Internet Info, s.r.o. Lupa Měšec Podnikatel Root Zdroják DigiZone Slunečnice Vitalia TopDrive KupDnes Navrcholu NovýTarif Dobrý web Weblogy Woko Jagg Computer.cz SK: MojeLinky

Hlavní navigace

Slovo do pranice: Proč nemám rád Win

Petr Krčmář
Petr Krčmář
17. 8. 2005 9:55

Slovo do pranice: Proč nemám rád Win

Do redakce nám dorazil email s textem, kterýse nám zdál natolik zajímavý, že jsme se rozhodli jej se svolením autora zveřejnit. Je to názor začínajícího uživatele Linuxu, kterému se nelíbí útoky proti open source:

Proč si zapřisáhlí uživatelé produktů MS myslí, že uživatelé open source jsou vůči produktům komerečního software nějak zaujatí? Z vlastní zkušenosti říkám, že je to částečná pravda. A víte proč? Zkuste si představit situaci, kdy celý život jezdíte do práce taxíkem a jednoho dne nastane změna. Den, kdy vás vezme do zaměstnání cizí člověk, zcela zdarma a zaručí vám, že pro vás takto bude dojíždět každý den. Nepředstavitelné že? A takový je Linux a vlastně všechny open-source produkty. Po nějaké době za vámi přijde původní taxikář a diví se, cože už nevyužíváte jeho služeb, když jste s ním byl naprosto spokojen? Odpověď je logická: Jezdím teď zadarmo.

Běžný taxikář by se zde otočil a dál by si hleděl své práce, jenomže náš taxikář od MS si začne rvát vlasy, vyhrožovat, všemožně pomlouvat a kout pikle vůči našemu novému odvozci. Po nějaké době začene jezdit zadarmo více lidí. Vašeho řidiče to těší a začne v autě všelicos vylepšovat a snaží se dosáhnout velikého pohodlí pro cestující. Taxikář, na základě stále klesajícího počtu cestujících, také začne vylepšovat svůj taxík, mnohdy až nápadně podobně jako to dělají ostatní a ještě vás přesvědčuje, že jezdit zadarmo je dražší, než jezdit taxíkem za peníze.

To je onen důvod proč uživatelé open-source produktů nemají v přízni komereční software. Když už jsem se jednou rozhodl dělat něco zdarma a výhodně, proč mi pořád někdo od komerce nutí své produkty a tvrdí, že to co používám, je špatné, drahé ... když vidím, že to tak není. Proč pomlouvají to, s čím jsou všichni ti, kdo to používají spokojeni? To je ten důvod!

Jezovec
Jezovec (neregistrovaný)
17. 8. 2005 10:24 Nový

Hloupé, povrchní a zbytečné.

celé vlákno
Výluh ze stokrát vypraných ponožek.

Jsem dlouholetý uživatel a spoluautor open-source i closed source, free i komerčních programů.
uživatel si přál zůstat v anonymitě
17. 8. 2005 11:11 Nový

Re: Hloupé, povrchní a zbytečné.

celé vlákno
free neznamena len zadarmo, ale aj slobodne.

kazdy si vyberie co sa jemu paci ... preco odsudzujete niekoho za jeho vlastny vyklad?

pre mna slovo free alebo open je synonymom "funguje ako chcem" (a ked nefunguje, mam moznost zariadit aby fungovalo).

prispevok je jeden uhol pohladu ... ten uhol, ktory ma vacsina prvo-uzivatelov. niekto ostane z dovodu ceny, niekto ostane z dovodu slobody, niekto sa vrati ku komercnym produktom ... ale komunita rastie.

predpokladam ze kazdy dobrovolny uzivatel open/free source aspon raz nasiel/reportoval chybu alebo svoj nazor na vylepsenie. clovek totiz nemusi byt vyslovene admin-guru-koder-guru, aby prispel k rozvoju.

podla mna programator nie je schopny pochopit myslenie obycajneho uzivatela, ale mal by byt schopny pochopit jeho pripomienky.

asi tolko
Jezovec
Jezovec (neregistrovaný)
17. 8. 2005 11:57 Nový

celé vlákno
Ano, výraz "free" jsem nepoužil v daném kontextu správně, měl jsem napsat "zadarmo".
mikro
mikro (neregistrovaný)
17. 8. 2005 11:18 Nový

celé vlákno
ja si naopak myslim, ze to bolo fakt pekne prirovnanie, zvlast je fajn, ze je to nazor noveho usera, nie die-hard-linuxaka. takze by som to zase tak neriesil ;)
vredy
vredy (neregistrovaný)
17. 8. 2005 21:59 Nový

celé vlákno
nesouhlas,
jako zacinajici "linuxak" jsem, alespon ja, byl vic nadseny.
Srovnani taxiku a jizdy zadarmo("stopovani") je dle meho hlavni omyl, ktery skodi linuxu.

