Vlákno názorů k diskusi Ako na bezpečnú likvidáciu dát?
17. 11. 2008 17:52
Hardware vs. software
Textove dokumenty klasicka skartovačka, popripade to este spalit a popol pomrviť, ked chceme byť paranoikmi. Pri optickych mediach som videl software ktory vypali na cele CD same 0ly... (ci jednotky?) proste dierky.. tymto to mediuom neprecitas. Na HDD je kopa programov co cely disk prepise ties na log 0 to sa obnovuje takties tasko. ale aj to je mozne...istota je uplna destruukcia ... aj ked nie kazdy ma doma vysoku pec :)
Mario (neregistrovaný)
1. 12. 2008 9:46
Re: Hardware vs. software
SW přepsání disku není bezpečné. Hlavička disku se "nikdy" neocitne na tom samém místě na určité adrese, proto je potřeba několika stovek (tisíců) iterací přepisu aby se snížila pravděpodobnost přečtení původní informace.
kubo (neregistrovaný)
28. 4. 2009 12:29
<->vina
ani som netušil, že moje disky majú stonásobnú kapacitu ;=)
*
typický disk - cca 20krát nesúvislo prepísaný každý sector pri normálnom používaní
deletnem súbory, zmažem nepoužívané záznamy v MFT, a random premažem free space a slacky
*
podľa Teba existuje možnosť a spôsob ako prečítať hociktorú z predchádzajúcich vrstiev?
(nikto nevie, či som to prepísal 1, 7, několik stovek krát...)
*
zo srandy som tento problém "prebral" so svojou 10ročnou vnučkou
nesúhlasí s Tvojím názorom (v skutočnosti povedala - to je blbosť ;=)
*
tých úchyliek hlavičky je tam príliš veľa a sú čím ďalej tým menšie
pod špeciálnym mikroskopom môžeš s určitou pravdepodobnosťou "rekonštruovať" bity či byty
teoreticky môžeš zistiť zopár súvislých bytov napr. heslo
prakticky nevieš, kde sa tých zopár bytov nachádza
*
dosť teórie - http://16systems.com/zero.php
od 15.januára 2008 do 14.apríla 2009 sa nikomu nepodarilo rekontruovať dáta na 80GB!!! HDD
po jednom random prepísaní!!!
môžeš skúsiť.
*
typický disk - cca 20krát nesúvislo prepísaný každý sector pri normálnom používaní
deletnem súbory, zmažem nepoužívané záznamy v MFT, a random premažem free space a slacky
*
podľa Teba existuje možnosť a spôsob ako prečítať hociktorú z predchádzajúcich vrstiev?
(nikto nevie, či som to prepísal 1, 7, několik stovek krát...)
*
zo srandy som tento problém "prebral" so svojou 10ročnou vnučkou
nesúhlasí s Tvojím názorom (v skutočnosti povedala - to je blbosť ;=)
*
tých úchyliek hlavičky je tam príliš veľa a sú čím ďalej tým menšie
pod špeciálnym mikroskopom môžeš s určitou pravdepodobnosťou "rekonštruovať" bity či byty
teoreticky môžeš zistiť zopár súvislých bytov napr. heslo
prakticky nevieš, kde sa tých zopár bytov nachádza
*
dosť teórie - http://16systems.com/zero.php
od 15.januára 2008 do 14.apríla 2009 sa nikomu nepodarilo rekontruovať dáta na 80GB!!! HDD
po jednom random prepísaní!!!
môžeš skúsiť.