hojne vyrabam). napr lensblur v cs je nanic, lepsie si vytvorit vlastny. na konvertovanie teraz pouzivam rawshooter, tiez cez wine.
19. 6. 2008 11:27
Nový
Re: fotografujem a pouzivam linux
celé vlákno
btw capture one pro som pouzival a fungoval. len dodatok. via wine
20. 6. 2008 13:20
Nový
celé vlákno
Na distribuci tolik nezalezi, zalezi na vyberu programu a tech je dost.
Mozna bych jeste zvazil moznost zakoupeni Maca. Pro rawy pouzivam RawTherapee, ktere interne vyuziva dcraw, ktery take nekdy pouzivam, kdyz potrebuju prekonvertovat vsechny rawy v adresari najednou do jpegu a nemam cas je nijak upravovat :)
Jeste se mi docela libi LightZone, za ten je potreba zaplatit, ale myslim, ze za ty penize stoji.
Na upravy fotek v 32bitech lze pouzit Cinepaint, ale moc to nevyuzivam (moc neretusuju)
Mozna bych jeste zvazil moznost zakoupeni Maca. Pro rawy pouzivam RawTherapee, ktere interne vyuziva dcraw, ktery take nekdy pouzivam, kdyz potrebuju prekonvertovat vsechny rawy v adresari najednou do jpegu a nemam cas je nijak upravovat :)
Jeste se mi docela libi LightZone, za ten je potreba zaplatit, ale myslim, ze za ty penize stoji.
Na upravy fotek v 32bitech lze pouzit Cinepaint, ale moc to nevyuzivam (moc neretusuju)
20. 6. 2008 14:21
Nový
vyber
celé vlákno
napred si odpovezte na otazku jestli chcete fotit nebo se hrabat v operacnim systemu..
bodlinka (neregistrovaný)
21. 6. 2008 17:07
Nový
Re: vyber
celé vlákno
Tu otazku si mozno autor uz polozil a mozno bola tiez jednym z dovodov, preco chce migrovat.
25. 6. 2008 10:24
Nový
opensuse
celé vlákno
Jednoznačně OpenSUSE.
Pro normálního uživatele nemá konkurenci (jediné, na co nesmíš zapomenout je po instalaci povolit 3D akcelaraci u grafické karty, na dva kliky myší). Ubuntu je sice hezké, ale je spíš pro ty, co se rádi "vrtají" a kecají na fóru. Navíc OpenSuSE je víc česky než Ubuntu - v ubuntu je více nepřeložených částí (navíc OpenSUSE je částečně vyvíjené v ČR).
Na fotky lépe variaci s KDE, neb tam je digiKam, který picasu dosti převyšuje. Gimp by snad na běžné úpravy stačit měl, ale photoshop to samozřejmě není.
Pro normálního uživatele nemá konkurenci (jediné, na co nesmíš zapomenout je po instalaci povolit 3D akcelaraci u grafické karty, na dva kliky myší). Ubuntu je sice hezké, ale je spíš pro ty, co se rádi "vrtají" a kecají na fóru. Navíc OpenSuSE je víc česky než Ubuntu - v ubuntu je více nepřeložených částí (navíc OpenSUSE je částečně vyvíjené v ČR).
Na fotky lépe variaci s KDE, neb tam je digiKam, který picasu dosti převyšuje. Gimp by snad na běžné úpravy stačit měl, ale photoshop to samozřejmě není.
Kyknos (neregistrovaný)
25. 6. 2008 10:39
Nový
celé vlákno
Nečetl jsem ostatní odpovědi, takže sorry za případné opakování.
Distribuce: openSUSE je myslím pro začátečníky super. Ale jsou i jiné.
RAWY: existuje několik opensource softů, ale popravdě nejsem s žádným spokojen. Nejčastěji se asi používá dcraw, který funguje i jako importní plugin do gimpu, ale ten například neumí obrázek zobrazit ve 100% zvětšení, což je trošku problém. Navíc kvalita výstupu všech opensource konvertorů, které jsme zkoušel, byla dost špatná. Existují pro Linux ale i přinejmenším dva komerční softy, které vypadají velmi dobře - Bibble a LightZone (viz google). Oba mají plně funkční časově omezené zkušební verze zdarma, takže vyzkoušet není problém. Časové omezení lze snadno obejít, ovšem já uvažuji o koupi jednoho z nich, výstup je o poznání lepší a podpořit firmu myslící na linux je jen dobře.
Distribuce: openSUSE je myslím pro začátečníky super. Ale jsou i jiné.