Spousta slusnych lidi nikdy nestopovala a maji z toho strach, tak si zavolaji taxik a na tom neni nic spatneho,kdyz zaplati.Spatne je to ze ukradou taxik!! pripadne ho pro ne ukrade nekdo jiny a doporuci ho protoze uz dlouho taky jezdi kradenym taxikem! Takove chovani je zarazejici pokud mi nekdo nabidne levnejsi, ale plnohodnotnou, alternativu.

Diky podobnym (IMHO nestastnym) prirovnanim pak open source zavani komunismem. (samozdrejme co se tyce ideii)
petrfree
petrfree (neregistrovaný)
26. 9. 2005 8:11 Nový

celé vlákno
A co je špatného na idejích komunismu - mám na mysli ty původní, ne ty upravené minulým režimem. A je mi jasné, že takové chování je trnem v oku veškerému komerčnímu světu, protože v zásadě popírá nutnost jejich existence.

Jsem bytostně přesvědčený, a bylo to tu již mnohokrát propráno, že linux je především SVOBODNÉ hnutí a jako takové je třeba ho uchovat a ubránit.
ventyl
ventyl (neregistrovaný)
17. 8. 2005 11:19 Nový

Proc nemam rad Win?

celé vlákno
Uvodom: Titulok mierne nezodpoveda obsahu clanku. Podla titulku proc nemam rad Win by sa dalo ocakavat, ze bude rec o technickej zaostalosti windows, avsak clanok by sa skor dal pomenovat Preco nemam rad marketingove praktiky M$.

O oboch sa uz toho popisalo mnoho, ale kedze ja rad prispievam svojim kuskom (aj do open-source), tak cosi dalsie napisem aj ja : )

Preco nemam rad Windows?
Mam (lepsie povedane mal som) zakupene legalne Windows 98, ktore mi na moj vtedajsi pocitac Pentium 133 s 48 mega ram stacili. Podpora bola, programy boli, vsetko bolo v pohode. Potom som ale pocitac vymenil za mierne silnejsi (400 mhz celeron). Naco nanho kupovat novy OS, ked stary bol dobry? Mal som softwarovu zakladnu. Problemy zacali po prekroceni hranice 256 mega ram, kedy windowsy zacali padat castejsie a castejsie, preinstalovavali sa castejsie a castejsie. Skusil som "novsi" windows (Me). Ten mi ale do pocitaca nainstaloval kopu srotu a navyse obvykle preriedovanie systemu od zbytocnosti nefungovalo, takze som sa nutene vratil s5 na win98. Windows XP s 3/4 hardwaru nekomunikovali (digitalny fotoaparat sa zrazu nedal zapojit ako mass-storage, ako vo windowse, ale uz fungoval iba soft od firmy, ktory prenasal fotky nejakym inym sposobom, zvukovu kartu to nerozoznalo a win95 drivery neboli dost dobre (zvukova karta pochadza z roku asi 1996-7). Takze som mal sadu styroch operacnych systemov, ktore mi boli nanic. Linux sa stal nutnostou, kedze som nechcel zbytocne investovat do HW, ktory mi netreba.

Prave pre toto nemam rad Windows. 0% flexibility 100% stone age

A preco nemam rad Microsoft?
Neda sa povedat, zeby som ho nemal rad. V podstate je mi ukradnuty. Rad sa z neho smejem. Niektore vyhlasenia su fakt dopopuku. Cely Microsoft je mi aj s jeho produktami ukradnuty, kym mi neobmedzuje zivot (co on robi pomerne casto, kedze vyvijam webove stranky a tu je IE uz notoricky znamy svojou debilnou|ziadnou implementaciou standardov).
Co ma vsak naozaj stve, su M$ prehlasenia, ako: Linux je drahsi, ako Windows; Windows je bezpecnejsi, ako cokolvek ine; Windows je lepsi;
Ved su to bludy. Aspon by nemuseli robit z ludi blbov
17. 8. 2005 12:35 Nový

Re: Proc nemam rad Win?

celé vlákno
Podla mna je cely problem Windows vs Linux v tom ze bezny uzivatel proste potrebuje iba pocitac na ktorom si moze pozriet fotky, ist na web, zahrat si najnovsie hry, popripade nejaka uctovnicka pouzivat uctovnictvo. Tyto ludia nepotrebuju OS, ktori mozu nakonfigurovat podla svojich predstav, plnych vsetkeho mozneho. Dolezite je len aby to fungovalo. To ze je linux zadarmo ho moc nepresvedce, vsak windows sa da od kamaratov tiez zohnat "zadara" :) Proste IMHO je Linux pre bezneho uzivatela moc zlozity a konfigurovatelny. V jednoduchosti je krasa. Aj ked windows je zlozity a obrovsky OS, zato z uzivatelskeho hladiska je dost jednoduchy a intuitivny.
ventyl
ventyl (neregistrovaný)
17. 8. 2005 13:27 Nový

Re: Proc nemam rad Win?

celé vlákno
Ved ja mu neberiem to, ze je jednoduchy, nech je, ved v jednoduchosti je krasa. Ale ked mi Windows prikaze, ze _MUSIM_ mat Windows Media Player, lebo by som sa mohol dostat do problemov a ked ho zmazem z disku, windows ho vytiahne z kosa, tak tu uz ide o obmedzovanie mojho slobodneho vyberu.
Rovnako, ak mi raz Windows na tom pocitaci nepobezi, tak ma smolu :) Linux bezi dobre a aj ked som niektore veci konfiguroval tyzdne, nakonfiguroval som ich, naproti tomu to, ze win98 nedobre zvlada spravu >=256 MB RAM nevyriesim nicim inym, ako je upgrade na vyssiu verziu, co stoji peniaze. Cize z mojho pohladu je to neefektivne.
Paja
Paja (neregistrovaný)
17. 8. 2005 13:45 Nový

Zajimave prirovnani

celé vlákno
Clanek mi pripada taky velmi vystizny. Problem tzv. windowsaku byva obvykle v tom, ze linux bud nikdy nezkusili, nebo to po prvni spatne zkusenosti vzdali. Neznam vsak nikoho, kdo presel na linux, objevil co se mu vsechno nabizi, prekonal par uvodnich nesnazi a zacal ho pouzivat ze by se chtel vracet zpatky. Proc taky?

Poenta je, ze lidi, co kritizuji open source by meli venovat trochu casu, aby se s nim seznamili, pochopili a az pak kritizovali. Vzdycky se bavim, kdyz vidim nekoho mluvit a psat kriticky o linuxu a open source aniz by o tom neco vedel (viz clanek od jxd apod.).
Vít Profant aura:70
17. 8. 2005 14:35 Nový

Re: Zajimave prirovnani

celé vlákno
Já bych to hlavně nestavěl jako rozor Win x Lin. Ze začátku jsem se do téhle pasti nechal chytit, ale fakt je, že Linux prostě není pro každého. Takže ať si windowsáci používají svá Wokna, ať si je vychvaluju, já proti tomu nic nemám. Já v práci používám OEM XP a od doby, co jsem začal používat i firewall a stahovat automatické aktualizace s ním žádné podstatnější problémy nemám. Doma mám FC4, jsem s ním velmi spokojen, ale musím hodně bádat, hodně se učit a hodně stahovat – to je má daň za svobodu. Pointa je skutečně v tom, že jedna strana se často naváží do druhé z důvodu špatné znalosti nebo s pomocí podpásových "argumentů". Ovšem neplatí to jenom o příznivcích Windows.
17. 8. 2005 15:21 Nový

celé vlákno
s windoze clovek nema problemy, ak vie, co si voci nim moze dovolit. ale to iste je so zenou, urcite ju nebude jeden mlatit, ked je jeden kvet funkcnejsi :-)))

neklikat na akykolvek obrazok len preto ze to ide
vypnut vsetko co je zapnute m$-om a obsahuje v nazve slovicka "hide/hidden, run, auto, don't"

ono by sa jeden cudoval, co vsetko v tom bordeli dokaze jeden najst ... napr este ked som pracoval na NT4.0, mal som follow-mouse-focus ... a ine lahodky.
ventyl
ventyl (neregistrovaný)
17. 8. 2005 15:35 Nový

celé vlákno
no hej... windows ako taky obsahuje bohovske mnozstvo vychytaviek, napriklad existovala cesta, ako spojazdnit "X mouse", cize follow-mouse-focus, taktiez auto-focus-default-button a podobne pracu zlahcjuce vecicky. ale otazka znie: preco, ak sa osvedcili rokmi existencie na inych platformach ich m$ naimplementuje a neda moznost ich pouzit? argument: ved predsa si mozem stiahnut tweaker a natweakovat si to nie je padny, pretoze stahovat nieco na to, aby som mohol nastavit samotny operacny system je ako vybijat klin klinom.