RAWY: existuje několik opensource softů, ale popravdě nejsem s žádným spokojen. Nejčastěji se asi používá dcraw, který funguje i jako importní plugin do gimpu, ale ten například neumí obrázek zobrazit ve 100% zvětšení, což je trošku problém. Navíc kvalita výstupu všech opensource konvertorů, které jsme zkoušel, byla dost špatná. Existují pro Linux ale i přinejmenším dva komerční softy, které vypadají velmi dobře - Bibble a LightZone (viz google). Oba mají plně funkční časově omezené zkušební verze zdarma, takže vyzkoušet není problém. Časové omezení lze snadno obejít, ovšem já uvažuji o koupi jednoho z nich, výstup je o poznání lepší a podpořit firmu myslící na linux je jen dobře.
petr (neregistrovaný)
25. 6. 2008 12:53
Nový
OpenSUSE
celé vlákno
Rozhodne OpenSUSE. A kvuli fotkam rozhodne zvolte pri instalaci prostredi KDE (verzi 3), ktere obsahuje program digiKam, ktery je mnohem lepsi nez Picassa. Jinak Picassa v Linuxu take funguje.
Ubuntu neni spatne, ale pro zacatecnika je OpenSUSE s KDE lepsi - vyzkouseno na lidech :-)
Ubuntu neni spatne, ale pro zacatecnika je OpenSUSE s KDE lepsi - vyzkouseno na lidech :-)
Milan Knížek (neregistrovaný)
26. 6. 2008 15:12
Nový
souhrn aplikací
celé vlákno
Hodně už bylo napsáno výše, snad jen doplnění:
editor: vyšší barevnou hloubku + správu barev podporuje cinepaint, krita. Pokud stačí 24bit RGB, tak Gimp.
správa barev: argyllcms (podporuje běžné sondy pro kalibraci/profilaci monitoru, tiskáren), lprof
raw: ufraw, bibble, rawtherapy
tisk: dobře podporovány jsou inkoustovky od epsonu, hp.
panorama: hugin + panorama tools
HDR: hugin, cinepaint, qtpfsgui
Photo management: MaPiVi, digiKam, f-spot, ...
Obecně, pokud plánujete používat profesionální software, tak jej v linuxu nenajdete, v lepším případě bude fungovat pod wine. (To už bych spíše pořídil operační systém podle typu sw, nikoli obráceně.)
Osobně se domnívám, že neplánujete používat profi soft, protože pak už byste měl přehled (ono ho zase tolik není). Takže by Vám linux s nativními aplikacemi mohl stačit (třeba jako mne - viz http://www.milan-knizek.net/) s tím, že některé věci se prostě dělají složitěji, některé vůbec, a některé naopak lehčeji (skriptování na příkazové řádce s pomocí ImageMagick).
A jak se jednou s linuxem naučíte, nebudete chtít zpátky :-)
editor: vyšší barevnou hloubku + správu barev podporuje cinepaint, krita. Pokud stačí 24bit RGB, tak Gimp.
správa barev: argyllcms (podporuje běžné sondy pro kalibraci/profilaci monitoru, tiskáren), lprof
raw: ufraw, bibble, rawtherapy
tisk: dobře podporovány jsou inkoustovky od epsonu, hp.
panorama: hugin + panorama tools
HDR: hugin, cinepaint, qtpfsgui
Photo management: MaPiVi, digiKam, f-spot, ...
Obecně, pokud plánujete používat profesionální software, tak jej v linuxu nenajdete, v lepším případě bude fungovat pod wine. (To už bych spíše pořídil operační systém podle typu sw, nikoli obráceně.)
Osobně se domnívám, že neplánujete používat profi soft, protože pak už byste měl přehled (ono ho zase tolik není). Takže by Vám linux s nativními aplikacemi mohl stačit (třeba jako mne - viz http://www.milan-knizek.net/) s tím, že některé věci se prostě dělají složitěji, některé vůbec, a některé naopak lehčeji (skriptování na příkazové řádce s pomocí ImageMagick).
A jak se jednou s linuxem naučíte, nebudete chtít zpátky :-)
Školení: Hackujeme operační systém Android

Školení vám ukáže, jak se dostat k Linuxu (tzv. "rootování"), který se pod hezkou tváří Androida skrývá a jak ho naplno využít. Pomůže vám to při záloze dat, zvětšování prostoru pro aplikace nebo sdílení připojení k internetu a pokud chcete z telefonu dostat opravdové maximum, ukážeme vám, jak v něm vyměnit kompletní systém za lepší.
Podrobnější informace a přihláška