proste by bohate stacilo, keby m$ dorobil do tych windowsov tych efektnych dialogovych okienok viac, pridal viacero zaloziek rozsirene moznosti, alebo pre "profesionalov" a bolo by to relativne ok.
HKMaly aura:99
17. 8. 2005 16:15 Nový

celé vlákno
Tak zrovna follow-mouse-focus nechci ani ve Win, ani v Linuxu. Mozna je to hardwarovy problem mysi nebo problem s bordelem na stole, ale ja davam prednost tomu, aby kdyz pisu do okynka (napr. editboxu) tak jsem nemusel pracne stelovat mys aby nad nim zustala.
ventyl
ventyl (neregistrovaný)
17. 8. 2005 21:38 Nový

celé vlákno
ved ani ja ho nemam na linuxe zapnuty, kedze 99% casu sa myska vala niekde na opacnom konci stola a laserom mieri do stropu. ale to bol len priklad funkcie, ktora vo windows je, ale neda sa ziadnym civilizovanym sposobom zapnut.
17. 8. 2005 21:51 Nový

celé vlákno
Vidis, muj problem je naopak ze mam tu mys obvykle u ruky a tedy do ni pri presunu rukou na klavesnici nebo pri zurivejsim psani nechte strkam ...
(A BTW optickou jeste nemam. Ma nejake vyhody koupit ji driv, nez se zadre kulicka ?)
#Tom
#Tom (neregistrovaný)
17. 8. 2005 23:18 Nový

celé vlákno
Kulička jede po všem, některé optické myši ne. Ale pokud se má pořídit nová myš (k dalšímu počítači, nebo jen proto, že ta stará třeba neměla kolečko), mohla by být rovnou optická. Ale možná si pak budete muset přidělat na stůl koberec, aby vůbec fungovala. :-D
17. 8. 2005 23:31 Nový

celé vlákno
Podle mych zkusenosti kulicka po vsem nejede, ale po novinach obvykle ano.
Jinak opticke mysi maji tu nevyhodu, ze jsou PS/2, zatimco ty moje koleckove jsou jeste seriove :-). Nebo se uz povedlo prepsat vsechny linuxove drivery tak, ze i s PS/2 mysi funguji bez problemu ? (vicenasobne otevreni, pripojeni za chodu, ...).
Quasimodo
Quasimodo (neregistrovaný)
19. 8. 2005 18:26 Nový

celé vlákno
Hm, asi jsem opravdu velika vyjimka. Kdysi davno jsem prisel do pomerne male firmy (8 lidi nastalo, par dalsich brigadniku) a mel na ni takovy vliv, ze jsme komplet zlinuxovateli. Server je na linuxu, workstations jsou na linuxu (s jednou vyjimkou, tam sedi hardwarak a pouziva eagle). Po nejakych cca sedmi letech vyvoje mericiho softu na nekolika ruznych verzich linuxu a ruznych vyvojovych prostredich a knihovnach (pocinaje vim + gcc + gtk+1.2 + glade, pokusy s wxWindows, pres sourcenavigator a kdevelop + qt az po soucasne a nejstrasnejsi trable s kylix3 - to byl vazne chybny krok, zlate qt a snad i gtk, ktere mi k srdci moc neprirostlo) jsem byl prinucen (a fakt jsem se branil) napsat taky nejaky programek na mereni pomoci PDA s Woknous CE. Vratil jsem se tedy k windows, koupili jsme MSDN na jeden rok a po nejakych dvou tydnech prace s visual studiem a uceni se .NET a podivnemu jazyku C#, o kterem jsem do te doby vedel jen to, ze je to prevlecena java, co poradne bezi jen na M$ a jakztakz na linuxu pres mono nebo dotGNU, jsem konecne jednou prestal hlasite nadavat a proklinat vsechny tvurce vyvojovych nastroju. Ono to funguje, pracuje se s tim snadno a intuitivne. Kdyz neco neni intuitivni, je k tomu radove srozumitelnejsi dokumentace, nez jakou jsem potkaval treba na gtk a hlavne je zdokumentovane vsechno! Prekvapene jsem zjistil, ze i na widlea existuje spousta freeware a nejaky ten open source, i kdyz to je zhruba na urovni linuxoveho. Ted se (zatim marne) snazim zase prevratit firmu, abysme zacali psat pro wokna. Ale protoze jsme behem tech let pribirali same hardcore linuxaky, tak se mi to prilis nedari :-)
Tohle pisu jen proto, ze i kdyz linuxu pouzivam uz vcelku dlouho, tak po zkusenosti s XP a hlavne vyvojem pod obema OS, mi prijdou winy v nekterych vecech prece jen prijemnejsi a mam pocit, ze pro seriozni praci se na ne muzu vice spolehnout. Jen pocit, na rozdil od linuxu, kde jsem si alespon prosel staricke jadro 2.1.13, tady se do kodu nepodivam. Doma mam prirozene oboje. Na praci linux, na hry wokna. Prece jen kdyz si do Bena zajdu pro nejakou tu gamesku, tak mi vsechno nabizeji pro wokna a instalace zpravidla neodmlouva sezen si knihovnu x verze>=y, kdyz si to prekladam sam, nebo ja jsem instalacni balicek pro jinou distribuci, kdyz nouzove stahnu nejake to rpm. Zpohodlnel jsem a zacinam se vracet na wokna kde to jde.
kubus
kubus (neregistrovaný)
22. 9. 2005 14:04 Nový

celé vlákno
Absolutni souhlas. Linux jsem pouzival 3 roky, dokonce jsem v Kdevelopu a Lyxu psal diplomku, ale v linuxu neni nic jednoduche a clovek u nej stravy spoustu casu ktery by mohl vyuzit jinak. Pokud chcete clovek nahrat novou verzi nejakeho programu tak existuje jen jedna rozumna cesta. stahnout si zdrojove soubory a pokusit se program prelozit (veci jako RPM balicky jsou kvuli zavislostem nepouzitelne). Na Windows je jakakoli instalace mnohem jednodussi. Vyvojove nastroje take nedosahuji kvalit MS Visual Studia. Vse je intuitivni a jednoduche a pritom ma clovek plnou kontrolu nad tim co dela. Diku propracovane napovede byl pro me prechod od C++ k C# neporovnatelne jednodussi nez od C++ pro windows k C++ pro linux (at uz v programovani pro GUI nebo pro Courses). Posledni dobou uz jsem linux pouzival stale mene a kdyz jsem konecne vymenil Win98 za Win2000 a vypnul tam v ramci moznost vsechny predinstalovane spomalovace a naportoval nektere linuxove programy(hlavne mplayer) tak jsem linux prestal pouzivat uplne a minuly tyden jsem ho smazal. Ale abych byl obektivni, musim rict, ze linux ma take spoustu vyhod a je plne pouzitelny pro normalni praci. Clovek si muze nainstalovat jen to co potrebuje a muze si vse prelozit namiru svemu pocitaci, takze setri misto na disku i vykon procesoru. Hlavni vec co mi na windoys chybi je linuxovy bash na ten jsem si docela zvykl.
rezna
rezna (neregistrovaný)
24. 9. 2005 17:17 Nový

celé vlákno
>Hlavni vec co mi na windoys chybi je linuxovy bash na ten jsem
>si docela zvykl.

cygwin tohle resi :) - ja jsem zvyklej pouzivat linux i widle nicmene vetsinu casu jsem ve windows protoze me zivi (C# rulez ;)) ale precijenom cmd-line vyuzivam vic nez mys takze veci jako wget mi k srdci prirostli a nehnu se bez nich. - stejne jako treba sed.
29. 9. 2005 17:27 Nový

celé vlákno
> Hlavni vec co mi na windoys chybi je linuxovy bash na ten jsem si docela zvykl.

Právě proto používám MinGW32 a MSYS.
TC
TC (neregistrovaný)
4. 10. 2005 8:40 Nový

celé vlákno
Budes se divit, ale i takovi jsou. Linux jsem zkusil, velice se mi libil a byl jsem s nim nadmiru spokojen. Dle mého soukromého názoru, to co je v linuxu dnes, nebude ve win ani za 100 let. Ale teď se vraťme na zem. Toto všechno je sice pěkné, ale pokud si nemůžu pustit některé věci které chci, protože pro linux prostě nejsou a nikdy nebudou (některé hry apod) tak pro mě nemá smysl tento systém bohuzel provozovat. a mít jeden systém na práci a druhý pro hraní je alespon pro mě docela mrhání diskovým prostorem.
Jistě se tady najdou lidi kteří mi řeknou, že máme wine, xwine a co já vím co ještě, ale ... tohle taky funguje jenom někdy.
Jenom na okraj podotýkám že jsem měl debian a měl jsem jej asi 3 měsíce a jediné co mi vadilo, že mi některé věci bohužel nešly
Petr Bren
17. 8. 2005 13:52 Nový

Komerční software...

celé vlákno
Vždyť free software (nebo v tomto případě open source, jak říká autor) může být i komerční, za peníze (autor takového softwaru na něm může vydělávat relativně tradičními způsoby), a stále zůstává svobodným, otevřeným. Protikladem k free software nebo open source není komerční, ale proprietární nebo closed source software. Hlavní myšlenkou takového softwaru není, že je zdarma, to je jen jeden z důsledků jeho svobodnosti a otevřenosti.
joey
joey (neregistrovaný)
17. 8. 2005 20:06 Nový

Proč mám rád Win?

celé vlákno
A tak to já mám rád "systémy" Windows, a to hlavně z jednoho prozaického důvodu - PROTOŽE MĚ ŽIVÍ. Navíc mají tyto "systémy" oproti jiným (např. open source systémům) několik výhod:

1) Windows má "pravidelný" vývojový cyklus, který nutí také ostatní vývojáře vytvářet (a uživatele kupovat) nové verze (16bit -> 32bit, dll -> .NET apod.). Tj. prodám SW, přijde nový Win -> systém nefunguje -> musí se udělat nová verze (update) -> další práce -> další PRACHY

2) Windows je děravý jak cedník, a proto, pokud něco funogvalo dnes, zítra to nemusí fungovat, protože záplata na díru vyřadila z funkce jinou "systémovou" službu a tak se musí udělat nová verze (update) -> další práce -> další PRACHY

3) Všichni vědí, že je windows nespolehlivý a děravý, takže když padá aplikace, stačí:
Q: Co máte za systém?
A: Systém Win XYZ

Když existuje povědomí o lepším systému stačí: "No jo, ale to by chtělo systém Win LEPŠÍ, jinak to bude někdy padat", když ne tak:
Q: Co tam máte za SP?
A: Máme SP n

Když existuje n+1: "No jo, to si tam musíte dát n+1", jinak:
Q: Co vám tam běží ještě?
A: Běží tu ještě ABC.

Pravá chvíle to hodit na ABC, že za to může na 99% právě ABC. Když to nejde, tak:
Q: Na jakém HW to běží.
A: Běží to na HW od XXX.

Ideálně svalit vinu na ovladače, výrobce nebo dodavatele HW, kombinaci s předchozími (SP, aplikace ABC) ...

Tj. support je hračka, protože za to může v podstatě MS, ale za každá dobrá rada je drahá -> další práce -> další PRACHY

Byl bych blázen, kdybych neměl rád Win.
joey
joey (neregistrovaný)
17. 8. 2005 20:21 Nový

nesrovnatelné

celé vlákno
BTW jak už bylo v podobných diskuzích řečeno stokrát: Srovnání mezi elektronickým a fyzickým světem je zcestné, hlavně z důvodu nehmatatelnosti toho elektronického (podobně jako problém kopírováním knih vs. elektronických dat). Řečeno pomocí taxikářů: Nebude Tě nikdo vozit zadarmo dokud pro taxík nebude platit:

* náklady na provoz se (výrazně) neliší od toho zda jede sám nebo zda s ním jede tisíc lidí
* náklady na provoz taxíku budou zanedbatelné (tedy spíše 0) NEBO se pokryjí něčím jiným (školením o tom jak správně nastupovat do taxíku?) NEBO je bude ochoten dotovat taxikář z vlastního (ale PROČ proboha?)

A já neznám taxík, do kterého by se vešla tisícovka a nežral víc petrolu než ten obyčejný, ve kterém pojedou čtyři lidi. A ani, že by někdo dotoval takovou službu a nebo že by z toho měl jiný prospěch (třeba že se naučí lépe ovládat taxametr a stane se z něj odborník na taxametry). Prostě je to nepředstavitelné (prakticky nemožné), takže to srovnání je na houby.
Jakub
Jakub (neregistrovaný)
17. 8. 2005 22:16 Nový

Mac OS X

celé vlákno
Pro běžného uživatele je nejlepší řešení Mac OS X. S aplikacemi z řady iLife dostane všechto to, co potřebuje. Bez zbytečných instalací a shánění vhodných programů. Na kancelář je ideální OpenOffice.org ve verzi 2. A má všechno, co potřebuje. A cena samotného sofware je přijatelná.
A jestli se s přechodem na x86/x64 snížící cena a zjednodušší portace programů a her ze světa windows, tak bude Mac ideálním řešením pro běžné usery. A současně už nebude problém spouště windousové programy přes wine nebo celý windous na vituální počítači.
chiak
chiak (neregistrovaný)
18. 8. 2005 9:45 Nový

Re: Mac OS X

celé vlákno
Mac OS X je sice pekny, ale pokial na HW zavedie obmedzenia napadne podobne MS (pojde len na pocitacoch od Apple), vela priaznivcov si neziska
Zet
Zet (neregistrovaný)
18. 8. 2005 0:55 Nový

Trocha filozofie...

celé vlákno
Dovolim si trochu filozofie: je mnoho dovodov, preco mam rad Linux (stabilita, spolahlivost, konfigurovatelnost, kontrola nad systemom...), ale jeden stoji nad ostatnymi - Linux pre mna symbolizuje cestu vpred. Cestu vpred v zmysle ucit sa, objavovat nove... A nijaky nakasirovany produkt z Redmondu mi tento pocit nedokazal poskytnut (za svoju profesnu prax som si "osahal" Win 3.x, 9x, NT4, 2k, XP takze o "systemoch Windows" nieco viem).

Mala poznamka na okraj:
Argumenty typu "Linux je zdarma" v nasich krajoch (myslim CR a SR) nemaju velku vahu - prevazna vacsina uzivatelov Windows ich ma "zadara" od kamosov, alebo priamo od predajcu.
18. 8. 2005 7:56 Nový

Re: Trocha filozofie...

celé vlákno
:-))) ucit sa ucit sa ucit sa :-)))
aj na tych windoze je co ucit sa, vacsinou vsak technikami zakazanymi EULA :-)) a navyse, ked sa nieco v linuxe naucim (napr cd -), tak to tam bude aj v novsich verziach

nikdy som nemal rad konzervativizmus, ale ked napisem vety podobne tej predchadzajucej, prichadzam na myslienku, ze linux/unix je strasne konzervativny, a preto je taky mne vyhovujuci :-))
rezna
rezna (neregistrovaný)
27. 9. 2005 19:10 Nový

Re: Trocha filozofie...

celé vlákno
> :-))) ucit sa ucit sa ucit sa :-)))

jsem programator ne systemovy admin ;) - potrebuju nainstalovat a fungovat - ne kazde dva tydny kompilovat nove jadro apod ;) - kdyz mam potrebu tak stahnu windoze update coz je rozhodne rychlejsi nez pravidelne kontrolovat co noveho v apt...
Ferda
Ferda (neregistrovaný)
2. 9. 2005 13:27 Nový

Nejsem si jist, ale věřím

celé vlákno
Nevím, jako to vyvolá reakci, ale podle mne je trochu víc podstatné u každého systému, do jaké míry je schopen pracovat dost dlouho, aby to mělo ještě smysl.
Jsem uživatel a nic, co dovedu jsem nedostal jinak, než námahou a doslova dřením. tedy ani u PC to nebylo jinak.
Jenom Word jsem se pokoušel zvládnout celé měsíce, prostě je to tak.
Ale dělám elektroniku od "dřevních dob" cca 1964--
sbírám to , miluju to, ale vadí mi, že toho ještě neumím dost.
Vadí mi naprostá nesdílnost jiných programů znalých.
Vadí mi , že moje uživatelské poznatky nechce nikdo slyšet.
A nejvíc mi vadí ta smršt pitomin, hlavně řady potíží s českými texty. Používám snad 12 editorů a převodníků.
A češtinu miluji, jiným jazykem nejsem schopen vyjádřit tu bohatost, važme si toho.
Rozkecal jsem se , je mi 57 a potřebuji kolem duše, ne stroje.
jestliže vyvolám zájem, zde jsem -Havránek F.
17. 9. 2005 0:39 Nový

Prave jsem se vratil z Moskvy, totiz z instalace...

celé vlákno
A to neuspesne. Windoze XP Home Edition na FAT32 (Polska verze), Acer Aspire, pokus o instalaci ASUS USB ADSL modemu. Driery nejdeu nainstalovat ani s nohou za krkem. A OS, ktery kvuli blbe nainstalovanemu driveru nechce ani zrestartovat a vytuhava, kdykoliv chci neco zmenit (treba ip adresu), me privadi do stavu berserk. Navic ten modem pry kdysi chodil. Ze by nejaka nova ficura z Windoze update?
Jarda
Jarda (neregistrovaný)
17. 9. 2005 8:17 Nový

Nespolehlivost

celé vlákno
Me na tom placenem taxiku vadi tez to, ze kdyz do nej vlezu s modrou kravatou, prestanou v motoru fungovat dva valce. vezmu-li si kravatu hnedou, je nutno zaprahnout volske sprezeni, protoze motor prestane fungovat uplne nebo se zacne tocit na druhou stranu. Mam-li na nohou sandaly, nejdou po peti minutach otevrit dvere a musim vylezat oknem, s holinkami ale musime zajistit dvere provazkem, protoze selze zamek. A kdyz s sebou mam tasku s nakupem, prestanou fungovat sterace a za deste neni videt na cestu a hrozi nehoda. Problem se da odstranit jen tim, ze behem cesty mam na ocich potapecske bryle a skrze snorkel jodluji, kdykoliv se zataci doprava. Pri teplotach pod 10 stupnu to ale funguje jen tehdy, mam-li v leve ruce natahovaciho budika se dvema zvonky po babicce.
M.
M. (neregistrovaný)
22. 9. 2005 11:55 Nový

Re: Nespolehlivost

celé vlákno
Na com ficis ? :D
22. 9. 2005 18:47 Nový

Re: Nespolehlivost

celé vlákno
nic vystiznejsiho (kritiku windows) i kdyz trochu nadsazeneho jsem jeste neslysel/necetl ;-)
markon
markon (neregistrovaný)
28. 9. 2005 17:03 Nový

aplikace

celé vlákno
Jako Windows jsou +- dobrý systém. To porovnání s tím stopem je dobré, ale má to háček, zatímco taxikář přijede k tobě před dům, u stopu nikdy nevíš, jestli se něco podaří.

A upřímně řečeno já vždy nemůžu na Linuxu něco rozchodit, i když na win se mi nainstaluje vždy a všechno bez problémů, na Linuxu je každá aplikace problém.

Na druhou stranu, když už po týrání něco na Linuxu zprovozním, tak to funguje a dál se o to nemusím starat. U Windows vidím největší problém v ceně, pokud člověk dělá server na Windows, tak aplikace a jejich licence vyjdou na stovky tisíc, přičemž co do funkčnosti jsou na tom ještě mnohdy hůře než open-source. Navíc hodně distribucí má v sobě moc softwaru už funkčního, člověk jen zaklikne a má webový server, databázi, mail server atd.

Cena u Windows se navíc zvedá tím, že po 3 letém provozu je ten software většinou z poloviny funkční. Navíc Windows nejdou aktualizovat tak jako Linux, kde člověk vymění jádro, sem tam pár knihoven a nemusí to nikdy přeinstalovat. Vlastně ještě jsem v životě neslyšel hlášku:"Tak jsem si přeinstaloval Linux"
Pavel Navrátil
Pavel Navrátil (neregistrovaný)
11. 5. 2006 15:23 Nový

jsem mimo :-)

celé vlákno
jsem "bohužel" windowsman. Windows jsem vždy nainstaloval, zkonfiguroval, chodil mi a já se věnoval své práci. Když přestal fungovat, tak jsem ho jednoduše přeinstaloval. Jistěže mám proti MS a jejich cenovým a jiným praktikám výhrady, můžu nemít rád Microsoft (a pravdu řečeno mě někdy sere), ale proč nenávidět OS? Vždy jsem linux "obdivoval", několikrát jsem se jej snažil nainstalovat, ale nikdy jsem to nerozchodil tak jak bych si přál (pomíjím sjetí CD, naskočení do X a mít krásný pocit, že mám na disku "terabajty" softu, který je mi k ničemu, ale mám ho jen proto, že je zadarmo a že byl na tom CD). Hrozně se mi líbí duchaplné reklamy MS, že je nejlevnější a na té samé úrovni dokazování si něčeho nevím čeho na straně druhé. Nějak mi ten uživatel přitom zdechl.
Pavel Navrátil
Pavel Navrátil (neregistrovaný)
11. 5. 2006 15:24 Nový

Re: jsem mimo :-)

celé vlákno
ano a jinak, prosím nestřílejte mě, mám děti...

Školení: Hackujeme operační systém Android

Školení vám ukáže, jak se dostat k Linuxu (tzv. "rootování"), který se pod hezkou tváří Androida skrývá a jak ho naplno využít. Pomůže vám to při záloze dat, zvětšování prostoru pro aplikace nebo sdílení připojení k internetu a pokud chcete z telefonu dostat opravdové maximum, ukážeme vám, jak v něm vyměnit kompletní systém za lepší.

Podrobnější informace a přihláška